Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Szymon, nic konkretnego Ci nie oszacuję bo:

-nie wiemy jakie parametry mają zastosowane głośniki

-nie wiemy jaka jest objętość obudowy, w której pracują

-nie wiemy jak jest cięte pasmo

-nie wiemy jak jest zestrojony bassreflex

Ponadto znasz mój stosunek do bassreflexów. Nie testowałem ich za wiele, a z zatykaniem otworów tym bardziej.

Na pewno osłabi się ogólny poziom nasycenia basu, to pewne.

A jakie częstotliwości konkretnie obetniesz nie wiem, może wypowie się jeszcze ktoś bardziej doświadczony.

Dziura na pięcie może powodować poluzowanie stopy.

A co daje dziura na dużym palcu ;-) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie spowoduje szybkiej odpowiedzi impulsowej

Jak nie jak tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co daje dziura na dużym palcu ;-) ?

Lepszą namacalność konturów ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Jeszcze pomyślą, że to prawda i zaczną to stosować u siebie

U mnie i moich kolegów to szczera prawda. Do eksperymentów każdy materiał przybliżający cel jest dobry. Później się zastanawiamy co zrobić żeby zamienić jakiś nietypowy materiał bardziej poważnym rozwiązaniem. To oczywiście po tym jak usłyszymy powalającą zmianę na plus oczywiście ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Przecież OZ ma wypełnienie w całej przestrzeni a BR tylko w określonej części. jakie zalety może przynieść zatkanie otworów i pozostawienie pustej przestrzeni, która nie wygłusza fali akustycznej od tylnej strony membrany która obija się po ścianach obudowy.

Nie każdy BR jest słabo wypełniony, np. te przywoływane wcześniej BW z serii Matrix miały dosyć duże wypełnienie. Tak samo z OZ, też nie zawsze jest w pełni wypełniona.

Jak nie jak tak.

Ukryta Zawartość

Lepszą namacalność konturów ;)

to proteza. Tak ciekawie opowiadacie o OZ że coraz bardziej myślę o takim rozwiązaniu. na razie wizualizuję ale nic małego oczywiście nie wchodzi w grę.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście, po to się robi wzmacniacze lampowe, żeby przyjemnie brzmiały. Niemniej jednak to zniekształcenia.

Sprawdziłem - przy poziomie odsłuchu rzędu 75dBA na dużych trójdrożnych monitorach sygnału 40Hz na poziomie -30dB nie słychać. To znaczy słyszę, bo wiem, że mam się niskiego E spodziewać i sam ten generator włączam, ale tak w ogóle to nie słychać (sprawdzić, czy nie soundchaser) ;)

No i tak ogólnie to w tym przypadku (lampa, małe zestawy) nie słyszysz 40Hz tylko 80...

Tak zrozumiałem powyższe...???

Edytowane przez Gość

Gdzie tutaj jest logika?

To eksperyment, może nawet naukowy, na pewno lepszy niż wiele doświadczeń wykonywanych bez głowy przez pewną grupę hobbystów. Ten eksperyment ma cechy poznawcze i czasem sprawi hobbyście satysfakcję. Przypomnę że niektóre firmy dodają fabryczne korki do zatykania BR. Ciekawe dlaczego to robią ?

No cóż, zatykanie otworów to, moim zdaniem, nie łączenie zalet ale łączenie wad. Nie spowoduje szybkiej odpowiedzi impulsowej (pusta przestrzeń sprawia, że obudowa musi rezonować, no i parametry głośnika przeznaczonego do BR sprawią, że będzie grał źle w OZ) i tracisz pasmo.

Rezonuje, co dalej audiofilu? A to w takim razie dociążymy, kładąc na dach pół kamieniołomu, o i mamy Haj.

to proteza. Tak ciekawie opowiadacie o OZ że coraz bardziej myślę o takim rozwiązaniu. na razie wizualizuję ale nic małego oczywiście nie wchodzi w grę.

Jeżeli chcesz mieć dobry efekt to od razu zacznij od dwóch 12 calówek w sekcji niskiej, no chociaż dwie 10' na jedną skrzynkę. Potem możesz rozwijać zestaw w górę. Takie dwie 12 calówki w OZ potrafią nieźle przycisnąć w bardzo kontrolowany sposób. Rozważyłbym też taki głośnik W8Q-1071.

Edytowane przez Lech36

Gość

(Konto usunięte)

Rezonuje, co dalej audiofilu? A to w takim razie dociążymy, kładąc na dach pół kamieniołomu, o i mamy Haj.

U mnie rzęchy BR dmuchają i to w bardzo minimalnym stopniu dopiero przy konkretnej elektronice albo organach...jak już faktycznie głośniki się ruszają a nic nie słychać...czuć owszem, albo i nie... jak już jest bas bardzo niski...

Ale ja nie wymagam sejsmiki tylko precyzji od pierdziawek...

Edytowane przez Gość

Tak zrozumiałem powyższe...???

Wyciąganie fragmentu ze środka dyskusji, fajny patent. A tego nie widziałeś?

jeżeli poziom odsłuchu jest niezbyt wysoki, to slyszenie 40Hz z poziomem niższym o 30dB oznacza jakieś znieksztalcenia

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

Przemo...nie miałem na celu nic wyciągać...możliwe, że coś źle interpretuję... spokojnie... :-)

Słucghałem z pliku płyty testowej...może wrzucę na dysk google i go sprawdzisz...

Może to jakaś ściema...?

Wyciąganie fragmentu ze środka dyskusji, fajny patent. A tego nie widziałeś?

Ciężko określić poziom odsłuchu bo nie ma jak...chyba że kalecznymi narzędziami z androida...

Edytowane przez Gość

Ja się nie denerwuję. Płyta testowa jest ok, chociaż oczywiście można zepsuć kulkę od łożyska, więc sinus pewnie też. Chodzi o to, że przy normalnym domowym słuchaniu poniżej 80dBA poziom 50 dla 40Hz jest w zasadzie nie do usłyszenia, bo i kolumny i słuch maja juz spory spadek. Jeżeli ktoś słyszy to albo ma kolumny przenoszące te 40Hz bez spadku (a nie normalnie z pasmem do 35 i ze spadkiem na 40Hz 10dB albo więcej) i absolutną ciszę w pokoju (np. jak soundchaser). Jeżeli nie, a słyszy, to znaczy, że ma znieksztalcenia i słucha w rzeczywistości wyższych czestotliwosci, które są lepiej słyszalne i dużo lepiej przenoszone przez głośniki.

Nawet te superduper opale mają 10dB spadek na 40Hz...

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Coś Ty...wystarczy pomyśleć.

Nie. Nie wystarczy.

Jeśli już pomyślałeś i wysnułeś jakieś własne wnioski, to wyłącznie przeprowadzając próby możesz sobie potwierdzić czy sie nie myliłeś.

Ps.

Dobra wełniana, szkocka skarpeta po meczu rugby, odpowiednio przesiąknięta gliniastym błotem z boiska, bardzo skutecznie zatka bassreflex. Właściwie na amen kiedy wyschnie :-)

Włodek.

Dobra wełniana, szkocka skarpeta po meczu rugby, odpowiednio przesiąknięta gliniastym błotem z boiska, bardzo skutecznie zatka bassreflex. Właściwie na amen kiedy wyschnie :-)

Hahaha, ;-) A nie lepiej od razu kupić monitory bez bass reflexu? Oczywiście po przetestowaniu tych z bass reflexem i upewnieniu się, że bas nam nie odpowiada.

Przypomnę że niektóre firmy dodają fabryczne korki do zatykania BR.

A dają też gwarancję na to, że głośników nie rozsadzi? ;-)

Edytowane przez soundchaser
Gość

(Konto usunięte)

Ja się nie denerwuję. Płyta testowa jest ok, chociaż oczywiście można zepsuć kulkę od łożyska, więc sinus pewnie też. Chodzi o to, że przy normalnym domowym słuchaniu poniżej 80dBA poziom 50 dla 40Hz jest w zasadzie nie do usłyszenia, bo i kolumny i słuch maja juz spory spadek. Jeżeli ktoś słyszy to albo ma kolumny przenoszące te 40Hz bez spadku (a nie normalnie z pasmem do 35 i ze spadkiem na 40Hz 10dB albo więcej) i absolutną ciszę w pokoju (np. jak soundchaser). Jeżeli nie, a słyszy, to znaczy, że ma znieksztalcenia i słucha w rzeczywistości wyższych czestotliwosci, które są lepiej słyszalne i dużo lepiej przenoszone przez głośniki.

Nawet te superduper opale mają 10dB spadek na 40Hz...

A ciul, nie wnikam dalej...posłucham ze zniekształceniami ;-)

Grunt, że dają świetne efekty...

W tym cała zabawa, że nie ma z góry lepiej, lub gorzej.

Monitory tu proszę o zrozumienie pojecia monitor jako zestaw głośnikowy. Te z obudową BR najczęściej są strojone na częstotliwość wyższa od częstotliwości fs zastosowanego głośnika niskotonowego.

No i teraz większość z dyskutujacych zapyta - a po jaka cholerę? Przecież to całkowicie neguje sens stosowania obudowy rezonansowej??? :-)

Ktoś zadeklarował chęć zrobienia sobie monitorów w obudowie OZ.

A ja zapytam pod jaki wzmacniacz?

- Lampę 3W

- Lampę 300W

- trazystor pow. 100W

Bo do kazdego z tych wzmacniaczy nalezy stworzyć inną OZ.

Włodek.

A ciul, nie wnikam dalej...posłucham ze zniekształceniami ;-)

Grunt, że dają świetne efekty...

Jak zniekształcenie sprawiają przyjemność to nie należy ich unikać. Ani tych nieliniowych ani tych liniowych ;-).

A dają też gwarancję na to, że głośników nie rozsadzi?

Jak dodają korki to chyba badali układ na rozsadzenie.

Jak zniekształcenie sprawiają przyjemność to nie należy ich unikać. Ani tych nieliniowych ani tych liniowych ;-).

Ja Lechu drogi, na jeden rodzaj liniowych jestem bardzo uczulony.

Kiedy moja kobieta traci liniowość w sposób określany przez klasyka jako "rozbycie się w biedrach" :-))

W.

Kiedy moja kobieta traci liniowość w sposób określany przez klasyka jako "robycie się w biedrach"

Moja co dzień się waży i jak coś przybywa to wpada w straszną panikę.

Gość

(Konto usunięte)

Uff...moja całe "szczęście i nieszczęście" waży tyle co szczur w żelaznym sklepie ;-)))

Ciuchy niedługo będzie w Smyku kupować razem z dziećmi :-)))

PS. jak mnie wqrwia to wygrzewanie lamp :-(((

Edytowane przez Gość

Uff...moja całe "szczęście i nieszczęście" waży tyle co szczur w żelaznym sklepie ;-)))

Ciuchy niedługo będzie w Smyku kupować razem z dziećmi :-)))

PS. jak mnie wqrwia to wygrzewanie lamp :-(((

Sprawdzałeś wpływ swej lepszej połowy na zmiany akustyki kiedy zaszczyci Ciebie obecnością w pokoju odsłuchowym? To że nie stanowi elementu pochłaniającego sam wywnioskowałem z Twojego opisu. Ale nie przesadzasz? Serio jest już całkiem przezroczysta akustycznie, nawet jako delikatny rozpraszacz się nie nadaje? :-)

Co do lamp - na trzy zdrowaśki do piekarnika i po zawodach. Sprawdzona od wieków metoda na wygrzewanie :-)

Włodek.

Gość

(Konto usunięte)

Całkowicie przezroczysta... :-)

Co do lamp...nowe kupiłem 3 tygodnie temu about...i ciągle jeden kanał głośniej jak na zajechanych...chwilę dobrze jest, by za chwilę przesunąć wsio ma prawą stronicę...

Grają szeregowo...

No nic, jeszcze ze dwa razy zamienię miejscami i mam nadzieje, że będzie już ok...

Edytowane przez Gość
  • Pokaż nowe odpowiedzi