Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, caleb66 napisał:

Powiem nieskromnie że mi żyje się znacznie lepiej i tak powinno być.

To już wiemy. Wreszcie możesz napić się piwa przed sklepem na wsi z "kolektywem". ?

6 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Media Narodowe. Ten, jak ją zwą - Lichocka?? 

Łomatkojedyno. Pszeca gupsza jes ino Klepacka.

Przecież napisałem, że słucham radio.

Pisałem coś o telewizji?

To już wiemy. Wreszcie możesz napić się piwa przed sklepem na wsi z "kolektywem".
Tak a jutro lecę z rana po alpagi te na siarce patykiem pisane wybory się zbliżają i trzeba odnowić stare znajomości.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

13 minut temu, jezz napisał:

a wszyscy co dostają 500+ to menele, lumpy i cała ta patologia.

Nie, nie wszyscy, ale tylko ci głosują i będą głosować na PiS, dlatego, że do takich najłatwiej trafić ze swoją kiełbasą wyborczą.
Przestań rozumować jak dziecko, albo rżnąć głupa. ?

14 minut temu, Bobcat napisał:

"Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie";
Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi."

(Jan Kochanowski - Pieśń 5)

Dajże pokój. Teroski jes tak, trawertujonc, czy jakoś tak sie godo:

"Leży Marian, leży, leży obok szyny.

Zbiegły się ludziska - stoją też dziewczyny.

Tramwaj mu przejechał poprzez obie nogi, jak się teraz czujesz, mój Marianie drogi?

Widokiem przybici stoją emeryci.

Przecudnej urody - Jeżu, jaki młody!

No i popatrz pani, czego to jest wina -

takiemu młodemu nogi się obcina..."

I tak dalej. Śpiewałem z gitarą za smarka?.

Nie - jako student polonistyki.

Ja pr..ę. Ale czas uciekł...

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Starość, baba, pies i Tykotek.
8 minut temu, Bobcat napisał:

"Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie";
Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi."

(Jan Kochanowski - Pieśń 5)

"Nie można oddać Polski w ręce jej złodziei
Którzy chcą ją nam ukraść i odsprzedać światu
Jarosławie! Pan jeszcze coś jest winien Bratu
Dokąd idziecie? Z Polską co się będzie działo?
O to nas teraz pyta to spalone ciało
I jest tak że Pan musi coś zrobić w tej sprawie
Niech się Pan trzyma - Drogi Panie "

(Jarosław Marek Rymkiewicz- Do Jarosława Kaczyńskiego)?

Ostatnio w trójce czytali jego powieść.

Może jeszcze czytają jeśli jest długa.

16 minut temu, caleb66 napisał:

to wy wybraliście komune po wojnie znaczy się starsze pokolenia

Taki wpis dowodzi totalnego nieuctwa. Komuny nikt z naszego starszego pokolenia nie wybierał. Zdecydowali za nich Churchill, Roosevelt/Truman i Stalin.

16 minut temu, soundchaser napisał:

Obydwaj za swoje?

Czy za podatników?

6 minut temu, soundchaser napisał:

Nie, nie wszyscy, ale tylko ci głosują i będą głosować na PiS, dlatego, że do takich najłatwiej trafić ze swoją kiełbasą wyborczą.

Nie tylko ci będą głosować. Nie pisz bzdur.

15 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Itak dalej. Śpiewałem z gitarą za smarka?

Słachałem J.J. Cale ale aż sobie Zwoźniaka włączyłem.?

Ale już wracam do disco polo

Tak a propos innowacyjnej gospodarki przypomniały mi się elektryczne samochody Morawieckiego i zamiast zawracać dupę innym (co ma w zwyczaju jeden z tu obecnych) postanowiłem sprawdzić jak wygląda sytuacja.

Nie jest źle - do miliona brakuje tylko 996 500 sztuk. Na koniec 2018 r. jeździło po Polsce 3,5 tys. aut elektrycznych i hybryd typu plug-in (ładowane z gniazdka).

więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

25 minut temu, Jaro_747 napisał:

Tak a propos innowacyjnej gospodarki przypomniały mi się elektryczne samochody Morawieckiego i zamiast zawracać dupę innym (co ma w zwyczaju jeden z tu obecnych) postanowiłem sprawdzić jak wygląda sytuacja.

