Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wszystkie dostępne kondensatory z Mouser, które mnie potencjalnie interesują. Skłaniam się w kierunku tańszych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, Patefil napisał:

Ostatnio w Eltra ATS 361 wymieniałem takie kondensatory na Panasonic HA 4700uF/63V.

Zamiast dwóch Panasoniców HA rozważałem jeszcze  FC 6x1800uF/63 lub Epcos B41605-A8208-M8  2000uF/63V też 6 sztuk, bo takie akurat mam.

Epcosy mam w Pioneerze A400X.

Ukryta Zawartość

Cha ,widziałem👍 mam taki wzmak jeszcze , gdzieś sobie spoczywa ,dobry 👍

Ukryta Zawartość

Kurka wodna , miał być temat o rankingu kondensatorów ,a tu 230 stron niepotrzebnych pierdoletów . Chyba ktoś tu przysnął na początku tego tematu, żeby zrobić porządek . Ranking to powinien być ranking .

Nie no, jest dobrze, ciekawe rozmowy. Ciężko o ranking bez wymiany opinii, a jeszcze to uzależnione od miejsca zastosowania itp. Ja przebrnąłem przez wszystkie strony i coś tam się dowiedziałem. Nawet dużo.

Nieomyślny guru stworzy ranking, o ile żyje taki i jest taki 

gdzieś w wszechświecie tym albo innym ...

Edytowane przez kramyeu
8 godzin temu, kramyeu napisał:

Nieomyślny

?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Powinno być to ograniczone do minimum , skompresowane , przecież nikt , nie będzie siedział i czytał tydzień wszystkich postów , w których w większości przypadków nic nie wynika. Sorry ,że się czepiam , ale powinno to być w bardziej zwięzłej formie , a tutaj , to już jest wszystkiego po trochu , od pogadanek , do działu napraw .

Czy ktoś kojarzy co to za kondensatory? Dostępne na ali za niewielkie pieniądze, z opisu wynika, że to miedziana folia w oleju. Wyglądają jak wyluty. Warto próbować? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@rangefinder

po wiela to?

/ zarzuć linkiem na pw, jeśli możesz

edycja, 

dobra - mam już znalezione

Edytowane przez kramyeu
18 godzin temu, rangefinder napisał:

z opisu wynika, że to miedziana folia w oleju

Z opisu na kondensatorach bezpośrednio wynika że mają miedziane przewody 😉

Czy ktoś używał Vishay MKP 1848 w zasilaniu lamp lub np. w zwrotnicy?

Pytam, gdyż ja użyłem i całe urządzenie gra świetnie, ale w tym konkretnym urządzeniu nie sprawdzałem innych kondów.

22 minuty temu, rafa napisał:

Z opisu na kondensatorach bezpośrednio wynika że mają miedziane przewody 😉

oraz że opakowanie zewnętrzne też miedź (tulejka)

Edytowane przez kramyeu

Dzisiaj testowałem kilka rodzajów kondensatorów na wyjściu analogu tranzystorowego w klasie A.

1. Różne tanie mkp połączone razem, aby uzyskać jakieś 330 nF - sucho , agresywnie i jasno .

2. Czerwone Elna Cerafine - dość agresywna średnica,  raczej sucho przy czym mało najwyższej góry ( !? ) .

3. Nichicon Muse BP - ciepła średnica , nieco zaokrąglona i mało detaliczna, ale za to bez ziarnistości , syczących sybilantów i tak dalej.

4. Elna Silmic II - od razu słychać, że średnica jest ciepła i łagodna, ale przy tym klarowna i dość barwna. Góra też całkiem przyzwoita jak na elektrolit. Wyższy bas również niezły, natomiast niższy baz traci kontrolę , jest go trochę za dużo i bywa to męczące.

5 . Miflex KFPM-01 - Czyli folia miedziana bez oleju. Dla mnie to nie miedź , to złoto. Każdy aspekt lepszy o dwie lub trzy klasy niż wcześniej testowane . 

Z miflexem tranzystor w klasie A zagrał niemal tak dobrze jak najlepsze analogi lampowe, jakie mam. Oczywiście brakuje soczystości lampowych barw, planktonu , aury wokół instrumentów i pogłosów... ale te kondensatory mało psują tego, co wychodzi z analogu i nie ,,poszarzają" barw .

Niby blisko nirwany, ale jak się zastosuje układ, który na wyjściu nie ma napięcia stałego ,to dopiero słychać , że kondensatory jednak sporo psują, jakie by nie były. Wtedy nawet tanie opampy nieśmiało zaczynają grać muzykę.😉

...there is no spoon...

12 minut temu, arturp napisał:

. Elna Silmic II - od razu słychać, że średnica jest ciepła i łagodna, ale przy tym klarowna i dość barwna. Góra też całkiem przyzwoita jak na elektrolit. Wyższy bas również niezły, natomiast niższy baz traci kontrolę , jest go trochę za dużo i bywa to męczące.

Łagodnie się z nim obszedłeś w opinii. Jest trafna w sumie. Tylko te cechy są u mnie nie do przyjęcia. Jak ciepło lampy jest czarujące tak "ciepło" Silmic II jakieś takie nienaturalne, a bas przy tym po prostu muł. Miflex owszem, ale ile on kosztuje.

22 minuty temu, arturp napisał:

Czerwone Elna Cerafine - dość agresywna średnica,  raczej sucho przy czym mało najwyższej góry ( !? ) .

One się bardzo długo układają. Ogólnie niezłe i do przyjęcia. Średnica łagodnieje trzeba być cierpliwym, góra też powinna się otworzyć

44 minuty temu, arturp napisał:
Dzisiaj testowałem kilka rodzajów kondensatorów na wyjściu analogu tranzystorowego w klasie A.
1. Różne tanie mkp połączone razem, aby uzyskać jakieś 330 nF - sucho , agresywnie i jasno .
2. Czerwone Elna Cerafine - dość agresywna średnica,  raczej sucho przy czym mało najwyższej góry ( !? ) .
3. Nichicon Muse BP - ciepła średnica , nieco zaokrąglona i mało detaliczna, ale za to bez ziarnistości , syczących sybilantów i tak dalej.
4. Elna Silmic II - od razu słychać, że średnica jest ciepła i łagodna, ale przy tym klarowna i dość barwna. Góra też całkiem przyzwoita jak na elektrolit. Wyższy bas również niezły, natomiast niższy baz traci kontrolę , jest go trochę za dużo i bywa to męczące.
5 . Miflex KFPM-01 - Czyli folia miedziana bez oleju. Dla mnie to nie miedź , to złoto. Każdy aspekt lepszy o dwie lub trzy klasy niż wcześniej testowane . 
Z miflexem tranzystor w klasie A zagrał niemal tak dobrze jak najlepsze analogi lampowe, jakie mam. Oczywiście brakuje soczystości lampowych barw, planktonu , aury wokół instrumentów i pogłosów... ale te kondensatory mało psują tego, co wychodzi z analogu i nie ,,poszarzają" barw .
Niby blisko nirwany, ale jak się zastosuje układ, który na wyjściu nie ma napięcia stałego ,to dopiero słychać , że kondensatory jednak sporo psują, jakie by nie były. Wtedy nawet tanie opampy nieśmiało zaczynają grać muzykę.

Kusi mnie również żeby w Musical Fidelity A2 który też w klasie A sprawdzić inne kondy na wyjściu ale re miflex kosztują strasznie

A próbowałeś Mundorfy gold olejowe ? 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Marcin Wielgus
48 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

miflex kosztują strasznie

Ale z miedzianych to chyba najtańsze . Ponadto kondensator na wyjściu układów audio ma naprawdę spore znaczenie. Można się strasznie napracować i wydać kupę kasy na zrobienie ciekawego układu a potem zmarnować wszystko kondensatorem, który nie potrafi pokazać atutów tego urządzenia. Miałem też miedziane z olejem od miflexa ale one zaokrąglają niższą średnicę a na wyższej średnicy mogą być nieco agresywne. Te bez oleju grają po prostu ,,równo" , bez nieprzyjemnych niespodzianek . Mnie się w nich podoba ta czystość , neutralność , fajne barwy bez sztuczek w postaci ocieplania średnicy . 

...there is no spoon...

Ja zacząłem test Duelund PP na wyjściu ale dopiero pierwsze 12h gra więc za wcześnie cokolwiek pisać.

Wcześniej miałem fabryczną RIFA zbocznikowaną miedzianym Jupiterem i to grało dobrze.

A i jeszcze kilka słów o ClarityCap PUR - powinniście ich spróbować w zwrotnicy tweetera 😉 

Poradzcie co wrzucić do zasilacza końcówki mocy, siedzą tam 4x10000uF. 

W miarę dostępne są następujące serie:

- Mundorf MLGO

- Kemet AL10S

- Elna LAO 

5 godzin temu, rangefinder napisał:

- Mundorf MLGO

- Kemet AL10S

- Elna LAO 

Kemet jest tańszy i od początku projektowany do audio, Mundorf to kondensator do zastosowań przemysłowych z dogrzanymi miedzianymi wyprowadzeniami. Elny o tej pojemności już raczej nie kupisz z pewnego źródła. 

Weź pod uwagę wyższe seria Epcos / TDK, mają doskonałe parametry elektryczne.

6 godzin temu, rangefinder napisał:

- Mundorf MLGO

- Kemet AL10S

- Elna LAO 

Baralbym jesli się zmieszcza Kemety lub mlytic. Z innymi proponowanymi tu, dałbym sobie spokój. 

Mam jedne i drugie . Po wielu próbach zdecydowanie najlepiej wypada ich połączenie . W jednym wzmaku 50/50 a w monoblokach ( 12 sztuk ) to 8 Kemetów i 4 Mundki. Za miesiąc spróbuję także 6/6 . Akurat dotarły nowe .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krótko po doświadczeniach z kondensatorami Papierowo Olejowymi K75– 2. Bardzo ekspresyjna średnica. Bardzo dobre barwy, chociaż nie tak prawdziwe , jak z kondensatorów miedzianych. Prawidłowa przestrzeń z dobrą lokalizacją. Największym atutem jest brak ziarnistości i agresji na wyższej średnicy przy zachowaniu klarowności , czytelności , ekspresji i detali . Zaskoczyło mnie też, że nie ma on typowej dla kondensatorów olejowych mgiełki na średnicy. Tu wszystko jest klarowne.

Minusami są skraje pasma. Bas jest duży ale nieco powolny i  trochę przeciąga . Góra pasma jest wycofana i przez to brakuje doświetlenia średnicy. Najwyższe częstotliwości można uzyskać przez zbocznikowanie tych kondensatorów niewielkimi polipropylenami , które spowodują, że średnica będzie jeszcze fajniejsza, a góra wróci w odpowiednich proporcjach . Jeśli się odpowiednio dobierze taki kondensator ( np MKP 1nF ) , to nie ma też problemów z sybilantami, które są bardzo fajnie odtwarzane przez K75 - konkretnie ale nie agresywnie. Gorzej z basem tu trzeba by zastosować kondensator o większej pojemności. Wtedy jego zakres pracy wejdzie na średnicę i może popsuć to, co ciekawe w kondensatorze K75. Może jakiś elektrolit twardym basem ?

...there is no spoon...

A ja może z niższej półki i nie tak profesjonalnie jak @arturp ale może kogoś zaciekawi. Miałem teraz na stole Musical Fidelity e10. Wywaliłem wszystkie Jamicony i próbowałem kondensatory w torze audio. Miałem Mundorf Evo 3,9 uF, jakiś MKP 2,2 uF i elektrolity Elna Tonerex, Nichicon Muse BP (bipolary), elna cerafine (czarny) i elna silmic II. Wszystkie elektrolity 10uF jak w oryginalnym stanie. Wpier dalem Mundorf Evo, bo myślałem, ze MKP to zawsze lepszy pomysł. Ale wzmacniacz grał natarczywą górą, słychać było metaliczność, Bjőrk nie dało się słuchać.

I z tego zestawienia najlepiej wypadł bipolarny Nichicon Muse BP. Wzmacniacz zagrał spójnie, szczegółowo, ale bez drażniącej góry. Być może gdybym miał MKP bliżej 10uF to by to był strzał w dziesiątkę. Lub w ogóle jakiś porządny MKP... Ale nie mam pod ręką, a nie chcę iść w koszty.

Bo na pojemności 2,2 uF było jeszcze gorzej. A jeszcze wstawiłem 470nF to już poza piskiem trudno było o muzykę.

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z kondensatorami osiowymi Rifa / Kemet z serii PEG124? Szczególnie interesuje mnie porównanie ze znanymi seriami, np Nichiconami FG, KW, KZ.

Wiem, że niektórzy korzystają z krążącej w internecie tabelki z wartościami ESR.

To ja przygotowałem inną. Trochę się różni.

Dopuszczalne ESR dla EPCOS / TDK B41821-B43821, kondensatory przemysłowe

ogólnego przeznaczenia, takie zwykłe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Pytanie:

Ma ktoś wiedzę na temat elektrolitów RM Audio CD293 i foliowych CJE ?? Co to i z czym się to je czy lepiej od razu wypluć ??

Sądząc po aplikacji w której siedzą oryginalnie to nie powinno być to samo zło, ale chciałbym poznać opinie.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

W dniu 12.08.2023 o 11:36, rangefinder napisał:

- Mundorf MLGO

- Kemet AL10S

- Elna LAO 

A w wersji oszczędnościowej co możecie powiedzieć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
  • Pokaż nowe odpowiedzi