Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

PiS-owska propaganda oparta jest na kłamstwie, czego przykładem jest działalność tutaj reżimowego trolla i funkcjonariusza frontu propagandowego. Uważa on innych za idiotów, którym można wcisnąć dowolną ciemnotę, byle podać ją w tradycyjny dla tego indywiduum chamsko-bezczelny sposób. 

Dyskutanci powinni znać prawdę. 

Na koniec roku 2017 było 355 tys sklepów, nie 276.7 tys. 

Źródło: GUS, stat.gov.pl, wyszukiwarka: liczba sklepów, zakładka Rynek Wewnętrzny 2017, strona 21.

6 minut temu, Bobcat napisał:

PiS-owska propaganda oparta jest na kłamstwie, czego przykładem jest działalność tutaj reżimowego trolla i funkcjonariusza frontu propagandowego. Uważa on innych za idiotów, którym można wcisnąć dowolną ciemnotę, byle podać ją w tradycyjny dla tego indywiduum chamsko-bezczelny sposób. 

Dyskutanci powinni znać prawdę. 

Na koniec roku 2017 było 355 tys sklepów, nie 276.7 tys. 

Źródło: GUS, stat.gov.pl, wyszukiwarka: liczba sklepów, zakładka Rynek Wewnętrzny 2017, strona 21.

Jutro ci wkleję link do artykułu panie oficerze to oskarżysz o to gazetę.

o co chodzi w tym wątku z Kaliszem? Może ktoś powiedzieć w jakiej obecnie jest partii, że trafił do tego wątku? W 2013 został zawieszony a następnie wydalony z SLD. Paru ludzi mogłoby wcześniej sprawdzić dlaczego został usunięty i może coś by się wyjaśniło. Później coś chyba z Palikotem i z tego co wiem, wycofał się z życia politycznego. Ja natomiast nadal czekam na info o usunięciach przekrętasów z PiS-u. Jakoś cienko. A Chlebowski wyleciał, Piskorski wyleciał, Drzewiecki wyleciał, Nowak odszedł, Kalisz wyleciał. Jakieś przykłady?

Druga sprawa z ING i Raffeisen. Dlaczego ktokolwiek te dwa banki wiąże z przekrętami państwowych polskich banków? Ciekaw jestem, bo nie jestem w stanie tego pojąć. Czy te banki są prywatne czy państwowe? A może właścicielem banków jest PE lub KE? Bo ktoś coś napisał o pouczaniu. A może w tych bankach pracują rodziny i znajomi partii rządzących? Czy śledztwo w sprawie prania brudnych pieniędzy będzie prowadzone czy umorzone, tak jak (wszystko na to wskazuje) z aferą PeKaO S.A. Czy te banki są zmuszane przez partie do finansowania kampanii partyjnych i finansowania mediów partyjnych? A może te banki zostały wykupione przez partię za pieniądze większe aniżeli zostały wcześniej sprywatyzowane? W zasadzie tylko po to, żeby umieścić na wysoko płatnych posadach ludzi z partii rządzącej.

Tak tylko pytam.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

O co chodzi? Reżimowe brygady sieciowe próbują w ten sposób rozmyć temat i zwekslować rozmowę na boczne tory dla odwrócenia uwagi od wyczynów swoich mocodawców.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Bobcat napisał:

O co chodzi? Reżimowe brygady sieciowe próbują w ten sposób rozmyć temat i zwekslować rozmowę na boczne tory dla odwrócenia uwagi od wyczynów swoich mocodawców.

