Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, arkadowski napisał:

Poza tym na tacę wpływają środki już opodatkowane z tyt. pracy

A wiesz, że np. do sklepów też.;)

Oj trzeba będzie Biedronia szybko ukatrupić politycznie. Tylko muszą uważać bo to nie jest dinozaur i sposób polowania może nie być skuteczny.

Liga forumowych dżentelmenów lekko rozgrzana.  

Można sobie wyobrazić co się dzieje na Wiejskiej 12A.:)

2 minuty temu, Bobcat napisał:

To nie jest samokrytyka. Wpis był adresowany do Ciebie. Tytan intelektu (z nominacji własnej) tego nie zauważył?

Jacku nie ma sensu. 100 osób pwie mu to w twarz, on nadal będzie udawał, że jest inaczej. Więcej - stworzy z tego swoisty argument, że to on ma rację! Że właśnie dlatego, że tyle osób mu to mówi/pisze - pokazuje, że prawda jest po jego stronie. Nie da się bić cudzej głowy non stop. Z takiego zachowania nikt jeszcze nie zmądrzał - ludzie stają się jedynie bardziej głupsi.

Odpuśćmy osobiste zaczepki wobec Sławka - tyle lat i nie nauczył się niczego (jak prezydent tysiąclecia Duda), więc dalsze personalne posty pokazujące, jak bardzo się osmiesza nic nie zmienią. Czytajmy te jego wpisy - są swoistą lekturą jak popierający PiS widzą świat i w co wierzą. Tak - wierzą, bo ich ocena świata oparta jest o wiarę w to, co mówi partia - nie w to, co jest wokół nas w rzeczywistości.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

4 godziny temu, zukzukzuk napisał:

Dodatkowo. Wg programu, który zaprezentował (renegocjacja konkordatu, wyprowadzenie religii ze szkół, aborcja na żądanie do 12 tyg. ciąży. związki partnerskie), Rydzyk będzie go non stop pokazywał palcem wyznawcom. Nie wiem (a raczej wątpię), czy nasz kraj jest przygotowany na taki "odjazd" od tradycyjnych wartości. Moim zdaniem jest jeszcze za wcześnie. Może za 5-10 lat?

Przecież wyznawcy Rydzyka i tak na Biedronia nigdy nie zagłosują.

Ale żeś znalazł target wyborczy.:)

4 minuty temu, jezz napisał:

A wiesz, że np. do sklepów też.;)

Proponuję Ci czasem milczeć. Wiesz czym jest darowizna, a czym jest wykonywanie kolejnej usługi opodatkowanej?

Chyba nie odrobiłeś lekcji i nie rozumiesz tej jakże drobnej różnicy. Do Biedronki, Tesco, Aldi, Orlenu, Shell'a, a a także każdej innej firmy bez względu na status prawny - wpływają środki z tytułu kolejnej transakcji (sprzedaż lub usługa). A ta zgodnie z przepisami - podlega OPODATKOWANIU.

Przyjmujemy więc za zasadne, że kościół NIE ŚWIADCZY usługi - wobec czego nie podlega opodatkowaniu. Kościół pełni posługę bozi - więc nie pobiera z tego wynagrodzenia (tak to widzą księża). A skoro tak - nie ma mowy o opłacie, a o darowiźnie zwanej potocznie "co łaska, lecz nie mniej"

I ta darowizna - jako taka nie powinna być moim zdaniem opodatkowana. Kościół dla wielu katolików to "dom bozi" - więc przynoszą kase tam, gdzie ich drugi - czasem pierwszy dom.

Natomiast kościół ma obowiązek uiszczać w momencie zapłaty za towary i usługi podatek (zero zwolnień), bo wynikają one z prawa podatkowego RP.

I kolejna jakże istotna rzecz - kościół a państwo to dwie odrębne jednostki prawne. Tak więc budżet państwa to nie budżet kościelny. Na ten pierwszy powinni łożyć wszyscy obywatele RP, na ten drugi tylko ci, którzy chca się załapac na tramwaj zwany "zyciem wiecznym".

Edytowane przez arkadowski

4 godziny temu, Bobcat napisał:

ozumując w ten sposób można powiedzieć, że gdy robię w sklepie zakupy powinien płacić ceny netto (bez VAT) bo przecież pieniądze którymi płacę w kasie już były opodatkowane z tytułu moich dochodów.

O, byłeś  pierwszy  teraz doczytałem

Widzisz towarzyszu jacy jesteśmy zgodni.;)  .

44 minuty temu, arkadowski napisał:

służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo Polski wskazywały na tworzące się układy finansowo-towarzyskie niejasnego pochodzenia ludzi Kaczyńskiego.

Kolejną rzeczą było zwracanie uwagi, że Kaczyński pomimo tworzenia swoistej grupy dziwnych układów - tworzy w kraju wśród opinii publicznej swoistą narrację, z której wynika, że Polska to kraj zawładnięty układami postkomuny, złodziei i ludzi okradających kraj na miliardy złotych.

I co ówczesne władze Polski zrobiły z tą wiedzą otrzymaną od służb? Dokładnie nic. Jak się przedstawiono narracji Kaczyńskiego? Nijak.

Pozwolono hydrze rozrosnąć się do rozmiarów full size. No to mamy co mamy. Tak jest gdy się rządziło przez zaniechanie, zakładając jednocześnie że polityczny przeciwnik będzie przestrzegał reguł gry.

Teraz, Bobcat napisał:

I co ówczesne władze Polski zrobiły z tą wiedzą otrzymaną od służb?

Wszyscy kradli więc po cichu tuszowano co się dało. W efekcie w marcu 1991 roku w UOP powstała wewnętrzna notatka podsumowująca świtę Kaczyńskiego takimi słowami:

"PC w ocenie szeregu wpływowych osób była partią o największych perspektywach. Partia ta bardzo dynamicznie budowała infrastrukturę gospodarczą mającą przynosić dochody, z których finansowana miała być jej działalność polityczna"

Mamy AD 2019 jakieś zmiany w tym temacie? I dlatego piszemy - Kaczyński to ojciec chrzestny układu mafijnego.

2 godziny temu, Adalbert95 napisał:

No, jest i lewak. Teraz czekamy na pedała, cyklistę, wegana i co tam jeszcze. Oczywiście w zgodzie z tak ostatnio mocno lansowanym przez pisarstwo potępianiem mowy nienawiści...

A cóż cię rak oburzyło bo nie bardzo rozumiem?

A chodzi ci poza tym w tym wpisie o forumowych lewaków i pedałów czy tak sobie ogólnie bzdurzysz?

"

Skarbówka chce kontrolować finanse państwa młodych

Ślub! to brzmi pięknie – biała suknia, kwiaty, obrączki, zabawa weselna do samego rana….od strony nowożeńców to długie i skrupulatne przygotowania a przede wszystkim zbieranie środków na organizację najważniejszego wydarzenia w ich życiu.

Więc co może mieć wspólnego urząd skarbowy z tą romantyczną i pełną wzruszeń ceremonią? Zdawałoby się, że nic – a jednak coraz częściej wesela są na celowniku fiskusa a dokładnie prezenty, które otrzymują nowo poślubieni.

Zgodnie z przepisami owe prezenty mogą być traktowane jako darowizna. W świetle prawa darowizna to „rodzaj umowy nazwanej prawa cywilnego, która ma na celu nieodpłatne przysporzenie obdarowanemu korzyści (wzbogacenie obdarowanego) kosztem majątku darczyńcy”.

Polecamy: Darowizny, testamenty, spadki (PDF)

Oznacza to, że darowizna w postaci „koperty” podlega opodatkowaniu i obowiązkiem młodych małżonków będzie się z niej rozliczyć. Teraz nasuwa się pytanie czy zapłata podatku od prezentu (w formie gotówkowej lub rzeczowej) jest konieczna? Otóż czy podatek będzie naliczony, decydują różne czynniki.

Jeśli młoda para otrzymała prezenty o niskiej wartości majątkowej tj. kwiaty, alkohol, książki oraz niewielkie gotówkowo kwoty nie muszą uiszczać od tych podarunków podatku.

Natomiast jeśli suma prezentów – uzbieranych przez 5 lat przekroczy ustalony limit, wówczas nowożeńcy będą musieli zgłosić ten fakt skarbówce."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

27 minut temu, jezz napisał:

O, byłeś  pierwszy  teraz doczytałem

Widzisz towarzyszu jacy jesteśmy zgodni.;)  .

Nie jesteście zgodni. Jacek wnosił o całkowite opodatkowanie kościoła łącznie z taca - Ty mylisz pojęcia czym jest darowizna, czym jest obowiązek podatkowy z tytułu wykonania usługi i/lub sprzedaży.

Mieszasz gufno z pasztetem i twierdzisz, że inni zgadzają się z Tobą. Nie, nikt się z Tobą nie zgodził - bo nie masz pojęcia jaka jest róznica pomiędzy kościołem, a Biedronką na którą państwo nakłada obowiązek podatkowy z tyt. towaru i usług.

A jeśli już chcesz wiedzieć (ucz się, ucz), to po 1 Biedronka jest jednym z największych płatników podatku od towaru i usług (VAT), a jeśli już korzystała/korzysta z ulg podatkowych - to obejmujących mn. zatrudnienie czy opłaty z tyt. podatku gruntowego (sztucznie kreowane strefy, zwolnienia podatkowe na rzecz zatrudnienia lokalnej społeczności). Z samego podatku dochodowego zapłaciła w 2017 roku blisko pół miliarda złotych.

Coś tam dzwoni, ale jak widać poza faktem, że dzwoni nic więcej nie masz do powiedzenia.

Kościoły sa także zwolnione z podatku gruntowego lub objęte specjalną obniżką. 

Wiesz jaka jest różnica między podatkiem gruntowym, dochodowym czy VAT? Widać, że nie masz bladego pojęcia. 

Dlatego nie pisz bzdur, że Bobcat jest z Tobą zgodny, bo pisał o zgoła innej rzeczy:

Pisaliśmy o opodatkowaniu "tacy", że jest to bezsensowne. Bo można by ją traktować jako co? Usługę? Usługa w myśl przepisów by mogła zostac wykonana,a zapłata uiszczona - strony muszą być poinformowane co do zakresu usługi oraz kwoty należnej. 

Na "tacę" jeden daje 5, drugi 50, trzeci 500. To nie jest więc usługa w myśl prawa handlowego - pozostaje darowizna. Ciężko opodatkować darowiznę wynikającą z poglądów religijnych czy wiary. A zresztą taki podatek byłby % znikomy w stosunku do koniecznych kosztów wynikających mn. z kontroli podatkowej. Musiałoby to być jak w Niemczech - poprzez stałą deklarację podatkową na rzecz wyznania. Bo inaczej musiałbyś Ty lub ksiądz do każdej "ofiary" sporządzać osobną umowę darowizny.

Dlatego nie celem jest osmieszenie państwa i wymiaru skarbowego - ale skuteczne odcięcie kościoła od środków budżetu państwa, na który skąłdają się także niewierzący, innych wyznań czy firmy - nie mające w obowiazku utrzymywac/łożyć na instytucję kościelną.

Edytowane przez arkadowski

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

bardzo Ci współczuję ,że taką autokrytykę sobie wypisałeś, sam bym tak dosadnie tego nie ujął.

Upadek twoich debilnych argumentów możemy zaobserwować nieomal natychmiast, co wskazuje  na brak jakichkolwiek podstaw by poważnie podchodzić do kazdego twojego wpisu

Myślałem, ze wyrasta tu nam godny następca bąbowca który w prawieniu andronów i kocopołów był znakomity. Było przynajmniej wesoło. Niestety nie wyrośnie, bo babowiec przynajmniej miał na tyle oleju w głowie, że wiedział kiedy swoje udowadnianie że czarne jest białe, przerwać by nie przerodziło się to ze śmiesznego w tylko żałosne i żenujące. Ty tego nie potrafisz i się już nie nauczysz. Z kategorii kolejnego forumowego trefnisia czy clowna nieuchronnie i to z ochotą, przesuwasz się do kategorii namolnych i przewidywalnych do bólu i znudzenia, marnych i co gorsze mających się za tuzów intelektu, zwykłych, pospolitych wyrobników frontu propagandowego. Takiej natrętnej muchy która nawet nie irytuje, a właściwie jedynie wzbudza współczucie bo coś tam sobie ciągle cienko i monotonnie bzyczy, ale chce uchodzić za minimum szerszenia, mimo, że nawet mucha z niej taka jakaś "niedorobiona" i pokraczna. Bzycz sobie tam zatem do woli, skoro nic innego nie potrafisz i nic innego nie pozostało. Skoro musisz...

28 minut temu, jezz napisał:

czy tak sobie ogólnie bzdurzysz?

W tej kwestii muszę ustąpić pola. Sławuś i Ty jesteście w tym ostatnio zdecydowanie najlepsi...

48 minut temu, jezz napisał:

Przecież wyznawcy Rydzyka i tak na Biedronia nigdy nie zagłosują.

Ale żeś znalazł target wyborczy.:)

Napisałem, że ten program będzie mógł mieć poparcie wyborców za ileś lat. Jak wyznawców Rydzyka będzie dużo mniej. Odejdą w naturalny sposób. Doczytałeś?

Błysnąłeś:) Nie pierwszy i nie ostatni raz - zapewne...

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Adalbert95 napisał:

Skoro musisz...

wyslij swój esej do schetyny pasuje jak cholera potrafisz pisać o niczym i swoimi chciejstwami raczyć wszystkich tylko ,ze nic z nich nie wynika poza tym ze robisz z siebie wróżkę zębuszkę, której przepowiednie szlag trafia po paru godzinach

piskaj dalej na szczescie pieprzenie nie jest zabronione

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

wyslij swój esej do schetyny pasuje jak cholera potrafisz pisać o niczym i swoimi chciejstwami raczyć wszystkich tylko ,ze nic z nich nie wynika poza tym ze robisz z siebie wróżkę zębuszkę, której przepowiednie szlag trafia po paru godzinach

Nieważne czy z sensem - ważne że coś udało się odpysknąć.

27 minut temu, jar1 napisał:

Natomiast jeśli suma prezentów – uzbieranych przez 5 lat przekroczy ustalony limit, wówczas nowożeńcy będą musieli zgłosić ten fakt skarbówce."

I ciagle liczą na 40% głosów?

Co jeszcze musieliby zrobić, żeby przerżnąć wybory? Obsadzić szefostwo PiS'u Żydami?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Bobcat napisał:

Nieważne czy z sensem - ważne że coś udało się odpysknąć.

czep sie miłosniku sowieckiej propagandy wlasnej merytoryki zanim ja się za nia wezmę

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

czep sie miłosniku sowieckiej propagandy wlasnej merytoryki zanim ja się za nia wezmę

Jeśli to groźba, to karalna - jeśli obietnica, a to przepraszam ;)

Poważnie... tak niektórzy mogą bez końca i ciągle widzą swoje racje na piedestale prawdy.

Miłośnik sowieckiej propagandy... jakże ujmujące mając na uwadze, że sowiecka propaganda umarła śmiercią naturalną (obecnie co najwyżej mamy propagandę Kremla). A ujmujące tym bardziej, że są osoby na Foru, którym bez problemu i bez żadnej refleksji przychodzi wychwalać PiSowską propagandę kłamstw, mającą niestety negatywny wpływ na nasze codzienne życie.

Wole więc piewców przeszłych czasów, dla których brednie towarzyszy stanowią dziś powód do zadumy, niż piewców kłamstwa obecnych dni, dla których niszczenie państwa jest czymś dobrym i właściwym.

18 minut temu, slawek.xm napisał:

11 minut temu, slawek.xm napisał:

Mucha która jest zirytowana bzyczeniem. Tak, to jest nawet dość zabawne. Staraj się, staraj, może jednak uda ci się zapracować na nie tylko dość, ale całkiem zabawne...

Godzinę temu, arkadowski napisał:

Proponuję Ci czasem milczeć. Wiesz czym jest darowizna, a czym jest wykonywanie kolejnej usługi opodatkowanej?

Propozycja odrzucona. O darowiźnie pisałeś później, jak ci Bobcat o tym napisał ale ja też doczytałem to później. Nie czytam wpisów wyrywkowo tylko jeden za drugim.

I tak nie pouczaj, bo od ciebie zbyt wiele się nie nauczę, zwłaszcza o Biedronce.;)

Godzinę temu, Bobcat napisał:

I co ówczesne władze Polski zrobiły z tą wiedzą otrzymaną od służb? Dokładnie nic. Jak się przedstawiono narracji Kaczyńskiego? Nijak.

Pozwolono hydrze rozrosnąć się do rozmiarów full size. No to mamy co mamy. Tak jest gdy się rządziło przez zaniechanie, zakładając jednocześnie że polityczny przeciwnik będzie przestrzegał reguł gry.

O widzisz towarzyszu, z tym też się zgadzamy bo o tym pisałem. Jesteśmy dziś niebezpiecznie zgodni.:)

40 minut temu, Adalbert95 napisał:

W tej kwestii muszę ustąpić pola. Sławuś i Ty jesteście w tym ostatnio zdecydowanie najlepsi...

O, a czemu nie chcesz wytłumaczyć sowjego kolejnego wpisu, znów uciekasz tak jak od przedstawienia tych legalnych sposobów zatrudnienia bez zadnych norm?

A napisałeś przepraszam nazywając mnie kłamcą kiedy sam nie potrafiłeś znaleźć właściwych przepisów w kodeksie pracy? Ładnie to tak?

Teraz też tylko na tyle cię stać?

No to o co ci chodziło w tym wpisie, czy tylko tak sobie chciałeś przyatakowac?

29 minut temu, toptwenty napisał:

Co jeszcze musieliby zrobić, żeby przerżnąć wybory? Obsadzić szefostwo PiS'u Żydami?

Przecież kaczyński jest Żydem, który się nie ujawnia. Nie wiem, czy praktykuje judaizm, ale czytałem wypowiedź pewnej starszej pani, która mieszkała w tej samej miejscowości co matka jarusia

59 minut temu, arkadowski napisał:

Mieszasz gufno z pasztetem i twierdzisz, że inni zgadzają się z Tobą. Nie, nikt się z Tobą nie zgodził - bo nie masz pojęcia jaka jest róznica pomiędzy kościołem, a Biedronką na którą państwo nakłada obowiązek podatkowy z tyt. towaru i usług.

A ty skąd to wiesz. Jesteś tu kolejnym, który czyta w ludzkich umysłach.

38 minut temu, zukzukzuk napisał:

Napisałem, że ten program będzie mógł mieć poparcie wyborców za ileś lat. Jak wyznawców Rydzyka będzie dużo mniej. Odejdą w naturalny sposób. Doczytałeś?

A co wyznawcy Rydzyka mają wspólnego z  poparciem tego programu. JUż lepiej nie mieszaj.

39 minut temu, zukzukzuk napisał:

Błysnąłeś:) Nie pierwszy i nie ostatni raz - zapewne...

20 minut temu, arkadowski napisał:

Jeśli to groźba, to karalna - jeśli obietnica, a to przepraszam ;)

Raczej zwyczajne chamstwo. Nie pierwsze tego autorstwa. Dziwi pobłażliwość Moderacji.

4 godziny temu, asterix1 napisał:

Nie zdobędzie nowych ...odbierze innym za wyjątkiem jednej partii

No to niech odbierze. Dość już mam tych lamentów i szantażu PiSem. Politycy PO siedzą na swoich zadowolonych dupskach a jedynym ich problemem jest to, żeby załapać się na kolejną kadencję do Sejmu.

Ponieważ po poprzednich wyborach wróżyłem że jak tak dalej pójdzie to PiS będzie rządził przez dwie kadencje  to i tak nie dam się szantażować takim myśleniem. Jeszcze nie wiem na kogo będę głosował (na pewno nie na PiS) ale nie będę z Panią Kopacz rzucał kamieniami w dinozaury tylko po to, żeby było jej raźniej.

Jestem Europejczykiem.

26 minut temu, arkadowski napisał:

Miłośnik sowieckiej propagandy... jakże ujmujące mając na uwadze, że sowiecka propaganda umarła śmiercią naturalną (obecnie co najwyżej mamy propagandę Kremla). A ujmujące tym bardziej, że są osoby na Foru, którym bez problemu i bez żadnej refleksji przychodzi wychwalać PiSowską propagandę kłamstw, mającą niestety negatywny wpływ na nasze codzienne życie.

Wole więc piewców przeszłych czasów, dla których brednie towarzyszy stanowią dziś powód do zadumy, niż piewców kłamstwa obecnych dni, dla których niszczenie państwa jest czymś dobrym i właściwym.

Tamta propaganda bynajmniej nie umarła. Jest twórczo kontynuowana i rozwijana przez obecną propagandę PiS, która czerpie pełnymi garściami z doświadczeń, dorobku i warsztatu tamtej. Podobieństwa są uderzające, na dobrą sprawę można mówić o kserokopii. Jedynie ideologia w tle odmienna. Reszta taka sama. Próbuję to wskazywać.

24 minuty temu, jezz napisał:

O, a czemu nie chcesz wytłumaczyć sowjego kolejnego wpisu, znów uciekasz tak jak od przedstawienia tych legalnych sposobów zatrudnienia bez zadnych norm?

A napisałeś przepraszam nazywając mnie kłamcą kiedy sam nie potrafiłeś znaleźć właściwych przepisów w kodeksie pracy? Ładnie to tak?

Jak cała kariera zawodowa to praca w Biedronce* to nie dziwota, że się nie zna innych form legalnego świadczenia pracy czy usług  niż te opisane w kodeksie pracy. Edukować nie mam zamiaru, poszukaj sobie kogoś innego na nauczyciela.

Prosiłem o zacytowanie tak znanego Tobie KP przed nowelizacją zakazującą pracy w niedzielę, bo jak jest obecnie nawet ja wiem. Odpowiedziałeś? No skąd, bo odpowiedź wykazałaby, ze te twoje wywody to tylko marna kazuistyka. Zresztą taka sama jak u Śławusia. Obaj jesteście siebie warci, choć - możesz traktować to nawet jako komplement jesteś od Sławusia w tym lepszy. Nie dobry, tak to nie, ale na tle Sławusiowego dana i wodorostów być lepszym to niespecjalnie trudne.

*To żaden wstyd, choć też nie powód do specjalnej chwały i dumy. Ważniejsze, że przedstawianie się jako znawca handlu ( w całości, w szczegółach i jeszcze dogłębnie i w skali macro też) to gruba przesada, by nie nazwać tego w sposób bardziej adekwatny.

Edytowane przez Adalbert95
43 minuty temu, toptwenty napisał:

I ciagle liczą na 40% głosów?

A to dla ciebie jakaś nowość

Zapytaj się arkadowskiego o podatek od darowizny. Nauczy cię.

O, jeszcze to,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Adalbert95 napisał:

Jak cała kariera zawodowa to praca w Biedronce to nie dziwota, że się nie zna innych form legalnego świadczenia pracy czy usług  niż te opisane w kodeksie pracy. Edukować nie mam zamiaru, poszukaj sobie kogoś innego na nauczyciela.

A co złego jest w pracy w Biedronce ? Żadna uczciwa praca nie hańbi

14 minut temu, Pasqual napisał:

A co złego jest w pracy w Biedronce ? Żadna uczciwa praca nie hańbi

Nic i nie hańbi. Tylko, że jak robotnik na taśmie w fabryce samochodów, który przez 8 h dziennie montuje tylko drzwi do nadwozi, zaczyna opowiadać jak to powinien wyglądać globalny przemysł motoryzacyjny, to zazwyczaj to co opowiada nie jest przez nikogo traktowane zbyt poważnie. Prawda?

Edytowane przez Adalbert95

Tak dla rozlużnienia atmosfery. Niedawno przy kasie w Biedronce kasjerka zapytała faceta przede mną czy zbiera naklejki. Widziałem go już kiedyś i wiedziałem, że jest Francuzem więc przetłumaczyłem mu pytanie na angielski. Na to kasjerka zapytała go po angielsku skąd jest i rozpoczęła się pogawędka w trójkącie. Okazało się, że panienka studiuje i dorabia sobie na kasie, angielski to jej hobby.

Tak że z tą pracą w Biedronce to ostrożnie :-).

Jestem Europejczykiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.