Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, daris666 napisał:

Logitech czy coś innego? 

Nie aż tak malutkie 😉

Ps. Jest w stopce.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, slawek.xm napisał:

niestety ja jestem z tego pokolenia ktore jeszcze czegos od audio wymaga

Dziwię się Twojej postawie. Naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Wydawało mi się, że jesteś rozgarnięty. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, szpakowski napisał:

Można ... ale to są zbędne dodatkowe koszty oraz niepotrzebne komplikacje z których zapewne zdajesz sobie sprawę ...

Jeżeli mamy na prawdę dobry wzmacniacz to bez problemu ogarnie całe pasmo. Przy jakiś wyjątkowo trudnych kolumnach można ewentualnie zastosować dwie końcówki ...

Najlepsze są proste rozwiązania.

tylko jeśli masz wzmacniacz , ktory podwaja oddawaną moc z dwukrotnym spadkiem impedancjii nie krztusi się jak impedancja kolumn sięgnie 2 omów

a  za kilkanaście tysięcy czegoś takiego nie kupisz ... chyba , że zrobisz sobie sam

3 minuty temu, Piopio napisał:

Dziwię się Twojej postawie. Naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Wydawało mi się, że jesteś rozgarnięty. 

jeśli chcesz dyskutować to merytorycznie i na argunenty bez wycieczek osobistych

jeśli moje warunki Ci nie odpowiadają to zakonczymy na zawsze

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

tylko jeśli masz wzmacniacz , ktory podwaja oddawaną moc z dwukrotnym spadkiem impedancjii nie krztusi się jak impedancja kolumn sięgnie 2 omów

a  za kilkanaście tysięcy czegoś takiego nie kupisz ... chyba , że zrobisz sobie sam

Ależ to nam zapewnia nowa klasa D za śmieszne pieniądze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ależ to nam zapewnia nowa klasa D za śmieszne pieniądze. 

Wydaje się że jesteś rozgarnięty ale tylko wydaje...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

jeśli chcesz dyskutować to merytorycznie

Merytorycznie ? Nie ma żadnych powodów by nie lubić nowej klasy D. Dźwiękowo i technicznie jest doskonała. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Merytorycznie ? Nie ma żadnych powodów by nie lubić nowej klasy D. Dźwiękowo i technicznie jest doskonała. 

Dopóki się nie usłyszy kamieni milowych w klasie A i A/B

podaj przyklad takiego wzmacniacza konkretnie to się odniosę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lajf is brutal ... za dobry wzmacniacz trzeba niestety zapłacić ...

1 minutę temu, ASURA napisał:

Dopóki się nie usłyszy kamieni milowych w klasie A i A/B

Słuchałem wielu High-Endowych wzmacniaczy. Mam porównanie. 

Teraz, Piopio napisał:

Słuchałem wielu High-Endowych wzmacniaczy. Mam porównanie. 

To które konkretnie milowe wzmacniacze łoi ta nowa klasa D? i czy były razem te łojone odsłuchiwane z klasą D

Gość

(Konto usunięte)

Widziałem gdzieś jak ktoś wstawił specyfikację Chario Aviator Cielo i się śmiał, że napisane jest brzmienie Hi-End. Czy istotne jest kto i co tam napisał. Jest jakaś skala określająca jakość brzmienia?

I z tego właśnie się śmieję :)

https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/4863-chario-aviator-cielo.html

1e97ef100c6ceb7c3ef287da59998af1.jpg
1 minutę temu, ASURA napisał:

To które konkretnie milowe wzmacniacze łoi ta nowa klasa D? i czy były razem te łojone odsłuchiwane z klasą D

Ja nie mówię, że klasa D zastąpi wszystko. Na pewno zdominuję rynek aż do średniej półki. Wzmacniacze do 10K nie mają żądnych szans z Hypex Ncore czy Purifi.

Drogie konstrukcje w klasie A czy AB i lampy będą lepsze. 

NAD M10v2 dzielnie sobie radził w starciu ze wzmacniaczem na 300B za 36K zł. Owszem był gorszy ale nie była to przepaść. 

