Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej charyzmatyczni lub najlepsi technicznie perkusiści

Wodzisław_Świerk

Rekomendowane odpowiedzi

Tu masz różne rodzaje bębnów, talerzy, tom-tomów, wysokość

dźwięków jest zróżnicowana

I tu się z Tobą zgadzam że zróżnicowane dźwięki poszczególnych elementów zestawu perkusyjnego i dodany rytm

może w jakimś sensie utworzyć m u z y k ę ( werbel , kotły ,bęben , stopa, talerze ).

Wysyłam na FB do środowisk muzycznych idiotyzmy wypisywane przez Magnepana - zatytułowałem ten shit: polski fachowiec muzyczny! Zobaczymy jakie będą odpowiedzi, na które zapewne długo nie trzeba będzie czekać. Dopiszę jeszcze, że pochodzisz z miasta Łodzi i jesteś polskim audiofeelem działającym na forum AS.

Parker's Mood

Wysyłam na FB do środowisk muzycznych idiotyzmy wypisywane przez Magnepana - zatytułowałem ten shit: polski fachowiec muzyczny! Zobaczymy jakie będą odpowiedzi, na które zapewne długo nie trzeba będzie czekać. Dopiszę jeszcze, że pochodzisz z miasta Łodzi i jesteś polskim audiofeelem działającym na forum AS.

Chicago, nie męcz się i odlatuj najbliższym promem. Pożyczę parę dobrych taśm z muzą abyś się nie nudził. Bye, bye.

Twoje dzieci powinne się ciebie wstydzić. Co ty robisz w tym wątku? Nie masz żadnego pojęcia o perkusji, co ci już kilku forumowiczów wyrażnie napisało czereśniaku.

Parker's Mood

Nie przypuszczałem, że pisząc o Zwierzaku, powołam do życia niejakiego Magnepana - chama i bylejakość absolutną.

Przepraszam Was, Koleżanki i Koledzy:-)

Pozdrawiam - Jacek.

Ps - Maryś! Dzięki za wklejenie Animala.

Twoje dzieci powinne się ciebie wstydzić. Co ty robisz w tym wątku? Nie masz żadnego pojęcia o perkusji, co ci już kilku forumowiczów wyrażnie napisało czereśniaku.

Chicago, spokojnie , weź relanium bo serduszko nie wytrzyma. Popatrz na swoje buciki , czyściłeś czy dalej oblepione

słomą ?

Nie przypuszczałem, że pisząc o Zwierzaku, powołam do życia niejakiego Magnepana - chama i bylejakość absolutną.

Przepraszam Was, Koleżanki i Koledzy:-)

Pozdrawiam - Jacek.

Niusia , nie rób z siebie świętoszka.Radio Maryja ma wolne.

Bo większość ludzi nie wie, co to dystans i humor ;-)

Nie przejmuj się. Idę na piwo ze Zwierzakiem, a potem będę niczym Fazi żartować (już to robię).

Do usług:

:-D

Muszę se kupić t-shirt ze zwierzakiem, nawet fryzury mamy podobne ;-)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

To co wyprawia w Lingusie Larnell Lewis ze Snarky Puppy... Wytrzymajcie do końcówki! Słucham ich płyt codziennie od roku w drodze do pracy i się nie nudzi. Od ponad roku :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Najlepszy perkusista? W latach 60-tych ubiegłego stulecia tryumfy święcił i czołowe miejsca na listach przebojów zajmował brytyjski zespół białego rhythm&bluesa Spencer Davis Group. Na perkusji grał tam Pete York. Posłuchajcie ich albumów z lat 1963-1967, szczególnie Autumn 66. Co ten gość wyprawiał na perkusji - przechodzi granice wyobraźni. Moim zdaniem nie miał sobie równych. Zarówno wtedy, jak też aż do dziś.

The question is - who cares?:-)))

To do Marysi było.

O fryzurze.

I tak coś jeszcze; wspominki z uczelni.

Muzyka.

Wybij rytm prawą stopą na cztery, lewą na trzy, prawą dłonią tak a lewą siak...

Jakoś dałem radę!:-)

To jest kolejny wątek na forum o perkusistach - w przeszłości już dyskutowaliśmy o drummerach jazzowych, drummerach rockowych, drummerach latynoskich... i przeważnie były to fajne wątki z dużą zawartością merytorycznych wiadomości - ale było coś jeszcze w tych wątkach co podwyższało ich jakość...? Nie było tam obecności Magnepana.

Miałem miłą konwersację z bobem budowniczym o klimatach impresjonistycznej perkusji, omawialiśmy na forum fenomen Jacka DeJohnette... Motiana, Petera Erskine, El Negro, Brazylijczyków... nigdy nie było zgrzytów i wyzwisk. W momencie kiedy pojawia się Magnepan - zaczyna się zgrzyt! Chętnie po raz kolejny podyskutuję o drummerach, bo to jest mój jazzowy konik i bardzo lubię o tym rozmawiać i przy okazji podać swoje smaki, które n/b zresztą gdzieś w przestrzeni forumowej pewnie jeszcze istnieją. Uważam też, że tytuł wątku jest wadliwie skonstruowany, ponieważ znowu nawiązuje do jakichś wyimaginowanych zawodów sportowych w muzyce. Co to znaczy najlepszy technicznie perkusista? Albo charyzmatyczny? Większość wielkich artystów jest charyzmatyczna i większość jest specjalistami w wykreowanym własnym stylu, tak? Przecież nie można porównywać El Negro Hernandeza do Motiana, bo to nie ma zupełnie sensu - obydwaj doskonali i obydwaj jakże inni. Świetnym też drummerem i mistrzem w nowo-orleańskim stylu jest Idrid Muhammad i tu też nie odważyłbym się porównywać i stawiać znaków nierówności. To jest jakieś szaleństwo w tej najlepszości - zupełnie tego nie rozumem. A Ginger Baker to i owszem, świetny awangardowo-rockowy drummer, ale do grania jazzu to on raczej się nie nadaje...? Jest za głośny, za bardzo do przodu i za ofensywny. W Cream robił świetną robotę - na jego jazzowych projektach z Fryzjerem i Hadenem - jest tylko tak sobie... Nie zaliczam G.Bakera do muzyków jazzowych.

Parker's Mood

Twoje "smaki" wciąż istnieją, Chicago.

Szacun i pozdro, jak mawia młodzież!:-)

~Jacek.

Ps - thrak -trompkuf, kurna - za dużo...

Kocham słomę, bo jest naturalna i pachnie. Ty natomiast jesteś nienaturalny.

OK, nature boy, aby nie było wątpliwości who is who, merytorycznie, serwuję wszystkim niedowiarkom poddającym w

wątpliwość nawet to że Ziemia jest okrągła fragment z koncertu i świetnej solówki na zestawie perkusyjnym genialnego

i jedynego w swoim rodzaju 70 letniego Gingera Bakera z zespołem CREAM - solo od 1,30 minuty.

To gdzie lecimy ? Może tym razem na Jowisza ?

W 1973 roku doszło do ciekawej konfrontacji muzycznej Arta Blakey'a z Gingerem Bakerem - ciekawie się robi Mr.Nature

i bardziej merytorycznie nie może już być !!!

To gdzie lecimy ? Tym razem Venus ? a może czas spokornieć Mariuszku ?

Art się zrobił nerwowy po tym jak usłyszał pierwsze takty uderzeń pałeczkami przez Gingera, nie sądzisz ?

Megan,

Latasz za morza i oceany, a tu pod nosem - Czarek Konrad, K. Zawadzki i wymieniony wcześniej "Keta".

Uzupełnisz listę? Wal śmiało:)

Megan,

Latasz za morza i oceany, a tu pod nosem - Czarek Konrad, K. Zawadzki i wymieniony wcześniej "Keta".

Uzupełnisz listę? Wal śmiało:)

Piano, jak mnie o coś prosisz czuje się bezbronny i bez argumentów :-) Keta, nie bardzo wiem kogo masz na mysli

może Keith Moon'a ? Też dobry perkusista....

To co wyprawia w Lingusie Larnell Lewis ze Snarky Puppy... Wytrzymajcie do końcówki! Słucham ich płyt codziennie od roku w drodze do pracy i się nie nudzi. Od ponad roku :-)

Ukryta Zawartość

A solówa Sputa w kawałku Flood.Słucham tysięczny raz i nie rozumiem skąd ta energia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A solówa Sputa w kawałku Flood.Słucham tysięczny raz i nie rozumiem skąd ta energia?

Ukryta Zawartość

Muszę bilet kupić na październikowy ich koncert w Palladium. Byłem rok temu i wyszedłem w transie o mało się nie potknąwszy o swoją koparę i kogoś obok ;-) Dziki! :-)

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Charyzmatyczny perkusista? Rockowe przykłady... jazzu nie ruszam.

Z pewnością John Bonham, Keith Moon (ale kiepski technicznie), Phil Collins (też dobry technicznie).

Dobry technicznie?

Neil Peart, Carl Palmer, Bill Bruford, Ian Paice, Alan White, Mike Portnoy, i pewnie wielu innych...

Z pewnością John Bonham, Keith Moon (ale kiepski technicznie), Phil Collins (też dobry technicznie).

Dobry technicznie?

Neil Peart, Carl Palmer, Bill Bruford, Ian Paice, Alan White, Mike Portnoy, i pewnie wielu innych...

Zgadzam się po całości z Tobą. Dołożyłbym do kompletu Ian'a Paice. Moim liderem w rocku jest Bonzo! Nie ma takiego drugiego... posiadał potencjał improwizacyjny. Brzmienie wszech czasów!

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

Król dyskoteki w latach 70 ;)

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Zgadzam się po całości z Tobą. Dołożyłbym do kompletu Ian'a Paice. Moim liderem w rocku jest Bonzo! Nie ma takiego drugiego... posiadał potencjał improwizacyjny. Brzmienie wszech czasów!

Sorry soundchaser, nie zauważyłem; wymieniłeś all ready Paice'a na swojej liście. '-)

Parker's Mood

Możesz merytorycznie na temat spotkania Art Blakey vs Ginger Baker ? Wiem , mogło zatkać , ale tak bywa z czymś

o czym nie mamy zielonego pojęcia he,he.

Magnepan, jesteś oszołomem i nie posiadasz kompetencji. To jest mój ostatni post w tym wątku. Powrócę po twojej dematerializacji.

Parker's Mood

Cozy Powell też technik dobry, podobnie jak Simon Phillips.

Można tak wymieniać bez końca, bo pewnie dla każdego inny dobry jest. ;-)

Ginger Baker - też oczywiście... zarówno charyzma, jak i technik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.