Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

A potrafisz coś technicznie powiedzieć/uzasadnić. Na razie to tylko audiofilskie słowo pisane o niewiadomej podstawie. Nikt przecież nie przyglądał się Twojemu eksperymentowi. Nie wiadomo czy był przeprowadzony rzetelnie.

Ale co tu uzasadniac? na zmiane brzmienia maja wplyw gitary, mikrofony, kolumny, przetworniki, przestery analogowe efekty, wzmacniacze, soft i jak sie okazuje min kable

Wymiana kazdej z tych rzeczy wnosila slyszalne zmiany ktore rejestrowane byly przez studio nagraniowe

Wymienilem szczegolowo urzadzenia towarzyszace co bys jeszcze chcial wiedziec?

Edytowane przez biniek

'Co robię jak jestem pewny ,ze nie słyszę'.

Dodanie słowa pewny otwiera to proste pytanie na kolejne płaszczyzny, zaraz by było - a skąd wiem ze jestem pewny i cale durne filozofowanie by się zaczęło. Filozofia jest zazwyczaj uprawiana przez tych co byli kiepscy z matematyki i fizyki. Po prostu logika się ich nie trzyma. Znaleźli sobie strefę gdzie mogą pływać w morzu nonsensu. I dlatego tego nie lubię.

Jak bys zadał pytanie, 'co robię jak nie słyszę' to by było proste i klarowne, bez tych śliskich warstw interpretacyjnych. A odpowiedz jest, jak nie słyszę różnicy to stwierdzam logicznie ,ze w moim systemie dana rzecz nie robi różnicy, ale zawsze dopuszczam myśl ze w innym systemie, w innych warunkach moze być inaczej.

Proste pytanie zadał... zamiast odpowiedzieć, napisał 5 razy tyle dlaczego nie odpowiedział...

Przy okazji poznajemy w odcinkach postrzeganie świata przez użytkownika kennijczyk...

Ja jednak potrafię się postrzymać.Wiem, że to może być jednak problem. :)

I potem każda minuta jazdy samochodem pod ciśnieniem wydaje się być godziną, o naturo złośliwa :)

Nie bylem od tamtej pory w studiu ale nie dojdziemy towarzyszacy sprzet byl 100% ten sam oba kable sprawne niemodyfikowane rozniaca sie dlugoscia

O.K. ale np. jakieś dane wejść i wyjść do których te kable były podłączone, pojemność całkowita, rezystancja przejścia ? To rzuciłoby jakieś światło na eksperyment. Może masz jakieś zdjęcia z tego eksperymentu ? Ponieważ nagrywałeś mikrofonem z kolumn to czy osoby znajdujące się w tym pomieszczeniu zawsze były w tym samym miejscu ?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie znam tych szczegolow ale nie sadze zeby mialy znaczenie bo kable tego samego typu byly wpinane w te same urzadzenia. Pomieszczenie bylo puste a mikrofon znajdowal sie 3cm od glosnika kolumny w kazdym przypadku

I potem każda minuta jazdy samochodem pod ciśnieniem wydaje się być godziną, o naturo złośliwa :)

Ale wytrzymałem ! :)

O.K. ale np. jakieś dane wejść i wyjść do których te kable były podłączone, pojemność całkowita, rezystancja przejścia ? To rzuciłoby jakieś światło na eksperyment. Może masz jakieś zdjęcia z tego eksperymentu ? Ponieważ nagrywałeś mikrofonem z kolumn to czy osoby znajdujące się w tym pomieszczeniu zawsze były w tym samym miejscu ?

Zgodnie z twoja procedurą prawidłowego testu miały być wyrównane poziomy a to w tym przypadku było spełnione pefekt. :)

Przez takich jak Ty i nic co nie napiszesz tego nie zmieni.

