Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, muls napisał:

ten dlug ukryty tu chodziło zeby obnizyc calkowity dlug Polski  do wartosci akceptowalnych dla Unii....jak pamieta

tak chodzilo o dlug konstytucyjny .Co nie zmienia istoty sprawy.Tak wiec nadal tutaj widze literature karnowskich.

19 minut temu, JuG napisał:

Nie było żadnych 500+ ale dupa finansowa była.

jesli jednak wziasc pod uwage ze od 2008 r Polska jako jedyna przeszla kryzys w Europie  normalnie to jak sie to ma do dzisiejszej koniunktury.Sa to zreszta zupelnie inne sprawy jak chocby to ze planowano znaczace wydatki na uzbrojenie.

19 minut temu, JuG napisał:

Nie było żadnych 500+ ale dupa finansowa była

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, muls napisał:

jesli jednak wziasc pod uwage ze od 2008 r Polska jako jedyna przeszla kryzys w Europie  normalnie to jak sie to ma do dzisiejszej koniuktury.

To prawda. Trzeba by było długo analizować z czego wynikło tamto zadłużenie - co nie jest proste. Ale faktem jest, że żadną reformą systemu emerytalnego ta operacja nie była. A system ZUS-oski pierdyknie bez względu na istnienie czy brak OFE. Albo wielkość emerytur (wraz z systemem opieki zdrowotnej) będzie na takim poziomie, który będzie stymulował ekspresowe odejście na tamten świat.

21 minut temu, JuG napisał:

To prawda. Trzeba by było długo analizować z czego wynikło tamto zadłużenie - co nie jest proste. Ale faktem jest, że żadną reformą systemu emerytalnego ta operacja nie była. 

Było i nie było.

W momencie powołania OFE, wpisano do ustawy budżetowej, że różnica składek wynikająca z podziału na ZUS i OFE, zostanie pokryta z prywatyzacji. Do ZUS wpływało mniej pieniędzy, a emerytury trzeba było wypłacać. Pierwszą rzeczą jaką wprowadził poprzedni rząd PiS-u to wstrzymanie prywatyzacji (pomimo tego, że przecież jako członkowie AWS byli współtwórcami reformy). Po tym ruchu zaczął pojawiać się bardzo wysoki deficyt w ZUS-ie i większe dopłaty z budżetu do tej instytucji. Po przejęciu władzy przez PO-PSL, ze względu na kryzys nie było komu sprzedawać w ogóle, nie mówiąc o jakiś rozsądnych poziomach cenowych. Brak finansowania reformy spowodował potrzebę wprowadzenia jej zmiany. Jedyną możliwością ograniczenia dopłat z budżetu i tym samym pogarszania deficytu, było ograniczenie wpłat składek do OFE.

Jeżeli popatrzymy na historię problemu, a nie na samą decyzję, widać, że zalążkiem problemów z jakimi borykały się rządy PO-PSL była decyzja rządu PiS, która wywróciła finansowanie reformy. Oczywiście później kryzys itp. Ale PO-PSL musiał się zmierzyć z problemem, stworzonym przed ich rządami. Tylko, że medialnie i propagandowo wygodnie krzyczeć zabrali, okradli, złodzieje.... i pod to robić przekaz.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, osimar napisał:

Jeżeli popatrzymy na historię problemu, a nie na samą decyzję, widać, że zalążkiem problemów z jakimi borykały się rządy PO-PSL była decyzja rządu PiS, która wywróciła finansowanie reformy. Oczywiście później kryzys itp. Ale PO-PSL musiał się zmierzyć z problemem, stworzonym przed ich rządami. Tylko, że medialnie i propagandowo wygodnie krzyczeć zabrali, okradli, złodzieje.... i pod to robić przekaz.

może udowodnisz swoje tezy cytatem głownego polityka PO , który Twoje zdanie by potwierdził

w tamtym okresie

po latach mozna snuc rózne teorie spiskowe , i interpretowac historię w sposób odpowiadający własnym pogladom

co ma do tego główny analityk PO? wystarczy wujek google.

Historia jaka jest każdy widzi.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, osimar napisał:

co ma do tego główny analityk PO? wystarczy wujek google.

Historia jaka jest każdy widzi.

podałes tezę ,że koalicja po psl zajumała kasę z ofe bo poprzedni rząd popełnił błędy

dla mnie jest to tylko dorabianie teorii do realiów tamtego okresu

dlatego pytam o dowody z tamtych lat, a nie o Twoja ocene

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

po latach mozna snuc rózne teorie spiskowe , i interpretowac historię w sposób odpowiadający własnym pogladom

To się nazywa polityka historyczna w czym specjalizuje się PiS.

Trzeba mieć zdrowie, żeby chorować.

To prawdziwa historia. Dwa tygodnie spędziłam w szpitalu, opiekując się krewną. Spisuję sytuacje, które widziałam, bo liczę, że się obudzimy: urzędnicy, lekarze, pielęgniarki, chorzy i ich krewni. Nie piszę, gdzie jest ten szpital ani jak się nazywa, bo nie chcę nikogo piętnować.

Takich miejsc w Polsce jest pewnie wiele. Tak samo jak wiele jest szpitali fantastycznych. Z fantastycznymi lekarzami i pielęgniarkami. Wiem o tym, bo i w takich szpitalach bywałam.

Pani K., lat 87, łamie w domu biodro. Karetka, SOR. Dwie godziny czekania i prześwietlenie. Kolejne trzy godziny, przychodzi chirurg i decyduje: konieczna operacja. Panią K. przewożą na chirurgię urazową.

Szpital w wielkim mieście, nad wejściem wielka płachta: „Jesteśmy dla Was”. Na tablicy ogłoszeniowej: „Tradycyjnie profesjonalni. Leczymy z pasją, opiekujemy się z troską”. „Polityka zintegrowanego systemu zarządzania to m.in. udzielenie świadczeń na najwyższym możliwym poziomie”. Dalej wiszą „Obowiązki pacjenta” i „Obowiązki osób odwiedzających”. „Prawa pacjenta” – w plastikowych koszulkach przypięte do tablicy pinezką. Mało który z połamanych pacjentów jest w stanie po nie sięgnąć.

Obok rozwieszony wielki czarny podkoszulek. Białe litery krzyczą do pacjentów: „Popieramy protest lekarzy”.

Szybko do domu

W „Obowiązkach lekarza” czytam, że „lekarza prowadzącego” pacjent ma obowiązek „poinformować o przyjmowanych lekach”.

Szukam lekarza prowadzącego moją krewną. Nie jest to proste.

Lekarze czasem przemkną po korytarzu, ale tak, żeby nikt ich nie złapał – gdzieś się spieszą (zwykle siedzą w „pokoju konferencyjnym” lub „lekarskim”, wejście tylko po wystukaniu kodu). Niemili, opryskliwi, odburkują. Wyraźnie przemęczeni.

Pielęgniarki odsyłają mnie do dr. B. Zaprzecza, by był „moim” prowadzącym, ale jest pomocny. Sprawdza zapiski na karcie pani K., tam tylko inicjały „M. P.”. Nie wiem, kto to. Na oddziale nigdzie nie ma listy pracujących tu lekarzy (oprócz nazwiska ordynatora). A nie wszyscy lekarze (i pielęgniarki) noszą tabliczki ze swoim tytułem, imieniem i nazwiskiem. Lekarz pacjentowi się nie przedstawia.

Ale dr B. domyśla się, o kogo chodzi. Ale i M. P. to nie jest „mój” lekarz prowadzący. Pytam pielęgniarki, kto może być lekarzem prowadzącym.

Przyznają, że nie wiedzą, bo lekarze im tego nie przekazują.

Szukam dalej, trafiam do ordynatora. I wszystko jasne. Ordynator wyjaśnia, że jest tak mało lekarzy, stale operują, że nie ma sensu wyznaczać lekarza prowadzącego. Zwłaszcza gdy rezydenci strajkują.

– Taki mamy system – ordynator rozkłada ręce. – Im szybciej wypiszemy pacjenta do domu, tym lepiej dla niego.

Najdłuższy kontakt z lekarzami chory ma podczas operacji – gdy jest znieczulony. Na co dzień lekarze podczas obchodu zatrzymują się przy łóżku pacjenta i pytają: „Jak się pani czuje?”. Potem orszak szybko idzie dalej, do następnego łóżka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, toptwenty napisał:

Trzeba mieć zdrowie, żeby chorować

Aroganccy lekarze, królowe salowe i chamskie pielęgniarki.

Jakaś nowość, jakieś zaskoczenie?

13 minut temu, jezz napisał:

Aroganccy lekarze, królowe salowe i chamskie pielęgniarki.

Jakaś nowość, jakieś zaskoczenie?

Ja jestem zaskoczony. Cały czas słyszałem, że będzie lepiej, że skończymy z "państwem teoretycznym". Czy uwierzyłem, czy nie mniejsza o to. Ale są tacy którzy uwierzyli. Mało tego, są tacy którzy twierdzą że już jest lepiej. Może gdzieś jest, tylko nie wiadomo gdzie.

PiS twierdzi, że pieniędzy w budżecie jest w ch...j. Logika nakazywałaby skierowanie tych pieniędzy tam, gdzie są najbardziej potrzebne, czyli na służbę zdrowia. Logika niestety nie jest narzędziem którym posługują się obecnie rządzący.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Jaro,

jak zauwazylismy wszyscy wokolo,wysokosc zarobkow wsrod lekarzy nie przeklada sie na jakosc uslug,i kulture osobista,nie wstrzymalo lapowkarstwa,ilosc pieniedzy wpompowana w sluzbe zdrowia nie znaczy ,ze pacjent to odczuje,raczej wszystkie hieny utrzymujace sie z tego beda mialy wiecej kasy.a pacjent pozostanie przedmiotem.

podobnie z nauczycielami,policjantami,sedziami,prokuratorami.

tyle w tym temacie.

byc moze Pis,skonczy z panstwem teoretyczny,kiedys,jak narazie widac kto podnosi najwiekszy raban,i gdzie potrzebne sa glebokie zmiany.Pis wygra nadchodzace wybory,ale czy dobierze sie sedziom,lekarzom do dupy,to watpie.pis to mieczaki.bezjajeczni.

zeby nie pomysleli,ze przyklaskuje po,psl,nowsmiesznej,czy temu biedreniowi,tych uwazam za wytwor sluzb,,,i tyle,,,i wspolczuje frajerom,co na nich glosuja.

Edytowane przez tomek7776
bledy
6 minut temu, tomek7776 napisał:

Jaro,

jak zauwazylismy wszyscy wokolo,wysokosc zarobkow wsrod lekarzy nie przeklada sie na jakosc uslug,i kulture osobista,nie wstrzymalo lapowkarstwa,ilosc pieniedzy wpompowana w sluzbe zdrowia nie znaczy ,ze pacjent to odczuje,raczej wszystkie hieny utrzymujace sie z tego beda mialy wiecej kasy.a pacjent pozostanie podmiotem.

tyle w tym temacie.

Ryba psuje się od głowy

Jak jeden szary posel steruje wszystkim w kraju

Wykupuje bank żeby w nim potem potem pożyczkę na 300 baniek euro wziąść ....

Przykład idzie od góry....

Edytowane przez asterix1

A tymczasem w koalicji rozłam.:)

Ukryta Zawartość

"Byłem molestowany przez dwie osoby z kręgu związanego z PO. Miałem wtedy 11 lat."

No, Sławek, to było w roku 1972.:)

A potem Sławek był druhem boruchem i zmolestował piękną harcereczkę.:)

:"Sławomir Świerzyński zawrócił w głowie Renacie, gdy ta miała zaledwie 16 lat. Młodziutka harcerka uległa komplementom starszego druha Sławka, a efektem była ciąża, która znacznie przyspieszyła ich ślub"

Co za historia.:)

7 minut temu, asterix1 napisał:

Ryba psuje się od głowy

Co ty powiesz, ta ryba jest popsuta od bardzo dawna.

Może to wina Tuska.:)

Ukryta Zawartość

13 minut temu, tomek7776 napisał:

Jaro,

jak zauwazylismy wszyscy wokolo,wysokosc zarobkow wsrod lekarzy nie przeklada sie na jakosc uslug,i kulture osobista,nie wstrzymalo lapowkarstwa,ilosc pieniedzy wpompowana w sluzbe zdrowia nie znaczy ,ze pacjent to odczuje,raczej wszystkie hieny utrzymujace sie z tego beda mialy wiecej kasy.a pacjent pozostanie przedmiotem.

tyle w tym temacie.

byc moze Pis,skonczy z panstwem teoretyczny,kiedys,jak narazie widac kto podnosi najwiekszy raban,i gdzie potrzebne sa glebokie zmiany.Pis wygra nadchodzace wybory,ale czy dobierze sie sedziom,lekarzom do dupy,to watpie.pis to mieczaki.bezjajeczni.

zeby nie pomysleli,ze przyklaskuje po,psl,nowsmiesznej,czy temu biedreniowi,tych uwazam za wytwor sluzb,,,i tyle,,,i wspolczuje frajerom,co na nich glosuja.

Szczerze ci współczuje.

Znam ten typ ludzi - wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić.

Ci którzy twierdzą że jest inaczej to zmanipulowani naiwniacy, bo przecież każdy w miarę myślący widzi, że wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić. I tak w koło.

To oczywiście tłumaczy ich własną naiwność i głosowanie na PiS czy np. na Kukiza. Jeżeli ich pupile okazują się jeszcze gorsi o tych co byli, no to trudno, tak musiało być. No bo przecież wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić. I tak w koło.

Prezes okradł Austriaka? No ale przecież nie kradł dla siebie a poza tym Austriak na pewno uczciwy nie jest, przecież to prawie Niemiec, a może i gorzej - Hitler był Austriakiem.

Reforma oświaty to totalna porażka - no ale to wina nauczycieli bo są leniwi i rozdziadowani. I tak dalej, wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić.

Jestem Europejczykiem.

Wieś chyba nie lubi disco polo :)

"Sławomir Świerzyński z listy PSL bezskutecznie startował w wyborach parlamentarnych w 1997, 2007, 2011 i 2015 do Sejmu oraz w wyborach samorządowych w 2010 i 2014 do sejmiku województwa mazowieckiego. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Szczerze ci współczuje.

Znam ten typ ludzi - wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić.

Ci którzy twierdzą że jest inaczej to zmanipulowani naiwniacy, bo przecież każdy w miarę myślący widzi, że wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić. I tak w koło.

To oczywiście tłumaczy ich własną naiwność i głosowanie na PiS czy np. na Kukiza. Jeżeli ich pupile okazują się jeszcze gorsi o tych co byli, no to trudno, tak musiało być. No bo przecież wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić. I tak w koło.

Prezes okradł Austriaka? No ale przecież nie kradł dla siebie a poza tym Austriak na pewno uczciwy nie jest, przecież to prawie Niemiec, a może i gorzej - Hitler był Austriakiem.

Reforma oświaty to totalna porażka - no ale to wina nauczycieli bo są leniwi i rozdziadowani. I tak dalej, wszędzie spisek, układy, w związku z tym nic nie da się zrobić.

nie chce nawet tego komentowac.nie moj poziom.wspolczuc mozesz osobie ,ktora widzisz jak patrzysz w lustro.

19 minut temu, tomek7776 napisał:

to nie ja tak twierdze tylko Asterix1

jego pamiec siega tylko do 2015r

Tak, tak, komentowałem te asterixowe wnioski.

21 minut temu, Jaro_747 napisał:

To oczywiście tłumaczy ich własną naiwność i głosowanie na PiS czy np. na Kukiza.

To już jest jakiś obłęd. Czy ty już wszędzie widzisz wyborców PIS.

Cała reszta tego twojego postu to też jakaś żenada.

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

ch...j.

Ukryta Zawartość

Zapraszam do obejrzenia.

Serdecznie pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

cytuje ciekawa wypowiedz

Wybory do UE są ważne, pełna mobilizacja lewactwo trzeba wyeliminować i powstrzymać LGBT. Ale najważniejsze wybory jesienią tu wszystkie ręce napokład. Wiecie czemu POKO tak walczy i wszystko krytykuję? Jeśli PIS wygra to kończy się kadencja Gersdorf, a wraz z nią koniec PO i kasty. To walka o wszystko dla POKO. 

i wtedy Pis,oczysci te stajnie augiasza,(no wiadomo ze zapelni swoimi,ale taka kolej)

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

Jeśli PIS wygra to kończy się kadencja Gersdorf, a wraz z nią koniec PO i kasty.

Zaczną się rządy mafii ze Srebrnej już bez żadnych ograniczeń. Będą mogli sobie brać (nie kraść ;-) ) bez zahamowań.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

to nie ja tak twierdze tylko Asterix1

jego pamiec siega tylko do 2015r

Jeszcze nikt w dotychczasowej polityce nie używał państwa do swej prywaty w tak obrzmiej skali....nie musze Ci powtarzać mojego poprzedniego wpisu ? nawet Ty będziesz wiedział o co chodzi ....

a żeby przypomnieć Tobie i tym co teraz zapierają sie ze nie głosowali na Pis( nie ma takich tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i maja kłopoty z pamięcią)

i powiem że w tej sprawie co do teraźniejszości w naszym kraju zgadzam sie z prezesem w 100%

to jest zarazem odpowiedz dla jezz-a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez asterix1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.