Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 minutes ago, Sine Metu said:
10 hours ago, Ronaldo9 said:
A to u Ciebie  graja same kolumny??

Co u mnie gra, możesz sprawdzić w moim profilu.

Nie mogę  znaleźć Ale jeżeli mnie pamięć nie.myli to masz yamaszke I arcam + TANNOY.  Napisz tutaj chyba ze się krępujesz to napisz mi na priv.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Nie mogę  znaleźć Ale jeżeli mnie pamięć nie.myli to masz yamaszke I arcam + TANNOY.  Napisz tutaj chyba ze się krępujesz to napisz mi na priv.
Jeżeli dzisiaj masz kłopoty z wejściem w profil, to spróbuj jutro.
  • 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak sobie patrzę, przypadkowo zajrzawszy na tą stronę.

Typowy, choć "budżetowy", niewątpliwie audiofilski wzmacniacz a rozwiązania okablowania wewnętrznego typowe i spotykane w okazach znacznie bardzie Haj.

Wybrańcy boga-Ucho, słyszący sieciówki i pozostałe druty - jak ma się teoria "ostatniego metra" w przypadku drutów zasilających gdy zobaczycie drutki łaczące gniazdo zasilania i trafo w tym Krellu?

Zobaczcie taśmę łączącą pre z końcówką mocy wewnątrz tego Krella, czy wypasiony (głównie ceną) ale "słyszalny" IC, podłączony do tego wzmacniacza poprawi cokolwiek, co wcześniej zostało z-de-ge-ne-ro-wa-ne przez drutki tej tasiemki?

?

Ukryta Zawartość

No to zabiłeś klina!

Wielka Teoria Ostatniego Metra* będzie musiała być opatrzona gwiazdką, (jak napisałem teraz), a pod spodem koniecznie wyjasnienie:

"Dotyczy wyłącznie połączeń WIDOCZNYCH NA ZEWNĄTRZ"!!!

??????

Bo przecież

WIDZĘ = SŁYSZĘ.

Edytowane przez porlick
2 godziny temu, iro III napisał:

Zobaczcie taśmę łączącą

Ale uczciwie to ta taśma nie jest na wejściach tylko w środku w torze pomiędzy stopniami, więc nie mo to związku z kablami cinch. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Ale uczciwie to ta taśma nie jest na wejściach tylko w środku w torze pomiędzy stopniami, więc nie mo to związku z kablami cinch. 

W przypadku audiofilskiej "dzielonki" na przedwzmacniacz i końcówki mocy, też?

21 minut temu, iro III napisał:

W przypadku audiofilskiej "dzielonki" na przedwzmacniacz i końcówki mocy, też?

W przypadku "dzielonki" nie wiemy, jak są rozwiazane wyjścia i wejścia. Na logikę zapewne mamy buforowanie i bezpieczny zapas impedancji, w przypadku połączeń wewnętrznych inna sprawa... 

nagrywamy.com

29 minut temu, przemak napisał:

Na logikę zapewne mamy buforowanie i bezpieczny zapas impedancji, w przypadku połączeń wewnętrznych inna sprawa... 

Na logikę, to w środku powinne obowiązywać te same zasady, ale to przecież tylko centymetry, więc kto by się tym przejmował...

?

Zawsze jednak można zrobić bardziej audiofilsko i wewnetrzną taśmę zastąpić krótkimi odcinkami audiofilskiego "boa dusiciela".

33 minuty temu, porlick napisał:

Na logikę, to w środku powinne obowiązywać te same zasady, ale to przecież tylko centymetry, więc kto by się tym przejmował...

Niekoniecznie. W środku wiadomo, co z czym łączymy i jest to stałe. To konstruktor decyduje, czy jakieś dodatkowe zabiegi są konieczne. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

To konstruktor decyduje, czy jakieś dodatkowe zabiegi są konieczne. 

Z tym, że żaden konstruktor nie poleca też druta w cenie samochodu do połączenia swojego urządzenia z innym, bo dopiero wtedy "potencjał" się ukaże...

39 minut temu, porlick napisał:

Zawsze jednak można zrobić bardziej audiofilsko i wewnetrzną taśmę zastąpić krótkimi odcinkami audiofilskiego "boa dusiciela".

Znam przypadek z "sąsiedniego forum", gdzie jeden słynny wyczynowiec, wewnętrzne okablowanie kolumn budżetowych, zastąpił odcinkami druta, w sumie droższego niż same nowe te kolumny i ...oczywiście uzyskał w ten heroiczny sposób HajEnda..."półki cenowej" osiem razy wyższej ?

11 minut temu, iro III napisał:

Z tym, że żaden konstruktor nie poleca też druta w cenie samochodu do połączenia swojego urządzenia z innym, bo dopiero wtedy "potencjał" się ukaże...

Z tym to nie byłbym taki pewny, wydaje mi się, że producenci sprzętu powoli zaczynają "dostrzegać potencjał" ?

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Z tym to nie byłbym taki pewny, wydaje mi się, że producenci sprzętu powoli zaczynają "dostrzegać potencjał" ?

To będą na pewno ci, którzy łączą "przyjemność z pożytecznym" - czyli budowanie wzmacniaczy i produkcję drutów. ?

Po co boa dusiciela ?Komu takie przekroje są potrzebne ?Zapewniam was ,tylko lity drut ,cienkie przekroje ,miedziucha lub srebro occ monokrysztal i gra .Trzeba być głuchym by tego nie słyszeć lu pesymistą podważającym wszystko.

6 godzin temu, iro III napisał:

Ukryta Zawartość

Obcowałem.

Kiedyś Krell robił dobre wrażenie wewnątrz tzw. solidnością inżynierską. 

Żebyście widzieli jak tandetnie bywają wykonane hi-end`y...

Ale co do kabla. Matus kiedyś pierdyknął artykuł czemu kable grają. Znajdziecie wytłumaczenie również w wątku:

Grają one w kiepskich konstrukcyjnie klockach... lub źle zbudowanym systemie...

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, iro III napisał:

To będą na pewno ci, którzy łączą "przyjemność z pożytecznym" - czyli budowanie wzmacniaczy i produkcję drutów. ?

Niekoniecznie. Chyba zresztą ty jakoś rok temu śmiałeś z wywiadu udzielonego przez nowego producenta kolumn, że używa jakiegoś tam wewnętrznego okablowania. Nie był to producent tych kabli, kupował je (albo dostawał, czort wie), ale używa. I co - ma nie spełnić oczekiwań klienta? Oni są od zarabiania kasy. Coraz więcej takich przypadków, ciągle ludzie "zasilają bateryjnie" z powerbanka i słyszą poprawę, to co ma powiedzieć producent DACa czy czego tak? Po krótkim szoku "oczywiście, macie rację, nie zauważyliśmy potencjału jaki ma nasze urządzenie, ujawniającego się przy zasilaczu liniowym" i kasa się znów zgadza, zwłaszcza, gdy można sprzedać taki zasilacz i to nie za drobne. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Po co boa dusiciela ?Komu takie przekroje są potrzebne ?

Ten kto stosuje boa dusiciela odpowie Ci tak samo:

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Trzeba być głuchym by tego nie słyszeć lu pesymistą podważającym wszystko

54 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Grają one w kiepskich konstrukcyjnie klockach... lub źle zbudowanym systemie...

A to nieprawda jest, kable tym lepiej słychać im lepszy system. To się nazywa "rozdzielczy", jakbyś nie wiedział ?

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

A to nieprawda jest, kable tym lepiej słychać im lepszy system. To się nazywa "rozdzielczy", jakbyś nie wiedział ?

To też nie prawda, niektóre klocki graja tak samo z wysokiej klasy okablowaniem jak i ze zwykłymi drutami za 10zł.

5 minut temu, quatross napisał:

To też nie prawda, niektóre klocki graja tak samo z wysokiej klasy okablowaniem jak i ze zwykłymi drutami za 10zł.

Standardowa odpowiedź #1: nie znasz, się, jesteś głuchy i/albo masz mało rozdzielczy system.

nagrywamy.com

14 minut temu, przemak napisał:

#1: nie znasz, się, jesteś głuchy i/albo masz mało rozdzielczy system.

#2 : nie wpasował się w system

#3 : nie wygrzany

#4 : podłączony niezgodnie z jego kierunkowością

16 minut temu, przemak napisał:

Standardowa odpowiedź #1: nie znasz, się, jesteś głuchy i/albo masz mało rozdzielczy system.

Za mało słyszałeś w swoim biednym życiu. Moje systemy akurat reagują na moje przewody i też nie wiesz jak taki potrafi zagrać ?

8 minut temu, quatross napisał:

Za mało słyszałeś w swoim biednym życiu. Moje systemy akurat reagują na moje przewody i też nie wiesz jak taki potrafi zagrać ?

Masz rację.

nagrywamy.com

27 minut temu, przemak napisał:

#1: nie znasz, się, jesteś głuchy i/albo masz mało rozdzielczy system.

10 minut temu, iro III napisał:

#2 : nie wpasował się w system

#3 : nie wygrzany

#4 : podłączony niezgodnie z jego kierunkowością

#5: Zamieniony końcami. Po wygrzaniu zamiana końców jest niedopuszczalna...

Każdy kabel bezkierunkowy po wygrzaniu zyskuje pewną kierunkowość...

Zapewne te kable dla Złotouchych są zbudowane z linek o drutach ciągnionych w różne strony i do tego lewo i prawo krętnie skręcanych w warunkach braku grawitacji...

Bo wytłumacz inaczej ich ekstremalną cenę.

11 godzin temu, iro III napisał:

Zobaczcie taśmę łączącą pre z końcówką mocy wewnątrz tego Krella,

Ta tasma nie laczy koncowki i pre, te sa ze soba polaczone goldpinami

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
A xkolwiek linka może mieć druty ułożone w obie strony
Każdy drut jest przeciągany wielokrotnie w obydwie strony - ze szpuli na szpulę.
Ta tasma nie laczy koncowki i pre, te sa ze soba polaczone goldpinami
A gdzie i na czym jest regulacja głośności?
  • Pokaż nowe odpowiedzi