Skocz do zawartości
IGNORED

Najstarsze wydanie CD !

Rekomendowane odpowiedzi

Mike Oldfield - Crises. Oryginalne, pierwsze wydanie, tłoczenie z 1983 roku.

Najlepiej brzmiąca wersja tego albumu, brzmi o dziwo nawet ciut lepiej jak pierwsze tłoczenie japońskie.

www.discogs.com Ci pomoze, są tam ( na ogół ) wszystkie wydania każdej płyty wraz z numerem wydania ( ten kilku, kilknastocyfrowy kod na grzbiecie płyty ), tak dojdziesz, co za wydanie posiadasz, z którego kraju i roku :-)

Niestety Na discogs to wydanie "Unkown"

Najstarszą płytkę cd jaką posiadam, to 'Live Together' - Spenser Davis, Pete York, Colin Hodgkinson - In-Akustik, 1985. Przywiozłem ją z Polski przeprowadzając się do US, bo to w ogóle pierwsza płyta cd jaką miałem, więc na pamiątkę zabrałem z sobą. Mam ją od 1986 roku. Pomnikowa płyta!

R-4876374-1378308510-5771.jpeg.jpg

Parker's Mood

Dire Straits - Love Over Gold... 1983

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdziłem nr matrycy i inne cechy charakterystyczne...

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem nr matrycy i inne cechy charakterystyczne...

Masz niebieski tekst utworów na samej płycie CD czy czarny?

Edytowane przez Grendel2012

Masz niebieski tekst utworów na samej płycie CD czy czarny?

Czarny - chodzi o tytuły utworów

W sumie popatrzyłem trochę na discogs i chyba nie jest do końca wiarygodnym źródłem informacji. Albo tych wydań jest tyle, że nie sposób to ogarnąć... A może trzeba umieć lepiej z tego korzystać.

Na przykład w przypadku innych płyt, które mam, nr matrycy, kodu kreskowego się zgadza a kraj wydania inny.

Chodzi Ci o to, że to jest to wydanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze moje CD kupione w Pewex-sie, za walutę, to Genesis - Duke - Virgin/Charisma CBRCD 101 w 1984 lub 85 nie pamiętam dokładnie ;))

Później, kupiłem też Genesis ‎– Genesis Atlantic ‎– 7 80116-2

Edytowane przez Kazik II

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Ja mam Vangelisa "Friends of ..." wydanie Polydor z 1981- z puli przygotowanej na premierę odtwarzaczy cd.

Jeszcze z metalizacją aż do otworu centralnego i wyjaśnieniami we wkładce na temat sposobu nagrania na płycie.

Nie mogę znaleźć jednej z moich płyt na discogs

Wszystkie nr matrycy, kodu kreskowego itd pokrywają się z tym wydaniem

Ukryta Zawartość

Ale moje jest made in France... Jest tam kilka made in France ale one mają zupełnie inne nr matrycy żadne moje :)

Ukryta Zawartość

Chodzi Ci o to, że to jest to wydanie?

Tak, czyli masz drugie wydanie. To z niebieskimi literami jest pierwszym i najprawdopodobniej powstało w 1982 roku. Bardzo drogie wydanie :)

Ja mam Vangelisa "Friends of ..." wydanie Polydor z 1981- z puli przygotowanej na premierę odtwarzaczy cd.

Jeszcze z metalizacją aż do otworu centralnego i wyjaśnieniami we wkładce na temat sposobu nagrania na płycie.

Poprosimy o fotkę :)

Proszę:

Ukryta Zawartość

post-7066-0-81352200-1455515938_thumb.jpg

post-7066-0-95544200-1455515959_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

W mojej kolekcji to Yello - Claro Que Si - Vertigo 1984r.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

W autobiografii H Hancocka jest wzmianka, że pierwszym nagranym w formacie CD jest Koncert Jego V.S.O.P około roku 1980. Niestety nie potwierdza tego faktu Discogs.

Też jedn z pierwszych zakupów; Mike Oldfield ‎– Tubular Bells Virgin ‎– CDV 2001 z 1983

oraz Pink Floyd ‎- The Dark Side Of The Moon Harvest ‎– CDP 7 46001 2 , chyba z 1984

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Czasami na discogs mogą być pomyłki. Sam zauważyłem np. inne lata wydań, inne numery IFPI. CD są wydawane od lat 80, a discogs to obecne lata i ciągle aktualizowane. Początkowo było wiele braków, jak i teraz nie podają wszystkich wydań, bo nie ma ludzi chętnych do przeglądania swoich zbiorów, skanowania, itd. Wszystko Panowie w toku, ale i tak powinniśmy być wdzięczni, że taki portal powstał, istnieje i że jest aktualizowany. Niezastąpiona wiedza dla kolekcjonerów. Ja bardzo sobie cenię, że podają wydania pirackie i mogę łatwiej zdiagnozować co czasami inni nieświadomi chcą mi sprzedać. Pamiętajmy, że Rosjanie czasami wydawali idealne kopie zachodnie, bez ruskich bukwów (tak jakoś).

Były- przygotowywano asortyment przed ptrmierą odtwarzaczy. Jak wyobrażasz sobie start nowego formatu? Przecież trzeba oprócz sprzętu odtwarzającego mieć co na nim odtwarzać.

Re: Friends of...

1981 - rok wydania albumu.

Analogicznie, na Opera Sauvage stoi 1979r.

Prezentowana fotka to nie jest pierwsze wydanie Friends..., pierwszym był przywoływany w wątku Red Face Polydoru.

Pzdr

To co o tym sądzić? Na wkładce nie ma innej daty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porlick - discogs wskazuje, że masz wydanie z 1989 roku:

Ukryta Zawartość

Data na którą wskazujesz to data publikacji utworu.

Ukryta Zawartość

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Większość wczesnych tłoczeń ma jedynie datę wydania płyty, a mogły być tłoczone w latach 1983 - 90+.

Dopiero późniejsze wznowienia, czy remastery mają też datę reedycji.

Edytowane przez soundchaser

Może i tak, zasugerowałem się kilkoma archaicznymi cechami, jak metalizacja po otwór (bardzo żadko spotykana), brak książeczki- wkładka z treścią z lp plus opis aad/add/ddd.

Jest problem z ustalaniem daty wydania poszczególnych serii CD, to co ja podawałem, to były pierwsze moje zakupy w Pewex sie i w Niemczech na początku lat 80.

Na tych wydaniach nie ma dat tłoczeń, tylko podają daty ukazania się materiału po raz pierwszy.

Ważne, że te CD działają i grają całkiem fajnie ;))

Teoretycznie Times Pieces - the Best of Eric Clapton / czerwony Polydor o numerze katalogowym 800 014-2 z pudełka wychodzi, że 1982 rok, ale na discogs jest unknown.

A praktycznie to pewnie Dark Side of the Moon o numerze CP35-3017 (06.1983), kupione na zj..bayu kiedy naiwny myślałem, że to osławiony Holy Grail :D

Pierwszą płytą zakupioną w czasie rzeczywistym jest zaś Remaster SBM albumu Love Over Gold 16.08.1997.

Black Sabbath- Paranoid .Moja pierwsza kupiona płyta CD, i zarazem chyba najstarsza w kolekcji. -:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• Pokaż nowe odpowiedzi