Towarzysz propagandzista wykazuje co najmniej przewrażliwienie zwiazane z wykonywanym zawodem:)

9 minut temu, slawek.xm napisał:

przewrażliwienie

Nic bardziej błędnego. To tylko rzetelna i trzeźwa ocena sytuacji. Zresztą nic nowego i was i u waszych idoli i mocodawców. Ot choćby premier z tabletu dziś był łaskaw znowu otworzyć usta i jak zwykle pieprzy bez składu, ładu i sensu, bo przecież nic innego nie potrafi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie trzeba było obiecywać kiełbasy wyborczej za 50 mld, nie byłoby problemu. Co więcej, teraz i inni zaczną, bo skoro są (podobno) pieniądze na kiełbasę, to dlaczego nie spróbować. Będzie się działo, oj będzie...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Adalbert95 napisał:

Będzie się działo, oj będzie...

i dobrze, pieknie i fantastycznie

czym sie przejmujesz?

ze ktos wywalczy forsę dla siebie?

postarali sie o 50 mld wyciagna i drugie tyle

mozliwosci jest wiele

same rezerwy nbp to ponad 100 miliardów dolarów:):)

jak bedzie potrzeba to się je ustawowo zmniejszy a nadwyzki przekaże do budźetu

13 minut temu, slawek.xm napisał:

mozliwosci jest wiele

Wiedziałem od zawsze, że pisiątka generalnie rozumkiem nie grzeszą, choć na tle średniej miałem cię jednak za odrobinkę mądrzejszego. Niestety się pomyliłem. Jesteś taki sam zwykły, pospolity głąb jak cała reszta.

NBP ma nie rezerwę, a rezerwę walutową. Jak nie rozumiesz pojęcia to sobie znajdź co to znaczy. Choć nie, nie warto. To choć proste jak budowa cepa, to dla takich dzbanów i tak za trudne...

Gość

(Konto usunięte)

nie grzeszysz intelektem wyobraźnia pomysłowościa i grzecznością

a pisałem tylko o rezerwach walutowych porównaj sobie walutę i wysokość potem wejdź na strone nbp i sprawdź

a tego co  mozna zrobic z rezerwami walutowymi nie potrafisz nawet sobie wyobrazić i niech tak zostanie miernoto

3 godziny temu, jezz napisał:

O przeprasam mistrza wszechwiedzy, co za niedopatrzenie z mojej strony. 

A wiesz ile sklepów zamknięto w 2017.

Pewnie nie, to tak żebyś ogarnął ułattwię ci zadanie, liczba sklepów  w tysiącach

na koniec roku 2016 było 295,7  sklepów

na koniec roku 2017  było 276,8

Proste działanie odejmowania możesz wykonać sam. Zrozumiałeś? 

Teraz pogadaj z tymi co padli w 2017.

Słusznie, bo trzeba ogarniać całokształt dobrej zmiany.  A wszystko wskazuje na to że PiS przez 4 lata zdoła osiągnąć taki spadek liczby punktów sprzedaży detalicznej jaki miał miejsce przez 8 lat rządów POPSL.  I to przy dobrej i rosnącej koniunkturze i pompowaniu co roku dwudziestu paru dodatkowych miliardów w czystą konsumpcję.  Miszczowie nad miszczami... w koncertowym spier.... wszystkiego czego się dotkną.

33 minuty temu, slawek.xm napisał:

mozliwosci jest wiele

Tu może być problem, bo pieniądze są potrzebne co roku, a liczymy je w skali liniowej, a nie logarytmicznej - teraz jest to 40% rezerwy, a w przyszłym roku będzie już 66% i szlus ;)

nagrywamy.com

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie grzeszysz intelektem wyobraźnia pomysłowościa i grzecznością

a pisałem tylko o rezerwach walutowych porównaj sobie walutę i wysokość potem wejdź na strone nbp i sprawdź

a tego co  mozna zrobic z rezerwami walutowymi nie potrafisz nawet sobie wyobrazić i niech tak zostanie miernoto

Rób dalej z siebie idiotę. Do tej pory szło ci całkiem nieźle, ale teraz to już wręcz znakomicie...

Godzinę temu, Adalbert95 napisał:

Wiedziałem od zawsze, że pisiątka generalnie rozumkiem nie grzeszą, choć na tle średniej miałem cię jednak za odrobinkę mądrzejszego. Niestety się pomyliłem. Jesteś taki sam zwykły, pospolity głąb jak cała reszta.

