Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Kochany z „misiem” przesadziłeś.

Zbyt mile?

Posłuchaj jakiejś lampy. To nie jest słuchanie bezpiecznika. Zapewniam.

Wiem. Ale tym, ze nam obu lampa bardziej sie spodoba nie sprawimy, ze to tranzystor zacznie bardziej znieksztalcac zapisane na CD dzielo sztuki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zmuszasz mnie do lektury tak jak ze sprzężeniem. Wiadomo, że pp to inne granie niż set. Jednak Copland do pewnego poziomu wzmocnienia gra w klasie A, co zreszta nie jest wyjątkiem.

Strasznie mnie chcesz sprowadzić na ziemię a zachwyt brzmieniem mimo to mi nie mija.

Gdyby mi ktoś postawił dwa żłoby w tej samej cenie i w jednym byłby wzmacniacz lampowy a w drugim tranzystor, to nie zastanawiałbym się wcale.

Nie jestem osłem zatem. :)

Octave V110 - zawartość trzeciej harmonicznej: - 45 dB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A poważnie Szymon. Nie słyszałeś żadnego lampowego wzmaka. I o czym my tu rozmawiamy?

Tak ujmę brzmienie lampy: "Nawet najpiękniejsze kłamstwo, jest tylko kłamstwem". Po prostu lampa DODAJE parzyste harmoniczne (co zniekształca brzmienie = przekłamuje), które mogą się podobać (jak przesycone, "pocztówkowe" kolory na telewizorze w trybie "sklep")

Tranzystor:

Ukryta Zawartość

Lampa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Octave V110 - zawartość trzeciej harmonicznej: - 45 dB.

Ukryta Zawartość

No tak, ten obrazek jest wymowny i dobrze pokazuje, kto tu "sieje nieparzyste harmoniczne" ;)

36849-octave_v110_lab2.jpg

Po prostu lampa DODAJE parzyste harmoniczne

Ufff, przeczytaj jeden post pod i jeden nad Twoim....

Albo chociaż obejrzyj ten rysunek powyżej - z TWOJEGO linku mającego pokazywać przewagę parzystych harmonicznych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

A tu słynna 300B w akcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra ... parzyste i nieparzyste ... sieje śmieciami jak szalona.

No ale chodzi o to, że kolejna nieparzysta jest wyżej niż poprzednia nieparzysta ;)

A tu słynna 300B w akcji:

Ukryta Zawartość

Ten rysunek, a konkretnie zielona linia podejrzanie podobna do moich wypocin ;)

208Masfig02.jpg

Cztery decybele, ojtam ojtam ;)

No ale chodzi o to, że kolejna nieparzysta jest wyżej niż poprzednia nieparzysta ;)

poprzednia parzysta rzecz jasna ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Dwa w górę, dwa w dół. Sami panowie rozmywacie wątek mitów.

Dajecie tym samym argument słuchaczom bezpieczników i kuwet.

Co? Możesz wyjaśnić?

nagrywamy.com

2dB w górę i 2dB w dół na Twoim rozciągniętym wykresie nie wiadomo jakiego wzmacniacza czy końcówki dotyczącym.

No to przecież właśnie dlatego zwróciłem uwagę na praktycznie identyczny wykres z testu komercyjnego drogiego wzmacniacza. A przecież wzmacniacz SE na 300 to jakby się ideał ;) Zdaje się, że właśnie pisałeś, że coś podobnego zamierzasz w przyszłości zanabyć ;)

Nawet niedrogi, 20 tysięcy;)

nagrywamy.com

Gorsze, lepsze, rzecz względna - o gustach się nie dyskutuje. Natomiast ze względów technicznych lampy są po prostu niewygodne. Duży rozrzut parametrów, konieczność żarzenia, niestabilność w czasie, szybkie zużywanie się itd.. A zyski są dość iluzoryczne.

Na marginesie, nie ma czegoś takiego jak pasywka RIAA - może być najwyżej korekcja pasywna lub korekcja w pętli sprzężenia zwrotnego. Sygnał z wkładki ma niski poziom i musi zostać wzmocniony zanim zacznie się go obrabiać.

2dB w górę i 2dB w dół

Nie tak dawno towarzystwo obruszylo sie jak zbeszczescilem przekaz swoim foobarowym korektorem pdbijajac o 1db, a teraz glosi wyzszosc wzmacniacza, na ktorym przekaz w nieznanych czestotliwosciach rozlazi sie o 4db. Nie lepiej zamiast lampy korektor Technics zakupic i lampizować sobie przekaz do woli suwakami wedle gustu?

Gorsze, lepsze, rzecz względna - o gustach się nie dyskutuje.

Nikt tu o gustach nie dyskutuje, a o jakosci. A ze niektorzy swoj wlasny gust jako wyznacznik jakosci traktuja...

Edytowane przez szymon1977

Pasmo o spadkach krańcowych -6dB i wahaniach +/- 3dB w całym paśmie, to było dobre dla starych zespołów głośnikowych a nie dla dzisiejszych wzmacniaczy, które to winny być jedynie drutem wzmacniającym na końcu dokładnie to co wzięły na początku.

Juz to gdzieś napisałem na tym forum, ale pozwolę sobie powtórzyć - kiedy chcę wiernie, to wzmacniam wyłącznie dyskretnie, a kiedy chcę pięknie i milusio, to do słuchawek mam lampkę. W moim przypadku kiedy chcę wiernie i pięknie w mono do lat 60tych, to mam zestaw papierowych głośników i wzmacniacz z pre na lampach.

I wcale nie mówię jak jest lepiej. Bo uważam, że w każdym z opisanych przypadków, dla mnie właśnie tak jest najlepiej :-)

I z okazji Świąt takiego podejścia choć na krótko Wam wszystkim Kochani życzę.

Włodek.

Plyty dziadka z pewnoscia przyjemniej brzmia na dziadkowym hifi. Ale nie mowmy tu o jakisci, bo jej po prostu nie ma.

Plyty dziadka z pewnoscia przyjemniej brzmia na dziadkowym hifi. Ale nie mowmy tu o jakisci, bo jej po prostu nie ma.

A w cyfrowym Onkyo jest?:)))

Jak to możliwe, że Ci jeszcze żadna z latających po pokoju gilotyn głowy nie ucięła?

Złote czasy hifi już były. Się chłopie zdziwisz jak kasety wrócą:)

To troszkę tak, jak byś powiedział o własnej żonie, że nie mówimy tu o klasie i urodzie bo jej po prostu nie ma, wszak nie jest dziś uznaną supermodelką i ikoną kobiecego piękna :-) O jakości dziadkowych produkcji nagrań, o wartości i klasie ich wykonawców nie będę dyskutował. W czasie kiedy powstały były to produkcje najwyższej klasy. Tak je odbieram, tak je słyszę i takim szacunkiem i podziwem je otaczam.

Serdeczności,

W.

...o własnej żonie...

Bez przesady za ta prywata, bo o lie na urode moge przymknac oko, to z brakiem klasy to przesadziles! Zgodnie z obiecankami usun sie na tydzien.

A w cyfrowym Onkyo jest?

Z pewnoscia wiecej niz w lampowym konkurencie w podobnej cenie... jest taki?

Jak to możliwe, że Ci jeszcze żadna z latających po pokoju gilotyn głowy nie ucięła?

Bo gilotyny to raczej kwestia doboru kolumn niz wzmacniacza, do czasu zakupu lepszych nie slucham zbyt glosno. A moze chcesz wyzszosc lampy nad tranzystorem wykazac porownujac moje marketowe O z hiendem? Jajcarz!

PS. Moje O nie jest cyfrowe.

PSPS. To nie jataj wmawiam, ze moja Zona jest najpiekniejsza kobieta na swiecie tylko dlatego, ze mi na sama mysl o niej bryka.

A w cyfrowym Onkyo jest?

Z pewnoscia wiecej niz w lampowym konkurencie w podobnej cenie... jest taki?

Są takich dziesiątki. Każdy, nawet tańszy, chiński lampowy Xindaczek, czy inny Yaquin skopie dupsko twojemu Onkyo bez wysiłku. I to na stockowych lampach. Po wymianie na normalne lampy, nie ma już po prostu czego porównywać.Sprawdź sam:)

Bo gilotyny to raczej kwestia doboru kolumn niz wzmacniacza

Mylisz się. Wszystko w torze audio ma znaczenie. Nawet wtyczka i bezpiecznik:))

Wyświetl postUżytkownik szaman777 dnia 23.12.2017 - 23:01 napisał

...a zachwyt brzmieniem mimo to mi nie mija.

A minie Ci jak zrozmiesz, ze lampa technicznie rzecz biorac jest gorsza od tranzystora?

Co z tego że ogólnie gorsza. Dobrze użyta gra tak że zachwyca.

To jakaś durna głupota, wynikająca z braku doświadczenia i zacietrzewienia w źle rozumianym sceptycyźmie.

Życzę Ci na Swieta wyleczenia z tej przypadłości wraz z pierwszą gwiazdką. :-)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Tego nie rozumiem??? Ja coś ci obiecywałem???

W.

Cóż....młodzi i gniewni przejmują temat :)

Włodku zostało Ci się usunąć w cień. :)

Wszystkim życzę zdrowych wesołych świąt.

Wykresy pokazujące zniekształcenia statycznego sinusa nie oddają różnic brzmieniowych między topologiami, trzeba zwrócić uwagę co się dzieje podczas skoków poziomu sygnału.

Domieszki THD w stałej proporcji do sygnału prawie nie słychać, nawet jeśli ta domieszka jest bardzo wysoka (i pod silnym warunkiem że muzyka nie ma zbyt niskiego DR).

Tak mi wyszło po doświadczeniach odsłuchowych z wtyczką Hornet Harmonics, która generuje harmoniczne na bazie amplitudy sygnału z pomocą wielomianów Czebyszewa.

Za to bardzo słychać kiedy harmoniczne rosną gwałtownie wraz z poziomem sygnału, kiedy sam ten sygnał gwałtownie wzrasta.

Czyli jeśli wzmacniacz robi kształtowanie fali (waveshaping w ang. nomenklaturze), czyli zaokrągla szczyty sygnału.

Podobne kształtowanie fali robią pudełkowe obudowy głośników, a także zawieszenia membran niektórych głośników, tylko że dotyczy to wtedy ograniczonego odcinka pasma.

Wzmacniacze klasy AB, z silnym sprzężenie zwrotnym, których zniekształcenia spadają wraz ze wzrostem poziomu sygnału, rzecz jasna kształtowania fali nie robią w ogóle.

Są takich dziesiątki. Każdy, nawet tańszy, chiński lampowy Xindaczek, czy inny Yaquin skopie dupsko twojemu Onkyo bez wysiłku. I to na stockowych lampach. Po wymianie na normalne lampy, nie ma już po prostu czego porównywać.Sprawdź sam:)

Mylisz się. Wszystko w torze audio ma znaczenie. Nawet wtyczka i bezpiecznik:))

Przesadzasz- Onkyo jest bardziej uniwersalny i na większości kolumn zagra co najmniej dobrze, czego nie da się powiedzieć i ŻADNYM lampowcu, bo te wymagają linearyzowania impedancji, żeby ch-ka częstotliwości dźwięku nie przypominała profilu Sudetów. Eksploatacyjnie też bije na głowę lampę, i to niezależnie od jej ceny. Sprry, Life is brutal- dla lampy, oczywiście.

Ale wszystkim, niezależnie od upodobań sprzętowych życzę WESOŁYCH ŚWIĄT.

Również się przyłączam: Wesołych Świąt.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pora na wigilijny obiad: Wesołych Świąt!

A kto sie tu zatrzeciewia wyjasnimy po obiedzie.

Przesadzasz- Onkyo jest bardziej uniwersalny i na większości kolumn zagra co najmniej dobrze

Ojoj. Ja wiem, że ty lubisz uniwersalne rzeczy typu kino domowe. Mam nadzieję, że małżonka miała czuja i dostaniesz pod choinkę szwajcarski scyzoryk:)

Nie ma takich kolumn, na których on zagra dobrze. Nie ma ani jednej pary. Słyszałeś ten wzmacniacz?

Eksploatacyjnie też bije na głowę lampę, i to niezależnie od jej ceny. Sprry, Life is brutal- dla lampy, oczywiście.

Mnie tam osobiście kręci kupowanie i wymiana lamp we wzmacniaczu. Mam z tego frajdę. Wolno mi. Lubię też pakować kasę w moje hobby. Wolno mi.

Zdrowych. Wesołych.

• Pokaż nowe odpowiedzi