Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie. W zasilaczach SMPS coś typu laptopowe i o wyższym napięciu. W plastikowej obudowie jest ochrona w postaci blachy jako "osłona" pytanie jest takie czy ta obudowa metalowa powinna być podpięta pod Plus czy pod Minus zasilania z strony wtórnej?

Na chwilę obecną mam zasilacz który ma Plus na tej obudowie. A jest to kawałem aluminium jako radiator dla diod prostowniczych wyjścia. Czy to normalne czy ktoś tam wkładał palce i powinno być to z GND?

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

Jak elementy przykręcone do radiatora są od niego izolowane to nie ma znaczenia czy podłaczymy to pod (+) czy (-). Często zostawia się to nie podłączone. Na pewno nie podłączamy tego pod potencjały strony pierwotnej. Z praktycznych względów dobrze jest to podlączyć pod masę wyjściową.

No właśnie mnie to dziwi, że jest podłączone pod plus, a nie pod masę wyjściową. Zawsze pod masę wyjściową może działać jak jakiś filtr zakłóceniowy, a tutaj nie wiem. Nie jest to jakaś tania konstrukcja, bo porządny zasilacz z PFC. Dlatego pytam czy ktoś tego nie zmienił.

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

Dla tłumienia zakłóceń nie ma znaczenia czy jest to (-) czy (+) zasilania. Oba dla częstotliwości zakłóceń są "zwarte"; Zawsze są tam pojemnoiści (kondensatory) od "+" do "-". 

Druga kwestia; masa jest pojęciem w dużej mierze umownym.

Po trzecie, działanie takich radiatorów jako ekranów to  w dużej części mit.

• 2 tygodnie później...

Która wersja stojaka będzie mniej podatna na wzbudzanie się. Wszakże są to tylko mini monitory i schodzą do 65Hz -3dB ale lepiej wziąć to pod uwagę.

pierwsza wersja z płaskownika 90mm z 10mm

druga wersja z rurki 25mm z 1.5mm lub z pręta 25mm

podstawa z blachy gr. 10mm lub z kamienia 50mm

Jeżeli podstawa będzie z blachy to część pionowa będzie przyspawana, a jeżeli z kamienia to pionowa będzie przyklejona.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dałbym kamień na podstawę. Dziura na rurę. Rura wklejona na żywicę epoksydową w kolorze kamienia. Sama rura jest najsztywniejsza z przedstawionych.

Monitory przytwierdzone do rury w sposób półsztywny; przez jakieś podkładki gumowe.

Kiedyś podłożyłem "jaśki" pod ZG i doznałem szoku względem basu i reszty pasma.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Chciałbym odzyskać cewki że zwrotnicy ale jak pozbyć się tego paskudnego gluta nie uszkadzając cewki? Czy jest jakiś sposób na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Mikha'el napisał:

Chciałbym odzyskać cewki że zwrotnicy ale jak pozbyć się tego paskudnego gluta nie uszkadzając cewki? Czy jest jakiś sposób na to?

Ukryta Zawartość

Podgrzej go temperaturą ok 110 stopni opalarką i wybibułuj papierem z kleju

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 minut temu, ASURA napisał:

Podgrzej go temperaturą ok 110 stopni opalarką i wybibułuj papierem z kleju

Zapewne masz to opanowane ale obawiam się, że jak ja zacznę to podgrzewać to razem z klejem roztopię też emalię na drucie 🤭

Emalia wytrzymuje ponad 200C.

Nie ma innej metody.

Jak masz obawy to podgrzej lekko i mechanicznie odlep ile się da nie rozwarstwiając uzwojeń. Resztę podgrzewając mocniej  wetrzyj w cewkę. Będzie ładnie i wzmocnione.

4 godziny temu, Mikha'el napisał:

Czy jest jakiś sposób na to?

Dlaczego Tobie ten "glut" przeszkadza, jest na widoku?
Moja rada nie ruszać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 minut temu, Lech36 napisał:

Dlaczego Tobie ten "glut" przeszkadza, jest na widoku?
Moja rada nie ruszać.

Potrzebuję te cewki do innej zwrotnicy -chcę trochę zaoszczędzić na lepsze kondensatory.

22 minuty temu, Mikha'el napisał:

Potrzebuję te cewki do innej zwrotnicy -chcę trochę zaoszczędzić na lepsze kondensatory.

Ostrożnie podważyć nożem do cięcia np. tapet, takim wysuwanym i gotowe. Trzeba robić ostrożnie i powoli 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja bym odciął ile się bezpiecznie da, a resztę zostawił tak jak jest. To i tak ma siedzieć w środku obudowy więc estetyka nie ucierpi.

DAC DIY w rozsądnych pieniądzach (powiedzmy do 5k PLN) z czego byście go złożyli? Oczywiście w oparciu o dostępne podzespoły.

55 minut temu, sebagd_1 napisał:

DAC DIY w rozsądnych pieniądzach (powiedzmy do 5k PLN) z czego byście go złożyli?

Ponegocjować cenę , nabyć drogą kupna , wlutować podstawki precyzyjne a w nie wstawić porządne opampy na elementach dyskretnych ( albo zrobić , kupić płytkę nowego analogu , albo wyprowadzić sygnał z przetworników na zewnątrz i podłączać różne analogi ) + ewentualnie zmodyfikować filtr przy CS8412 i wymienić kondensatory elektrolityczne na nowe . Zaoszczędzone 2 tysie wydać na dobry transport , lampowy analog zewnętrzny . 

W komplecie dostajesz rasową obudowę z guziczkami i światełkami , jeden z najlepszych filtrów cyfrowych PMD100 , jedne z najlepszych przetworników C/A PCM63 w selekcjonowanej gradacji K ( najniższe THD , same przetworniki w gradacji K warte są na rynku wtórnym 1,5-2 tys. , filtr cyfrowy PMD100 około 500 zł ) , wiaderko kondzi Black Gate , solidne zasilanie na 3 trafach i ... możliwość odtwarzania płyt HDCD - a to już inna bajka .  

Wada - nie obsłuży ,,gęstych formatów" bo CS8412 na to nie pozwala .

Godzinę temu, sebagd_1 napisał:

Oczywiście w oparciu o dostępne podzespoły.

Dostępne kości to tylko w Chinach , czyli loteria . Dlatego warto kupić ,,firmowy" i zmodyfikować . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Trochę piasku, miedzi, węglowodorów,... odpowiednio ulepić...
I dobry prąd, niebieski.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

• 2 tygodnie później...

Pany! Pytanie mam dwa trafa breve 17v na wtórnym -2kable a potrzebuje zasilacz symetryczny da się ? Można to zrobić tak jak klasycznie mając trafo z 2 uzwojeniami wtornymi na jedno uzwojenie jeden mostek na drugie drugi i łącząc plus jednego z minusem drugiego, to traktować jako masę a dwa pozostałe jako plus i minus? Dodam że duże prądy poczebuje z tego….

Da się. Ale zaproponuj schemat bo będzie: "co innego widzisz co innego słyszysz"...

Ważne fazy połączenia do mostka wtórnych.

O takie połączenie jak u pasa tylko z dwoma trafami czyli zamiast jednego pierwotnego 2

Ukryta Zawartość

IMG_2101.jpeg

I mam jeszcze jedno pytanie. Bo to ogólnie ma być wzmacniacz ale obudowa tak mała że przewody sygnałowe od wejścia jak i od wyjścia byłyby przy samych transformatorach dosłownie centymetr. Czy tak można ? Wiem że przy wrażliwym wejściu byłby kłopot ale wzmacniacz ma wzmacniać 20razy więc sygnał na wejściu „duży” będzie to słyszalne czy odpuścić sobie tak małą obudowę ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz też na jednym mostku co ma tę zaletę, że symetryczniej obciąży oba trafa.

Jeśli to są toroidy to można zaryzykować tę geometrię. Przy EI rdzeniach traf bym nie próbował. Zależy to również od sposobu prowadzenia ścieżek na PCB. Już o tym dyskutowaliśmy; duży obszar "zbiera" rozproszenie magnetyczne od traf...

Nowe pytanie:

Gdybym chciał mieć potencjometr w DACu z konwersją i stopniem lampowym to potencjometr powinien być na wejściu czy koniecznie na wyjściu stopnia lampowego?

Czy potencjometr na wejściu obciąży niepotrzebnie kość DACa swoją rezystancją?

Obecnie rezystor konwersji to ok 50ohm.

24 minuty temu, Gutek napisał:

Obecnie rezystor konwersji to ok 50ohm.

jak sie chwile zastanowisz to dodanie potka przed stopniem lampowym utworzy dodatkowy Rk

tylko i wylacznie za - jak sygnal juz masz wzmocniony

dac >> rk >> analog lampowy >> kondensator >> potek >> koncowka

choc osobiscie mam tak zrobione ze dobralem sobie wzmocnienie lampowego tak ze wystarcza mi delikatna regulacja cyfrowa

Żeby nie zaśmiecać tematu o regulatorach zapytam tutaj o zasilacz na LT3042/94

Czy macie jakieś sprawdzone PCB lub moduł do kupienia na LT3042 i LT3094 w przystępnej cenie?

Coś tam dłubię sobie symulację w ltspice ale chciałbym zapytać żeby nie potrzebnie roboty sobie nie dodawać.

Na ali znalazłem w sumie coś takiego:

Ukryta Zawartość

Można za 6 duszek płytkę sama zamówić np. Tragiczna chyba nie jest?

Chciałbym coś lepszego na analog do DACa spróbować a teraz mam LM317/337 z DC servo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zamar

Czy jest sens szukać 75ohm gniazd RCA digital? np. WBT się takimi chwali nie najtańszymi ale wybór jest znikomy.

Czy to już nie ma uzasadnienia i mogą być "zwykłe dobre"?

W przypadku lutowania kabla do takiego czy innego gniazda istotne jest np. lutowanie ekranu na obwodzie złącza zamiast skręconego i punktowo? ew. na co innego zwrócić uwagę?

Wybaczcie jeśli gadam bzdury.

Wtyków RCA 75ohm jest na rynku o wiele więcej.

Kiedyś lutowałem coaxiala z zwykłych RCA z między tellurowej (tych popularnych z dziurawym pinem) + przewód Kacsa 75 ohm srebrzony model KCS100 SPC 75Ohm i działało od strzała bez jakiś problemów moim zdaniem. Kiedyś też szukałem długo danych na ten temat i doszedłem do wniosku, że o przewód bardziej chodzi niż o wtyczkę.

Godzinę temu, Gutek napisał:

Czy jest sens szukać 75ohm gniazd RCA digital? np. WBT się takimi chwali nie najtańszymi ale wybór jest znikomy.

Czy to już nie ma uzasadnienia i mogą być "zwykłe dobre"?

W przypadku lutowania kabla do takiego czy innego gniazda istotne jest np. lutowanie ekranu na obwodzie złącza zamiast skręconego i punktowo? ew. na co innego zwrócić uwagę?

Wybaczcie jeśli gadam bzdury.

Wtyków RCA 75ohm jest na rynku o wiele więcej.

Może Canare RJ-RU lub RJ-BCJRU załatwi sprawę?

1 godzinę temu, zamar napisał:

Czy macie jakieś sprawdzone PCB lub moduł do kupienia na LT3042 i LT3094 w przystępnej cenie?

Dwustronnej płytki za takie pieniadze to nikt nie zrobi. Chyba, że się mylę... to i sam bym zamowił...

Ta z linku AliEx... wygląda całkiem sensownie. To po dwa IC połaczone równolegle. Można wykorzystać po jednym do mniej wymagających prądowo aplikacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi