Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawe kolumny z "górskiej półki"... :-)

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Trudno powiedzieć. Grające tylko na basie Vitusy,mające do wyboru klasę A lub AB,pokazywały znaczną różnicę

na korzyść klasy AB.

Jeśli tak to już widać, że piecyk lampowy, nawet najmocniejszy może mieć na dole kłopoty.

Zgadza się, nie ma sensu katować lamp takimi wooferami.

A kieszeni właściciela tyloma lampami co pół roku dla ARC Ref. 750 :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Na pewno nie co pół roku, nie przesadzaj. Ja gram na swoich KT120 blisko 2 lata i nic się im nie dzieje.

Za mało grasz, choćby ciągłe te wyjazdy na odsłuchy u innych ;)

Na pewno nie co pół roku, nie przesadzaj. Ja gram na swoich KT120 blisko 2 lata i nic się im nie dzieje.

To jeszcze masz 3 lata albo i więcej spokojnego grania bez stresu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To jeszcze masz 3 lata albo i więcej spokojnego grania bez stresu.

Też mi się tak wydaje.

Tomek, czy nie miałeś przejść na lampy KT150?

Czekam, aż obecne KT120 dokonają żywota. To może jeszcze trochę potrwać. Zresztą podobnie jak tuning zasilania w końcówce mocy, zabieram się do tego od ponad roku;-)

Od zawsze na basie najlepsza jest klasa AB lub dobrej jakości klasa D.

Tu na pewno jestes ekspertem Sly i Ci ufam. Balem sie troche klasy D w moich nowych kolumnach , nawet prosilem naszego czlowieka w AG , zeby zostawil pare wzmakow klasy AB do moich nowych Duo Mezzo, ale bardzo dobre opinie o nowej konstrukcji i wbudowanym DSP przekonaly mnie.

Mialem na basie klase AB, bede mial D, mam nadzieje ,ze nie do d..:)

Konto w trakcie usuwania

Jestem ciekaw jakie jest to DSP w tych kolumnach i czy to faktycznie jest DSP czy tylko marketing. Musi być w komplecie dedykowany mikrofon do pomiarów i długi kabel. DSP musi pomierzyć specjalnie modulowanymi sygnałami testowymi reakcje pomieszczenia na korygowane drivery, w twoim przypadku bas. Dopiero potem ustawia korekcję dopasowując się do wpływu pokoju. Bez tego nie ma żadnego DSP.

ZTCW jest mozliwosc ustawienia dla 10 czestotliwosc basu, na razie na ucho ew pomiary ale nie sprzezone.

W ciagu roku ma sie pojawic opcja z dolaczanym mikrofonem sprzezonym z wbudowanym softem. Juz to w AG testuja.

Chlopaki z Etera mowili , ze poki co ustawianie tego DSP to katorga.

Mam nadzieje, ze na poczatek mi ustawia, a potem bede sie uczyl i za 2 lata bedzie perfekt:)

Konto w trakcie usuwania

Nie ma DSP bez mikrofonu i pomiarów. To jest wtedy tylko equalizer i nic wiecej. DSP nie tylko wyrównuje częstotliwości ale też fazę i Time Align.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mialem na basie klase AB, bede mial D, mam nadzieje ,ze nie do d..:)

Dobra aplikacja klasy D sprawdzi się na basie bez uwag. Im niższa jest częstotliwość podziału tym lepiej dla klasy D, na samym dole ujawniają się najbardziej jej zalety. Ja odnoszę wrażenie, że z klasy AB można uzyskać większe zróżnicowanie barwowe w całym paśmie i w efekcie różnorodność basu, natomiast D zapewnia jeszcze większą kontrolę dźwięku. Stąd te uwagi o paśmie odcięcia.

większe zróżnicowanie barwowe w całym paśmie i w efekcie różnorodność basu,

Nie chce tego stracic, dla mnie wielobarwny bas jest wazniejszy od pie..cia i puntkowosci.

Barwa przede wszystkim !

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Barwa przede wszystkim

To jednak AB jest trochę lepszym wyborem.

Dlatego do 80hz powinna grać klasa D, a od 81-250hz lub 400hz klasa AB. To najlepsza opcja.

No właśnie. Tak do mniej więcej 100Hz klasa D, ale później już AB.

U mnie podzial jest na 170 Hz, a w konkretnym pokoju spodziewam sie nawet ok 150 Hz, zobaczymy po pomiarach. Tak raportuje jeden z uzytkownikow Duo Mezzo, ze u niego podzial jest raczej na 150 Hz.

Tak ze bas bedzie gral od 16 Hz do 150 Hz.

Konto w trakcie usuwania

Nie ma DSP bez mikrofonu i pomiarów. To jest wtedy tylko equalizer i nic wiecej. DSP nie tylko wyrównuje częstotliwości ale też fazę i Time Align.

Dwa razy to samo ? ;)

Tak pytam bo jak do słuchacza dociera sygnał z rożnych przetworników kolumny w fazie to co tam jeszcze w czasie wyrównywać?

Nie chce tego stracic, dla mnie wielobarwny bas jest wazniejszy od pie..cia i puntkowosci.

Barwa przede wszystkim !

Nie rozumiesz zagadnienia, kontrola na najniższym basie to także jego lepsza barwa. Wyższy bas lepiej bo jest bardziej czułej barwowo odbiera ucho. Problem jest z tą za dużą kontrolą na basie że niewłaściwe przetworniki zaczynają przy tak silnym zamordyźmie klasyD wprowadzać zniekształcenia od choćby wichrowanie się i dzielenie membrany. Producenci trochę nas z tym oszukują wprowadzając np w membranie budowę kanapkową tłumiącą te podbarwienia, No nie czarujmy się kanapka czy jak kto woli sandwich nie tylko usztywnia ale pochłania część dźwięków także tych pożądanych!

To zapytaj tych którzy programują DSP. Uważają, że Time Align jest najważniejszy. I to było słychać w Legacy sterowanymi DSP.

Aleś Sylwek to jest to samo tylko patrzysz na to z innej strony, jeśli jest dobre wyrównanie czasowe to niejako dotarcie sygnału w fazie jest z tym równoznaczne. Patrząc z drugiej strony jeśli sygnał dociera do ciebie idealnie w fazie to wyrównanie czasowe to niejako z automatu musi byś idealne.

Jak to w szkole mówią masło maślane tak Ci jakoś wyszło to połaczenie polskiego z angielskim i mnie jako nie aanglojęzycznego coś nie spasowało i sprawdziłem i prostuję.

Jest wszystko OK ot dysgrafia i dysleksja u mnie nie do końca jest taka mocna :)

Dlatego D-klasa w tym przedziale już zdecydowanie odpada. Na tym poziomie zaczyna się tembr męskiego wokalu.

Edit !

Tembr męskiego wokalu zaczyna się od 150Hz a kobiecego od !!! 250Hz :)

Ale może im w programowaniu DSP chodzi o fazy w innym aspekcie. Może o sfazowanie driverów między sobą? Nie jestem w tym specjalistą. Pamiętam co mówił mi inżynier w Legacy. DSP ma zrobić 3 rzeczy....wyrównać charakterystykę pasma, zgrać fazowo wszystkie drivery oraz ustawić idealny Time Align.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tembr męskiego wokalu zaczyna się od 150Hz a kobiecego od !!! 250Hz :)

Rafaellu, doprawdy podziwiam Twoją wszechstronność, prawdziwy człowiek renesansu;-)

A wracając do klasy D, to niestety nie masz racji. Lepsza kontrola owszem powinna oznaczać lepszą artykulację, ale problem w tym że w tym przypadku teoria się nie sprawdza. Bas z klasy D jest taki lekko wybulony, nie jest idealnie liniowy. Nie pytaj mnie dlaczego tak jest, analizę techniczną pozostawiam Tobie. Natomiast co do optymalnego rozwiązania to jest takie jak opisaliśmy z Sylwestrem, niezależnie od jakichkolwiek teorii;-)

Bas z klasy D jest taki lekko wybulony, nie jest idealnie liniowy.

Dalej doskonale słyszysz :) ale już napisałem że to wina nie odpowiednich przetworników! Z lampy czy z AB głośnik nie jest tak wysilony i to zjawisko nie występuje stąd pozornie przyjemniejsze brzmienie na klasie AB.

Cholera, ale wy jesteście mądrzy :)

Ty też bo to zauważyłeś :)

Ja cos wiem o basie z moich glosnikow, bo testowałem z nimi przynajmniej 10 wzmacniaczy przez ostatnie 6 lat i to zarówno tranow klasy A, AB , D jak i lamp SET i push pull. Oczywiście jako wzmakow podajacych sygnal do części aktywnej kolumn ,wyposazonych z kolei we wzmaki klasy AB o mocy 250 W na kanal.

Każdy , powtarzam każdy wzmak zewnętrzny gral bas inaczej.

Mi najbardziej odpowiada ten z SET.

Teoria mnie mniej interesuje, test w realu to jest jedyne kryterium.

Konto w trakcie usuwania

Ty też bo to zauważyłeś :)

Natomiast co do optymalnego rozwiązania to jest takie jak opisaliśmy z Sylwestrem, niezależnie od jakichkolwiek teorii;-)

Mąż wraca po pracy domu i pyta, co na obiad?

Żona odpowiada, że pomidorówka.

Znowu? Dlaczego? On sie pyta.

No bo tak !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.