NBP ma nie rezerwę, a rezerwę walutową. Jak nie rozumiesz pojęcia to sobie znajdź co to znaczy. Choć nie, nie warto. To choć proste jak budowa cepa, to dla takich dzbanów i tak za trudne...

Jakby PiS uruchomił program Rozum+ to mógłby sławkowi jakoś pomóc bo na razie sytuacja jest beznadziejna.

Jestem Europejczykiem.

4 godziny temu, Zbig napisał:

Freddie

Nie znam gościa, słucham psychodelicznego hard rocka, wiem że Vlado lubi Abbę, ale nie mogłem się zdecydować jakie nagranie, mają tyle hitów .. akurat wyszukiwanie pokazało mi Queen, to wrzuciłem, nie przypuszczałem że się nie spodoba, to przecież znany zespół.

2 minuty temu, 747 napisał:

Nie znam gościa, słucham psychodelicznego hard rocka, wiem że Vlado lubi Abbę, ale nie mogłem się zdecydować jakie nagranie, mają tyle hitów .. akurat wyszukiwanie pokazało mi Queen, to wrzuciłem, nie przypuszczałem że się nie spodoba, to przecież znany zespół.

Nie chodzi o podkład tylko o wykonanie.  To się powinno nazywać Głucha i Głuchsza.  Zero poczucia rytmu, synchronizacji, czegokolwiek... Niedobrze się robi.... Ruszać d... też trzeba umieć a to jest chamski gwałt na świetnym funkowym kawałku.

2 minuty temu, Zbig napisał:

funkowym

Też słucham takiej muzyki, funky  - tylko bardziej znanej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, 747 napisał:

Też słucham takiej muzyki, funky  - tylko bardziej znanej.

Ukryta Zawartość

Dobranoc :-)

Ukryta Zawartość

Cóż, znów nie trafiłem w gust..co za pech..

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Rozum+

W 28 krajach nagranie na pierwszym miejscu i też złe..nie rozumiem.

54 minuty temu, Zbig napisał:

to jest chamski gwałt na świetnym funkowym kawałku

Żarty na noc sobie urządzasz.

Obejrzyj sobie, kto i jak potrafi kręcić, kto dokonuje gwałtu na funkowym kawałku..

Od 0 44.

Dobranoc.

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

Towarzysz propagandzista wykazuje co najmniej przewrażliwienie zwiazane z wykonywanym zawodem:)

Odwracanie argumentu o 180 stopni ze zmianą adresata na stronę przeciwną to jedno z klasycznych narzędzi totalitarnej propagandy. Widać więc z kim mamy do czynienia.

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

i dobrze, pieknie i fantastycznie

czym sie przejmujesz?

ze ktos wywalczy forsę dla siebie?

postarali sie o 50 mld wyciagna i drugie tyle

mozliwosci jest wiele

Prosta recepta jak doprowadzić do katastrofy gospodarczej,

dwa dni o  kaliszu w miedzyczasie informacje jak kaczynski pracował zeby za nic nie odpowiadac  i nie placic podatktow wcale o ile sie uda.Mam ndzieje ze rozne tomusie slawusie jeeeziki rzuca sie do wyjasnien jak to z kaliszem było.

powiązana z PiS spółka Srebrna, która chciała budować wieżowiec za 1,3 mld zł, miała czerpać 99,9 proc. zysków z inwestycji. Ponosiłaby jednak zerową odpowiedzialność w razie fiaska. Ujawniamy dokumenty przygotowane przez prawników pod okiem Jarosława Kaczyńskiego.

Wielokrotnie omawialiśmy strukturę z Kaczyńskim i Baker McKenzie. Żeby przy projekcie kwestia podatkowa była dobrze dopracowana (...), by ustawić ten projekt optymalnie pod względem podatkowym, aby zaoszczędzić na podatkach – mówił Austriak. – Odbyliśmy wiele spotkań, w których brał udział pan Kaczyński (...).

Birgfellner stwierdził, że prezesowi PiS zależało na tym, by o szczegółach projektu nie wiedział zarząd Srebrnej. „Zawsze bezpośrednio rozmawiałem z panem Kaczyńskim. Nie miałem (...) wprowadzać w temat projektu zarządu spółki Srebrna, ponieważ pan Kaczyński powiedział, że (...) tylko jego mam informować o postępie prac...”. „Słyszałem, że (...) ludzie ze spółki Srebrna »kręcą własne lody«, dlatego pan Kaczyński powiedział, że mam ich o tym nie informować”. „Pomysł dwóch wież podobał się Kaczyńskiemu, bo wyglądałyby jak bliźniacze wieże, jak bliźniacy Kaczyńscy”.

Latem 2018 r. prezes PiS zamroził projekt, bo uznał, że może to zaszkodzić w trakcie wyborów. Od tego czasu Austriak zabiega o zapłatę za 14 miesięcy pracy. 25 stycznia 2019 r. złożył do prokuratury zawiadomienie o przestępstwie. Twierdzi, że został oszukany przez Kaczyńskiego.

Ukryta Zawartość

J

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls

a ci jak zwykle nie maja o niczym pojecia a dlaczego niebawem wyjasni jeezik.Szczegolowo i w detalach.Bo u niego na wsi wsrod lasow i jezior.......

Zakaz handlu w niedziele ma złe skutki dla właścicieli małych sklepów - twierdzi Związek Przedsiębiorców Polskich w najnowszych raporcie.

Zwolennicy zakazu zwracają uwagę na to, że nie spadła konsumpcja indywidualna, a obroty sklepów generalnie rosną. Trudno jednak, żeby było inaczej w warunkach galopującej gospodarki. Jeśli spojrzymy jednak na szczegółowe dane, okazuje się że małe sklepy wciąż upadają - w ubiegłym roku zniknęło ich aż kilkanaście tysięcy - a ich obroty maleją.

-  mówi Cezary Kaźmierczak, prezes ZPiP.

Apelujemy więc po raz kolejny o wycofanie się z tej szkodliwej regulacji i wprowadzenie powszechnej gwarancji dwóch wolnych niedziel dla wszystkich pracowników - nie tylko tych zatrudnionych w większych sklepach.

- dodaje.

Powołuje się na wcześniejsze badania Biura Analiz Sejmowych, które szacuje, że spadki małych sklepów mogą sięgać nawet 20-30 proc. Z innych danych przytaczanych przez Związek wynika, że w skali 2018 roku przychody małych sklepów spożywczych mogły spaść nawet o ponad 6 proc.

Regulacje w żaden sposób nie poprawiły sytuacji drobnych sklepikarzy, a jedynie pogłębiły problem

- stwierdza organizacja.

Utrzymywanie tej regulacji jest pozbawione sensu.
Więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Jakby PiS uruchomił program Rozum+ to mógłby sławkowi jakoś pomóc bo na razie sytuacja jest beznadziejna

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Prosta recepta jak doprowadzić do katastrofy gospodarczej,

wam sie po prostu w głowie nie mieści, jakie numery mozna robić mając wiekszość konstytucyjną i brak skrupułów, oraz ideologiczna pewność własnej wielkości

ale przekonacie się juz w przyszłym roku , a mozliwości dzieki koniunkturze gospodarczej sa znaczne:)

Edytowane przez slawek.xm

Prawa ekonomii istnieją obiektywnie. Numery oczywiście można robić, tylko zawsze potem przychodzi czas na żniwa. I to do akolitów reżimu nie dociera. Liczy się chwilowy sukces, tu i teraz. Po nas choćby potop. Patrz Wenezuela.

Koniunktura gospodarcza właśnie się kończy.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, muls napisał:

Mam ndzieje ze rozne tomusie slawusie jeeeziki rzuca sie do wyjasnien jak to z kaliszem było.

proszę uprzejmie:)

http://www.info.kalisz.pl/historia/kaliszhi.htm

15 minut temu, slawek.xm napisał:

wam sie po prostu w głowie nie mieści, jakie numery mozna robić mając wiekszość konstytucyjną i brak skrupułów, oraz ideologiczna pewność własnej wielkości

Wymień 50 takich numerów - może być 49.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, toptwenty napisał:

Wymień 50 takich numerów - może być 49.

po co , skoro po pierwszym zbudowaliście dla mnie stos:):):)

50 to będzie jeszcze w tym roku:)

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

Towarzysz propagandzista

Towarzysze propagandziści to ci co wspierają socjalistyczne "reformy" PiS. Jeden z takich towarzyszy jest podstawową osobą przygotowującą demolkę w systemie prawnym Polski. Sam Prezes też może być zaliczany do towarzyszy propagandzistów. W końcu jest ojcem duchowym wszystkich działań przywracających w Polsce mieniony system który z taki trudem został obalony. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

11 godzin temu, Bobcat napisał:

No dobra, obiecałem ci link, do artykułu,

Ukryta Zawartość

Jestem właśnie po rozmowie telefonicznej z autorką opracowania Rynek wewnętrzny w 2017, panią Biernat.Telefon i autorka jest podana  na tzreciej stronie więc to żadna tajemnica.

Bardzo miła pani, odebrała po pierwszym dzwonku i nie ma problemu z rozmową z nią. 

Zapytałem się skąd mogą wynikać rozbieżności między danymi z jej raportu a danymi,  z których korzysta Rzeczpospolita.( podając źródło tych danych) 

Pokrótce można powiedzieć, ze wynika to z przyjętej metodologii.

Do jej badań przyjęto zastosowanie zapytań po regonie, jak to określiła. 

Slepy np. mogą być szacowane po liczbach bezwględnych, po przedsiębiorstwie ( czyli np. trzy małe sklepy mogą być liczone jako jeden, ale i LIDL może być policzony jako jeden). To był jej taki przykład na szybko dlaczego takie różnice mogą się pojawiać.

Dodała, ze szacunki z  jej raportu też nie mogą być dokładne, ponieważ oszacowanie wszystkich sklepów działających w Polsce jest niemożliwe i także to opracowanie.  oparte jest na próbie a nie dokładnym zliczeniu wszystkich sklepów.

Nie miała też zastrzeżeń co do liczby podanej przez gazetę, bo tak jak już napisałem wynikać to może z przyjętej metody badania. Jasna sprawa, że nie potrafiła odpowiedzieć co jest przyczyną tej różnicy ale to już wiadomo dlaczego.

Ja źle zapamiętałem, że dane w rzepie były nie na koniec roku ale na koniec każdego półrocza ale to juz skorygowałem w rozmowie z panią z GUS. 

Jest telefon, sam możesz sobie też zadzwonić bo przecież wiadomo, ze ja wszystko to sobie zmyśliłem.

Możesz sobie skrobnąć do autora artykułu i zapytać się o te dane, z których on korzystał bo chyba nie jest pisowskim propagandystą a raczej przeciwnikiem ograniczania handlu, co wynika z treści artykułów, które pisze( nie tylko tego)

Ja teraz nie mam czasu ale dla mnie nie ma sprawy, zadzwoniłem do pani Biernat to mogę i napisac do Mazurkiewicza.

10 godzin temu, Zbig napisał:

Miszczowie nad miszczami... w koncertowym spier.... wszystkiego czego się dotkną.

Z tym się zgadzam ale akurat spadek ilości sklepów stacjonarnych jest tendencją na rynku, na którą wpływ będą też mialy takie czynniki jak np. przenoszenie handlu do sieci, co jej procesem nieuniknionym. Przecież zamykanie sklepów nie ogranicza się tylko do spożywki.

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.