W bezpośrednim porównaniu Rose RA180 zagrał lepiej od PILIUM Iasonas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Piopio napisał:

1. to tylko modul do budowy

2 jego wydajność  kończy sie na 4 omach

nie podwaja mocy przy 2 omach, dlatego nie odda piku dynamicznego jesli bedzie on na 2 omach dolka impedancji

dobry modulek dla diy do budowy suba na 8 omowym glosniku bez fanaberii

dla 4 omowego juz zbyt słaby bo korekcja zejścia wymaga więcej mocy

technicznie dla niewymagajacego  uzytkownika , ktory potrafi zlozyc wzmacniacz i go sprawdzić

moze być

ale dla wymagającego audiofila się nie nadaje tym bardziej ,że tacy kupuja gotowe grające konstrukcje

a tak w ogole to tak jest z ta D klasą z glosnikami o wysokiej impedancji sobie radzą (stąd zastosowanie a subach) , ale do napedu kolumn o zmiennej impedancji szczegolnie o niskich spadkach takich jak mają np Fokale czy Sonus Faber to pomyłka

poza tym wzmacniacz sięgający tylko 60khz kręci fazę już dwie oktawy niżej

a więc od 15khz

aby mozna było mówic o czymś z gornej polki pasmo wzmacniacza musi byc dla F3 minimum 200khz a najlepiej 300khz lub więcej

tyle jesli chodzi o technikalia

aby sprawdzic jak gra trzeba zbudowac i posluchać

dla mnie odpada w przedbiegach

17 minut temu, Piopio napisał:

Ja nie mówię, że klasa D zastąpi wszystko.

Drogie konstrukcje w klasie A czy AB i lampy będą lepsze.

No to już doszliśmy do konsensusu, dodam tylko że w dźwięku to jest jednak dalej spora różnica na rzecz A czy A/B a zachwalanie możliwości klasy D robi klientom sodę w głowach i dokładnie o to ostatnie sprzedawcom chodzi, no bo po co przepłacać za klasę A i A/B jak klasa D nie robi różnicy co jest oczywistym kłamstwem marketingowym

Edytowane przez ASURA
klientom

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zupełnie inny przedmiot dyskusji: gałką bas podbijasz zakres, który już masz (100Hz), a subem uzupełniasz zakres, którego nie masz (np 30-60Hz).

Jak zwykle nie chwyciłeś. To było do Ciebie. Zachwycałeś się gałkologią oraz jej funkcjonalnością, taką jak więcej basu, a nie, że niby jakieś zakresy podbijasz. Tryb Direct natomiast uważałeś za niepotrzebny, bo nie słychać różnicy z pominięciem układu regulacji barwy dźwięku. Dlaczego nie słyszałeś różnicy z Direct, sam sobie odpowiedz. Ja tego nie zrobię, bo znowu będzie, że się czepiam. 

13 minut temu, audiofon napisał:

Zachwycałeś się...

Ja pier... Jak bardzo nie masz nic do powiedzenia, że do moich postów sprzed iluś tam lat dopowiadasz bzdury, które sam wymyślasz?

31 minut temu, tomek4 napisał:

I z tego właśnie się śmieję 🙂

Ukryta Zawartość

1e97ef100c6ceb7c3ef287da59998af1.jpg

Ja z każdej recenzji się śmieję. To tylko recenzja. Przecież nie napisze kiepskiej recenzji „tester, odsłuchiwać”, któremu płacą za kwiecisty opis. Trzeba samemu posłuchać i ocenić jakość dźwięku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, ASURA napisał:

No to już doszliśmy do konsensusu, dodam tylko że w dźwięku to jest jednak dalej spora różnica na rzecz A czy A/B a zachwalanie możliwości klasy D robi klientom sodę w głowach i dokładnie o to ostatnie sprzedawcom chodzi, no bo po co przepłacać za klasę A i A/B jak klasa D nie robi różnicy co jest oczywistym kłamstwem marketingowym

Żeby nie było,  są już dobre wzmacniacze w klasie d. To całkiem nie mój świat ale są. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

8 godzin temu, ASURA napisał:

Ja mówię o drogich wzmacniaczach w klasie A i AB takich jak Accuphase, Luxman, Musical Fidelity 8 i wyżej.

W klasie średniej klasa D rządzi. Gra naprawdę dobrze. Posłuchaj.

Nie na darmo wiele firm przechodzi na klasę D Hypex Ncore - NAD, TEAC, Marantz, LYNGDORF i inne.

Każdy średni wzmacniacz class-D gra o niebo lepiej od każdego Accuphase, Luxmana itd.

Oraz o niebo taniej. 

Na przykład chiński L25D - 2x250W/8 z zasilaczem liniowym.

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

proste dsp tanie impulsowki i cała recepta na audio ,ktorą propaguje sie juz od dłużeszego czasu na tym forum rowniez np przez xajasa czy Lecha

"Impulsówka" ma być dobra, jak do tego jest tania to tylko na plus. Hypex na pewno jest dobry i nie jest drogi. Zasilacze impulsowe są wyraźnie lepsze od liniowych. Jest cała masa dowodów testowych jest na ASR wielokrotnie tu przytaczanych. Gdybyś nie miał takiego niechętnego stosunku do tego portalu to już byś nie miał wątpliwości, ale co tam, najlepiej otoczyć się "ostrokołem" własnych poglądów.  

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

aby mozna było mówic o czymś z gornej polki pasmo wzmacniacza musi byc dla F3 minimum 200khz a najlepiej 300khz lub więcej

tyle jesli chodzi o technikalia

Zapomniałeś dodać że to wyżej to tylko Twoim zdaniem. Dowodu w domenie słuchu żadnego nikomu nie zaprezentujesz a pisać na forum można wszystko co tylko zdyskredytuje jakąś grupę sprzętową która jest z boku czyichś poglądów. 

26 minut temu, Piopio napisał:

Nie na darmo wiele firm przechodzi na klasę D Hypex Ncore - NAD, TEAC, Marantz, LYNGDORF i inne.

Genelec też już dawno stosuje klasę D w swoich ZG aktywnych, użytkownicy jakoś nie narzekają.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Pudełkowy bas na Hypexie to wielka bzdura.

Pudełkowość basu to raczej zawsze zasługa klasy ZG i użytych w tym zestawie głośników. Wzmacniacz to tylko wzmacniacz, musiał by ktoś wiarygodnie uzasadnić skąd miałaby pochodzić "pudełkowość" w brzmieniu wzmacniacza. Chociaż jakaś hipoteza. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nasi lokalni „eksperci“ i „guru“ od liniowych zasilaczy zapominaja, ze topowe ustrojstwa z dzialki Pro (patrz RME, Focusrite i podobne) leca na zasilaczach impulsowych, i wlasnie przy uzyciu dziesiatek takich „impulsowek“ produkowane sa nagrania, ktorych potem sluchaja na swoich monstrualnych „liniowkach“

Tak tak, juz widze komentarze slya & co:
„ci w pro nie maja pojecia o dobrym brzmieniu“

No bo skad by mieli miec? Przeciez ten powyzszy & co ma na nie monopol.

23 godziny temu, daris666 napisał:

Sub w stereo jest jak boczne kółka w rowerze, niby pomagają ale jednak bardziej przeszkadzają 🙂 🙂

Również tak uważam i żeby nie było, że najwiecej do powiedzenia mają ci, którzy się nie znają lub nie słyszeli. Odpowiem, że słyszeli. Zestaw stereo może grać z fajnym, wyraźnym, nisko schodzącym basem i bez subwoofera nawet z jednym 7" głośnikiem średnio-niskotonowym. Warunek to kolumny, które w połączeniu z dobrym wzmocnieniem odtwarzają dźwięk czysto, w miarę równo w paśmie, które są w stanie odtworzyć. Hi-endów ani drogich hi-fi to nie wymaga. Przez wiele lat poszukiwałem basów, aż zdałem sobie sprawę, że nie tędy droga. Poszukać takiego grania, w którym instrumenty nie nachodzą jeden na drugi i oddać się słuchaniu muzyki. Słychać wtedy instrumenty które się nie sklejają. Jeśli muzyka nie gra jak dźwiękowa papka to gitarę basową lub kontrabas wyraźnie słychać i bez subwoofera. Druga i chyba najważniejsza rzecz to nie wymagać od sprzętu zbyt wiele. Postawić sobie poprzeczkę w którymś miejscu i nie doszukiwać się tych bajkowych terminów, którymi posługują się recenzenci, bo zamiast słuchać muzyki, będziemy wsłuchiwać się czego tu brakuje. Scena zbyt kiepska. Dźwięk mało plastyczny. Brak drugiego planu. Przestrzeń mogłaby być lepsza itd. 🙂

Zestaw stereo może grać z fajnym, wyraźnym, nisko schodzącym basem i bez subwoofera nawet z jednym 7" głośnikiem średnio-niskotonowym. Warunek to kolumny, które w połączeniu z dobrym wzmocnieniem odtwarzają dźwięk czysto, w miarę równo w paśmie, które są w stanie odtworzyć.

Ktory zestaw stereo (konkretny przyklad)?
Co to jest dla ciebie „nisko schodzacy bas“?
Jak wyglada „w miare rowne pasmo“?

Bez konkretnych objektywnych danych moge „subjektywnie“ stwierdzic ze ponizsze tez spelnia te warunki

Ukryta Zawartość

OK, nie calkiem spelnia, bo jest Mono

Ukryta Zawartość

28 minut temu, audiofon napisał:

Druga i chyba najważniejsza rzecz to nie wymagać od sprzętu zbyt wiele. Postawić sobie poprzeczkę w którymś miejscu i nie doszukiwać się tych bajkowych terminów, którymi posługują się recenzenci, bo zamiast słuchać muzyki, będziemy wsłuchiwać się czego tu brakuje.

A nie prościej skompletować sprzęt w rozsądnych pieniądzach, który to zapewnia ?

Teraz już można dzięki chińskiej myśli technicznej i europejskiemu know-how.

Godzinę temu, audiofon napisał:

Zestaw stereo może grać z fajnym, wyraźnym, nisko schodzącym basem i bez subwoofera nawet z jednym 7" głośnikiem średnio-niskotonowym.

Ogólnie z całym Twoim postem się zgadzam. Oczywiscie 7' wystarczy by w 20m² z przyjemnoscią słuchać muzyki. Ale 7' (a może raczej typowe 6'5') raczej nie zejdzie tak nisko, by sub nie miał braków do uzupełnienia. Bo fizyki nie da się oszukać, i jeśli chcesz miać taki bas jak 2 suby 8' ze wzmacniaczami 200W, to musisz w kolumnie mieć 8' (lub kilka 6,5') i 2x200W w integrze.

Jak słusznie zauważył kolega @xajasduże 2.0 czy 2+2 to jedno i to samo, jedyna różnica to w którym pudełku, które elementy upakowano. Łyżką dziegciu są gałki do synchronizacji suba z kolumnami, którymi wiecznie niezadowolony audiofil wiecznie będzie kręcić.

Godzinę temu, xajas napisał:

zapominaja, ze topowe ustrojstwa z dzialki Pro

Niniejszy wątek "Audio mity" znajduje się w dziale HiFi, a nie w Hi End.

"Topowe" ustrojstwa PRO należą raczej do kategorii Hi End.

Niezły, aczkolwiek "średni" zasilacz liniowy oparty na polskim trafie od Toroidy.pl, plus deska z kilkudziesięcioma elektrolitami i niewyszukaną kostką prostowniczą zapewnia lepszą jakość dźwięku u "średniego" wzmacniacza klasy D niż podobny w cenie "dedykowany" zasilacz impulsowy typu SMPS 300RE. 

Sprawdzałem nausznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi