Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, Pasqual napisał:

Stosunki handlowe to inna para kaloszy - Hitler kupował na potęgę w ZSRR na który potem napadł Mi chodzi o całokształt - pomniki, groby, ogólny ton w mediach, afronty wobec Rosji  , handel wyrobami hi-tech  etc.etc.

Handel wyrobami hi-tech???

Co do reszty - sam widzisz, że to wszystko pozostaje w sferze wyłącznie symbolicznej. A co do realiów? Nawet nasze programy zbrojeniowe prowadzone są w nadzwyczaj dziwny sposób. Tak, żeby nieprzyjacielowi czasem krzywdy nie zrobić.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PiS kłamał że tzw. "reforma" oświaty nie przyniesie dodatkowych kosztów. Jak się okazuje sama tylko Warszawa musiała z budżetu samorządu wydać 80 mln zł.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, slawek.xm napisał:

na biednego nie trafiło ?

Chciałoby się zapytać - i z czego się głupku cieszysz?

Ale nie zapytam.

Jestem Europejczykiem.

3 godziny temu, Pasqual napisał:

Polska ma ponad bilion dolarów zadłużenia - to kwota nie do spłacenia przez kraj nie mający rozwiniętego przemysłu hi-tech i odcinającego się od rynków, o który walczy cały świat - chodzi głównie o Chiny i Rosję. Afera z Huawei i 5G oraz obsesyjna antyrosyjskość polskich władz będzie nas kosztować bardzo drogo. Co do zniknięcia z mapy - nikt nie weźmie na utrzymanie trzydziestu paru milionów obywateli obcego państwa, sąsiedzi mogą natomiast być zainteresowani poszerzeniem własnego terytorium. Być może nie byłoby to dla Polaków taką tragedią, jak się nam teraz wydaje - czasy się zmieniły i ani Niemcy nie będą wzorować się na Bismarcku, ani Rosja na carach. W każdym razie nie byłoby to gorsze od dalszych rządów PiS.

Racja kolego tylko że na ten dług pracowały w pocie czoła wszystkie ekipy rządzące od uruchomienia Najjaśniejszej i Niepodległej.

Rząd PiS tylko będzie miał zaszczyt dokonania  finalnego kopa w ryło.

Plan Balcerowicza (Sachsa) zakładał tylko transformację polskiej gospodarki tak aby zrobić z niej rezerwuar dla globalnych graczy i gospodarek a nie robić im konkurencję  i nie wiem do kogo masz pretensję, że jest lipa.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

8 minut temu, Amator 2b napisał:

Plan Balcerowicza (Sachsa) zakładał tylko transformację polskiej gospodarki tak aby zrobić z niej rezerwuar dla globalnych graczy i gospodarek a nie robić im konkurencję  i nie wiem do kogo masz pretensję, że jest lipa.

Fakt. Za komuny gospodarka kwitła a ludzie żyli dostatnio. Przyszedł Balcerowicz i wszystko popsuł.

Jestem Europejczykiem.

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

Fakt. Za komuny gospodarka kwitła a ludzie żyli dostatnio. Przyszedł Balcerowicz i wszystko popsuł.

Bo miał zepsuć zresztą robił w PZPR.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Teraz, Bobcat napisał:

Identycznie jak towarzysz prokurator Piotrowicz.

I wielu,wielu innych, którzy zrobili kariery jako demokraci.

Tu się zgodzę.

39 minut temu, Jaro_747 napisał:

Chciałoby się zapytać - i z czego się głupku cieszysz?

Przecież Warszawą rządzi PO. A więc im gorzej - tym lepiej. Ot, inteligencja przeciętnego PiS-owca.

3 minuty temu, Amator 2b napisał:

W tej liczbie Balcerowicz. Czemu więc tylko w jego przypadku PZPR-owska przeszłość miałaby być czynnikiem obciążającym?

Edytowane przez Bobcat
5 minut temu, Bobcat napisał:

Przecież Warszawą rządzi PO. A więc im gorzej - tym lepiej. Ot, integracja PiS-owca.

W tej liczbie Balcerowicz. Czemu więc tylko w jego przypadku PZPR-owska przeszłość miałaby być czynnikiem obciążającym?

Bo o nim może pisałem? Jakbym pisał o Piotrowiczu, Święcickim, Smolarze, Targalskim, Rzeplinskim, Kryże... czy innych komuchach to nie byłoby inaczej.

4 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Znacznie większym problemem jest całkowite przeorientowanie się na USA

Pisiory by chciały, bo kierunek owego przeorientowania to obecnie dla nich tylko Pesz albo Waszyngton - nikt inny nie chce już mieć z nimi nic wspólnego, tylko, że w przeciągu paru dni Hameryka pokazała nie jedną, a dwie figi. Trampek ich koncertowo olał, a dziś Pentagon zapowiedział, że żadnych amerykańskich inwestycji wojskowych nie będzie.  Orban już parę razy pokazał puciniokom wała, więc na kogóż to teraz te debile będą się orientować? Bangladesz może?

21 minut temu, Amator 2b napisał:

Tu się zgodzę.

Inni robili kariery na ściganiu opozycji. Kolega też?

Pytam, bo ten ton wiecznego żalu za komuną jest już naprawdę nudny. To już trzydzieści lat, pora pogodzić się z tym że ustrój się zmienił.

Jestem Europejczykiem.

8 minut temu, Adalbert95 napisał:

Bangladesz może?

Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna. Oraz Białoruś.

