Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, eMCZe napisał:

A co to znaczy klasę wyższy?? Cenowo chyba. 

Ja nie patrzę na klasę tylko zysk. Czasem nawet niepozorny bocznik wnosi to czego oczekujesz od ekstraklasy a wyszło jak zawsze. 

Ja bocznikuję często kondensatorem mika / srebro za 5 zł i uzyskuję więcej niż dawała ta "klasa lepsza" za zylion. 

Moim zdaniem jak i kolegi zelo7 ,chodzi o brzmienie a nie cenę.Dodajac bocznik gorszej jakości o kondensatora podstawowego  ,nie poprawiamy a wręcz pogarszamy dźwięk.  Dobrze byłoby po pewnym czasie odpiąć go i posłuchać bez.

Łatwo Ci pisać "wręcz pogarszamy dźwięk" ... mając świadomość, że nie tylko

każdy ma swój gust, repertuar też, ale czasem zupełnie odmienny punkt startowy.

Jeden musi łagodzić tor rezystorem czy nawet podłej jakości bocznikiem,

a inny chce osiągnąć "wszystko, co fabryka dała" nie bojąc się naturalnej

agresji czy też całkowitego otwarcia dźwięku. A tu zadecydują już czynniki

że tak powiem pozakondensatorowe - o udziale reszty toru nie wspomnę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

27 minut temu, audioburak napisał:

naturalnej

agresji

Wydaje mi się, że w naturze ta agresja nie występuje, natomiast jest to ,,naturalna" cecha urządzeń . 

...there is no spoon...

Jeśli bierzesz pod uwagę szum wiatru czy plusk fal, to nie występuje,

ale jak jest się blisko niektórych instrumentów akustycznych, to zarówno

skrzypce, klawesyn, trąbka czy perkusja mają swą agresję.

Nawet saksofon blisko nagrany ma dużą porcję powietrza, a w nagraniach

te cechy najczęściej giną ... No, może za wyjątkiem części archiwalnych

nagrań mono, gdzie często był tylko jeden mikrofon i soliści musieli do niego

po kolei podchodzić 😉 

Miałem kiedyś płytę demo z nagraniami instrumentów robionymi z różnie

oddalonych mikrofonów i to było mocno i wyraźnie słychać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, tedi02 napisał:

brzmienie

Ale to i tak nie ma sensu. Brzmienie jest wypadkową całego systemu nie jednego kondensatora. 

Zbyt wiele razy wywalałem Twoim zdaniem klasę wyższy kondensator i zastępowałem go gorszym aby uzyskać to samo brzmienie na wyjściu. 

Kolejna sprawa bicnzikowania. Mały dodatek często nie zmienia brzmienia a poprawa holografię, scenę, źródła pozorne których brak byko w tej Twojej wyższej klasie brzmienia. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Zgadzam się do istoty samego bocznikowania ,pomijając osobiste preferencje , dobry kondensator daje więcej.Choc nie zawsze , pewne aspekty się poprawiają a inne pogarszają ,lub giną . Dlatego ja po jakimś czasie ,odlutowuje bocznik i słucham bez .

Taki juz urok budowania czegos samemu czy juz tylko modyfikowania, czasem trapi czlowieka ciekawosc jakby to bylo gdyby... Lutownica i grzebiemy :) Kiedys trzeba zamknac w koncu system i isc dalej, wyznaczyc granice. Takie manipulacje doborem elementow ksztaltujacych brzmienie jak kondensatoy sa zawsze nieobiektywne i o tyle trudne, ze uzyte glosniki czy warunki odsluchowe moga stanowic pole minowe. Moj sposob to budowac kolejne urzdazenie, byle inaczej, tam nanosic dalsze zmiany uznawane za poprawki. 

I tak bywa, spędziłem kiedyś masakryczną ilość czasu na szukanie ideału lutując dosłownie po 2 rezystory i słuchanie... i tak w całym układnie mieszanie różnych kondensatorow i rezystorow. Wzmacniacz sprzedałem. Można przez takie coś zwariować 

Teraz znów przeczytałem 

Ostatnie z 70 stron a kiedyś całość i znów mam kilka pomysłów 😁

Tym razem będzie to wzmacniacz haiku oraz Pioneer sa9100 ten ma wybitny potencjał głównie wykorzystując go jako końcówke mocy 

Z dawnej zabawy zostały mi mundorfy supreme Silver oil 

W aktualnym zestawieniu w haiku między stopnie lamp grają bardzo przestrzennie, ale są dziwne niby gładkie i detaliczne jednak czasem potrafią być takie hmm kanciasta ostra krawędź. Dynamika i bas jest po stronie srebra, tzn jest ale jak by mniej masy w tym wszystkim... Góra pozornie fajna jednak tak łagodna że aż wycofana a czasem szelesci na twarz 

Fabrycznie był kemet i było równo, ale brak otwartości oraz takiej czytelność przy tym o dziwno nie tracąc barw. 

Dobrym pomysłem będzie dać do pary miflexa jakiegoś? Aby ogarnąć te odstępstwa samego mundorfa 

W sygnale na wejściu końcówki mocy w pioneerku mam te same wnioski.  

Fabrycznie elektrolit Sanyo, bas referencyjny jędrny i pełny i dynamiczny. Ogółem czytelny, dużo prądu w muzyce, ale też brud i mono fatalna góra zbita i jednolita 

Tu bym szukał jak wrócić do tego basu i energii, zostawiając zalety mundorfa 

I tak bywa, spędziłem kiedyś masakryczną ilość czasu na szukanie ideału lutując dosłownie po 2 rezystory i słuchanie... i tak w całym układnie mieszanie różnych kondensatorow i rezystorow. Wzmacniacz sprzedałem. Można przez takie coś zwariować 
Teraz znów przeczytałem 
Ostatnie z 70 stron a kiedyś całość i znów mam kilka pomysłów
Tym razem będzie to wzmacniacz haiku oraz Pioneer sa9100 ten ma wybitny potencjał głównie wykorzystując go jako końcówke mocy 
Z dawnej zabawy zostały mi mundorfy supreme Silver oil 
W aktualnym zestawieniu w haiku między stopnie lamp grają bardzo przestrzennie, ale są dziwne niby gładkie i detaliczne jednak czasem potrafią być takie hmm kanciasta ostra krawędź. Dynamika i bas jest po stronie srebra, tzn jest ale jak by mniej masy w tym wszystkim... Góra pozornie fajna jednak tak łagodna że aż wycofana a czasem szelesci na twarz 
Fabrycznie był kemet i było równo, ale brak otwartości oraz takiej czytelność przy tym o dziwno nie tracąc barw. 
Dobrym pomysłem będzie dać do pary miflexa jakiegoś? Aby ogarnąć te odstępstwa samego mundorfa 
W sygnale na wejściu końcówki mocy w pioneerku mam te same wnioski.  
Fabrycznie elektrolit Sanyo, bas referencyjny jędrny i pełny i dynamiczny. Ogółem czytelny, dużo prądu w muzyce, ale też brud i mono fatalna góra zbita i jednolita 
Tu bym szukał jak wrócić do tego basu i energii, zostawiając zalety mundorfa 

Ja w swoim PRE poszedłem w Mudorfy. Nie zawiodły.
18d3b3407c9c1c3f3406d6e0e985129d.jpg
46c42203f8af21de392e0366f4e8fc4c.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ładnie, jeszcze takie pojemności sgo... 
Czerwone wimy to boczniki dużych elektrolitów?

No spore są i niestety mocno ceny poszły w górę.
Wimy tak sądzę że to boczniki choć robiąc re-capping dałem :
51eccea0db52a61348fbb79b75c6a04c.jpg
a77ac6b07a30d7fe6b45a8591f0667ee.jpg
Vishay i CDE więc nie wiem czy nie szkoda bocznikowac ale nie chciałem poprawiać fabryki żeby charakter brzmienia się nie zmienił.

Po re-cappingu musiało trochę godzin pograć żeby się ułożyło ale teraz jest bardzo dobrze.

Ile rozkręcania żeby się dostać. 

Właśnie przypomniało mi się vishay i BC grają z reguły gładko i muzykalnie trochę tracą kontur co za tym idzie dokładność i w przestrzeni też.Te same tylko na 105stopni są bardziej zwarte i dokładniejsze , nie tracąc swojej barwy i muzyki... Lampami dla synergii  Sylwanie lub coś z Jan..usa 

W zasilaniu też fajnie wspominam epcos tylko jak najmniejsze napięcie jakie może być, gdy miały zapas np zamiast 250v były 400v robiło się zbyt twardo, sztywno. 

Pamiętam je z fajnego wyczucia dynamiki i barw, z bardzo dobra scena wręcz 3d. Różnicowanie w basie lux. Góra troszkę ciężka i zbita, to Silver oil ratował idealnie między stopniami. Z lamp dla synergii coś z mullarda, brimara do tego zestawu 

Czy uważacie, że wymiana kondensatorów może dużo wnieść ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przedwzmacniacza sekcja

obraz.thumb.png.ebde39f6eec2c951e4f3954c7cf53ba3.png

obraz.thumb.png.2f0e2e87e7473ade7ca52e458ccca9af.png

końcówka mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niech się eksperci wypowiadają ja jedynie bym pomyślał o wymianie elektrolitów Jamicon jeśli są w torze audio. Wima nie ma co ruszać generalnie fajnie wygląda ten Wzmak.
Te duże czarne kondy na pierwszym planie to jakiej firmy?
Co to za Wzmak ? Ile ma lat ?

Wymiana kondesnoròw może sporo wnieść na plus zarówno w zasilaniu jak i przedwzmacniacza. Jednak trzeba to zrobić z głową. Najlepiej mieszając różne firmy, i na pewno nie wstawialbym tam Nichiconów.  Ale najbardziej waskim gardłem jest tam potencjometr alpas. To jeden z najgorszych potencjometr ów niestety tak często wykorzystywanych w audio i to nawet w średniej wyższej pòłce. 

Zalecam wymianę na drabinkę jeśli nie musi być pilota, Jednak jak bez pilota nie da się żyć to zostaje wstawić coś na przekaźniczkach ( selektor). Są gotowce.

Najlepiej mieszając różne firmy, i na pewno nie wstawialbym tam Nichiconów. 

Do zasilania Nichicony są ok, trzeba dobrać serię. Polecam dedykowaną serię do zasilania lamp seria VX, po przewaleniu pudła z różnymi kondensatorami (bc, nippony,kendeil,mundorf i inne) najlepiej wypadly za mostkiem, w połączeniu z mniejszymi mundorfa. Seria VX gra inaczej niż GU.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

14 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Niech się eksperci wypowiadają ja jedynie bym pomyślał o wymianie elektrolitów Jamicon jeśli są w torze audio. Wima nie ma co ruszać generalnie fajnie wygląda ten Wzmak.
Te duże czarne kondy na pierwszym planie to jakiej firmy?
Co to za Wzmak ? Ile ma lat ?

Dusun v8i ma ok 15 lat. Kondensatory to

Marka: NOVER 

Pojemność: 10000 uF 
Napięcie: 80 V 
Size35mmX70mm 
Skok: 10mm

13 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Wymiana kondesnoròw może sporo wnieść na plus zarówno w zasilaniu jak i przedwzmacniacza. Jednak trzeba to zrobić z głową. Najlepiej mieszając różne firmy, i na pewno nie wstawialbym tam Nichiconów.  Ale najbardziej waskim gardłem jest tam potencjometr alpas. To jeden z najgorszych potencjometr ów niestety tak często wykorzystywanych w audio i to nawet w średniej wyższej pòłce. 

Zalecam wymianę na drabinkę jeśli nie musi być pilota, Jednak jak bez pilota nie da się żyć to zostaje wstawić coś na przekaźniczkach ( selektor). Są gotowce.

Tego się nie spodziewałem. Jaki przykładowy dobrej klasy potencjometr drabinkowy mógłbyś polecić ? W zasilaniu te główne kondensatory wyglądają jakby leciutko wygięte lub mi się wydaje. Przy włączaniu często wybija korek 16 A ale jest tez parę innych urządzeń także podpiętych.

Jak uważacie Czy z czego po upgrade mogę wycisnąć więcej dussun v8 czy yaqin mc100b ?

Upgrade nie przekraczający 50 % wartości sprzętu 🙂

• 2 tygodnie później...

Kolego @rafa chyba jako jedyny stosowałeś i polecałeś tutaj kondensatory WEET no i masz olbrzymią wiedzę o kondensatorach więc może orientujesz się czy WEET czasem nie jest może nowym wcieleniem Cicada Audio Cap?

Tak i caly czas bardzo polecam.

Cicada to producent z Taiwanu a WEET sa producentem z Chin kontynentalnych. Raczej nie sa tym samym bo przedstawiciel WEET czesto sie porownuje do innych podobnych kondensatorow w tym tez wlasnie do Cicada.
Ja tych nie mialem i nie sluchalem nigdy. Znam jedynie opinie z sieci i wedlug opisow to one maja lekko inny, rozjasniajacy gorne rejestry charakter grania. Wiec inny niz WEET i zdecydowanie inny niz Alumen. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

42 minuty temu, rafa napisał:

Tak i caly czas bardzo polecam.

Cicada to producent z Taiwanu a WEET sa producentem z Chin kontynentalnych. Raczej nie sa tym samym bo przedstawiciel WEET czesto sie porownuje do innych podobnych kondensatorow w tym tez wlasnie do Cicada.
Ja tych nie mialem i nie sluchalem nigdy. Znam jedynie opinie z sieci i wedlug opisow to one maja lekko inny, rozjasniajacy gorne rejestry charakter grania. Wiec inny niz WEET i zdecydowanie inny niz Alumen. 

Tak pomyślałem bo Cicada nie są już produkowane, a za to w ich miejsce nagle pojawił się WEET ze swoimi odpowiednikami. Nawet wyszukiwarka na wpis Cicada wyświetla najpierw Weet. To co piszesz o rozjaśnionym brzmieniu Weet WMH też mogło by pasować do opisu Cicada PAF z Humble...

8 minut temu, Mikha'el napisał:

Nawet wyszukiwarka na wpis Cicada wyświetla najpierw Weet.

Bo Chinski producent sprytnie dodal wpisy na temat konkurencji na ich stronie wiec wyszukiwarka ja znajduje 😄

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@rafa czy możesz napisać jak wypada Auricap XO w porównaniu do Weet WMH ?

Potrzebuję coś do aluminiowego wysokotonowego Kef. Przed kondem 4.5uF jest rezystor 1.8uF.

Duelund wypuścił serię PP, można by spróbować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś próbował miedzianych kondensatorów AN z Ali? Np. tutaj są w atrakcyjnej cenie: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam dwa stare wzmacniacze Unitry do renowacji. Czy możecie podpowiedzieć jakie elektrolity do zasilaczy w zamian za Elwy 2x4700uF i na co ewentualnie wymienić pozostałe mniejsze? Nie ukrywam, że cena jest kluczowa i wszelkie drogie kondensatory odpadają. Najtańsze przyzwoite do zasilaczy, które znalazłem i są bez problemu dostępne w TME to Nichicon LS, jednak zastanawiam się nad zakupem droższych serii dostępnych w Mouser - Nichicon LKS, LKG AK, LKG BK, Rubycon PK, United Chemicon SMH i KMH, EPCOS/TDK B41231, B41252, B41505.

14 minut temu, Ricambi napisał:

EPCOS/TDK B41231

Z tymi mam doświadczenie, w zależności od aplikacji, ale generalnie kondy neutralne i takie jakby ich nie było. Nie dodadzą Ci niczego, jak chcesz masy w dźwięku, czy uwydatnienia jakichś cech no to nie tutaj.

Swoją drogą dla mnie świetne, ale to moja opinia, bo ich prezentacja bardzo mi pasuje.

W sprzęcie Unitry nie wiem czy tknąłbym Elwy jeśli w pelni sprawne. One naprawdę są niezłe ( te większe pojemności ) bo mniejsze podejrzewam już będą sterane życiem.

29 minut temu, Krzych 2 napisał:

Z tymi mam doświadczenie, w zależności od aplikacji, ale generalnie kondy neutralne i takie jakby ich nie było. Nie dodadzą Ci niczego, jak chcesz masy w dźwięku, czy uwydatnienia jakichś cech no to nie tutaj.

Swoją drogą dla mnie świetne, ale to moja opinia, bo ich prezentacja bardzo mi pasuje.

Dzięki.

29 minut temu, Krzych 2 napisał:

W sprzęcie Unitry nie wiem czy tknąłbym Elwy jeśli w pelni sprawne. One naprawdę są niezłe ( te większe pojemności ) bo mniejsze podejrzewam już będą sterane życiem.

Niestety w jednym ze wzmacniaczy dwie podwójne Elwy zakończyły żywot. Małe są w bardzo dobrej kondycji.

1 godzinę temu, Ricambi napisał:

Mam dwa stare wzmacniacze Unitry do renowacji. Czy możecie podpowiedzieć jakie elektrolity do zasilaczy w zamian za Elwy 2x4700uF

Ostatnio w Eltra ATS 361 wymieniałem takie kondensatory na Panasonic HA 4700uF/63V.

Zamiast dwóch Panasoniców HA rozważałem jeszcze  FC 6x1800uF/63 lub Epcos B41605-A8208-M8  2000uF/63V też 6 sztuk, bo takie akurat mam.

Epcosy mam w Pioneerze A400X.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi