Skocz do zawartości

Czy Donald Trump powinien zostać prezydentem USA?  

211 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Donald Trump powinien zostać prezydentem USA?

• TAK
      103
    • NIE
      108
  2. 2. Czy zdobycie fotela prezydenta USA przez Donalda Trumpa oczyści atmosferę na linii Rosja - USA?

• TAK
      65
    • NIE
      146
  3. 3. Czy dzięki zwycięstwu Donalda Trumpa w wyborach prezydenckich w USA jest szansa na odtajnienie umowy TTIP?

• TAK
      71
    • NIE
      140
  4. 4. Czy zwycięstwo DT w wyborach w USA zmieni coś w ich polityce bliskowschodniej ?

• TAK
      124
    • NIE
      87
  5. 5. Ilu Generałów w P{entagonie pójdzie na emeryturę jak DT zostanie prezydentem USA?

• 5
      92
    • 50
      69
    • 150
      50

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, JuG napisał:

Ślepota czy głupota? Wrodzona czy nabyta?

W sondażu YouGov/Economist przeprowadzonym 6–9 lutego ...

Miłość do reżimu bandyty Putina zabrała ci rozum bezpowrotnie.

Ktoś ci te twoje teksty pisze, czy sam nie zauważyłeś że cytujesz breitbart.com???

W dniu 18.02.2021 o 08:46, JuG napisał:

Według sondażu opublikowanego we wtorek popularność byłego prezydenta Donalda Trumpa wśród Republikanów wciąż rośnie.

(...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Dlaczego wielu ludzi, którzy uczestniczyli w szturmie na Kapitol, mówi teraz, że żałuje swoich czynów?

Ponieważ ich zamach stanu nie zadziałał, zostali złapani, a niedoszły wybawca wyparł się ich. Teraz żałują, podobnie jak żałuje dziecko złapane za rękę nad pustym pudełkiem ciastek, który wyjadł starszy brat.

Jeśli naprawdę wierzyli, że ratują Trumpa przed skradzionymi wyborami, czy nie powinni być dumni z szturmu na Kapitol?

Myśleli, że mogą pobić kilku Demokratów, może zabić Pelosi, załatwić Trumpowi prezydenturę na całe życie, zyskać miano patriotów i zdobyć ułaskawienie od swojego wybawcy. Nie ma to nic wspólnego z dumą, to tylko nienawiść okraszona złudzeniami.

ale komedia

niektórzy tu sie tak produkują, jakby Polacy mieli prawo głosu w USA

i chcą ich odwieść od głosowania na Republikanów

comedy channel

???

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Godzinę temu, billy idol napisał:

ale komedia

niektórzy tu sie tak produkują, jakby Polacy mieli prawo głosu w USA

i chcą ich odwieść od głosowania na Republikanów

comedy channel

???

Niektórzy niedawno temu agitowali za Trumpem tak, jakby Polacy mieli prawo głosu w USA. Wtedy jakoś ci to  nie przeszkadzało.

Jestem Europejczykiem.

Prezydentura Trumpa była dla polityki zagranicznej Kremla największym, najgrubszym i najbardziej przyjaznym Rosji spośród pożytecznych idiotyzmów Zachodu.

Główny przeciwnik Rosji dostał na prezydenta niekompetentnego idiotę. Amerykańska polityka zagraniczna była w gorszym stanie niż rosyjska za czasów Jelcyna

Trump i Brexit, w zestawieniu z przewidywalną kompetencją takich władców jak Putin i Xi, udowodnili, że liberalna demokracja stanowi najgorszy wyczyn ludzkiej głupoty od czasu wynalezienia krawatów.

Wszyscy oszaleli z powodu nagłego wzrostu potęgi Rosji. Jest teraz oficjalnie głównym królem w Ameryce. Żaden miliard wydany na RT, Sputnika i przerażającą broń fantasy z prezentacji CGI nie byłby w stanie zrobić tego, co zrobiło kilkadziesiąt trolli internetowych i kilku hakerów za milion lub dwa.

Amerykański prezydent osobiście poparł ruskich hakerów oraz Wikileaks, czyli główny kanał publicznego przekazywania aktywnych środków Kremla i jego służb specjalnych.

(Q/a)

Kiedy Obama ubiegał się o prezydenturę, krążyła plotka, że nie jest „Amerykaninem”, dopóki nie udowodni, że jest inaczej.

Ale kiedy były oficer KGB mówi coś o potencjalnym kandydacie na prezydenta, nie zostaje to w pełni sprawdzone, zanim na najwyższym szczeblu politycznym nie pojawi się szpieg.

Romansik może zniszczyć kandydata.  Ale potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa USA nie zostało w pełni wyjaśnione...

Trump powinien być uważnie obserwowany, jest poważnie zadłużony i posiada niesamowitą ilość cennej, ściśle tajnej wiedzy. Jego powinowactwo z Putinem jest oczywiste. Trump nawet rozgonił własne służby wywiadowcze, gdy twierdziły, że Rosja włamuje się do rządowych komputerów.

Trump przekonywał bez żadnych dowodów, że to Chiny.

Nie śledzę tego wątku. Było coś takiego?

"Były funkcjonariusz KGB: widziałem depeszę dotyczącą źródła o nazwisku Trump - Wiadomości"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Bobcat napisał:

Były funkcjonariusz KGB: widziałem depeszę dotyczącą źródła o nazwisku Trump

Kilkadziesiąt lat temu Trump zdradzał KGB tajemnice budowy wieżowców. ?

Coraz większe brednie publikują.

1 godzinę temu, JuG napisał:

Kilkadziesiąt lat temu Trump zdradzał KGB tajemnice budowy wieżowców. ?

Tu się zgadzam. O ile trampek najpewniej dałby się Rosjanom kupić - w końcu zawsze potrzebował pieniędzy, bo te jego interesy to wiadomo, to nie sądzę by Rosjanie chcieli go kupić. Raz, że byłby najpewniej bardzo kosztowny, dwa, ówcześnie beż żadnego znaczenia wywiadowczego, trzy, że szpionów nie robi się z ćwierć inteligentów, bufonów, hucpiarzy i autoreklamiarzy. Po prostu za duże ryzyko, że nie będzie umiał trzymać ozora za zębami.

Nie ulega jednak kwestii, że gdy się trampek pojawił jako kandydat na prezydenta, Krem zrobił wszystko co mógł by mu pomóc wygrać. W końcu taki typ jak trampek na fotelu w gabinecie owalnym, to dla Moskwy dar niebios. I ładnie nawet żarło, ale zdechło i już nie wróci...

19 godzin temu, Bobcat napisał:

Nie śledzę tego wątku. Było coś takiego?

"Były funkcjonariusz KGB: widziałem depeszę dotyczącą źródła o nazwisku Trump - Wiadomości"

Ukryta Zawartość

10 lat w KGB i posiadł wszystkie jej tajemnice. Nawet te najbardziej skrywane. ?

Życie w USA jest drogie. Jego standard zależy od pieniędzy. A za pieniądze...

Ukryta Zawartość

Teraz, costa brava napisał:

jasne że nie, to jest logiczne dla popierd...łba 

Wyjaśniłbym ci to, ale mam nieodparte wrażenie że to strata czasu.

Musisz mnie jakoś zachęcić, samo twoje chamstwo to za mało.

Jestem Europejczykiem.

36 minut temu, Jaro_747 napisał:

Wyjaśniłbym ci to, ale mam nieodparte wrażenie że to strata czasu.

Musisz mnie jakoś zachęcić, samo twoje chamstwo to za mało.

Zgadza się klapek, bo i tak cię nikt nie zrozumie ? 

12 minut temu, Patrykowski napisał:

Zgadza się klapek, bo i tak cię nikt nie zrozumie ? 

Mnie rozumie każdy inteligentny człowiek, więc twoje problemy są jak najbardziej naturalne. Nie frasuj się tym, już za późno.

P.S.

Ślad po ciosie klapą w czółko jeszcze widać? Głowa czasem boli?

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

A tak z ciekawości - jak idzie Trumpowi udowadnianie że wybory były sfałszowane? Są już jakieś sukcesy na tym polu?

Jestem Europejczykiem.

W dniu 18.02.2021 o 16:33, toptwenty napisał:

W przypadku Republikanów musisz zrozumieć, że są oni kłamcami. Republikanie kłamią.

Czy pamiętasz mem na Facebooku sprzed około dwóch lat , który pokazał sąd federalny w Portland w płomieniach po podpaleniu przez protestujących BLM? 

Tak? To nie był gmach sądu federalnego w Portland. To był pożar mieszkania w Minneapolis w stanie Minnesota.

Poniższe zdjęcie nie przedstawia turbiny wiatrowej w Teksasie, tylko w Szwecji.

Republikanie kłamią. Zawsze pamiętaj że Republikanie kłamią. Kiedy widzisz na Facebooku mema, który cię wkurza, pomyśl: Republikanie kłamią. Kiedy widzisz post na Twitterze, który cię rozwściecza, pomyśl: Republikanie kłamią. Kiedy widzisz nagłówek w Fox News, który sprawia, że trzęsiesz się z wściekłości, pomyśl: Republikanie kłamią.

Zaleca się używanie Google Chrome jako przeglądarki, ponieważ Chrome ma funkcję, która umożliwia kliknięcie obrazu prawym przyciskiem myszy i wybranie „Wyszukaj obraz w Google”. Kiedy to zrobisz, dowiesz się, że „gmach sądu federalnego w Portland” to apartamentowiec w Minneapolis, a „oblodzenie turbiny wiatrowej w Teksasie” znajduje się w Szwecji.

Republikanie kłamią. Memy z Facebooka, które cię wkurzają, manipulują tobą w celach politycznych.

Ukryta Zawartość

Problem Republikanow jest taki, ze zostali zmuszeni do reprezentowania klasy robotniczej ktorej tradycyjnie nienawidza. Zeby przetrwac musza stac sie partia populistyczna do czego konsewatywny  rdzen republikanski  nie jest gotowy. Nastapila zmiana rol w ktorej Demokraci nie reprezentuja juz nizin spolecznych tylko srednia klase specjalistow zatrudnionych w korporacjach i tzw. miejski motoch ktory zyje z pomocy spolecznej i ktory zawiera  znaczna czesc imigracji. Wydaje mi sie ze Rosjanie postawili na Trumpa jako na bardziej pragmatyczna opcja ktora "musi" dojsc do wniosku ze bez Rosji przy stole negocjacyjnym nie ma szans na tzw. nowy lad na swiecie ktory uwzglednia pozycje Chin.

Jesli chodzi o klimat to nic nie zostanie zrobione jesli zysk korporacji nie bedzie zagwarantowany. W koncu 90% gatunkow zamieszkujacych ziemie wymarlo z tego czy innego powodu.  jakos jestem spokojny ze my i nasze dzieci , wnuki przetrwaja. Iphony 25 generacji im to zagwarantuja :0)

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Jaro_747 napisał:

A tak z ciekawości - jak idzie Trumpowi udowadnianie że wybory były sfałszowane? Są już jakieś sukcesy na tym polu?

Wyjaśniłbym ci to, ale mam nieodparte wrażenie że to strata czasu.

Musisz mnie jakoś zachęcić, samo twoje chamstwo to za mało.  :))))

3 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Sukcesow nie ma i nie bedzie. Nikt nie jest w stanie zweryfikowac 70 milionow glosow w tym wiekszosci oddanych " jawnie " czyli nie demokratycznie ? Trump mial dwa lata absolutnej dominacji w Senacie i Kongresie na zrealizowanie swojej polityki ale preferowal gre w golfa i oddelegowanie decyzji w rece swoich pozal sie Boze dzieci i pociotkow. Jedyna jego zasluga jest to, ze przez moment motloch amerykanski uwierzyl, ze ma jakis wplyw na polityke tego kraju. Osobiscie uwazam, ze to zmarnowana prezydentura choc i tak pewnie lepsza niz kazdy demokratyczny odpowiednik. Zyje w tym kraju ,wiec widze ze jednyny element przetrwania w srodowisku miejsko korporacyjnym to "morda na klodke " i zduszenie w sobie  jakiejkolwiek krytycznej mysli. Jesli nie jestes politycznie poprawny , aktywnie nie popierasz palacych sklepy "czarnuchow"i nie wymachujesz teczowym sztandarem to nie ma dla ciebie miejsca  w zadnej instytucji. Typowa Rosja sowiecka w demokratycznym wydaniu. 

2 minuty temu, costa brava napisał:

Wyjaśniłbym ci to, ale mam nieodparte wrażenie że to strata czasu.

Musisz mnie jakoś zachęcić, samo twoje chamstwo to za mało.  :))))

Ode mnie dostaniesz order z ziemniaka, ale od Trumpa z pewnością grube miliony.

Tyle płaci swoim prawnikom, ale oni jakoś nie dają rady.

Jak ty sobie poradzisz to możesz liczyć na ich honoraria, więc do dzieła!!!

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, limono napisał:

tak pewnie lepsza niz kazdy demokratyczny odpowiednik

Bądź więc łaskaw nie silić się w takim razie na jakiekolwiek "obiektywne" analizy, bo te założenia obiektywne nie będą.

3 godziny temu, limono napisał:

Wydaje mi sie ze Rosjanie postawili na Trumpa jako na bardziej pragmatyczna opcja ktora "musi" dojsc do wniosku ze bez Rosji przy stole negocjacyjnym nie ma szans na tzw. nowy lad na swiecie ktory uwzglednia pozycje Chin.

Jak już jesteśmy przy pragmatyzmie. Rosja ma jakieś miejsce przy światowym stole negocjacyjnym tylko i wyłącznie dlatego, że dysponuje arsenałem jądrowym. Nowy ład ustalą między sobą ci którzy "trzymają w rękach" światową gospodarkę. Stany, Chiny, Unia, może Indie i inne gospodarki dalekiego wschodu. Nie Rosja, która jest na tym tle gospodarczym karłem. Stany czy w mniejszym stopniu Unia mogą rozmawiać z Chinami jak równorzędni partnerzy. Chiny z racji ogromnej przewagi gospodarczej mają gdzieś Rosję i nie jest ona dla nich żadnym partnerem. A skoro partnerem nie jest to i nie ma o czym z nią rozmawiać, negocjować i coś ustalać.

Rosjanie postawili na trampka nie dlatego, ze jest, czy ściślej był jakoby pragmatyczny. Postawili, bo słusznie uważali, że będzie dla Ameryki za przeproszeniem wrzodem na dupie, a każdy wrzód osłabia. Nie przewidzieli jednak, że aż takim i mimo, że jest niemal regułą, że prezydenci bez problemów uzyskują reelekcję, to tym razem wrzód pękł nadspodziewanie szybko.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Nie Rosja, która jest na tym tle gospodarczym karłem.

? Wraz z Niemcami.

obraz.thumb.png.c53f58a5f320057ea7bb92a776e33046.png

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

A tak się pompuje PKB w krainie miodem i mlekiem płynącej.

https://wydarzenia.interia.pl/swiat/news-usa-atak-zimy-w-teksasie-11-latek-zamarzl-we-wlasnym-lozku,nId,5063743

Atak zimy spowodował nie tylko straty materialne. Z powodu pogody zmarło w USA co najmniej 40 osób, w tym ponad 20 w samym Teksasie.

Jedną z najmłodszych ofiar siarczystych mrozów jest 11-letni Cristian Pavon Pineda. Chłopiec zmarł we własnym łóżku w nieogrzewanej stacjonarnej przyczepie, w której mieszkał wraz z rodziną.

Według doniesień amerykańskim mediów przyczyną śmierci chłopca była hipotermia. W przyczepie od dwóch dni nie było prądu, a na zewnątrz panowały siarczyste mrozy.

Tymczasem ceny energii elektrycznej w Teksasie niebotycznie poszybowały w górę

Media amerykańskie podają szczególnie uderzające przykłady podwyżek. Mówił o tym m.in. jeden z mieszkańców przedmieść Dallas.

"Moje oszczędności przepadły. (...) Nic nie mogę na to poradzić, ale mnie to zniszczyło" - powiedział cytowany przez dziennik "New York Times", 63-letni weteran armii Scott Willoughby, który żyje z zasiłków socjalnych. Prawie opróżnił swoje konto oszczędnościowe i musiał kartą kredytową zapłacić rachunek za prąd w wysokości 16 752 dolary. Jest to 70 razy więcej niż zwykle wydaje na wszystkie media łącznie.

Z kolei "Newsweek" opisuj sytuację Royce Pierce’a. Jest on winien firmie energetycznej ponad 8 tys. USD za zużycie energii elektrycznej. Dla porównania w minionym miesiącu zapłacił ok. 387 dolarów.

(...)

W ostatnim tygodniu ponad 4 mln mieszkańców stanu było pozbawionych prądu i ciepła. Większość domów odzyskała dostawy energii do soboty. Miliony Teksańczyków borykają się jednak z kryzysem związanym z brakiem wody pitnej.

Według "NYT" ceny w Teksasie są po części wynikiem wyjątkowo nieuregulowanego rynku energii elektrycznej. Umożliwia to klientom wybierać spośród około 220 sprzedawców detalicznych w systemie całkowicie kierowanym przez rynek.

Wobec kryzysu i załamania systemów energetycznych, stanowa Komisja ds. Usług Publicznych nakazała podniesienie limitu cen do maksymalnie dopuszczalnej wysokości 9 dolarów za kilowatogodzinę. Spowodowało to kolosalny skok kosztów.

Jak zauważył nowojorski dziennik, profesor Harvardu w zakresie globalnej polityki energetycznej William W. Hogan, uważany za architekta projektu rynku energii w Teksasie uznał, że wysokie ceny odzwierciedlają zachowanie rynku zgodnie z założeniami. Konsultant ds. Energii w Portland w stanie Oregon Robert McCullough ocenił jako "idiotyczne" zezwolenie rynkowi na prowadzenie polityki energetycznej przy niewielkiej ochronie konsumentów.

7 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Nowy ład ustalą między sobą ci którzy "trzymają w rękach" światową gospodarkę. Stany, Chiny, Unia, może Indie i inne gospodarki dalekiego wschodu. Nie Rosja (...)

USA czy Chiny liczą się z Unią czy Indiami? Z jakimi gospodarkami dalekiego wschodu?

Gospodarczo Rosja potęgą na miarę Chin oczywiście nie jest. Ale geopolitycznie liczy się nie tylko sama gospodarka. Liczy się też siła militarna, zasobowa, polityczna, sojusznicza, ideologiczna, położenie, ... W najbliższej przyszłości to Rosja a nie UE czy jakaś Arabia Saudyjska będzie państwem balansującym w nabierającej rozpędu konfrontacji/wojnie pomiędzy USA a Chinami.

Dla hegemona - USA - to wojna o wszystko (upadłe imperium brytyjskie, które przegrało konkurencję z USA jest tu przykładem). Dla pretendenta - Chin - o bardzo wiele. Więc czasy idą coraz ciekawsze. Niestety.

Gość

(Konto usunięte)

Prawie połowa (46%) ankietowanych porzuciłaby Partię Republikańską i dołączyliby do partii Trumpa, gdyby ten zdecydował ją utworzyć. Nie zrobi tego 27%.

Lojalność wobec Trumpa (54%) jest większa niż wobec Partii (34%).

https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2021/02/21/exclusive-trump-party-he-still-holds-loyalty-gop-voters/6765406002/

Edytowane przez JuG
5 minut temu, JuG napisał:

Prawie połowa (46%) ankietowanych porzuciłaby Partię Republikańską i dołączyliby do partii Trumpa, gdyby ten zdecydował ją utworzyć. Nie zrobi tego 27%.

Warto dodać, że w ostatnie kampanii prezydenckiej "USA Today" popierała Joe Bidena.

2 godziny temu, JuG napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo ładnie Jurij. Nareszcie podałeś jakieś interesujące informacje zamiast wklejać pierdoły.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, JuG napisał:

Wraz z Niemcami.

Tak karłem, bo licząc wedle parytetu siły nabywczej PKB Stanów, Chin i EU jest 12 razy większe jak Rosji, a nominalnie coś 30 razy. Niemcy mający przy PPP podobny, a przy nominalnym prawie 2.5 raza większe PKB, samodzielnie nie aspirują do bycia światową potęgą dyktującą warunki globalne.

3 godziny temu, JuG napisał:

Ale geopolitycznie liczy się nie tylko sama gospodarka. Liczy się też siła militarna, zasobowa, polityczna, sojusznicza, ideologiczna, położenie, ... W najbliższej przyszłości to Rosja a nie UE czy jakaś Arabia Saudyjska będzie państwem balansującym w nabierającej rozpędu konfrontacji/wojnie pomiędzy USA a Chinami.

Dla hegemona - USA - to wojna o wszystko (upadłe imperium brytyjskie, które przegrało konkurencję z USA jest tu przykładem). Dla pretendenta - Chin - o bardzo wiele. Więc czasy idą coraz ciekawsze. Niestety.

Po raz kolejny. Znaczenie geopolityczne Rosji to wyłącznie siła militarna, czy ściślej arsenał jądrowy. I malejąca i będąca maleć siła jako dostawcy surowców energetycznych. Reszta to mrzonki i moskiewskie chciejstwo.

Chiny w taki czy inny sposób ułożą się ze Stanami i Unią. Na płaszczyźnie głównie ekonomicznej, ale i w przyszłości militarnej. I Stany i Chiny nie mają żadnych szans by siebie wzajemnie "podbić", ale i w chińskim, amerykańskim i europejskim interesie jest "skanalizowanie" ekonomicznej ekspansji Państwa Środka. Zgadnij w jakim kierunku? Tak, północno - zachodnim.

5 minut temu, Adalbert95 napisał:

ale i w chińskim, amerykańskim i europejskim interesie jest "skanalizowanie" ekonomicznej ekspansji Państwa Środka.

Oraz zmarginalizowanie Rosji na dziś, jutro i forever. 

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.