Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Weź lepiej pisz o audio, bo co zrobisz jak ktoś będzie chciał zobaczyć Twoje najlepsze fotografię.

Ale nigdzie nie pisałem, że robiłem super zdjęcia. Robiłem jak inni. Zdjęcia jak zdjęcia. Nie mają wartości.

Sam jak głupi latałem z lustrzanką i szkłem (28-300 L Canona, tym beżowym) po Japonii, Monument Valley czy Grand Canyon. Dziś sam z siebie się śmieję. Byłem głupi na maxa. Teraz za darmo bym nie wziął nawet najlepszego Hasselblada. Na prawdę. Nie ściemniam.

Teraz masz fajną alternatywę mister.

Bezlusterkowce.

Waga i rozmiar jak smartfon, a jakość co najmniej dobra jak na potrzeby wycieczkowego focenia ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, problem nie tkwi w fotografii. To ślub jest generalnie jedną z najgorszych życiowych inwestycji... W założeniu ciężko z niej wyjść;-)

Edytowane przez tomkly

Dalej uważasz, że jestem nieuczciwym kontrahentem?

Dalej uważam, że ten proceder to naciąganie ludzi na kasę. Wiem, że sami zamawiają taką usługę, więc nie można mówić o oszustwie ale jest to naciąganie. Wiem jakie cuda można dziś zrobić fotomontażem. Twoje latanie samolotem i tachanie sprzętu na szczyt gór to strata czasu i naciąganie ludzi na kasę.

Panowie, problem nie tkwi w fotografii. To ślub jest generalnie jedną z najgorszych życiowych inwestycji... W założeniu ciężko z niej wyjść;-)

A to swoją drogą :D

Edytowane przez BeatX

Za kawałek deski z drewna można krzyknąć 24 tyś pln, a jak ja wezmę za robotę 3500 pln to naciągam?

Jesteś w tym osądzie mega niesprawiedliwy.

Jestem w tym bardzo sprawiedliwy. Obie opcje to naciąganie na kasę.

Ale dla tysięcy par młodych odwiedzających coroczne targi ślubne, taka usługa może cieszyć się zainteresowaniem :)

Ich zainteresowanie nie jest żadnym dowodem, ze tak być powinno. Tylko taka moda i mit. ;)

Logicznie nie ma uzasadnienia, tym bardziej, że potem nikt tego przez lata nie ogląda.

Teraz masz fajną alternatywę mister.

Bezlusterkowce.

Waga i rozmiar jak smartfon, a jakość co najmniej dobra jak na potrzeby wycieczkowego focenia ;)

Wiem, ale choć nie trzeba już tachać ciężarów to nadal trzeba na to tracić cenny czas, a ten trzeba podczas wyjazdów przeżywać inaczej niż tracić na foty.

To zależy jar1.

I w tym słowie "zależy" jest przyczyna wszystkiego, o czym tu rozmawiamy.

Jesli wyznacznikiem będzie tylko koszt i uzytkowość ogólna, to najmowanie fotografa jest bz sensu.

Jeśli chcesz coś lepiej niż zwykła tandeta, szukasz tego. Najeażenijsze, by mieć rózne dostepne rózne punkty odniesienia. Bez świadomości, ze może być lepiej, dobre jest byle gówno.

Edytowane przez jar1

Dalej uważam, że ten proceder to naciąganie ludzi na kasę. Wiem, że sami zamawiają taką usługę, więc nie można mówić o oszustwie ale jest to naciąganie. Wiem jakie cuda można dziś zrobić fotomontażem. Twoje latanie samolotem i tachanie sprzętu na szczyt gór to strata czasu i naciąganie ludzi na kasę.

No ok, usługa to jedno - towar to drugie.

Uważasz jak uważasz, spoko nie będę Cię przekonywać, bo będziemy se tak pisali do rana.

Ich zainteresowanie nie jest żadnym dowodem, ze tak być powinno. Tylko taka moda i mit. ;)

Logicznie nie ma uzasadnienia, tym bardziej, że potem nikt tego przez lata nie ogląda.

jar1, ile Ty masz lat jeżeli można wiedzieć? :)

Edytowane przez BeatX

Jasne, to tylko punkt widzenia na hobby, które kiedyś było ważne dla wielu osób, a dziś? Kogo dziś to obchodzi? Pamiętam jak jeszcze 10 lat temu ludzie oglądali regały z aparatami w Media czy Saturnie. A dziś? Nikt nawet nie dotyka tych sprzętów.Tylko kurz musi z nich personel wycierać. Smartphony zabiły fotografię.

To mam tak samo. Ale co ciekawe wielu moich znajomych też zakończyła przygodę z foto i zupełnie za tym nie tęsknią. Inne czasy, inne możliwości teraz są. Nie wszystko co nowe podoba mi się ale akurat za lustrzankami nie tęsknię.

Od zajeb..nia.

No właśnie, to wiele tłumaczy (po pierwsze kiedyś nie było opcji na taki piękny repo-glamour ze ślubu jak obecnie)

Lubisz filozofować, to przez chwilę załóż sobie taką nierealną koncepcję, że jesteś sam, poznałeś 20-to latkę w której się zabujałeś (ze wzajemnością), no i po czasie planujecie ślub.

Ty zdjęć nie chcesz, bo masz je w dupie.

Ale narzeczona Ci truje, że zdjęcia muszą być koniecznie bo chce mieć piękną pamiątkę jak wyglądała tego dnia jej suknia, ona sama itp.

Ty mówisz do niej że to strata kasy.

Ona odpowiada żebyś się o to nie martwił, bo za wszystko płaci jej ojciec (zgodnie ze zwyczajem)

I na koniec lądujesz przed ołtarz z narzeczoną, księdzem i.. fotografem :))

Tak w 99% przypadków wygląda sytuacja Panów młodych, z którymi podpisuję umowę.

Ciśnie ich narzeczona, i robią to dla niej żeby mieć święty spokój :D

Oto masz logiczne uzasadnienie, dlaczego moja działalność przynosi mi dochód i że powstaje /niestety/ coraz większa konkurencja w tej branży.

I dlatego zarabiasz na tym, co nie zmienia faktu, że produkt finalny twojej pracy...delikatnie mówiąc...nie ma zbyt dużej wartości i w pewnym sensie jest naciąganiem na kasę.

Edytowane przez sly30

No właśnie, to wiele tłumaczy (po pierwsze kiedyś nie było opcji na taki piękny repo-glamour ze ślubu jak obecnie)

Lubisz filozofować, to przez chwilę załóż sobie taką nierealną koncepcję, że jesteś sam, poznałeś 20-to latkę w której się zabujałeś (ze wzajemnością), no i po czasie planujecie ślub.

Ty zdjęć nie chcesz, bo masz je w dupie.

Ale narzeczona Ci truje, że zdjęcia muszą być koniecznie bo chce mieć piękną pamiątkę jak wyglądała tego dnia jej suknia, ona sama itp.

Ty mówisz do niej że to strata kasy.

Ona odpowiada żebyś się o to nie martwił, bo za wszystko płaci jej ojciec (zgodnie ze zwyczajem)

I na koniec lądujesz przed ołtarz z narzeczoną, księdzem i.. fotografem :))

Tak w 99% przypadków wygląda sytuacja Panów młodych, z którymi podpisuję umowę.

Ciśnie ich narzeczona, i robią to dla niej żeby mieć święty spokój :D

Oto masz logiczne uzasadnienie, dlaczego moja działalność przynosi mi dochód i że powstaje /niestety/ coraz większa konkurencja w tej branży.

Przeciez to napisałem, bo ludzie chcą, taka jest moda i mit, że tak trzeba.

Nic nowego. Tak jest ze wszystkim.

Czy wyczułeś kiedykolwiek w moich postach w obojętnie jakim wątku że ściemniam?

A to, że chcesz większości na tym forum wmówić,że wszystko gra tak samo to nie ściema ?

Całe poematy na ten temat piszesz. I co z tego wynika ? Masz racje - handlarzem audio nie mógłbyś być chyba, że sprzedając tylko jeden produkt. Bo jak byś ludziom sprzedał coś z wyższej pułki skoro gra tak jak wszystko inne ?

To kto ma robić te zdjęcia na ślubie?

Szwagier? Siostra?

Jak szwagier to jakoś zdjęć będzie z godziny na godzinę spadać...

A jak siostra to na zdjęciach będzie tylko Młody Pan :)

Ale nigdzie nie pisałem, że robiłem super zdjęcia. Robiłem jak inni. Zdjęcia jak zdjęcia. Nie mają wartości.

Nie masz jak widac pojęcia co jest wartością samą w sobie. Tzn. po kilku wypowiedziach nie dziwi mnie to, że tak jest - udowodniłeś to wiele razy.

I aboslutnie to żaden zarzut, sporo dorobkiewiczów tak ma, więc nie jesteś odosobnionym przypadkiem. Pociesze Cię tym, że zapewne nigdy się to u Ciebie nie zmieni, wieć suma sumarum - zawsze będziesz cieszył face płytkością światełek i metkami.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

I dlatego zarabiasz na tym, co nie zmienia faktu, że produkt finalny twojej pracy...delikatnie mówiąc...nie ma zbyt dużej wartości i w pewnym sensie jest naciąganiem na kasę.

Jak na polskie realia moja usługa jest wyceniona uczciwie.

Czy wartościowa? nie wiem, nie mi oceniać.

Póltora godziny lotem do Skandynawii, czy UK i mogę za to samo kasować co najmniej 3x tyle, bo ogólnie żyje się tam na wyższym standardzie i można sobie pozwolić na usługi luksusowe.

Dlatego między innymi planuję przenieść działalność do Skandynawii albo UK.

No ale mniejsza o to.

Przy obecnej stawce za ZUS, opłaty podatkowe, wynajem lokalu itp nie mogę sobie pozwolić na mniejszą cenę, niż ciut wyższa od średniej na rynku, bo zwyczajnie zarabiałbym tyle żeby żyć "od pierwszego do pierwszego".

sly30, o co Ci teraz chodzi?

Nie rozumiem do czego zmierzasz :)

Chcesz mi dać broń bożę jakąś analogię, że ja wyceniłem swoją usługę jak za "high-end" fotograficzny?

Że w moich zdjęciach jest dużo "fotograficznego powietrza" ? ;)

wtf?

Jasne, to tylko punkt widzenia na hobby, które kiedyś było ważne dla wielu osób, a dziś? Kogo dziś to obchodzi? Pamiętam jak jeszcze 10 lat temu ludzie oglądali regały z aparatami w Media czy Saturnie. A dziś? Nikt nawet nie dotyka tych sprzętów.Tylko kurz musi z nich personel wycierać. Smartphony zabiły fotografię.

Faktycznie, tak jak kasety video lub dvd zabiły kino.

Jak na polskie realia moja usługa jest wyceniona uczciwie.

Czy wartościowa? nie wiem, nie mi oceniać.

Póltora godziny lotem do Skandynawii, czy UK i mogę za to samo kasować co najmniej 3x tyle, bo ogólnie żyje się tam na wyższym standardzie i można sobie pozwolić na usługi luksusowe.

Dlatego między innymi planuję przenieść działalność do Skandynawii albo UK.

No ale mniejsza o to.

Przy obecnej stawce za ZUS, opłaty podatkowe, wynajem lokalu itp nie mogę sobie pozwolić na mniejszą cenę, niż ciut wyższa od średniej na rynku, bo zwyczajnie zarabiałbym tyle żeby żyć "od pierwszego do pierwszego".

sly30, o co Ci teraz chodzi?

Chcesz mi dać broń bożę jakąś analogię, że ja wyceniłem swoją usługę jak za "high-end" fotograficzny?

wtf?

Po co się ścierasz z ignorantem? Ten człowiek już wiele razy udowodnił jedno - dorobić się to jedno, a rozumieć to drugie.

Posiadać rzeczy potrafi byle dureń, tworzyć "coś z niczego" nie każdy potrafi.

Nie ma sensu byś ścierał się i udowadniał czym jest sztuka, czym jest umiejętność tworzenia.

Niektórzy zyją konsumpcją, tylko i wyłącznie. Żyjemy w kulturze, gdzie po gimnazjum możesz mieć kilka stanowisk z kukurydzą pastewną i uśmiech ze złotych zębów. To nie zmieni faktu, że nadal słoma wychodzi z butów. Jednak współczesny świat premiuje i kocha bogatych głupców (co widac po kulturze masowej serwowanej przez TV).

Ponad tym zawsze była i jest wyższa wartość. Po co malowac obrazy, skoro są apartaty, po co mieć aparat i zawodowego fotografa u boku…mozna zrobić fotki telefonem.

Nie ma sensu przewalanie się tekstami z ignorantami dla których idealne brzmienie to klocek wart 100K.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Po prostu wiedz, ze wszystko i każdego, każde zajęcie i sposób zarabiania i wydawania pienędzy można skrytykować za to samo i w ten sam sposób. Wszystko zależy od punktu widzenia i siedzenia.

wtf?

Dokładnie tak. To co dla ciebie ma wartość to dla wielu innych będzie naciąganie frajerów na kasę. I odwrotnie. To co ma dla mnie wariacja dla ciebie może być zerem. Tylko, że ja to rozumiem, a ty jeszcze nie.

A to, że chcesz większości na tym forum wmówić,że wszystko gra tak samo to nie ściema ?

Całe poematy na ten temat piszesz. I co z tego wynika ? Masz racje - handlarzem audio nie mógłbyś być chyba, że sprzedając tylko jeden produkt. Bo jak byś ludziom sprzedał coś z wyższej pułki skoro gra tak jak wszystko inne ?

Kolego Piotr_57210 :)

Cały czas, od samego początku Twojego istnienia w tym wątku każdy Twój wpis odnośnie cytowania mojego postu to jest przypierd...nie się :)

Napiszę teraz do Ciebie i tylko do Ciebie po raz ostatni, żebyś sobie zakodował w swojej głowie moje słowa, które przy odrobinie szczęścia może nie zapomnisz już następnego dnia.

Nigdzie nie napisałem, że wszystko gra tak samo.

Wiele razy pisałem, że sprzęt elektroniczny audio (wzmacniacze, DAC, kable itp) "gra" różnie, ale że te zmiany są niemożliwe do wychwycenia przez ludzki zmysł słuchu, jeżeli urządzenia spełniają normy hi-fi i są zbudowane na tranzystorach.

Potwierdzają to ślepe testy i brak argumentów technicznych ze strony słyszących, poza stwierdzeniem "ja słyszę", "masz za mało doświadczenia" itp

Mam takie same prawo do swoich przekonań i pisania ich na forum, co Ty do swoich.

Tyle ode mnie.

Otrzymujesz moje osobiste odznaczenie użytkownika, z którym nie ma sensu dyskutować, z którego słów bije jedynie zawiść i złośliwość, który wprowadza jad i zamieszanie do rozmowy.

Tym odznaczeniem jest wpis do mojej listy osób ignorowanych.

Co i Tobie polecam uczynić, żebyś nie musiał się irytować po raz kolejny czytając moje wpisy bo zapewniam Cię, że jeszcze nie raz napiszę to co pogróbiłem.

Czuwaj.

Edytowane przez BeatX

Nie masz jak widac pojęcia co jest wartością samą w sobie. Tzn. po kilku wypowiedziach nie dziwi mnie to, że tak jest - udowodniłeś to wiele razy.

I aboslutnie to żaden zarzut, sporo dorobkiewiczów tak ma, więc nie jesteś odosobnionym przypadkiem. Pociesze Cię tym, że zapewne nigdy się to u Ciebie nie zmieni, wieć suma sumarum - zawsze będziesz cieszył face płytkością światełek i metkami.

Jesteś chamski ale ok. W końcu to nie ja jestem bucem przechwalającym się na forum zakupem boom boxa za 20 tys. Ale dorobkiewicze łase na metki i reklamę dają się wpuścić w taki szajs i jeszcze są z tego dumni... :-)

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi