Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Co to jest dywidenda to zakładam, że wiesz. Celowo uprościłem i napisałem, że zysk ze sprzedaży akcji jest nią, żebyś lepiej może zrozumiał co Jaro miał na myśli.
Dywidenda to przecież dochód wynikający z posiadania akcji, czy udziałów.
Czyli jak masz akcje, to masz z nich dochód zwany dywidendą, która jest opodatkowana.
Jak sprzedasz akcje z zyskiem, to też masz dochód opodatkowany.

O resztę pytaj Jaro, a nie mnie. Ja za cudze wpisy nie odpowiadam...nawet jako ekonomista. ?

Nie przypuszczałem, że tak prosta rzecz będzie tak wałkowana. Chodziło mi o dywidendę którą NBP wpłaca do budżetu państwa jako ustalony procent swojego zysku. Cytat z danymi z zeszłego roku:

"Z naszych źródeł zbliżonych do banku centralnego wynika, że ubiegły rok zamknął się zyskiem rzędu 9 mld zł. To oznacza, że do budżetu państwa popłynie rekordowa dywidenda. (...) Najpierw jednak sprawozdanie finansowe NBP musi przyjąć RPP, a na koniec zatwierdzić rząd. Dopiero wtedy przelew z banku centralnego stanie się faktem, zazwyczaj dochodzi do niego najpóźniej w lipcu".

Niby wszystko jasne i proste, NBP ma jakiś zysk, 95% płaci do budżetu. Ale jak pokazuje historia wcale takie proste nie jest. Niejaki Skrzypek, PiSowski prezes NBP postanowił zrobić kuku PO i stwierdził, że musi zostawić w Banku duże rezerwy na wypadek zmiany kursów walut. Więc wielkością tej dywidendy można w jakimś zakresie manipulować.

Jestem Europejczykiem.

Nazwałem dywidendą zysk ze sprzedaży akcji, bo takiego określenia użył Jaro,

Nie, nie, on nic takiego nie pisał. Napisał tylko coś o dywidendzie, tylko nie wiadomo co.

To już jest twoje naciąganie.

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Nie przypuszczałem, że tak prosta rzecz będzie tak wałkowana. Chodziło mi o dywidendę którą NBP wpłaca do budżetu państwa jako ustalony procent swojego zysku. Cytat z danymi z zeszłego roku:

Z naszych źródeł zbliżonych do banku centralnego wynika, że ubiegły rok zamknął się zyskiem rzędu 9 mld zł. 

To nie mogłeś od razu pisać jasno o co ci chodzi? Dziwne.

Poprosiłem żebyś napisał bardziej precyzyjnie to zachowałeś się  jak zwykły arogant.

Swoją drogą to nie jest cytat z danymi z zeszłego roku.?

Z naszych źródeł zbliżonych do banku centralnego wynika, że ubiegły rok zamknął się zyskiem rzędu 9 mld zł.

To jest zysk za 2016.

Ale jak pokazuje historia wcale takie proste nie jest. Niejaki Skrzypek, PiSowski prezes NBP postanowił zrobić kuku PO i stwierdził, że musi zostawić w Banku duże rezerwy na wypadek zmiany kursów walut. Więc wielkością tej dywidendy można w jakimś zakresie manipulować.

Tworzenie rezerw na pokrycie ryzyka kursowego złotego do innych walut nakazuje NBP ustawa. To jeśli chodzi o manipulacje.

Ciekawe co w takim razie powiesz o Glapińskim.:)

"Za 2018 rok Narodowy Bank Polski wypracował dodatni wynik z różnic kursowych w wysokości 3,6 mld zł oraz zarządzania rezerwami dewizowymi w kwocie 3,0 mld zł. Na wynik finansowy NBP miały wpływ również m.in: koszty utworzenia rezerwy na pokrycie ryzyka zmian kursu złotego do walut obcych, koszty prowadzenia polityki pieniężnej, a także koszty działania i amortyzacji. W efekcie „wynik finansowy NBP za 2018 r. wyniósł zero, w związku z czym w 2019 r. nie nastąpi wpłata do budżetu państwa ani nie zostanie dokonany odpis na fundusz rezerwowy NBP" – czytamy w opublikowanym dziś sprawozdaniu finansowym banku za 2018 r."

w dobrej wierze, abyś zrozumiał,

PIsz mi jak fachowiec ekonomista, wtedy zrozumiem, tak wyszły ci głupoty.

I jak sam widzisz jaro nie pisał o żadnym zysku ze sprzedaży akcji. Przynajmniej tak wynika z cytatu, który wkleił.

Przepraszam - czy Ty jesteś po ekonomii?

Ja jestem głupi, sam tak pisałeś.

Jak sprzedasz ze stratą to g.... masz i nie płacisz od tego podatku.
Masz po prostu stratę, a strata opodatkowana nie jest. ?
Możesz sobie nawet tę stratę odliczyć od dochodu w przyszłych latach podatkowych.

No włąśnie, czyli coś jednak mam.:)

Jak sam dobrze wiesz, czasem warto coś sprzedać ze stratą, prawda?;)

Edytowane przez jezz
23 minuty temu, jezz napisał:

Nazwałem dywidendą zysk ze sprzedaży akcji, bo takiego określenia użył Jaro,

Nie, nie, on nic takiego nie pisał. Napisał tylko coś o dywidendzie, tylko nie wiadomo co.

To już jest twoje naciąganie.

Chyba nie sądzisz, że czytają ten wątek jełopy, takie jak ci od 500+, żeby nie zauważyć znów Twojej manipulacji, polegającej na okrojeniu mojego wpisu tak, by Tobie dobrze pasował do tej manipulacji?

28 minut temu, jezz napisał:

No włąśnie, czyli coś jednak mam.:)

Jak sam dobrze wiesz, czasem warto coś sprzedać ze stratą, prawda?;)

To zależy od podejścia.
Jeśli dla Ciebie sprzedaż czegoś po cenie niższej niż kupiłeś to jest zysk w sensie, że coś masz, to OK. Ale to nie jest podejście ekonomiczne, a nawet nie polityczne, bo politycy zadowalają się tylko czystym zyskiem i to nie inwestując własnego kapitału, tylko to jest samozadowolenie się stratą i próbą wmówienia sobie, że mimo tej straty mamy "coś".
Głupie rozumowanie, ale można i tak, by bronić się przed depresją. ? 

38 minut temu, jezz napisał:

Przepraszam - czy Ty jesteś po ekonomii?

Ja jestem głupi, sam tak pisałeś.

Głupia odpowiedź przede wszystkim.

4 godziny temu, jezz napisał:

Tworzenie rezerw na pokrycie ryzyka kursowego złotego do innych walut nakazuje NBP ustawa. To jeśli chodzi o manipulacje.

Ciekawe co w takim razie powiesz o Glapińskim.:)

Za 2018 rok Narodowy Bank Polski wypracował dodatni wynik z różnic kursowych w wysokości 3,6 mld zł oraz zarządzania rezerwami dewizowymi w kwocie 3,0 mld zł. Na wynik finansowy NBP miały wpływ również m.in: koszty utworzenia rezerwy na pokrycie ryzyka zmian kursu złotego do walut obcych, koszty prowadzenia polityki pieniężnej, a także koszty działania i amortyzacji. W efekcie „wynik finansowy NBP za 2018 r. wyniósł zero, w związku z czym w 2019 r. nie nastąpi wpłata do budżetu państwa ani nie zostanie dokonany odpis na fundusz rezerwowy NBP" – czytamy w opublikowanym dziś sprawozdaniu finansowym banku za 2018 r

Od dłuższego czasu mam taki problem, że piszę jak do ludzi inteligentnych a okazuje się, że jest to założenie mocno na wyrost. Czepiałeś się jak gówniarz przez kilka stron tej dywidendy.

Odpowiedziałem jasno i prosto. Teraz czepiasz się czegoś innego bo z tamtym nie wyszło.

Oczywiście, że NBP jest zobowiązany do tworzenia rezerw, ale już wysokość tych rezerw jest uznaniowa, bo musi opierać się na przewidywaniu. A jak wiadomo przewidywanie jest bardzo trudne, zwłaszcza jeżeli chodzi o przyszłość ;-).

NBP może sobie zaplanować jakąś tam rezerwę, RPP może oponować że powinna być inna, mogą pojawić się naciski polityków, Prezes może im ulec albo i nie, jak jest spolegliwy to sam może po cichu na ten temat z politykami rozmawiać. Dowody na to już w przeszłości mieliśmy.

P.S.

Cieszę się, że już opanowałeś wyszukiwarkę google, może w przyszłości będzie mniej dziecinnych pytań.

Jestem Europejczykiem.

10 godzin temu, soundchaser napisał:

Chyba nie sądzisz, że czytają ten wątek jełopy, takie jak ci od 500+, żeby nie zauważyć znów Twojej manipulacji, polegającej na okrojeniu mojego wpisu tak, by Tobie dobrze pasował do tej manipulacji?

Ja na takie uwagi dostaję takie odpowiedzi np. jak ta poniżej, spłodzona przez jednego z forumowych .mędrców,

"PiSowcy non stop tłumaczą się w ten sposób (że zdania są wyciągniete z kontekstu lub powiedzieli coś, ale chcieli powiedzieć coś innego, albo powiedzieli coś - niby po polsku - aludzie zrozumieli ich inaczej)."

Mpżesz to też odnieść do swojego wpisu o dywidendzie ze sprzedaży akcji.

Tu się dyskutuje na takim poziomie.

Jak ci się podoba?

I co jest manipulacją?

Przecież nie chodziło o zysk ze sprzedazy akcji.

Edytowane przez jezz

PiS miał szczęście wygrał w czasie koniunktury według moich obliczeń od 2020-2021 powinniśmy odczuć tragiczne skutki polityki PiS A do tego czasu uda im się wygrać drugi raz bo jeszcze w 2019 gospodarka utrzyma pozory normalności.

A skończą jaka najgorsza partia po upadku PRL.

chwilowy brak działalności w audio.

Jeśli dla Ciebie sprzedaż czegoś po cenie niższej niż kupiłeś to jest zysk w sensie, że coś masz, to OK. Ale to nie jest podejście ekonomiczne

Ależ jak najbardziej ekonomicznie.

Jesteś ekonomisttą to powinieneś wiedzieć o tym a nie przedstawiać takie

Głupie rozumowanie, ale można i tak, by bronić się przed depresją.

10 godzin temu, dulon184 napisał:

Dżezik.

Dlaczgo morawiec jeszcze Cię nie odkrył?Daj mu cynk żes znafca.

Ty już rozkminiłeś swoje wpisy?

5 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Od dłuższego czasu mam taki problem, że piszę jak do ludzi inteligentnych a okazuje się, że jest to założenie mocno na wyrost. Czepiałeś się jak gówniarz przez kilka stron tej dywidendy.

Pisząc takie odpowiedzi wychodzi na to, ze jesteś zwykłym chamem.

Nie czepiłem się, tylko chciałem wiedzieć co masz na myśli. Tylko tyle, bo tak się akurat składa, że uczyli nas w szkole w Komańczy co to jest dywidenda.

6 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Cieszę się, że już opanowałeś wyszukiwarkę google, może w przyszłości będzie mniej dziecinnych pytań.

Nie osądzaj działań innych po swoich działaniach. Turyści czasem zostawiają dużo gazet więc je czytam przed spaleniem

6 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Odpowiedziałem jasno i prosto.

Ja też. W tym roku idzie z NBP 0.

Też nieźle manipulowali a same swojaki.

Choć się chyba nie lubią.

Zrobiono spęd rozmodlonych pionierów, czyli ZHR. Postawili nieboraków w słońcu i skwarze, coby sobie karnie i cierpliwie poczekali te kilka godzin, aż przyjedzie Łgarz Tysiąclecia, Morawiecki i kilka swych niebagatelnych mundrości objawi.

Dzieciom, podczas wakacji.

Zanim przyjechał (limuzyną z klimatyzacją, a jakże) - sześćdziesięcioro dzieci zemdlało z gorąca.

A rzeczniczka tej poronionej organizacji mówi: "60 to niewielka liczba jest przecież".

Gdybym był rodzicem jednego z tych zemdlonych, to jakem spokojny człek i pacyfista, pojechałbym i strzelił torbę w pysk.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Dzezik , dziecino.

Załóż sobie wątek o ekonomi i tam truj ludziom ---pę..

Ten jest pod innym tytułem .

Jasne - finasisto?

Nie mam zamiaru czytać Twoich tekstów o ekonomi tutaj..

BądfŻ kapkę inteligentny i zrozum.

15 godzin temu, jezz napisał:

Ale te stratę to podobno mogą mi zabrać. Tak pisał Lech36

Jesteś pewien że tak pisał Lech?

14 godzin temu, jezz napisał:

Jakiś czas temu radziłem ltu lech36 żeby zainwestował w kukurydzę ale teraz rynek mocno nagrzany.

Inwestuj Kolego, inwestuj. Osiągniesz sukces, ale nie na pewno. Może np. w w/w samochód elektryczny Morawieckiego? Jak to nawet nie będzie dobra inwestycja to przynajmniej będzie patriotyczna. Twoja ewentualna strata będzie zyskiem narodu.

O Jezu

Jezus na pewno tobie nic nie podpowie, ale taki np. T. Rydzyk już tak (blisko Jezusa). Pewnie będzie namawiał do inwestycji w źródła geotermalne pod Toruniem. Rząd już w nie inwestuje a to chyba najlepsza rekomendacja.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, antymalkontent napisał:

PiS miał szczęście wygrał w czasie koniunktury według moich obliczeń od 2020-2021 powinniśmy odczuć tragiczne skutki polityki PiS A do tego czasu uda im się wygrać drugi raz bo jeszcze w 2019 gospodarka utrzyma pozory normalności.

A skończą jaka najgorsza partia po upadku PRL.

Dlatego ewentualna wygrana PiS w nadchodzących wyborach wcale mnie nie przeraża. Będą musieli bohatersko walczyć z problemami które sami wygenerowali. Oczywiście przyniesie to spore koszty ekonomiczne, a co gorsza społeczne, ale trudno.

Jestem Europejczykiem.

zainwestował w kukurydzę

to może w Bieszczadach jest taka "moda"...

inwestuje się w soję, złoto, srebro, kopalnie pierwiastków rzadkich i chmury danych... A właściwie dane są najbardziej drogocenne, reszta nie ma znaczenia. Więc @jezz zainwestuj PLN w szkołę, naucz się trochę programować. Potem zatop w Solinie "chmurę" i będziesz zarobiony. 

8 minut temu, Jaro_747 napisał:

Oczywiście przyniesie to spore koszty ekonomiczne

Nie ma to znaczenia, zapędy władcze prezesa zostaną zaspokojone... 

P.S.

Już są zauważane wyraźne spowolnienie gospodarek w EU. Dodatkowo Brexit bez umowy (raczej jest to wybieg aby zmiękczyć władze EU) spowoduje spore tąpnięcie. Duża część polskiej ekonomi jest połączona z GB, Tesko już zaczyna się zwijać. Branża auto przenosi lub spowalnia fabryki... To wszystko działa na polskę... A pamiętacie jak Morawiecki zapowiadał, że firmy finansowe z City przeniesie nad Wisłę :))) 

Edytowane przez hi_aro

To nie jego, pisał o leasingu więc ucieka od podatków... Leasing na samochód dostaniesz jaki chcesz,  wystarczy kilka tyś obrotów i trochę Vat-u do zapłacenia i już opłaca brać samochód. A pisał, że kupił za 300tPLN, no cóż młody jest... ze dwie faktury nie zapłaci i do komunikacji miejskiej i PKS wróci. 

Godzinę temu, hi_aro napisał:

Już są zauważane wyraźne spowolnienie gospodarek w EU. Dodatkowo Brexit bez umowy (raczej jest to wybieg aby zmiękczyć władze EU) spowoduje spore tąpnięcie. Duża część polskiej ekonomi jest połączona z GB, Tesko już zaczyna się zwijać. Branża auto przenosi lub spowalnia fabryki... To wszystko działa na polskę... A pamiętacie jak Morawiecki zapowiadał, że firmy finansowe z City przeniesie nad Wisłę :))) 

Już wtedy gdy to mówił wyglądało to na bajkę. Po jego oświadczeniach poczytałem sobie portale finansowe i tam przedstawiono dwa zasadnicze kierunki - Frankfurt i Paryż. Kraje Europy wschodniej (tak to hurtem przedstawiano) były czwarte, jeszcze po Beneluksie.

Jestem Europejczykiem.

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

Kraje Europy wschodniej (tak to hurtem przedstawiano) były czwarte, jeszcze po Beneluksie.

Polska jest jeszcze dalej, z tą niepewnością prawa. Pieniądze nie lubią tego...

Wygra Frankfurt,to raczej oczywiste.Ma tradycje finansowe sięgające 200 lat,infrastrukturę i bardzo dobre położenie.

23 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Wygra Frankfurt,to raczej oczywiste.Ma tradycje finansowe sięgające 200 lat,infrastrukturę i bardzo dobre położenie.

Już wygrał. Ale sporo firm przeniosło się do Paryża, co trochę mnie zdziwiło, bo Holandia (czy Beneluks) jest raczej oczywista.

Jestem Europejczykiem.

Wraz z brexitem jeszcze bardziej wzrośnie pozycja Niemiec.Oczywiście nasi rodzimi gamonie nie kojarzą obu tych faktów i cieszą się.

2 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A ja będę tym wszystkim zarządzał ?.

No to w takim razie liczę na jakąś ciepłą posadkę.

2 godziny temu, hi_aro napisał:

A może wytłumaczysz dlaczego? 

Znajdź sobie za pomocą gugla.

To taka rada dla ciebie jaką zawsze ja dostaję.

Oczywiście z wyjątkiem sounda. 

2 godziny temu, dulon184 napisał:

Dzezik , dziecino.

Załóż sobie wątek o ekonomi i tam truj ludziom ---pę..

Ten jest pod innym tytułem .

Jasne - finasisto?

Nie mam zamiaru czytać Twoich tekstów o ekonomi tutaj..

BądfŻ kapkę inteligentny i zrozum.

To nie czytaj, prosta rada dla ciebie i nie ty będziesz mi mówił o czym mam pisać, mądra, dorosła osobo.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Jesteś pewien że tak pisał Lech?

Jestem pewien, ze tak pisał. Niestety do tej pory nie napisał o jaką stratę mu chodziło.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Inwestuj Kolego, inwestuj. Osiągniesz sukces, ale nie na pewno. Może np. w w/w samochód elektryczny Morawieckiego? Jak to nawet nie będzie dobra inwestycja to przynajmniej będzie patriotyczna

Już ci pisałem o moim zainteresowaniu tym samochodem ale ty możesz spróbować bo przejawiasz nim wielkie zainteresowanie.

Trzeba było kupować kukurydzę a teraz ją sprzedawać.

inwestuje się w soję, złoto, srebro, kopalnie pierwiastków rzadkich i

Zatem inwestuje się także w kukurydzę, masz odmienne zdanie?

Duża część polskiej ekonomi jest połączona z GB, Tesko już zaczyna się zwijać.

A znasz przyczyny zwijania się tesco, bo z tego co piszesz to raczej nie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.