Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy NOS...czy warto?Czy w ogóle można jeszcze kupić NOSy?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na takich i też czapka normalna:) i nawet parametry trzymają o dziwo jak na swoje lata

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

śmieszny wątek... - nawiązując do tytułu:

dawno, dawno temu, kiedy Sly miał jeszcze sony :) - był taki wątek z czerwonym radio:

czy wysraczy i czy wogle :)

zainteresowani wiedzą :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Więc jak coś to mogę Ciebie z nim skontaktować. Jakby co to napisz o co chodzi na PW.

Wielkie dzięki, ale wzmacniacza jeszcze nie mam. Jakbym już coś kokretnie planował, to pewnie zasięgnę rady.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

śmieszny wątek... - nawiązując do tytułu:

dawno, dawno temu, kiedy Sly miał jeszcze sony :) - był taki wątek z czerwonym radio:

czy wysraczy i czy wogle :)

zainteresowani wiedzą :)

Po czasie przez przypadek miałem okazję zobaczyć jakie spustoszenie w systemie robi lampowy preamp, jak szatkuje pasmo przenoszenia, jak podbija pewne częstotliwości, inne zaniża, jeszcze inne wręcz wycina. Dostałem też info, że na pomiarach praktycznie wszystkie lampowe preampy robią takie świństwa z dźwiękiem, tylko ludzie nie zdają sobie z tego sprawy. Czy to prawda to nie wiem, ale w moim faktycznie tak było.

[...]

Otoż...i tu proszę mnie nie bić i nie krzyczeć, można się też nie zgadzać, ale dowiedziałem się, że....

LAMP NOS JUŻ NA RYNKU...NIE MA!!!

[...]

Byłem z lekka zszokowany i pytałem jak to nie ma?

I takie "rewelacje" pisze ktoś, kto przez wielu jest uważany tu za autorytet?

BEZ KOMENTARZA.

Abstrahując od tego czy autor wątku na tym czy innym się zna, ale wspaniale potrafi przyciągnąć mnóstwo tu obecnych do pisania. A wracając do wątku logika wskazuje, że jak czegoś nie produkują to musi topnieć.

<br />A wracając do wątku logika wskazuje, że jak czegoś nie produkują to musi topnieć.<br />

Oczywiście, zgoda - jest trend zanikania lamp NOS na rynku, ale teza, że lamp tych już w ogóle nie ma nie została w żaden sposób udowodniona, natomiast autor wątku raczył ją wyrazić kategorycznie, wielkimi literami.

Milimetr a z czym się nie zagadzasz? Z tym że NOS-ów już nie ma? Czy z tym że preampy lampowe nie grają liniowo? Bo to że NOS-ów już nie ma to teza dyskusyjna ale wszystko na to wskazuje. Coś tam jeszcze udaje się kupić ale w śladowych ilościach, a większość tego co jest na rynku to używki, więc NOS-ami nie są. Co więcej gdyby na rynku było dużo NOS-ów to nikt nie kupowałby używek.

Natomiast co do liniowości preampów lampowych to w przeciwieństwie do ciebie widziałem pomiary tego co było u mnie. Sam nie twierdzę, że każdy lampowy preamp szatkuje pasmo ale gość ktory robił pomiary mówił, że robiły to wszystkie lampowe preampy, które mierzył. Nie mam powodu mu nie wierzyć.

I takie "rewelacje" pisze ktoś, kto przez wielu jest uważany tu za autorytet?

BEZ KOMENTARZA.

to już doszło do tego, że użytkownicy for internetowych stają się autorytetami ?? dobre :)

ja rozumiem rozmowę, wymianę poglądów ale znajdowanie sobie autorytetów na AS ...

----------------------------------------------------

-> Sly

przyjrzyj sie cenom a w zasadzie ksztaltowaniu sie cen na przestrzeni lat

to po pierwsze

potem odpowiedz sobie na pytanie ilu tak na prawde z audiofili uzywa nosow - dla mnie lata 70 to nie nosy moze z lekkim wyjatkiem radzieckich lamp ale u sowietow zawsze wszytsko bylo odwrotnie :-)

lamp jest coraz mniej ale jest mozliwym je dostac

ale sa z roku na rok coraz drozsze i kupic je coraz trudniej

Szanowni, bardzo ciekawy wątek... z racji tego że troszkę nie mam czasu aby go prześledzić odpowiedź po odpowiedzi, to bardzo proszę podesłać mi na PW namiary na sprawdzonych i wiarygodnych sprzedawców lamp, najlepiej z Polski i Europy. USA w ostateczności też może być. Akurat jestem na etapie poszukiwania zastępczych lamp do Manley Chinook. Bardzo dziękuję!

Od razu szykuj po kilkaset dolców za parę. Albo musisz pogodzić się ze smutnym faktem, że dostaniesz używane lampy. Na ebay masz dobrze wyglądające Mullardy za 200$ para i Amperexy za 300$.

to już doszło do tego, że użytkownicy for internetowych stają się autorytetami ?? dobre :)

ja rozumiem rozmowę, wymianę poglądów ale znajdowanie sobie autorytetów na AS ...

... dlaczego tak nie może być?....jeżeli ktoś ma ogromną wiedze popartą doświadczeniem to nie widzę w tym nic dziwnego ...

....z czystym sumieniem mogę powiedzieć...... dla mnie autorytetem w temacie urządzeń Jadisa jest Milimetr ...bez podlizywania:)

I tu możesz mieć rację. Z drugiej strony trudno obiektywnie oceniać rynek audio "siedząc" całe lata w jednej firmie.

Mirku, dzięki za dobre słowo, ale ja chciałbym się trzymać od tego typu etykiet jak najdalej.

Jeśli chodzi o Jadisa, to mogę co najwyżej pomóc w ogarnięciu bardzo rozbudowanej i mało czytelnej oferty, która zmieniała się na przestrzeni lat. Jak ktoś wchodzi w jakąś markę to lubi wiedzieć, jaki produkt był po czym, który był "lepszy", który "gorszy", gdzie zastosowano jakie rozwiązania i o tym możemy rozmawiać. To wiem, bo tym się interesuję. Natomiast sam nie słuchałem wszystkich urządzeń, ba nie słuchałem większości, w tym nigdy nie miałem okazji posłuchać tych największych i najdroższych monobloków JA800. Jak byś mnie zapytał, jak gra systemik tego Pana, co mu na kapcie już nie starczyło, to nie wiem ;-)

Ukryta Zawartość

post-529-0-29613800-1444293665_thumb.jpg

post-529-0-54010200-1444293665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od razu szykuj po kilkaset dolców za parę. Albo musisz pogodzić się ze smutnym faktem, że dostaniesz używane lampy. Na ebay masz dobrze wyglądające Mullardy za 200$ para i Amperexy za 300$.

taka jest smutna prawda

uczciwie sprzedawcy napisza jakie sa konkretne pomiary lamp na konkretnym testerze i dodaja jakie wartosci odpowiadaja lanmpie nowej i ile ma lampa zuzyta. wiec masz wszytskie info na ich temat.

dobre lampy kosztuja

ja osobiscie wole kupowac nosy i placic dwa 5razy wiecej niz za uzywki co sie oplaca bo ona podzialaja dlugo i najczesciej tacy sprzedawcy daja ci mozliwosc zwrotu w razie gdyby cos poszlo nie tak.

na koniec dodam jeszcze ze pare razy chcialem zaoszczedzic i wydalem tylko niepotrzebnie kase. tarzm mam ladnie wygladajace trupki w pieknych opakowaniach

na rynku lamp nie ma zwykle okazji - jest zbyt duzo osob zainteresowanych tematem. jesli ktos wystawia PQ6922 z 58 roku to nie kosztuje on 50dolarow tylko 200 i trzeba sie z tym pogodzic. tak samo z tfk ecc803s . wyskakujemy z 1000 dudkow i lampa sie znajdzie. jak ktos chce byc oszczedny to kupi wyplutego szrota za 400....

Sly - co do liniowości preampów lampowych:

wydaje mi się, że akurat w kwestii pomiarów - to np. większość bazujących na krzemie (niekoniecznie hi-endowych :) ) - może mieć dobre i bardzo dobre parametry - ale słuchać się ich nie da

nie znam wielu urządzeń lampowych - ale te, które znam (końcówki) - zwykle wnosiły od siebie tyle własnego charakteru - że nie byłem w stanie ich zaakceptować

natomiast z preampami lampowymi wg mnie jest inaczej - być może niektóre w pomiarach wypadają słabo

ale może być tak jak z tranzystorowcami tylko a robours - że pomiary sobie a dźwięk sobie i dźwięk z tych nieliniowych preampów - mógł być bardzo OK.

ja bym nie odrzucał sprzętu bazując na jego pomiarach - jeśli gra dobrze, odtwarza wszystko bez (wg mnie) zniekształceń - to co mnie obchodzi jego liniowość?

a jeśli ma rewelacyjne parametry - a gra jak dla mnie beznadziejnie - to pomimo liniowości - nie zainteresuje mnie

i nie biorę pod uwagę ceny - tylko jakość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

To nie do końca tak jest. Jednak sprzęt powinien przekazywać względnie liniowo całe pasmo by dostarczać pełne spektrum informacji muzycznej. Zgodzę się z tobą, że musi nam się podobać. Ale też nie może być tak,że coś wycina. Wówczas dochodzimy do absurdu. Podobać różnym osobom mogą się różne rzeczy, co nie znaczy, że te rzeczy są właściwe dla danej dziedziny. Jednak wbrew pozorom w audio opieramy się nie tylko o to co nam się podoba ale też o pewną muzyczną prawdę. Dam tobie 2 przykłady. Każdy z nas ma jakiś TV. Lubimy oglądać dobre filmy itd. I każdy z nas ma swój gust. Ale nie może być tak, że czerwone Ferrari na TV będzie zielone, a skóra ludzka niebieska bo to jest zakłamanie rzeczywistości. Choć mogą się znaleźć osoby, które powiedzą, że tak im się podoba, szczególnie gdy nigdy nie widzieli czerwonego Ferrari. Inny przykład to moja herbata. Często raczę nią gości. Może też się załapiesz... :-) Mam duże harleyowskie kubki, do tego idzie Lipton z leśnych owoców, sporo świeżej cytryny i 2 soki. W finale powstaje napój na bazie herbaty, wszystkim smakuje ale powiedzmy sobie prawdę...z klasyczną, prawdziwą herbatą ma to już niewiele wspólnego!! Moim zdaniem trzeba tak dobierać sprzęty, żeby nam się podobały ale z tych, które mają poprawne pomiary i nie przekłamują.

Co do twojej tezy, że lampowe preampy grają lepiej to u mnie się to nie potwierdziło, a testowałem chyba najlepsze jakie są na rynku poza VAC Statement bo tego nie ma u nas w dystrybucji. I powiem tobie, że wszystkie te lampowe preampy grały fajnie. Podobały mi się. Ale po czasie miałem wrażenie, że trochę uśredniają przekaz, że on jest mało różnorodny. Być może jest tak, że w niższych pułapach cenowych oferta lampowych preampów jest ciekawsza niż tranzystorowych. Tego nie wiem ale tak przypuszczam. Natomiast gdy porównywałem najlepsze lampowe preampy na rynku z najlepszymi tranzystorowymi to stety czy niestety te lampowe przegrały starcie.

Do Vitusów mam preamp Burmestera i nic w tym zestawieniu go nigdy nie pokonało. Ale do lampowych monobloków Amplifona chciałem lampowe pre, tak żeby był komplet i lampowa konsekwencja w systemie i co? I skończyło się ku mojemu zaskoczeniu na tranzystorowym Accuphase C-3850, które to pre w zestawieniu z lampowymi monoblokami pozamiatało wszystkie inne lampowe preampy.

bo taki mezalians zawsze jest najlepszy :)

I skończyło się ku mojemu zaskoczeniu na tranzystorowym Accuphase C-3850, które to pre w zestawieniu z lampowymi monoblokami pozamiatało wszystkie inne lampowe preampy.

Szkoda ,że nie spróbowałeś Passa XS bo mogłoby się okazać ,że pozamiatałby tych co pozamiatali ;)

Miałem wrażenie, że właśnie nie, że najlepiej jeśli już lampy to mieć ich ciągłość. Ale życie pokazało co innego.

Szkoda ,że nie spróbowałeś Passa XS bo mogłoby się okazać ,że pozamiatałby tych co pozamiatali ;)

To jest możliwe ale nie miałem skąd go wziąć.

To nie do końca tak jest. Jednak sprzęt powinien przekazywać względnie liniowo całe pasmo by dostarczać pełne spektrum informacji muzycznej.

Tak powinno być. Ale z zupełnie niewiadomych powodów większość robi wszystko, by było na odwrót. Nazywa się to "własnym charakterem" ;)

OK, wszystko jasne. Ja wiem że tanio nie jest, zresztą ja chcę "dobrze" a nie "tanio". Tylko gdzie to kupować?.... ebay jakoś nie budzi zaufania..

Sly - co do liniowości preampów lampowych:

wydaje mi się, że akurat w kwestii pomiarów - to np. większość bazujących na krzemie (niekoniecznie hi-endowych :) ) - może mieć dobre i bardzo dobre parametry - ale słuchać się ich nie da

nie znam wielu urządzeń lampowych - ale te, które znam (końcówki) - zwykle wnosiły od siebie tyle własnego charakteru - że nie byłem w stanie ich zaakceptować

natomiast z preampami lampowymi wg mnie jest inaczej - być może niektóre w pomiarach wypadają słabo

ale może być tak jak z tranzystorowcami tylko a robours - że pomiary sobie a dźwięk sobie i dźwięk z tych nieliniowych preampów - mógł być bardzo OK.

ja bym nie odrzucał sprzętu bazując na jego pomiarach - jeśli gra dobrze, odtwarza wszystko bez (wg mnie) zniekształceń - to co mnie obchodzi jego liniowość?

a jeśli ma rewelacyjne parametry - a gra jak dla mnie beznadziejnie - to pomimo liniowości - nie zainteresuje mnie

i nie biorę pod uwagę ceny - tylko jakość

Dodam może od siebie że z zachwytem obserwuję ludzi którzy słuchają muzyki na oscyloskopach i innych miernikach :)

Nawet rozumiem ich konsternację jak im się w takim odsłuchu trafi lampowy wzmak SE !!!

Mirku, dzięki za dobre słowo, ale ja chciałbym się trzymać od tego typu etykiet jak najdalej.

Jeśli chodzi o Jadisa, to mogę co najwyżej pomóc w ogarnięciu bardzo rozbudowanej i mało czytelnej oferty, która zmieniała się na przestrzeni lat. Jak ktoś wchodzi w jakąś markę to lubi wiedzieć, jaki produkt był po czym, który był "lepszy", który "gorszy", gdzie zastosowano jakie rozwiązania i o tym możemy rozmawiać. To wiem, bo tym się interesuję. Natomiast sam nie słuchałem wszystkich urządzeń, ba nie słuchałem większości, w tym nigdy nie miałem okazji posłuchać tych największych i najdroższych monobloków JA800. Jak byś mnie zapytał, jak gra systemik tego Pana, co mu na kapcie już nie starczyło, to nie wiem ;-)

Milimetr ten sprzęt gra tak, że kapcie spadają ;)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Milimetr ten sprzęt gra tak, że kapcie spadają ;)

Oczywiście, ale pod warunkiem, że wszystkie lampy na załączonym obrazku są NOS, żeby było w temacie wątku :-)

bo taki mezalians zawsze jest najlepszy :)

święte słowa.....ludzie często tworzą pewne schematy i tego się sztywno trzymają. Dla mnie jest to ograniczenie w audio

ten mezalians nazywany często błędem w wielu sytuacjach sie sprawdza.

...dwa pozornie nie pasujące do siebie urządzenia tworzą coś fajnego...

Przemku, oczywiście masz racje trzymać się jak najdalej...

ale ja jednak zostaję przy swoim....

....a ten gościu bez kapci to niezły kocur:)

... dlaczego tak nie może być?....jeżeli ktoś ma ogromną wiedze popartą doświadczeniem to nie widzę w tym nic dziwnego ...

....z czystym sumieniem mogę powiedzieć...... dla mnie autorytetem w temacie urządzeń Jadisa jest Milimetr ...bez podlizywania:)

W/g mnie nie jest,a nawet wiem dlaczego,tylko nie będę o tym pisał,bo wolę się sam pośmiać.

A powodow do tego jest przynajmniej tak z pięć-tylko trza mieć doswiadczenie i jaja zby to wychwycić.

Nie chcę nikogo tu pogrążać-chociaż mógłbym,ale milimetr mi podpadł za wrzucenie IGNORUJ w stosunku do mnie.

W życiu rozum jest najwazniejszy........przynajmniej dla mnie.

A milimetra i tak lubię chociaż on mnie nie polubił.

Tylko proszę tego nie komentować,bo się pośmiejemy i posikamy ze śmiechu wszyscy.

Jak byś mnie zapytał, jak gra systemik tego Pana, co mu na kapcie już nie starczyło, to nie wiem ;-)

Nie może pewnie rozwinąć skrzydeł bo brakło na większe locum :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.