11 minut temu, Adalbert95 napisał:

w przeciągu paru dni Hameryka pokazała nie jedną, a dwie figi

Reżimowa propaganda przedstawi obydwa te przypadki jako niebywały wręcz, bezprecedensowy sukces Polski. Podobnie jak podpisywanie w Białym Domu jakiegoś zupełnie nieważnego papieru, gdy Trump siedział a dla Długopisa zabrakło krzesła. Polskiej flagi również zabrakło.

18 minut temu, Adalbert95 napisał:

Pisiory by chciały, bo kierunek owego przeorientowania to obecnie dla nich tylko Pesz albo Waszyngton - nikt inny nie chce już mieć z nimi nic wspólnego, tylko, że w przeciągu paru dni Hameryka pokazała nie jedną, a dwie figi. Trampek ich koncertowo olał, a dziś Pentagon zapowiedział, że żadnych amerykańskich inwestycji wojskowych nie będzie.  Orban już parę razy pokazał puciniokom wała, więc na kogóż to teraz te debile będą się orientować? Bangladesz może?

No nie, bez przesady. Skasowano inwestycje w infrastrukturę za 130mln. USD. Zaraz Duda zadeklaruje że wybudujemy za swoje (czyli nasze) i będzie super.

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, Amator 2b napisał:

Racja kolego tylko że na ten dług pracowały w pocie czoła wszystkie ekipy rządzące od uruchomienia Najjaśniejszej i Niepodległej.

Rząd PiS tylko będzie miał zaszczyt dokonania  finalnego kopa w ryło.

Trudno się z Tobą nie zgodzić 

15 minut temu, Jaro_747 napisał:

No nie, bez przesady. Skasowano inwestycje w infrastrukturę za 130mln. USD. Zaraz Duda zadeklaruje że wybudujemy za swoje (czyli nasze) i będzie super.

Niestety masz rację, choć może to zostanie załatwione w bardziej pokrętny sposób niż pieniądze oficjalnie inwestowane przez polski rząd

5 minut temu, Pasqual napisał:

Trudno się z Tobą nie zgodzić 

Niestety masz rację, choć może to zostanie załatwione w bardziej pokrętny sposób niż pieniądze oficjalnie inwestowane przez polski rząd

Oczywiście. Ponieważ miała to być infrastruktura to np. bocznicę kolejową wybuduje za swoją kasę PKP, zbiorniki paliwa Orlen, drogi np. Lasy Polskie a wszystko całkiem przypadkiem tam, gdzie potrzebne były wojskom amerykańskim. Taki szczęśliwy zbieg okoliczności.

Jestem Europejczykiem.

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Inni robili kariery na ściganiu opozycji. Kolega też?

Pytam, bo ten ton wiecznego żalu za komuną jest już naprawdę nudny. To już trzydzieści lat, pora pogodzić się z tym że ustrój się zmienił.

Spokojnie, zając przeżył- ten co miał przeżyć i nawet mu marchewek nie podpi....I jaki tam znowuż żal?Mamy przecież UE!

Taaa...

Rozdwojenie jaźni. Ciekawy przypadek, będę dalej obserwował.

Aha - gdybyś nie zauważył to w międzyczasie upadł Związek Radziecki. No i teraz znikąd pomocy!

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Odnosnie amerykanskich inwestycji:

Pieniądze przeznaczone pierwotnie na projekty militarne mają zostać przekazane na budowę muru na południowej granicy USA

........................

Ponad połowa zagranicznych skasowanych inwestycji znajduje się w Europie, ale państwem, w którym najwięcej ich skasowano, jest Japonia (14 pozycji), a dalej - Niemcy (12) i Wielka Brytania (8). Z kolei najdroższą pozycją na liście jest magazyn w bazie lotniczej Ramstein w Niemczech, którego budowa miała kosztować 119 mln dol., zaś najdroższą pozycją na terenie USA - centrum inżynieryjne w akademii wojskowej w stanie Nowy Jork (95 mln dol.).

............................

W przypadku Polski chodzi o pięć inwestycji w ramach Europejskiej Inicjatywy Odstraszania (EDI): magazyn paliwa w bazie lotniczej w Powidzu oraz niesprecyzowane, jeśli chodzi o lokalizację przedłużenie linii kolejowej i budowę kolejowego składu przeładunkowego, magazynu amunicji oraz dwóch punktów zbornych. Koszt najdroższej z tych inwestycji - magazynu amunicji - miał wynieść 52 mln dol.

Onet

Ukryta Zawartość

I po co to wasze pitolenie?

Lamersi wczoraj pitolili, ze to wina Pisu(ze USA nas olalo), to i trzeba za nimi powtarzac.

To i powtarzaja.

A jak jest naprawde? Macie wyzej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Obejrzałem sobie wczoraj na Polsacie film.

Tyle zmian, tyle nawilżania, tak bardzo męczył się Solorz żeby przypodobać się władzy i wszystko na marne.?

Nie wiem jak polsatowska cenzura to przepuściła przed samymi wyborami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Taaa...

Rozdwojenie jaźni. Ciekawy przypadek, będę dalej obserwował.

Aha - gdybyś nie zauważył to w międzyczasie upadł Związek Radziecki. No i teraz znikąd pomocy!

A tam zaraz upadł?

Zmienił lokalizację tylko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, bubusia napisał:

po co to wasze pitolenie?

Propaganda PiS-owska przedstawia nasze relacje wzajemne jak gdybyśmy byli najważniejszym partnerem strategicznym USA. Nie jesteśmy i nigdy nie będziemy.

Ukryta Zawartość

Program lewicy pod którym mogę się oburącz podpisać. Oczywiście że lewica ma mój głos.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Jaro_747 napisał:

napisze.

Nie napisze bo nie ma o czym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.