Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AK4137 & AK4490

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie kompletownia elementów. Znalazłem staby w dobrej cenie ale chciałbym chociaż na oko sprawdzić ich oryginalność. Czy ktoś z was mógłby sie wypowiedzieć w tej sprawie ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2. Czy ktoś z was nie mógłby mnie poratować sztuką AK4490 w rozsadnej cenie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja kupowałem od tego człowieka ADJ i działąją poprawnie, choć są to wyluty i na pewno nie nowe jak jest w opisie. ale to nie przeszkadza, bo jak pisalem są sprawne.

Jestem na etapie kompletownia elementów. Znalazłem staby w dobrej cenie ale chciałbym chociaż na oko sprawdzić ich oryginalność. Czy ktoś z was mógłby sie wypowiedzieć w tej sprawie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2. Czy ktoś z was nie mógłby mnie poratować sztuką AK4490 w rozsadnej cenie ??

Jeszcze nie widziałem LT z piaskowanymi napisami. Ja trzymałbym się z daleka. W TME masz oryginały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WM - pin2 H pin4 L = 24 bity Left-Justified

Pamiętaj, że S2 jest wyjątkowy bo H przełącznika oznacza ustawienie Low w WM - jest odwrotnie niż pozostałe przełaczniki.

Czyli wg twoich oznaczeń

pin2 ->switch On, pin4 ->switch Off => 24bit I2S

wraz z S4 ON, ON (32bit I2S)

tak jest i u mnie.

Hej, czy ktoś ze składających jest w stanie mnie poratować rezami

1szt - 1k2 R91 1206

1szt - 110R R141 1206

4szt - 220R R50 1206

1szt - 360 R129 1206

nie mam też dławików smd - zamawiać 100szt trochę mi się nie widzi

brakuje mi też niektórych kondów smd. Proszę więc o info na priv jak ktoś mógłby mnie poratować rozsądnymi ilościami

Mi też sporo zostało drobnicy więc jak coś piszcie - co mi zostało chętnie powymieniam lub odsprzedam po kosztach

W TME masz oryginały

Jesteś tego pewien ? Zapomniałeś już jak chyba w ubiegłym roku sprzedawali bardzo marne podróby tranzystorów Toshiba ?

Niestety w TME często można spotkać takie "rodzynki " , towar prawie zawsze mają od chińskich pośredników

Edytowane przez kolmen

Chciałbym zapytać jakie trafo minimalnie do tego projektu wystarczy.

Np 30W z uzwojeniami 2x16V, 9V, 8, 6V i po 0,5A na każde wystarczy?

Autor projektu podaje : 2x15v 40wat, 2x6v 20wat i do zegara ok 8v 3-5wat.

2x16V, 9V, 8, 6V i po 0,5A

Wydaje mi się jak następuje:

2x16V - OK;

(16 x 1,4) - 1,5 na mostku = 20,9 przed pierwszymi stabami; Spokojnie będzie 19V za stabami, a to możesz na IRF'ach zbić do 15V.

9V - dla ZASCLK - OK;

8V - powinno być OK lub na styk dla sekcji zasilania analogowego;

( 8 * 1,4) - 1,5 na mostku = 9,7V; 9,7V - 2V dropout = 7.7V.

A to już jest z lekkim zapasem na sympatyczne napięcie z którego będzie ładnie grało.

U mnie 5AR oraz 5AL na 4490 wynoszą 7,01 Volta.

Natomiast z tego ostatniego uzwojenia, 6VAC to raczej nie uda Ci się uzyskać stabilnego 5V za pierwszym regulatorem tak, aby nie wypadał z zakresu regulacji.

Czy to jest napięcie z metki czy faktycznie tyle zmierzyłeś jałowego AC ?

Być może jakieś super low-drop schottky diody w prostowniku Ciebie trochę podratują.

Jeśli trafko jest toroidalne niezalane, to możesz się poratować poprzez dowinięcie dosłownie 3 dodatkowych zwojów dla tego ostatniego uzwojenia. Zrób z tego 6,7VAC - 7VAC.

Alternatywnie: jeśli nie planujesz wykorzystywać obwodu ZASCLK, nie robisz zewnętrznego zegara, to wykorzystaj Uzwojenia 16, 16, 9, 8VAC, ... a to ostatnie 6VAC pozostawisz niewykorzystane.

Nie wystarczy. Radiatory sie grzeją na tyle mało (wcale) że lepiej wziąć z zapasem każde uzwojenie. Liczyłem i mierzyłem napiecia i zaraz to zweryfikuje i podam najlepsza opcje

Bo zakladam ze takiego trafa nie masz tylko bedziesz zamawial "na wymiar"

Edit: wez trafo 17, 17, 10, 9, 7 V. Odczepy 0.5 A mogą być ale zwiększenie ich o 50% do 0.75 A zwiększy koszt trafa o jakieś 10-15 % i warto się na to zdecydować. Napięcia oczywiście pod obciążeniem ale to domyślnie obowiązuje.

Myślałem dopiero zamówić 30W w toroidy bo mi wymiary pasują. Ale nie bardzo wiem jak powinno się dobierać co do prądów. Czy jest jakaś zasada dobierania trafa?

Napięcie 6V AC mam teraz zrobione z trafka EI, z którego odwinąłem kilka zwojów i pod obciążeniem mam 5.9VAC, zaraz za mostkiem na pierwszym kondensatorze jest 7 VDC.

Napięcia 17, 17, 10, 9, 7 V są OK ale czy zrobią mi takie trafo 30W i 0,5A lub troszkę więcej z uzwojenia?

Edytowane przez antichoice

Zrobią wszystko. A ino sugestia taka, jeśli tam zamawiać będziesz, to do tych uzwojeń najniżej napięciowych, to dorzuć jeszcze jeden wolt zapasu. Lepiej jest mieć ciut za dużo, jak potem mieć za mało. A radiatory - i tak będą zimne.

Myślałem dopiero zamówić 30W w toroidy bo mi wymiary pasują. Ale nie bardzo wiem jak powinno się dobierać co do prądów. Czy jest jakaś zasada dobierania trafa?

Napięcie 6V AC mam teraz zrobione z trafka EI, z którego odwinąłem kilka zwojów i pod obciążeniem mam 5.9VAC, zaraz za mostkiem na pierwszym kondensatorze jest 7 VDC.

Napięcia 17, 17, 10, 9, 7 V są OK ale czy zrobią mi takie trafo 30W i 0,5A lub troszkę więcej z uzwojenia?

Żeby trafo było 30 VA to z tymi napięciami równo wychodzi po 0,5 A na odczep. Wystarczy.

Czy jest jakaś zasada dobierania trafa?

Napięcia muszą być takie jak potrzebujesz, ewentualnie z zapasem jeśli możesz sobie na to pozwolić i nie wiążą się z tym żadne konsekwencje (np. za dużo ciepła na stabach).

Prądy odczepów muszą być co najmniej takie jak pobierane są z odczepów, a najlepiej z zapasem, żeby się nie grzało trafo za bardzo i żeby nie miało kaprysów do buczenia.

Kolego antichoice ja też będę zamawiał trafo do tego projektu w toroidach więc może razem zamówimy?

Parametry: 17V/0,75A, 17V/0,75A, 10V/0,75A, 9V/0,75A, 7V/0,75A co daje trafo o mocy 45VA (W).

Moim zdaniem lepiej trochę przewymiarować tak jak pisał kol. bikerbo i mieć spokój a cena wzrośnie niewiele w stosunku do 30W.

Kolego antichoice ja też będę zamawiał trafo do tego projektu w toroidach więc może razem zamówimy?

Parametry: 17V/0,75A, 17V/0,75A, 10V/0,75A, 9V/0,75A, 7V/0,75A co daje trafo o mocy 45VA (W).

Moim zdaniem lepiej trochę przewymiarować tak jak pisał kol. bikerbo i mieć spokój a cena wzrośnie niewiele w stosunku do 30W.

0,5 A też będzie ze spory zapasem prądowym i trafo nawet kropelki potu nie uroni ;)

Oczywiście im więcej tym lepiej, ale kolega antichoice chyba pisał coś o wymiarach, że chce małe.

Jak chcecie, to wam podam rzeczywiste wymiary 40 VA od toroidów. Jest malutkie.

Dzięki bikerbo, też mam trafko z toroidów 40VA o wymiarach: wysokość 29mm, średnica 75mm. Trafo ma 4 uzwojenia wtórne a to które potrzebujemy będzie miało 5 uzwojeń więc wymiarowo będzie podobne.

Można zrobić na moc 40VA co da ok. 0,7A na każde z uzwojeń - ja takie chyba zamówię.

Czekam na odpowiedź kol. antichoice. Jeśli ktoś jeszcze jest zainteresowany takim trafem to czekam do niedzieli 10 kwietnia i w poniedziałek zamawiam.

Można zrobić na moc 40VA co da ok. 0,7A na każde z uzwojeń - ja takie chyba zamówię.

ja właśnie takie mam, tylko odczepy o pół wolta niższe niż podałem w poście #642

jest z niewielkim zapasem. Jak bym zamawiał jeszcze raz, to właśnie takie jak podałem.

omirp - myślisz, że się będzie opłacało? Przy takiej ilości z ceny pewnie nie zejdą a i jeszcze przesyłka później dojdzie.

A musze jeszcze sprawdzić w domu czy mi 40VA wejdzie.

Edytowane przez antichoice

omirp - myślisz, że się będzie opłacało? Przy takiej ilości z ceny pewnie nie zejdą a i jeszcze przesyłka później dojdzie.

A musze jeszcze sprawdzić w domu czy mi 40VA wejdzie.

Od 10 sztuk schodzą z ceny jeśli nic się nie zmieniło u nich.

Nie miałem na myśli tańszego zakupu a jedynie może szybsze wykonanie kilku identycznych sztuk.

Kol. bikerbo ma rację że dopiero powyżej 10 sztuk jest taniej a tylu chętnych na pewno się nie uzbiera.

Tak jak napisałem powyżej zamawiam w poniedziałek:

Trafo 40VA o napięciach - 17V, 17V, 10V, 9V, 7V w wykonaniu audio.

Pozdrawiam

podam rzeczywiste wymiary 40 VA od toroidów. Jest malutkie.

Potwierdzam. Malutkie. Zmieściło się, z moim dodatkowym uzwojeniem, do puszki tuńczyka (wersja w sosie własnym, a nie w oleju - mniej mycia!) a w tej puszce tuńczyka jeszcze się zmieściły zakrzywione kształtki transformatorowe ("I" z rdzeni E-I).

Audiofilski tuńczyk w sosie własnym z firmy SuperFish. Polecam.

Aha - do rozważenia - może warto na jednym i tym samym rdzeniu dowinąć jeszcze jakieś małe co nieco do lampizacji, np. 175VAC pod anodowe, 7,2+7,2 VAC żarzenia, czy coś ? Różnica w cenie będzie niewielka, a potem te dodatkowe uzwojenia - jak znalazł ...

może warto na jednym i tym samym rdzeniu dowinąć jeszcze jakieś małe co nieco do lampizacji,

lampa zasługuje na prywatne, samodzielne i osobne trafo ;)

ale oczywiście można

Otrzymałem właśnie wycenę toroidów za powyżej wspominany transformator:

Witam.

Transformator TS 40VA PRI:230V SEC:

Sec I: 17V (0,7A)

Sec II: 17V (0,7A)

Sec III: 10V (0,7A)

Sec IV: 9V (0,7A)

Sec V: 7V (0,7A)

możemy zaoferować w cenie:

wykonanie Standard - 74,00zł brutto z VAT (dodatkowo mocowanie – 7,00zł brutto z VAT)

wykonanie AUDIO - 116,00zł brutto z VAT (dodatkowo mocowanie – 7,00zł brutto z VAT)

wykonanie AUDIO SUPREME - 251,00zł brutto z VAT (dodatkowo mocowanie – 35,00zł brutto z VAT)

Koszt przesyłki 18,00 zł

Zakładając ze nie potrzebuje uzwojenia pod zewnętrzny zegar, chińskie 30W R-Core wystarczy?

Ukryta Zawartość

W sumie do 50W (zakładając ze trzymają parametry) niewielka dopłata:

Ukryta Zawartość

Moze ktoś już je stosował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakładając ze nie potrzebuje uzwojenia pod zewnętrzny zegar, chińskie 30W R-Core wystarczy?

Ukryta Zawartość

Mam to trafo, ale do innego DACa (na ES9018) i mogę powiedzieć, że pod obciążeniem ma : 2x18V i 2x10.5V, czli troszkę więcej niż deklarowane.

Co nie ma znaczenia.

Moim zdaniem to zupełnie inna jakość niż toroidy, których mam już dość.

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Mam to trafo, ale do innego DACa (na ES9018) i mogę powiedzieć, że pod obciążeniem ma : 2x18V i 2x10.5V, czli troszkę więcej niż deklarowane.

O takie info mi chodziło, dziekuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi