Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do głośników wysokotonowych?

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli tweeter ma przykładowo 93dB efektywność, a średniak 88dB, wtedy wzmacniacz napędzający tweeter można bez obawień dać 3x słabszy w sensie mocy max., oczywiście pod warunkiem że wzmocnienia będą właściwie dobrane.

Zgadza się, ale takie rozwiązanie z równymi wzmacniaczami jest chyba też prostsze technicznie, choć trzeba przyznać że nie zastanawiałem się nad tym. Nie trzeba kombinować z różnymi zasilaniami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dla konstruktora kolumn pasywnych zmniejszenie mocy (i wzmocnienia) końcówki napędzającej tweeter jest ekwiwalentem tłumika rezystorowego (L-pad'a) - zarówno w sensie zapewnienia płaskiej charakterystyki wypadkowej jak i do pewnego stopnia zabezpieczenia tweetera na wypadek przypadku jakiegoś brumu od nie-podpiętej masy przykładowo.

PS. Dyskutowane problemy sprawiają, że sam osobiście nigdy bym nie zrobił aktywnego podziału średniak - tweeter. W zakresie kilku kHz pasywne zwrotnice wychodzą bezproblemowo na małych elementach, a do tego tweeter jest dużo lepiej zabezpieczony pasywnym filtrem i tłumikiem, co jest istotne w kontekście konieczności zapewnienia mu dużej mocy chwilowej na transjentach i jednocześnie bardzo słabej wytrzymałości na moc ciągłą.

Nie kumam, IHMO Misimor dobrze mówi. Zważywszy na różną efektywność głośników w zestawie, ten sam transjent wymaga np. 20Vp-p dla woofera, a dla tweetera już tylko 10 (powiedzmy 6db róznicy efektywności).

Dyskutowane problemy sprawiają, że sam osobiście nigdy bym nie zrobił aktywnego podziału średniak - tweeter.

W tych starszych zestawach (analogowych) używam podziału aktywnego (3 kHz) od 1992 roku i cały czas z tym samym głośnikiem. Nie mam żadnych opóźniaczy włączenia i zabezpieczeń. Na wszelki wypadek kupiłem 2 lata temu zamienne układy drgające do tych Audaxów HD13D34. Zamiennie mam do nich wstęgi Monacora RBT-20, ale jakoś nie mam weny do porównania. Te Audaxy grają tak dobrze (prywatna opinia) że zniechęcają mnie do eksperymentów.

W drugim systemie podziały są na DSP DCX 2496. Dla tytanowego Audaxa TW025A16 robiłem różne podziały w końcu najdłużej trwa podział L-R 24 3,5 kHz, ale cały czas myślę o podwyższeniu do 5 a nawet 6 kHz. Te przesunięcia niby niewielkie, ale wyraźnie wpływające na charakter brzmienia zestawu. Układ działa już drugi rok (wcześniej był pasywny) i również zero problemów. Jak do tematu odpowiednio podejść to zagrożenie dla głośnika jest niewielkie choć oczywiście jakieś istnieje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ja mysle, ze to ciekawa uwaga. Wiadomo jak zabrumic potrafi niepodpieta koncowka np po dotknieciu wejscia paluchem, i ten caly brum bez zadnych przeszkod pojdzie na wysokotonowke. Mnie tez sie to nigdy nie zdazylo, ale ja mam DSP i koncowki spiete razem i wsadzone do obudowy, wiec takie cos wystapi tylko przy awarii. Kolega chce natomiast uzywac do podzialu kompa, wiec krotszy badz dluzszy IC od kompa do wzmacniaczy. To dobrze nie wrozy, i wg mnie nie glupi bylby kondensatorek przed glosnikiem.

Są dwie szkoły z pojemnością. Albo na tyle duża żeby nie zaburzała zakresu użytecznego amplitudowo ani fazowo, więc pewnie coś koło 100uF dla 8ohm, a można inaczej - w przypadku Seasa DXT kond 3.3uF w szereg daje bardzo ładną korekcję spadku SPL na najwyższej górze związanego z tubą. Problem w tym że jednocześnie wyrabia 6dB spadek przy ok. 2.8kHz, a więc wysoko jak na ten głośnik, przystosowany do pracy raczej z większymi średniotonowcami.

Modulus 86- niezwykle niskie zniekształcenia, dość wysoka moc ( w stosunku do klasy A), dostępne płytki niezwykle drogie- 240 zł za jedną, złożony kanał- 900 zł. Przyznaję, że są to ceny bardzo wysokie i zniechęcają mnie do tego rozwiązania. Przy takich kosztach wolałbym APEXa 16 proponowanego przez kolegę misiomora.

Odnośnie innych rozwiązań wzmacniaczy to mimo wszystko mam przeczucie, że klasa A będzie dla mnie dobrym wyborem. Wiele osób chwali ten dźwięk za jego gładkość i przyjemność słuchania. Mam nadzieję, że nie wynika to ze zbyt dużych zniekształceń tych wzmacniaczy- lubię gdy sprzęt jest przeźroczysty dla sygnału.

Jak już pisałem obecnie mam kondensator zabezpieczający o dużej pojemności. Ponieważ chciałbym aby taki kondensator pozostał jako zabezpieczenie chyba skieruję się w stronę klasy A SE, gdzie mamy kondensator sprzęgający, który będzie pełnił również rolę zabezpieczenia. Oczywiście oprócz tego tak jak i teraz tak i później wzmacniacz będzie wyposażony w układ zabezpieczający głośniki wysokotonowe.

Poszukując klasy A o mocy ok 15 W na ten moment mam do wyboru:

- Death of Zen,

- JLH wersja z roku 1996 (niestety bez kondensatora)

- Aleph Mini

Oczywiście nadal z chęcią posłucham dalszych uwag i propozycji.

P.S. Im więcej się zastanawiam tym bardziej mam ochotę zamienić kolumny Hurricane na projekt 3 way Classic na SEASach Troelsa.

Czytam temat i czytam... wreszcie na koniec dowiaduję się, że jednak Seas 3way Classic;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie miałem odwagi proponować tego sam, ale skoro autor podjął, jak to się dziś mówi:

"sugerację tematu" to ten głośnik:

Ukryta Zawartość

w ogóle ( jak dla mnie ) jest dużo lepszym pomysłem, niż wąskopasmowy ( ok. 13 kHz )

z projektu Hurricane. Ma on skądinąd swoich zwolenników, ale poszukiwanie

i dorabianie do niego superliniowego wzmacniacza klasy A to " audiomezalians",

biorąc pod uwagę nieliniowość samego głośnika i zniekształcenia, które zapewne

wielu kolegów uważa za cechy właściwe niemal tylko klasie Hi-End przetworników.

Ale to tylko moje zdanie, któremu też nie daję wiary ;-))))

Pozdrawiam serdecznie kolegów, dzięki którym stale poszerzam moją skromną

wiedzę w temacie audio. R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.