Akurat elektrykami dupę tu zawraca Lech36, to może być dla niego budująca informacja?

Coś pisał, że takie auto to może być dobra inwestycja.

Może dywidendę w to zainwestować?

9 godzin temu, caleb66 napisał:

Ja pier**le co za wpis ,a kiedy były wyższe,zawsze byliśmy murzynami dla Niemców,żeby nasze zarobki wyrównać do zachodu to trzeba by chyba z unii wyjść bo innej możliwości nie widzę przy obecnej polityce unii ,to wy wybraliście komune po wojnie znaczy się starsze pokolenia a teraz do młodych pretensje że chcą coś więcej niż tylko chleb że smalcem . Sami se odejmujcie od gęby a nie innym każecie.

To właśnie przykład komunistycznego myślenia. Roszczeniowego .Komuny nikt po wojnie nie wybierał ,zwłaszcza jak się urodził 9 lat po wojnie.Natomiast z twoim myśleniem jestem przekonany,że gdybyś wtedy żył to byś głosował na PPR.Masz tzw. szczęście późnego urodzenia.

9 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Gdy tak sobie śledzę wydarzenia z Polski z ostatnich dni...

Gdy tak sobie śledzę wydarzenia z Wielkiej Brytanii...

51 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

gdybyś wtedy żył to byś głosował na PPR.

Tu pewnie byś był żołnierzem wyklętym.:)

17 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Kolegę Zyzola tak wciągnęła jego nowa pasja, czyli włażenie w d... PiSowi, że miesza dodrukowywanie pieniędzy z tym, co proponował Belka czyli dywidendą dla Skarbu Państwa, skupem obligacji itd..

O obligacje? W toczącej się w utajniony (żeby nie powiedzieć mafijny) sposób rozmowie chodzi o szybkość działania czyli dodruk pieniądza:

"BS:  Mamy d... pogłębiającą się na poziomie budżetu państwa. OK. Polska wychodzi z kryzysu, dzieje się to na tyle wolno... Wszystko, wszystko działa, tylko problem polega na tym, że wpływy są opóźnione i wiemy, że buchnie pieniędzmi, tam nie wiem - w 15 pod koniec, ale na razie nie bucha. Są sygnały, że idzie ku lepszemu. Brakuje pieniędzy w budżecie, cięcia są niewystarczające. Mamy osiem miesięcy do wyborów - jak zmniejszymy ten okres to ten warunek jest bez znaczenia - i PiS ma 43 proc. w sondażu. Czyli idziemy w taki wariant, w którym - nie czarujmy się - że tylko i wyłącznie ekonomika decyduje o ocenie stabilności kraju.

MB: ...czyli wszystko jest, niby, jest jeszcze...

BS: Tylko wiemy, że to się skończy katastrofą, ponieważ zwycięstwo PiS-u oznacza ucieczkę inwestorów, pogorszenie się warunków finansowy

MB: ... no i...

BS: ... i parę innych kłopocików, ale to już takich wewnątrz polskich. I to jest dokładnie taka sytuacja, w której trzeba podjąć decyzję co my robimy z tym? Czy jest to moment na uruchomienie tego rodzaju rozwiązania, czy nie? Bo ja mam takie poczucie, że to jest wariant OK, ale on nie jest kompletnie hipotetyczny. W związku z tym albo idziemy wariantem czysto finansowym i wtedy nie ma żadnego powodu, żeby uruchamiać tego typu rodzaju mechanizmy, albo jednak rozumiemy, że między polityką, a stabilnością finansową państwa jest pewien związek, który w ostatnich latach w szczególnie mocno ujawnił w Europie. MB: Dobrze. Podoba mi się ten sposób stawiania sprawy. Bo on dotyczy Polski, a nie tylko tak zwanej gospodarki, czy jakiegoś tam...

BS: Dokładnie...

MB: No więc tak...

BS: Jeszcze sekundę. Ja się boję w tej sytuacji jednej rzeczy, że na to wszystko kolega Rostowski mówił: „w życiu!”. W życiu, bo to nam zdewastuje opinie, bo to jest niewykonalne, bo tego nie wolno robić. Ja już w to nie chcę wchodzić dlaczego tak powie, bo to oddzielna sprawa, ale ... no tak no.

MB: Dobrze... Po pierwsze ja bym chciał mieć partnera, który się nazywa Prezes Rady Ministrów, a nie Minister Finansów. Ja bym wtedy, bo to oczywiście oznacza bardzo istotną zmianę w statusie, nie moim osobistym, bo ja to tam w ogóle wiesz, tylko tej instytucji co patronuje. I ja wtedy mówię premierowi: „bardzo dużo jest możliwe”. Mamy oczywiście tę pieprzoną Radę Polityki Pieniężnej...

BS: No właśnie. MB: Ale, ale jesteśmy w stanie z nią zagrać. Ale wtedy moim warunkiem, excusez moi, jest dymisja ministra finansów. Przychodzi nowy minister finansów, na razie nie muszę wam mówić, kto by mógł być, ale takie nazwiska i tacy ludzie są w kraju. I wtedy zrobimy to co trzeba, żeby uniemożliwić, mówiąc krótko, aby kraj to zrozumiał...

BS: To nie może się zdarzyć później niż osiem miesięcy przed wyborami...

MB: Nawet jeszcze troszkę wcześniej.

BS: Dla nas chyba wcześniej, bo...

MB: Tak...

BS: To taki termin... 

Ukryta Zawartość

I skutki tej rozmowy:

"Kiedy w lipcu 2013 r. Sienkiewicz rozmawiał z Belką, w projekcie zmian ustawy o NBP nie było punktów umożliwiających dodruk pieniędzy i przekazywanie większych sum z zysku NBP do budżetu. Nie było też punktów wzmacniających prezesa kosztem RPP. Pojawiły się one w projekcie z 22 listopada 2013 r., czyli już po tym jak ogłoszono dymisję ministra finansów Jacka Rostowskiego. O tej dymisji dyskutowali Sienkiewicz i Belka jako o warunku zmian w ustawie oraz jako warunku zrozumienia prezesa NBP dla potrzeb rządu w dodrukowywaniu pieniędzy.

Proponowane zmiany w ustawie o NBP w punkcie 13. przewidywały „możliwości sprzedaży i kupna dłużnych papierów wartościowych przez NBP także poza operacjami rynku otwartego”. Oznacza to po prostu możliwość kupowania przez NBP obligacji państwowych na rynku wtórnym, np. poprzez banki BGK i PKO BP. A to oznacza kreowanie większej podaży pieniądza, czyli możliwość drukowania go na potrzeby rządu, niezależnie od zewnętrznego popytu na obligacje, z czym bywa różnie.

Ukryta Zawartość

Jeżeli ktoś nie dostrzega tak oczywistych rzeczy sam ma głowę tam, gdzie jak się kiedyś mówiło, gdzie słońce nie dochodzi. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Zapytaj Belkę albo poszukaj sobie w necie.

Zapytałem,

"Gospodarka jest rozpędzona, bezrobocie jest rekordowo niskie – to jest dużo poważniejszy argument niż propagandowa tuba, jaką się telewizja publiczna. PiS zebrał to, co wynika z dywidendy dobrej gospodarki – powiedział w programie „Tłit” prof. Marek Belka. – PiS prawidłowo zdiagnozowało potrzebę aktywnego prowadzenia polityki socjalnej. Podjęli ryzyko i to się opłaciło. "

Pewnie o to ci chodziło.:)

Godzinę temu, jezz napisał:

Gdy tak sobie śledzę wydarzenia z Wielkiej Brytanii...

Tu pewnie byś był żołnierzem wyklętym.:)

Skąd taki pomysł ?

"Kontrowersyjna decyzja (...) Prezydent Andrzej Duda objął honorowy patronat nad 75. rocznicą powołania Brygady Świętokrzyskiej. Jak uważają historycy, oddział ten otwarcie kolaborował z hitlerowcami w czasie II wojny światowej."  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaka tam kontrowersyjna. Zgodna z polityką historyczną nie tylko PiS, ale całej formacji politycznej wyrosłej na bazie tzw. PRL-owskiej opozycji demokratycznej. Zgodna także z obecnym sojuszem Polski i USA. Przecież to Amerykanie w 1945 roku uznali Brygadę Świętokrzyską NZS za sojusznika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opozycja demokratyczna za PRL była oczywiście antykomunistycza i antyrosyjska ale nie była monolitem.Np. KOR jeśli chodzi o politykę historyczną i społeczną był lewicowy.A obecni władcy Polski niewiele mają wspólnego z dawną opozycją.Raczej są epigonami endecji.

42 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Opozycja demokratyczna za PRL była oczywiście antykomunistycza i antyrosyjska ale nie była monolitem.Np. KOR jeśli chodzi o politykę historyczną i społeczną był lewicowy.A obecni władcy Polski niewiele mają wspólnego z dawną opozycją.Raczej są epigonami endecji.

PRL upadł, ale Zyzol dalej tropi ówczesną opozycję demokratyczną. Nawyk zawodowy czy co?

Jestem Europejczykiem.

To właśnie przykład komunistycznego myślenia. Roszczeniowego .Komuny nikt po wojnie nie wybierał ,zwłaszcza jak się urodził 9 lat po wojnie.Natomiast z twoim myśleniem jestem przekonany,że gdybyś wtedy żył to byś głosował na PPR.Masz tzw. szczęście późnego urodzenia.

Co to znaczy wedlug ciebie komunistyczne myślenie najpierw napisz,bo dla mnie bredzisz i czemu zachód nas sprzedał ruskim ,czemu Unia Europejska to komunistyczny twór.

Jak tam się sprawuje x6 celeb? To prawda ze można nią po pijaku pôł Polski przejechać?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

56 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Z tą opcją nigdy nie było mi po drodze.

Ale dlaczego, mógłbyś aktywnie zwalczac pepeerowców.

3 godziny temu, Zyzol napisał:

Proponowane zmiany w ustawie o NBP w punkcie 13. przewidywały „możliwości sprzedaży i kupna dłużnych papierów wartościowych przez NBP także poza operacjami rynku otwartego”. 

Chyba dałeś jaro_747 zbyt trudne zadane. Będzie to trawił parę dni.

Jak tam się sprawuje x6 celeb? To prawda ze można nią po pijaku pôł Polski przejechać?
Droga zabawka dla dużych dzieci,trzeba mieć gruby portfel żeby sobie na taki pozwolić,samochód oczywiście bardzo luksusowy i wygodny ale dziś bym kupił inny .

A jaki? Może na dacie logan ci starczy jak ograniczysz wizyty w monopolowym.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

52 minuty temu, caleb66 napisał:

Co to znaczy wedlug ciebie komunistyczne myślenie najpierw napisz,bo dla mnie bredzisz i czemu zachód nas sprzedał ruskim ,czemu Unia Europejska to komunistyczny twór.

Wiesz co ?Nie chcę mi się z takimi idiotyzmami polemizować.

A jaki? Może na dacie logan ci starczy jak ograniczysz wizyty w monopolowym.
Każdy kupuje co lubi i na co go stać,kup sobie dacie jak chcesz co mnie to .

Jak było do przewidzenia, osoby posiadające wiedzę o burdelach, odwiedzanych przez złodzieja, oszusta, pedofila i kretyna przy okazji - wniebowziętego Kuchcińskiego, już zaczynają popełniać "samobójstwa".

Znajdziecie w Wirtualnej Polsce.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
  • Mówisz o tym niedorobionym bokserze recydywiście ?  W mediach wieści krążą od wczoraj. Rzeczywiście podejrzane - chyba, że to był  samobój "na bitelsa" *) ... 

*) na bitelsa = "...with a little help of my Friends ..."

Media narodowe- wywiad na Off Festiwal,

Pani prowadząca rozmawia z panem wydawcą płyt, dochodzą do płyt Dezertera i zespołu Made in Poland i do koncertu Dezertera.

Pan mówi, że wielu młodych ludzi nie zna początków zespołu a także kultowej, he he, płyty koncertowej Dezertera wydanej kiedyś za granicami PRL bo nie było ich przecież jeszcze wtedy na świecie. I tak sobie gadu, gadu i pan nagle mówi, że ta płyta może być o tyle ciekawa bo powstawała w podobnych czasach jakie mamy teraz.

Pani prowadząca oczywiście szybciutko dziękujemy za rozmowę, przechodzimy do kolejnego tematu.?

Program Trzeci PR, ostoja wolności.?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.