Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu czytałem jak ktoś słabą kondycję giełdy utożsamiał ze spadkami.

To pewnie któryś z twoich koleżków antyaudiofilów. Ja pisałem o słabej kondycji z powodu kapitału, który opuścił naszą giełdę oraz o tym, że na spadkach też można zarobić. Ale ucz się dalej. Tylko czytaj ze zrozumieniem.

Edytowane przez sly30
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

I jeszcze raz Ci napisze, znajdz sens wypowiedzi

Moze Ci to wytlumacze na przykladzie.

Kolumny z charakterystyka ktora w pasmie sredniotonowym 2khz na odcinku jednej oktawy ma podbicie 5dB, to przyklad "zlej" kolumny

ale z drugiej strony, moze jest osoba na swiecie ktora zaakceptuje taki dzwiek, albo jest takie pomieszczenie ktore zniweluje ta gorke

czasami to nie jest nawet wina slabej filtracji, a po prostu glosnik ma w tym miejscu break up i nalezalo by filtrowac go znacznie nizej.

co nam powie taki wykres? daje nam pewna informacje o tym, ze ta kolumna moze zbytnio eksponowac srednice, gdy przejrzymy np noty katalogowe glosnikow uzytych do budowy, mozemy dowiedziec sie wlasnie o tym break upie, a to nam jasno daje do zrozumienia ze dzwiek nie bedzie przyjemny.

Nie rozmawiamy o rażącym odjechaniu parametrów.

W przypadku w miarę równego pasma w zakresie 1-2 db .....nic nie dowiemy się o barwie średnich tonów z każdego wykresu...

O to mi chodziło / myślę że jest to czytelne / albo znowu jaja ze mnie sobie robicie ?

Żadnych tematów nie założył.

A to jest jakaś miara ?

Może jakiś wykres ?

BOBSAPP spróbuj trochę łagodniejszym tonem

dyskredytowanie ludzi ze wzgledu na odmienne opinie to chamstwo o ktorym pisalem wcześniej

źle chyba odczytałes intencje kolegi Bumpalumpa

Nie jest to żadne chamstwo z mojej strony ale kontrargumenty które nie pasują w tym wątku.

Zobacz co user BeatX odpowiedział mi o średnich tonach po przedstawieniu pełnej charakterystyce kolumn.

Wtedy wszystko staje się jasne że nawet nie ma pojęcia o nachyleniu zboczy obranych do ich filtracji ( oraz co za tym idzie / jak się objawia w brzmieniu ) nie mówiąc o jakości średnich tonów.

Pewnie powiesz co się tak uczepiłem tych średnich tonów / bo to jest moim wyznacznikiem jakości.

Jeżeli bym słuchał podbitego / osłabionego basu lub wysokich ...chętnie skorzystał bym z wykresów....ot co. / a tak ten sposób wyboru jak dla mnie jest zbyt ograniczony.

Ale inni mogą się nabrać i kupić coś na podstawie wykresu / następnie zadając pytanie tu na AS jaki kabel będzie dobry aby oczyścić / wygładzić / nasycić / zmaterializować / ocieplić - średnie tony.

Myślałem że niektóre osoby tu dyskutujące są bardziej kompetentne.

BOBSAPP spróbuj trochę łagodniejszym tonem

Mimo wszystko spróbuję tak jak mówisz ...to niżej...jeżeli kogoś uraziłem to PRZEPRASZAM.

Edytowane przez BOBSAPP

Myślę, że można "puścić bąka" jak się napisało trochę sensownych rzeczy na temat dyskusji.

A jak ktoś tylko pierdzi, to zatruwa atmosferę i nic więcej :)

Wiesz, np. z mojego punktu widzenia w zasadzie nie napisałeś na tym forum jeszcze niczego sensownego. 99% Twoich wpisów to jedynie darcie łacha z audiofili. Ale nie domagam się usuwania Cię skądkolwiek. Pisz dalej, dowartościowuj się, baw się dobrze...

Efekt wyrównywania poziomów.

Efektem wyrównywania poziomów głośności powinien być luzik a nie spięcie. W końcu osoba stosująca procedurę porównawczą przestaje macać po omacku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Twój system? Całkiem OK. A z basem nie ma problemów?W narożnikach jest miejsce na jakieś bass trapy.

Edytowane przez sly30

Wiesz, np. z mojego punktu widzenia w zasadzie nie napisałeś na tym forum jeszcze niczego sensownego. 99% Twoich wpisów to jedynie darcie łacha z audiofili

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesteś albo niedoinformowany, albo złośliwy, albo niesprawiedliwy (niepotrzebne skreślić)

Jaki Ty masz wkład w pomoc innym na tym forum? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Twój system? Całkiem OK. A z basem nie ma problemów?W narożnikach jest miejsce na jakieś bass trapy.

Próbowałem różnych rzeczy ale okazało się że lubią żywą akustykę / pogłos też jest spory ...Grają obudową ( cienka sklejka) ...nawet dociążałem od góry ...efekt mi się nie podobał...

Bas refleks pracuje raczej jako otwór stratny a nie typowe podbicie ( nic nie słychać )...

A tak poza tym jakość basu jestem w stanie doszlifować różnymi markami lamp / pod dany gust ...po latach doświadzczeń.

Ludzie, niech ktoś wreszcie podejmie męską decyzje i zamknie ten durny temat. Prawie 400 stron i nic z tego nie wynika, poza tym, że obnażacie się pod wpływem emocji i pokazujecie swoje najgorszych cechy.

BeatX prośba do Ciebie, przestań pisać te swoje głupoty, udzielać swoich "dobrych rad", to forum i tak już ledwo zipie, zaniżanie poziomu jest tu niewskazane.

Nie odbieraj tego jako zaczepkę z mojej strony do podjęcia dyskusji.

Jaki Ty masz wkład w pomoc innym na tym forum? :)

Oj, kolejny który dryfuje na skały. Nie wiesz z kim masz do czynienia. Twonk ma wkład tak ze 3000x większy od ciebie chociaż Twój jest prawie zerowy, więc jego może ze 6000x większy. Zmilcz i nie kompromituj się dalej.

Próbowałem różnych rzeczy ale okazało się że lubią żywą akustykę / pogłos też jest spory ...Grają obudową ( cienka sklejka) ...nawet dociążałem od góry ...efekt mi się nie podobał...

Bas refleks pracuje raczej jako otwór stratny a nie typowe podbicie ( nic nie słychać )...

A tak poza tym jakość basu jestem w stanie doszlifować różnymi markami lamp / pod dany gust ...po latach doświadzczeń.

Ale akustyczne dopracowanie basu nie wiąże się z przegłuszeniem pokoju. Poza tym żadnymi lampami ani innymi dodatkami nie zniwelujesz modów pokoju.

Edytowane przez sly30

To raczej powinni oceniać inni. Myślę, że parę osób by się pewnie znalazło

No to myślę, że ta sama zasada działa w przypadku moich postów, nie uważasz? ;)

Oj, kolejny który dryfuje na skały. Nie wiesz z kim masz do czynienia. Twonk ma wkład tak ze 3000x większy od ciebie chociaż Twój jest prawie zerowy, więc jego może ze 6000x większy. Zmilcz i nie kompromituj się dalej.

Podaj mnie do sądu.

No to myślę, że ta sama zasada działa w przypadku moich postów, nie uważasz? ;)

Zasada jest prosta, oceniasz to będziesz oceniony.

Fizyka - trzecia zasada dynamiki.

To nie kwestia wiary tylko logiki i zdaniu sobie sprawy z ułomności własnej percepcji. Jeśli ktoś twierdzi, że nie musi nic wyrównywać bo słyszy i widzi tak samo w każdych warunkach jest dla mnie ignorantem.

Idę do sklepu na odsłuch. Gościu stawia przede mną kilka wybranych przeze mnie kolumn i 2-3 wzmacniacze. Zaliczam kolejno odsłuchy różnych kombinacji i po 2h mam wyklarowane co z czym zgrywa się najlepiej. Co Ty robisz? Z góry zakładasz że cała elektronika gra taka samo, więc bierzesz to co najtańsze? Wyciągasz z torby sprzęcicho i rzucasz człowiekowi, że będziesz robił pomiary porównawcze? Ile razy to robiłeś w sklepie?

Dobierając zestaw na słuch od 4 lat nie zmieniłem w nim nic. I to ja należę do tych co napędzają marketing. Ile razy wymieniałeś zabawki w ciągu ostatnich 4 lat, bazując na metodzie wyrównania poziomów?

Może ja czegoś nie rozumiem, ale to co wypisujecie kupy się nie trzyma.

Edytowane przez Mrok

Jesteś żałosny. Nikogo nie podałem do Sądu i nigdy bym tego nie zrobił za odmienne poglądy. Ale za uporczywy stalking ze 100 kont klonów Bum powinien być postawiony przed sądem. To jednak inny temat. A ty dalej słuchaj sobie techno ze słuchawek i swoje "rady" zostaw dla siebie.

Edytowane przez sly30

Efektem wyrównywania poziomów głośności powinien być luzik a nie spięcie. W końcu osoba stosująca procedurę porównawczą przestaje macać po omacku.

Alez Lechu, wiesz, ze te efekty, o których ostatnio była mowa, związane są własnie ze zbytnim wyluzowaniem :)

Zasada jest prosta, oceniasz to będziesz oceniony.

Fizyka - trzecia zasada dynamiki.

To tak nie działa w przypadku flustratów dyskusyjnych, którzy po prostu są złośliwi, bo tylko w ten sposób mogą się zemścić za to że obrażam ich uczucia religijne (dosłownie) :)

sly30, twonk, kennijczyk, Szpakowski, Piotr_57210, Axolotl i inni złotousi będą oceniać mój wkład negatywnie.

Osoby którym pomogłem, będą oceniać mój wkład pozytywnie.

Oto ta zasada fizyki o której piszesz.

A że tu siedzą przedstawiciele obozu złotouchych, z których aż bije wywyższanie się i nieodparta próba "dokopania", to co się dziwisz że pyskówka goni pyskówkę.

Dlatego proponowałem i dalej proponuję zamknąć ten wątek.

Jesteś żałosny. Nikogo nie podałem do Sądu i nigdy bym tego nie zrobił za odmienne poglądy. Ale za uporczywy stalking ze 100 kont klonów Bum powinien być postawiony przed sądem. To jednak inny temat. A ty dalej wal sobie w łeb techno ze słuchawek i swoje "rady" zostaw dla siebie.

Post zgłoszony moderacji.

Umiar kolego, umiar :)

Pojeździj może sobie na rowerze? albo nie wiem, pobiegaj wokół domu żeby ochłonąć.

Osoby którym pomogłem

Coraz weselej.....Lewy, Lewy...wal do bramki!! Polska Gola!!!

Umiar? I kto to mówi... :-)))

Edytowane przez sly30

To tak nie działa w przypadku flustratów dyskusyjnych, którzy po prostu są złośliwi, bo tylko w ten sposób mogą się zemścić za to że obrażam ich uczucia religijne (dosłownie) :)

sly30, twonk, kennijczyk, Szpakowski, Piotr_57210, Axolotl i inni złotousi będą oceniać mój wkład negatywnie.

Osoby którym pomogłem, będą oceniać mój wkład pozytywnie.

Oto ta zasada fizyki o której piszesz.

Nie każdy wynik działania praw fizyki jest miły. To tez trzeba wiedzieć i próbować tak postepować by skutki tych niemiłych były jak najmniejsze.

W życiu w społeczności nazywa się to kulturą. Czyli prościej, jak mówiła moja Babcia, chcesz by cię szanowali, szanuj innych.

A że tu siedzą przedstawiciele obozu złotouchych, z których aż bije wywyższanie się i nieodparta próba "dokopania", to co się dziwisz że pyskówka goni pyskówkę.

Dlatego proponowałem i dalej proponuję zamknąć ten wątek.

"Salonik" ich uwiera, nie ma przed kim "zabłysnąć", to snują się po różnych wątkach.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Ale akustyczne dopracowanie basu nie wiąże się z przegłuszeniem pokoju. Poza tym żadnymi lampami ani innymi dodatkami nie zniwelujesz modów pokoju.

Myślę że wstrzeliłem się w mój pokój (oczywiście nie przez przypadek )...producent zaleca moje kolumny od pokoi o kubaturze od 18 -23 m2 model wyżej sp 1/2 powyżej 25 m2....ja mam 20 m2 i jest ok.

Przy robieniu akustyki zauważyłem pewien efekt sterylizacji dżwięku i szybko się z tego wycofałem.

Ale Spendor i Harbeth grają obudową więc myślę że to gdzie indziej się nie sprawdzi / akustyka musi być zrobiona.

Nie każdy wynik działania praw fizyki jest miły. To tez trzeba wiedzieć i próbować tak postepować by skutki tych niemiłych były jak najmniejsze.

W życiu w społeczności nazywa się to kulturą. Czyli prościej, jak mówiła moja Babcia, chcesz by cię szanowali, szanuj innych.

A jak się odniesiesz do zachowania sly30 z postu wyżej, jar1? ;)

Edytowane przez BeatX

Myślę że wstrzeliłem się w mój pokój (oczywiście nie przez przypadek )...producent zaleca moje kolumny od pokoi o kubaturze od 18 -23 m2 model wyżej sp 1/2 powyżej 25 m2....ja mam 20 m2 i jest ok.

Przy robieniu akustyki zauważyłem pewien efekt sterylizacji dżwięku i szybko się z tego wycofałem.

Ale Spendor i Harbeth grają obudową więc myślę że to gdzie indziej się nie sprawdzi / akustyka musi być zrobiona.

Możliwe że masz dobry pokój akustycznie. Z akustyką należy uważać. Unikać gąbek jak ognia.

Dlatego jako tak "mały" człowiek powinieneś dać sobie spokój z tym forum, dalej szydzić z ludzi na forum HFM i nie obrażać ludzi biznesu, którzy kupili akcje Site. Nie znasz ich, ja zresztą też ale jako typowy hejter i troll nie mający nic do powiedzenia o audio masz za to dużo do powiedzenia o ich intencjach biznesowych.

Intencje biznesowe? Już Ci podaję.

Mając już 10% akcji, wykupić IQ Venture Capital - prawie 40%, dokupić do +50% na wolnym rynku i zmienić Zarząd. Czyli przejąć Site za raptem 500 tys zł.

Tak, to jest tzw 'wrogie przejęcie'.

Następnie wydzielić Audio Stereo ze spółki (sic!).

Ocenia akustykę u innych, pokoje itd ale sam ma postawione kolumienki pod ścianą czy oknem, zero akustyki i w zasadzie brak systemu.

Powtarzasz to kłamstwo kolejny raz, mimo że ja zamieściłem zdjęcie swojego pokoju.

Podałem także wymiary i podam jeszcze raz: 4.60 x 3.60, kolumny na dłuższej ścianie.

Od tylnej ściany 55 cm, od bocznych 120 cm i 165 cm pomiędzy.

Gdybym liczył tak jak niektórzy hajendowcy, czyli od centrów głośników, byłoby to odpowiednio: 80, 135, 185 i odległość z miejsca odsłuchu 280 cm.

Poniżej zalecenia Tannoya i zdjęcie poglądowe pomieszczenia.

acfa6b2ab965bc17ae50b3cd09592e57.jpg

b5bab86239600c4bd4dc7b81d377aba6.jpg

Masz choć odrobinę honoru aby "odszczekać" i przeprosić?

To fakt. Jest to żenujące. Dziwne, że nie siedzi na Szkockich forach... :-)

Może dlatego, że nie pracuje z Polakami, nie ma za sąsiadów Polaków i językiem który słyszy na co dzień jest Glaswegian :)

Nie ma także konta na fejsie, nk itp.

Jest starym usenetowcem i Audio Stereo jest dla niego pl.rec.audio

Kolejny kraj jak kraj. Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, ale najlepiej u siebie.

Zgodnie z Twoją filozofią osobistego doświadczania, przyjedź pomieszkaj kilka lat to pogadamy.

Edytowane przez patrick.mc
  • Pokaż nowe odpowiedzi