Widzę tu wpływ twoich szanownych kolegów, a zwłaszcza jednego ;) Przykleiliście łatke i koniec dyskusji. Ale z drugiej strony nie dziwię się. Z braku argumentów człowiek potrafi posunać sie daleko, czasem za daleko, tylko po to by znaleźć usprawiedliwienie przed samym sobą, starając się nie dostrzegać, że przyczyny obserwowanych anomalii sa w nim samym. Klasyka ;)

Ok zapraszam do dyskusji z faktami ;)

Wrócmy zatem do Twojego eksperymentu z kablami głosnikowymi. Na moje ucho sprawa jest prosta. Nagranie składa się z dwóch części, mniej wiecej o równym czasie trwania, sklejonych ze sobą. Zmiana polega na wyraxnym zmniejszeniu poziomu głosnosci od połowy nagrania. Wniosek jest taki, ze w drugiej części nagrania uzyto dłuższego kabla i obserwowane zmiany wynikaja z róznic w rezystancji pomiedzy kablem krótdzym a dłuższym. Niestety nie udalo mi sie znalexc parametrów uzytych przez Ciebie kabli, takżenie moge zrobić stosownych obliczeń. Jak znajdę troche czasu, to wczytam nagranie do audacity i zobaczymy co będzie słychać po skorygowaniu poziomu drugiej częsci nagrania.

Oki daj znac co Ci tam wyjdzie :)

W wolnej chwili jak juz Ci sie uda posprawdzac noglbys tez uzasadnic dlaczego zmiana zrodla wprowadza slyszalne roznice w umiejscowieniu efektow przestrzennych na osi sceny odsluchowej?

Przykladem niech bedzie walkowany tu przeze mnie utwor You could be happy zespolu Snow patrol. Konkretnie fragment 1:05-1:12

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Widzę tu wpływ twoich szanownych kolegów, a zwłaszcza jednego ;) Przykleiliście łatke i koniec dyskusji. Ale z drugiej strony nie dziwię się. Z braku argumentów człowiek potrafi posunać sie daleko, czasem za daleko, tylko po to by znaleźć usprawiedliwienie przed samym sobą, starając się nie dostrzegać, że przyczyny obserwowanych anomalii sa w nim samym. Klasyka ;)

Argumentami jest opnia na forum o tobie i historia tego co tutaj robiles, wraz z wszystkimi twoimi klonami. Tupet masz staszny i twoje bardziej wywazone wypowiedzi nic tutaj nie zmienia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Faktem jest że jesteś jednym z głównych powodów powstania Saloniku;-)

Nie wiem czy to Ci przynosi chwałę, ale taka jest rzeczywistość.

Przesada. Jak już wspomniałem salonik jest tylko wymówką. Powiedz mi dlaczego z niego zrezygnowałeś? Przecież mnie tam nie było, nie ma i nie będzie!

Oki daj znac co Ci tam wyjdzie :)

W wolnej chwili jak juz Ci sie uda posprawdzac noglbys tez uzasadnic dlaczego zmiana zrodla wprowadza slyszalne roznice w umiejscowieniu efektow przestrzennych na osi sceny odsluchowej?

Przykladem niech bedzie walkowany tu przeze mnie utwor You could be happy zespolu Snow patrol. Konkretnie fragment 1:05-1:12

Ja takich zmian nie zaobserwowałem. Ale moje dwie pary monitorów grają dość podobnie.

A mój sprzęt jest widocznie za słaby ;) dysponuję jednym dacem, a nie posiadając płytki jestem skazany na tidal'a. W wersji bezstratnej oczywiście ;)

Pare osob sprawdzalo i okazuje sie ze te trzaski sa w roznych miejscach. U mnie na roznych dacach tez sa roznice w umiejscowieniu. Mozna wysunac wniosek ze to parametr odrozniajacy od siebie zrodla?

Dokladnie, w koncu sie zgadzamy.

Dodam jeszcze, że nigdy nie zamierzałem tam pisać, bo choć uważam, że taka enklawa ma swoje zalety, to mimo wszystko nie jest to dobre rozwiązanie. O czym parę osób już miało się okazję przekonać. To nie jrst lekarstwo na wady tego forum.

Pare osob sprawdzalo i okazuje sie ze te trzaski sa w roznych miejscach. U mnie na roznych dacach tez sa roznice w umiejscowieniu. Mozna wysunac wniosek ze to parametr odrozniajacy od siebie zrodla?

Najpierw musiałbym się o tym przekonać osobiście. Ale tak, jeśli rzeczywiście tak jest, to można tak powiedzieć.

Edytowane przez bum1234
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Powiedz mi dlaczego z niego zrezygnowałeś? Przecież mnie tam nie było, nie ma i nie będzie!

To nie ma w ogóle związku z Tobą. Poza tym mnie osobiście Twoja obecność na forum zupełnie nie przeszkadza. Natomiast nie wszyscy podzielają mój punkt widzenia.

To nie ma w ogóle związku z Tobą. Poza tym mnie osobiście Twoja obecność na forum zupełnie nie przeszkadza. Natomiast nie wszyscy podzielają mój punkt widzenia.

Sly tak zdemonizował buma, że wszystkim wydaje się ze trzy razy większy niż jest w rzeczywistości.

Mnie Twoja też;)

Salonik nie ma ze mną żadnego związku.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sly tak zdemonizował buma, że wszystkim wydaje się ze trzy razy większy niż jest w rzeczywistości.

Chyba nie tylko Sly. To jest kwestia odbioru przez pojedynczego usera, a raczej powszechnego braku aprobaty dla wcześniejszych działań Buma.

Mialem na mysli ankiete "co ma realny wplyw" i tam te 50% sie uzbiera ;)

ok, moze myslimy o roznych, natomiast masz racje, ze chyba w wiekszosci takich tematow rozklad jest mniej wiecej 50/50

Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Jak się temu przyglądam to wydaje się, że Bum1234 jest winien wszystkich nieszczęść jakie spotykały to forum w przeszłości.

Chyba nie tylko Sly. To jest kwestia odbioru przez pojedynczego usera, a raczej powszechnego braku aprobaty dla wcześniejszych działań Buma.

Myślę, że powinieneś zrewidować swoje poglądy na postawę nie tylko Bum1234'a ale przede wszystkim sly30 nie zdajesz sobie chyba w pełni sprawy z kim miałeś/masz do czynienia na przestrzeni ostatnich lat, by nie być gołosłownym zamieszczam wyciąg z portalu zumi.pl dotyczący tego Pana:

"Syl..... M......." zajmuje się sprzedażą sprzętu RTV i AGD najlepszej klasy. Szeroka gama towarów proponowanych w najlepszej cenie zapewnia każdemu kupującemu szansę odszukania rzeczy adekwatnych do oczekiwań. Sklep zapewnia profesjonalną pomoc podczas zakupów, a także sporo ciekawych obniżek. W dodatku klienci mogą oczekiwać na nieustanne powiększanie się gamy produktów, (......................)

Wiedziałeś o tym ? Jak wobec tego widzisz jego "kryształową" postać ? Czy w dalszym ciągu będziesz twierdził, że to Bum1234 przez swoje wpisy a nie sly30 zatruwa atmosferę na forum ? Czy nie powinien (sly30) być oznaczony jako branża stosownym kolorkiem ? Znasz już Kolego tomkly odpowiedzi na postawione tu pytania ?

Edytowane przez vlado
reklama

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

"Syl..... M......." zajmuje się sprzedażą sprzętu RTV i AGD najlepszej klasy. Szeroka gama towarów proponowanych w najlepszej cenie zapewnia każdemu kupującemu szansę odszukania rzeczy adekwatnych do oczekiwań. Sklep zapewnia profesjonalną pomoc podczas zakupów, a także sporo ciekawych obniżek. W dodatku klienci mogą oczekiwać na nieustanne powiększanie się gamy produktów, (...............)

hehehe.. a to ciekawe.. :)

Raptem wszystko zaczyna układać się w logiczną całość :D

Edytowane przez vlado
reklama

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

A reszta to prawda?

Ale jaka reszta? Biznesem zajmuję się od 30 lat, ale nie sprzętem RTV ani AGD, więc nie ma to nic wspólnego z tym forum. ,

(......................)

Edytowane przez vlado
atak personalny na 3 uzytkowników

Nigdy nie zajmowałem się sprzedażą sprzętu RTV ani AGD. To jakaś bzdura.

(................)

Tak jakby zgadzało się Imię i miejscowość..

To forum nie przestaje mnie zaskakiwać.

Telenowela jak w serialu wenezuelskim normalnie :D

Edytowane przez vlado
oprotestowane dane

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

• Pokaż nowe odpowiedzi