Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mniej więcej jeżeli chodzi o porównania sprzętu i instrumentów ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

No, jasne. Wieczorem lepiej gra wysokie dźwięki, bo jest rozśpiewany, a rano lepiej doły. Wszyscy wokaliści to wiedzą, wzmacniacze zapewne też. No i jak sobie piwerko walnie albo buszka machnie, to może trochę nierówno ale za to ciekawiej gra. Za to skrzypek obudzony w środku nocy gra identycznie jak na koncercie, bo nie potrzebuje prądu, który rzecz jasna jest inny ;)

Nie spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale potwierdziło się moje podejrzenie żeś arogancki typ.

Wypij browarek na uspokojenie. Dobranoc.

Nie spodziewałem się takiej odpowiedzi

A ja się spodziewałem na 100%, jednak powstrzymałem się z komentarzem.

Uczę się pokory na tym forum. ;-)

Napisano dziś, 15:10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik JuG dnia 21.01.2018 - 15:03 napisał

Nie musisz wysilać się w dowcipkowaniu - z samego faktu, że mieszkasz w Chicago niezbicie wynika, że masz naj....

Chicago:

... Ale faktem jest na pewno, że doświadczenie jeżeli chodzi o muzykę live różnego formatu mam tutaj największe, więc możesz skorzystać co nieco, a nie pyskować.

......................

Drogi Chicago,

Można słuchać i słuchać i ....niewiele słyszeć! Tak jak patrzeć i mało widzieć, uczyć się i nic nie umieć itp.... - "przerabiać", "robić " itd....!

Muzyka jest przede wszystkim w naszej głowie. Każdy, nawet zwykły buc to wie.

Muzyka, a dźwięk to czasem całkiem różne sprawy. Nawet istnieć mogą niezależnie. ;)

P.S>

Jak tam Lindberg? "Zrobiłeś" go? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ale on był zastosowany jako głośnikowy ;)

Interkonekt gitarowy wprowadza OGROMNE zmiany ;)

No właśnie. Cakewalk:

Ukryta Zawartość

"Gibson Brands announced today that it is ceasing active development and production of Cakewalk branded products"

no, ale ja nie mówiłem wcale, że Gibson świetnie prosperuje (zarządzany przez potomka naszych rodaków, niejakiego Juszkiewicza Henry`ego) mało tego, doczytałem, że już jest prawie zarżnięty przez lobby amerykańskich eko-terrorystów za rzekomo nielegalny import drewna egzotycznego na gryfy dla szarpidrutów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez teskoł

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Nie spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale potwierdziło się moje podejrzenie żeś arogancki typ.

Wypij browarek na uspokojenie. Dobranoc.

Jeżeli oczekiwałeś inteligentnej dyskusji o porównaniu wzmacniacza domowego i instrumentu że strony muzyka i konstruktora sprzętu to nic dziwnego, że się zawiodłeś ;)

nagrywamy.com

że strony muzyka i konstruktora sprzętu to nic dziwnego, że się zawiodłeś ;)

Nie traktuję w ten sposób moich rozmówców.

Ale wiem, że masz ciężkie życie - tyle studiów nagraniowych ( parę lat temu było ich w Polsce ok. 4 tys , ile na dziś? nie wiem ). Trzeba się ciężko boksować w tym światku...

I pomyśleć, że w latach 60-70-ych było kilka takich miejsc w kraju.

A jakie płyty powstawały.

I jak nagrane!

Nie traktuję w ten sposób moich rozmówców.

A jak? Idź na forum muzyków i napisz, że wprawdzie nie masz zielonego pojęcia o graniu na instrumencie, ale masz pojęcie o graniu na wzmacniaczu, który jest również instrumentem, bo w różnych godzinach gra różnie i chciałbyś o tym podyskutować.

Ale wiem, że masz ciężkie życie - tyle studiów nagraniowych ( parę lat temu było ich w Polsce ok. 4 tys , ile na dziś? nie wiem ). Trzeba się ciężko boksować w tym światku...

I pomyśleć, że w latach 60-70-ych było kilka takich miejsc w kraju.

A jakie płyty powstawały.

I jak nagrane!

Fajny podwątek osobisty, jakoby moja praca miała wpływać na to, co piszę w sposób negatywny, a Twoja pozytywny ;) Uwielbiam każdą moją pracę, w zasadzie nigdy nie pracuję, dostaję pieniądze za hobby. W tym światku jest bardzo mało zawiści i tego typu problemów, ludzie się znają i lubią, widać to w realu i widać na forach. Jasne, kłócą się, ale o konkrety. No i też łatwo zweryfikować wyniki czyli czy to, co piszą czy mówią ma sens.

Ale sprzedawcy mają lepiej, jasne ;)

nagrywamy.com

Rzeczony wzmacniacz będzie inaczej grał choćby z takiego powodu jaki zawarłem w moim pytaniu. O 17-ej jakość prądu będzie się różnić od tej późnym wieczorem.

A to niby w którą stronę się będzie różnić ? A co z zewnętrznymi dźwiękami miasta, czy wsi ?

Coś w tym jest. U mnie też muzyka lepiej brzmi późnym wieczorem.

Nie ma na to wpływu zgiełk uliczny, bo mieszam wysoko i w trakcie słuchania zamykam okno.

No to po raz trzeci zadam pytanie na które nie otrzymałem odpowiedzi:

Jeśli już ktoś chce rozmawiać o kablach, to fajnie by było aby ten ktoś, najpierw sam coś sprawdził, a potem się wypowiadał.

Rzeczony wzmacniacz będzie inaczej grał choćby z takiego powodu jaki zawarłem w moim pytaniu. O 17-ej jakość prądu będzie się różnić od tej późnym wieczorem.

Jeżeli kable zasilające Ci grają , to czego słuchasz ? Muzyki z elektrowni ? Pętli masy ? Czy promieniowania reliktowego ?

A może najlepiej gra jak sąsiadka pierze ?

Nie ma na to wpływu zgiełk uliczny, bo mieszam wysoko i w trakcie słuchania zamykam okno.

Po ścianach zwłaszcza betonowych dźwięk też przelatuje.

Tak czy siak wieczorem robi się najciszej i to jest twój efekt.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Jeżeli kable zasilające Ci grają , to czego słuchasz ? Muzyki z elektrowni ? Pętli masy ? Czy promieniowania reliktowego ?

A może najlepiej gra jak sąsiadka pierze ?

Zdecydowanie wybieram sąsiadkę. :)

No właśnie: "Nie da ci ojciec,nie da ci matka, to co ci da sąsiadka"

To musiałem aż trzy razy pytać ? ! :-)

Edytowane przez Dzius

Wzmacniacz późno w nocy „gra” inaczej niż o 17 nie dlatego, ze prąd ma w nocy lepszy.

To słuchacz inaczej czuje się o różnych porach doby. Dochodzi do tego hałas z zewnątrz, choć to nie reguła.

Tak samo jak niektórym lepiej pracuje się po południu a niektórym wcześnie rano. Człowiek to nie maszyna i rządzą nim różne cykle. W tym cykl dobowy.

Edytowane przez szaman777

Na głupie pytania trudno jest mądrze odpowiedzieć.

Jak również na mądre pytania można zawsze głupio odpowiedzieć.

Są tacy mędrcy co odpowiadają: " To dobre pytanie", po czym tak zamotają że nic z tego nie wynika. Chyba bardziej ich cenię.

A jak? Idź na forum muzyków i napisz, że wprawdzie nie masz zielonego pojęcia o graniu na instrumencie, ale masz pojęcie o graniu na wzmacniaczu, który jest również instrumentem, bo w różnych godzinach gra różnie i chciałbyś o tym podyskutować.

Nie manipuluj proszę.

Zebrałeś wypowiedzi różnych użytkowników (w tym jedną moją) i próbujesz zrobić mi profil?

Nie wchodzę na fora muzyków, bo nie jestem zainteresowany.

Nie wiem co Ty tutaj robisz, skoro jesteś z innego świata. Podnosisz sobie ego?

Uwielbiam każdą moją pracę, w zasadzie nigdy nie pracuję, dostaję pieniądze za hobby.

Mam tak samo:))

Ale sprzedawcy mają lepiej, jasne ;)

To do mnie?

W tym cykl dobowy.

Nawet leki są różnie wchłaniane w różnych porach dnia. Niedawno słyszałem cały wykład na ten temat.

A przecież muzyka często jest takim lekiem dla duszy.

Zebrałeś wypowiedzi różnych użytkowników (w tym jedną moją) i próbujesz zrobić mi profil?

Na triodzie.pl nikt go nie chce czytać a promowanie własnej strony nie idzie tak jak powinno......

Taka marna wersja reduktora szumu, która bardziej szumi :)

Nie manipuluj proszę.

Pakujesz się w środek rozmowy i masz pretensje, że nie wiesz, o co chodzi? Mi by było głupio, że się wtrącam bez sensu, ale ja jestem arogancki.

To do mnie?

Jeżeli o realizatorach i ich ciężkiej doli było do mnie...

nagrywamy.com

Zdecydowanie wybieram sąsiadkę. :)

A jak nie ma sąsiadki ?

To trzeba pójść znaleźć i poszukać dla niej kwiatki ?

O 17-ej jakość prądu będzie się różnić od tej późnym wieczorem.

No to jak się będzie różnić ? Podsłuchujemy prąd w sieci co w nim gra ?

Edytowane przez Dzius

Czy zacząłem odróżniać kable, czy jest tak jak piszecie. "Kabel, który wprowadza zmiany to kiepski kabel." Jeśli tak to znaczy, że ten nowy "wyciął" mi bas, bo nie sądzę żeby Melodika basu "dodała".

A może nastąpiła jakaś metamorfoza mojej osoby i teraz mogę dumnie określać się "słyszący" :-) Mam nadzieje, że nie zacznę podbierać piasku z kociej kuwety ;-)

Ja tez rozróżniam kable - Melodika, Audioqiest, Cardas, XLO, Sonus Oliva i wszystkie inne.

Wystarczy, że je widzę. I jak widzę to wiem, który jest wpięty i gra. Jak nie widzę, to nie wiem.

Generalnie rozróżniam wszystkie kable i słyszę brak różnic.

Nie zauważyłem:

Nie wiem co Ty tutaj robisz, skoro jesteś z innego świata. Podnosisz sobie ego?

Z tego świata też jestem, chyba, że ktoś inny (ty?) o tym decyduje. Nie muszę sobie podnosić ego, mam wystarczające.

nagrywamy.com

Ja tez rozróżniam kable - Melodika, Audioqiest, Cardas, XLO, Sonus Oliva i wszystkie inne.

Wystarczy, że je widzę. I jak widzę to wiem, który jest wpięty i gra. Jak nie widzę, to nie wiem.

Zrób audiogram, może jesteś głuchy. Ja w ślepym teście bez problemu wskazałem właściwy przewód z trzech.

Zrób audiogram, może jesteś głuchy. Ja w ślepym teście bez problemu wskazałem właściwy przewód z trzech.

Tydzień się kończy, wypada zmienić taktykę...

Może jestem głuchy i zrobię audiogram, ale nie będę go czytał bo jakieś tam wykresy mam w d...pie.

Po co mi one?

Przecież nie napisałem, że czegoś tam nie słyszę. Napisałem, że słyszę i to doskonale, że nie ma różnic.

A np. późnym wieczorem gra tak samo jak o np. 17-ej?

Poproszę o inny zestaw pytań. Ale jak musiałbym odpowiedzieć, to odpowiedziałbym, że niektórych rzeczy lubię słuchać rano, a niektórych wieczorem i w nocy. I co mi pan zrobi?

Edyt Pośpieszny

Edytowane przez Chicago

Parker's Mood

Pakujesz się w środek rozmowy i masz pretensje

Ponad 42tys. wpisów w tym wątku. Kto według Ciebie ma prawo tu zabierać głos, a kto jest intruzem?

Zauważ, że wnoszę do tej dyskusji sprecyzowany pogląd na temat żarówek w pomieszczeniu, które mają wpływ na to co słyszymy z systemu. Mówię także o jakości prądu w zależności od pory dnia.

Jakby nie było jest jakieś wpisowe:)

Poparte własnymi doświadczeniami, żadna wydumka.

Nie liczę na to, że mnie tu pogłaszczą, poklepią po ramieniu.

Można porozmawiać. Jest o czym.

I co mi pan zrobi?

Nie mam pańskiego płaszcza...

perkusję maja często skopaną (rozciągnięta na prawie całą scenę i jakby nad nią wisząca).

To jest signature, a nie skopanie! Kolega, który to ocenił, musiałbyć wyjątkowo techniczy, bez wizji artystycznej, nieosłuchany z ECeMemem - są tacy i to nie jest nic złego. Wiele nagrań mixuje Manfred Eicher, lub miksował - architekt soundu ECM! Jego wizja dżwięku! Signature Records Label. ECM to opowieści, a opowieście muszą posiadać odpowiednią szatę. Ale faktem jest, że mają trochę gniotów realizacyjnych '-)

Parker's Mood

Ponad 42tys. wpisów w tym wątku. Kto według Ciebie ma prawo tu zabierać głos, a kto jest intruzem?

Czyli krótko mówiąc potwierdzasz, że nie wiesz, do czego się odnosiłeś, cytując wyrywkowo mój post?

Zauważ, że wnoszę do tej dyskusji sprecyzowany pogląd na temat żarówek w pomieszczeniu

Zauważ, że nie wziąłem udziału w tej dyskusji, bo nie mam w niej nic do powiedzenia. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w dyskusji o wzmacniaczu hifi jako instrumencie, polecam takie aroganckie zachowanie.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi