Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To o lampach fajne. Widzi mi się. :)

sylwon38: Moje zdanie nt kabli jest takie, że analogowe interkonekty i głośnikowe wpływają na brzmienie. Bardziej interkonekty.

Reszta rodzajów kabli nie wpływa.

A nie, żona musi być makroskopowa, w żadnym calu kwantowa.

Niestety zazwyczaj są bezsprzecznie kwantowe. Wszystkie wykazują właściwość kwantowego splątania. Choć mieszkacie oddzielnie ona zawsze mówi to co jej mamusia :-)))

Włodek.

:)

:)

Z w/w PDF-u:

"4. Zniekształcenia intermodulacyjne, fazowe itp. nie będą omawiane, gdyżich wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku jest we wzmacniaczach dobrej

klasy drugorzędny."

Również wpływ zniekształceń wymienionych w punktach wcześniejszych we współczesnych wzmacniaczach dobrej klasy jest drugorzędny a jednak o tym autor pisze.

Autor nic nie wspomniał o bardzo istotnym ze względu na brzmienie zjawisku współpracy wysokiej impedancji wyjściowej z impedancją obciążenia (kolumna) o mocno zmiennym charakterze oraz o zjawisku mikrofonowania często obecnym we wzmacniaczach lampowych.

Kim jest autor ? ;-)

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Uczepiłeś się tego mikrofonowania, a to praktycznie tylko uszkodzone lub stare zużyte lampy.

Jedna mi kiedyś mikrofonowała, wymieniłem bo była na gwarancji.

Przyczyną wymiany było wzbudzenie się tej lampy, jakieś zwarcie w środku,

a mikrofonowanie jedynie efektem dodatkowym.

Edytowane przez szaman777

Uczepiłeś się tego mikrofonowania, a to praktycznie tylko uszkodzone lub stare zużyte lampy.

Lampa ma konstrukcję mechaniczną złożoną ze sporych elementów. Nie mów mi że pod wpływem fali akustycznej z głośników czy jakiegoś innego oddziaływania zewnętrznego te elektrody nie będą drgać a jak będą to zjawisko mikrofonowania wystąpi w mniejszej lub większej skali. Mój test na lampie wejściowej we wzmacniaczu (duża czułość) który polegał na delikatnym uderzaniu paznokciem w bańkę lampy potwierdził istnienie tego zjawiska. Oczywiście to była normalna cywilna lampa, chyba ECC83.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Sprawdzałem wszystkie lampy pod tym kątem na Lunie pstrykając paznokciem lub gumową rękojeścią śrubokrętu. Żadna nie mikrofonowała. Większość też miałem cywilnych.

W Coplandzie musiałbym obudowę zdjąć by sprawdzić, ale raczej jest tak samo.

Musiałeś mieć albo bardzo czuły wzmacniacz albo coś z tą lampą nie halo było.

Sprawdzałem wszystkie lampy pod tym kątem na Lunie pstrykając paznokciem lub gumową rękojeścią śrubokrętu. Żadna nie mikrofonowała. Większość też miałem cywilnych.

W Coplandzie musiałbym obudowę zdjąć by sprawdzić, ale raczej jest tak samo.

Musiałeś mieć albo bardzo czuły wzmacniacz albo coś z tą lampą nie halo było.

To może ja uderzałem w uszkodzoną, ale po wymianie na nową kupioną w sklepie nic się nie zmieniło. Może wtedy jak robiłem ten eksperyment były gorsze lampy, to było bardzo dawno temu ;-). To były jeszcze lampy polskiej produkcji.

Z w/w PDF-u:

"4. Zniekształcenia intermodulacyjne, fazowe itp. nie będą omawiane, gdyżich wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku jest we wzmacniaczach dobrej

klasy drugorzędny."

Również wpływ zniekształceń wymienionych w punktach wcześniejszych we współczesnych wzmacniaczach dobrej klasy jest drugorzędny a jednak o tym autor pisze.

Autor nic nie wspomniał o bardzo istotnym ze względu na brzmienie zjawisku współpracy wysokiej impedancji wyjściowej z impedancją obciążenia (kolumna) o mocno zmiennym charakterze oraz o zjawisku mikrofonowania często obecnym we wzmacniaczach lampowych.

Kim jest autor ? ;-)

Łomatko, intermodulacyjne mają drugorzędny wpływ, a pierwszorzędny? Nie będę tego czytał, ale zgaduję, że TIM ;)

nagrywamy.com

To może ja uderzałem w uszkodzoną, ale po wymianie na nową kupioną w sklepie nic się nie zmieniło. Może wtedy jak robiłem ten eksperyment były gorsze lampy, to było bardzo dawno temu ;-). To były jeszcze lampy polskiej produkcji.

Lechu może Twoja procedura testowania lamp jest błędna. Niedługo ktoś będzie testował mikrofonowanie młotkiem :)

Łomatko, intermodulacyjne mają drugorzędny wpływ, a pierwszorzędny?

To możliwe, zwróć uwagę że dla sprzętów cywilnych w danych technicznych rzadko ostatnio podaje się zniekształcenia intermodulacyjne choć ich słyszalność u człowieka jest ca. 10x lepsza niż innych. Oczywiście ze wszystkich rodzajów zniekształceń te są chyba najbardziej wpływowe.

Lechu może Twoja procedura testowania lamp jest błędna. Niedługo ktoś będzie testował mikrofonowanie młotkiem :)

Odradzam taki sposób testowania, ale jak ktoś lubi to może i tak ;-).

Nikt nie skomentował, czy kolega szpakowski ma słuszność, czy niekoniecznie?

A po co komentować bzdury. Element pasywny, który podbija pasmo? Bo chyba nie chodzi o obcięcie części pasma, przez co pozostała część wydaje się być głośniejsza skoro użył również określenia obcięcie pasma, obok podbicia. A co do tego obcięcia, obcięcie takie ralizują np najprostsze filtry RC. Oblicz, jakie wartości musiałyby mieć te elementy przy częstotliwościach akustycznych i sprawdź, czy na pewno chcesz mieć przewód o takich parametrach. Podpowiadam, że parametry, nawet chyba stalowego przewodu są rzędy wielkości poniżej oczekiwanych wartości.

Oczywiście to tylko w przypadku prawidłowo skontruowanych wyjść, rzędu ułamka Ohma.

Edytowane przez Bunk

Lechu może Twoja procedura testowania lamp jest błędna.

Cos w tym jest. Bo skoro zeby uslyszec mikrofonowanie trzeba pyknac w lampe paznokciem, to bas, ktory bedzie w te lampe z rowna sila pykal fala akustyczna chyba zagluszy efekt mikrofonowania?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Cos w tym jest. Bo skoro zeby uslyszec mikrofonowanie trzeba pyknac w lampe paznokciem, to bas, ktory bedzie w te lampe z rowna sila pykal fala akustyczna chyba zagluszy efekt mikrofonowania?

Cytuje zanim zorientujesz się jaką bzdurę palnołeś i wyedytujesz ;)

A po co komentować bzdury.

Użyłem takiego określenia, żeby dobitnie zobrazować zjawisko poniważ miałem kable które ewidentnie akcentowały to pasmo. Miałem kabel marketowy chyba Oelbach za parę zł z metra który ewidentnie zaśmiecał górę pasma, robił tam delikatną sieczkę.

Mam go do tej pory gdzieś w szufladzie ...

Nastąpi sprzężenie na basie :)

Niedowiarkowi chętnemu sprawdzić we własnym systemie mogę podesłać kabelki, pod warunkiem, że ma w miarę dobry sprzęt na którym jest w stanie to usłyszeć.

Cytuje zanim zorientujesz się jaką bzdurę palnołeś i wyedytujesz ;)

Bzdure to bym napisal, gdybym dal na koncu zdania kropke, a poniewaz dalem pytajnik wyrazilem watpliwosc, ktora pojawila sie w wyniku braku wiadomosci. Twoje "bzdura" rozwiewa watpliwosci z rowna sila jak Jajowy "belkot".

Tak to jest jak teoretyk zabiera się za pisanie o praktyce. ;)

To nastapi sprzezenie czy nienastapi? A moze jeszcze cos innego?

Niedowiarkowi chętnemu sprawdzić we własnym systemie mogę podesłać kabelki, pod warunkiem, że ma w miarę dobry sprzęt na którym jest w stanie to usłyszeć.

O+MA wystarczy?

Edytowane przez szymon1977

pod warunkiem, że ma w miarę dobry sprzęt na którym jest w stanie to usłyszeć.

Zastanowiłbym się nad określeniem dobry sprzęt, czy takim jest sprzęt, w którym 1m czy 2m przewód miedziany, jak rozumiem 1,5mm2 lub większy "zaśmieca" czy też "robi sieczkę na górze".

Ja również doświadczyłem działań kabli głośnikowych na odtwarzanie pasma akustycznego głośników. Oczywiście najbardziej związane jest to zjawisko z długością kabli, ale z różnicami wśród różnych produktów również.

Włodek.

Ja również doświadczyłem działań kabli głośnikowych...

A ja nie, wiec qued silver cos tam, ktore dostalem gratis z nowymi kolumnami, dalem kumplowi, a zostawilem sobie lepiej pasujace kolorystycznie do wystroju salonu no name ze sredniej polki marketu elektronicznego. BTW, im dluzej interesuje sie audio, tym bardziej upewniam sie w przekonaniu, ze 90% to zabobon. Bo albo idzie sie w techniczna doskonalosc, albo kierujac subiektywnymi doznaniami techniczna doskonalosc olewa, a 90% stara sie swoje subiektywne odczucia przeciwstawiac wiedzy i logice, a na ich glupocie zeruja producenci audio-voodoo. To jakies chore jest!

---

O+MA+MY :)

Sory, ale ja z tych co omamow dzwiekowych nie doswiadczaja :-)

Zastanowiłbym się nad określeniem dobry sprzęt, czy takim jest sprzęt, w którym 1m czy 2m przewód miedziany, jak rozumiem 1,5mm2 lub większy "zaśmieca" czy też "robi sieczkę na górze".

Może ten mniej dobry sprzęt nie jest w stanie tego pokazać i dlatego zjawiska tego nie jesteśmy w stanie usłyszeć?

Dyskusja na takie argumenty jest bezcelowa.

Jaki masz sprzęt? Mogę przesłać kabelki.

Sam się przekonasz.

Może ten mniej dobry sprzęt nie jest w stanie tego pokazać i dlatego zjawiska tego nie jesteśmy w stanie usłyszeć?

Dyskusja na takie argumenty jest bezcelowa.

Jaki masz sprzęt? Mogę przesłać kabelki.

Sam się przekonasz.

Nie ma sensu, mam aktywne ZG.

Bzdure to bym napisal, gdybym dal na koncu zdania kropke, a poniewaz dalem pytajnik wyrazilem watpliwosc, ktora pojawila sie w wyniku braku wiadomosci. Twoje "bzdura" rozwiewa watpliwosci z rowna sila jak Jajowy "belkot".

Poziom zadawanych pytań świadczy o pytającym, a także o jego toku myślenia.

Gdybyś chociaż wykazał minimum chęci to byś wiedziała, że twoje wątpliwości wynikają z braku jakichkolwiek podstaw. Najśmieszniejsze jest to że przy braku podstaw, próbujesz pouczać innych, którzy nawet jeśli czasem błądzą to posiadają wiedzę jakiej ty nigdy mieć nie będziesz. Może warto czasem ograniczyć swoje pisanie na rzecz czytania.

Rozważ to, a oszczędzisz sobie wstydu.

Po to pytam, aby otrzymac merytoryczna odpowiedz, a nie czytac Twoje wymadrzanie sie. Twoj wklad w dyskusje jak zwykle jest rowny Jajowemu "belkotowi". Sam sie wstydz Przemciu!

Slowo "bełkot" to jedyny argument uzywany w dyskusji przez kolege Jajo. A Przemus nie zna wplywu na tresc zdania zastapienia kropki pytajnikiem, wiec o zrozumienie tresci wypowiedzi nawet go nie podejzewam.

Po to pytam, aby otrzymac merytoryczna odpowiedz

Nie zadałaś sobie minimum trudu by dowiedzieć się czym jest mikrofonowanie. Gdybyś poczytał o nim nie zadał byś tak durnego pytania.

No chyba że dalej uważasz, że pytanie było mądre.

To że jesteś laikiem, bez jakiegokolwiek doświadczenie, nie wyklucza możliwości poszukiwania odpowiedzi na własna rękę. Ty za to wolisz walnąć pytaniem ni z gruchy ni z pietruchy i jeszcze się dziwisz że ktoś ci wytyka bezsensowność twojego toku rozumowania.

Na początek przeczytaj to.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A potem sam sobie odpowiedz, czy pytanie ma sens.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi