Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, ASURA napisał:

Jak byś mądralo wiedział to nacinanie matki vinyla na mniejszej prędkości ma swój elektromechaniczny sens.... co by później nie stracić na dynamice odtwarzania przy normalnej 33 1/3 czy 45/minutę

Zacznijmy może od tego że Przemak nie ma High Endu...

Znaczy że co? Nie posiada Hi-End wiedzy? 🙂 

Godzinę temu, audiofon napisał:

Od kiedy ślepe testy uważasz za wiarygodne 🙂

Od zawsze, innej możliwości weryfikacji opinii hobbystów która by była obiektywna chyba nie ma, no może jeszcze test różnicowy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 minut temu, przemak napisał:

Przykład poproszę.

Jak kiedyś spalisz przy ryciu na normalnej prędkości  głowicę Neumanna to będziesz wiedział

6 minut temu, audiofon napisał:

Znaczy że co? Nie posiada Hi-End wiedzy? 🙂 

On studyjny jest i wcale się nie nabijam...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Jak kiedyś spalisz przy ryciu na normalnej prędkości  głowicę Neumanna to będziesz wiedział

Przykład nacinania przy 1/4 prędkości. Ściemnianie zachowaj dla klientów.

nagrywamy.com

2 godziny temu, Piopio napisał:

Chyba na głowę upadłeś, że kwestionujesz moje słowa. Wiesz co to jest MP3 i kompresja stratna ?

A robiłeś taki test kiedyś, że oto masz flac czy inną kompresję bezstratną, z której robisz sobie mp3 320, a potem z tego mp3 znów robisz flac? Chodzi o to żeby to mp3 zrobić z tego samego pliku z którym porównujesz. No i najważniejsze żeby to ktoś inny puszczał Ty tylko słuchasz sobie losowo 2 flaców w tym jeden zrobiony z mptrójki 🙂

Edytowane przez malikali
1 minutę temu, ASURA napisał:

Ja również się z niczego ani nikogo nie nabijam (tym razem) 🙂 Pomyliłeś coś chyba. Nic o hajendzie do przemaka nie pisałem 🙂

7 minut temu, przemak napisał:

Przykład nacinania przy 1/4 prędkości. Ściemnianie zachowaj dla klientów.

Ty dla odmianę info o  utracie najwyższych częstotliwości przemilcz dla kolegów muzyków

6 minut temu, audiofon napisał:

Ja również się z niczego ani nikogo nie nabijam (tym razem) 🙂 Pomyliłeś coś chyba. Nic o hajendzie do przemaka nie pisałem 🙂

To dobrze

Teraz, audiofon napisał:

Filmik mi się spodobał, bo fajnie ukazuje, że jest więcej fal o wyższej częstotliwości niż jedna dla tonu podstawowego. 

To są harmoniczne, kolega Przemak Ci wytłumaczy skąd się biorą

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Nie ma takiej opcji byś mi wmówił, że 320kbps będzie jakościowo takie samo lub nawet lepsze od bitrate'u CD.....to jest akurat słyszalne.

Przyjemniej posłuchać dobrej realizacji z mp3/yt/spotify, niż kiepskiej w hires, no ale jak ktoś jest pasjonatem sprzętu a nie muzyki...

-----

Godzinę temu, TUX napisał:

Ale taka jest prawda - wysoka jakość dzwieku zawsze oznacza duże koszty. To koszt sprzętu i koszt pomieszczenia odsłuchowego

Oczywiście, ale ten koszt może być stosunkowo niewielki gdy nie próbuje się sprawdzać, czy aby na pewno Ziemia jest okrągła.

Nie ma nic złego w tym, że ktoś wchodzi na forum i zadaje pytanie.

Tak.

Problemem są osoby co mają budżetówkę lub sprzęy DIY ustawione w przypadkowym pomieszczeniu , a zabierają głos na temat wysokiej jakości dzwieku. 

Problemem są Ci, co uważają, że posiadanie droższego systemu jest jednoznaczne z umiejętnością formułowania kwestii fundamentalnych, i pieprzą zwykłe bzdury obrażając przy tym innych userów.

-----

Godzinę temu, ASURA napisał:

Z tym tylko że on jest pasmowo rozlazły zarówno w górę jak i w dół i przetworniki powinny go odtworzyć przynajmniej do tych 25Hz co by brzmiał realistycznie a nie jak w dziecięcym pianinku casio

Co do tych 25Hz się nie wypowiem, ale jak małe monitorki zagrają 41,2Hz/-3dB i 82,4Hz/+3dB, to zamiast gitary basowej usłuszymy pudełko.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, audiofon napisał:

Ironicznie zabrzmiało 🙂

A którą harmoniczną słyszałeś i w jakiej kombinacji? Bo jak wszystkich nie słyszysz to sprzęt masz do d... ale jak słyszysz wszystkie to 90% nagrań jest do d..

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, ale ten koszt może być stosunkowo niewielki gdy nie próbuje się sprawdzać, czy aby na pewno Ziemia jest okrągła

Oczywiście jeden gitarzysta, jedna solistka, dwa mikrofony Neumanna KU87, magnetofon NAGRA IV i lecimy na setkę

2 minuty temu, ASURA napisał:

A którą harmoniczną słyszałeś i w jakiej kombinacji? Bo jak wszystkich nie słyszysz to sprzęt masz do d... ale jak słyszysz wszystkie to 90% nagrań jest do d..

Kurdę, o co tu chodzi? Jakaś kwadratura koła 🙂

6 minut temu, szymon1977 napisał:
Godzinę temu, ASURA napisał:

Z tym tylko że on jest pasmowo rozlazły zarówno w górę jak i w dół i przetworniki powinny go odtworzyć przynajmniej do tych 25Hz co by brzmiał realistycznie a nie jak w dziecięcym pianinku casio

Co do tych 25Hz się nie wypowiem, ale jak małe monitorki zagrają 41,2Hz/-3dB i 82,4Hz/+3dB, to zamiast gitary basowej usłuszymy pudełko.

Wystarczy od tych 25 opadających Hertzów pociągnąć wznoszącą się kreskę 12dB na oktawę i wyjdzie że te 25Hz dla 41,2Hz to nie jest jakaś wydumana potrzeba

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Przyjemniej posłuchać dobrej realizacji z mp3/yt/spotify, niż kiepskiej w hires, no ale jak ktoś jest pasjonatem sprzętu a nie muzyki...

Przyjemniej jest posłuchać CD jak mp3 tego samego albumu 🥴

48 minut temu, Ajothe napisał:

Przyjemniej jest posłuchać CD jak mp3 tego samego albumu 🥴

U mnie Spotify jest tak dopieszczone sprzętowo, kablowo, zasilaczowo, etc że zupełnie nie ma dyskomfortu w porównaniu z bardzo dobrym odtwarzaczem Esoterica ale... Spotify leci sobie przez DAC w Esotericu 

4 hours ago, ASURA said:

Zwiększenie rozmiaru FFT prawdopodobnie wyjdzie taniej 🙂:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, ASURA napisał:

Wystarczy od tych 25 opadających Hertzów pociągnąć wznoszącą się kreskę 12dB na oktawę i wyjdzie że te 25Hz dla 41,2Hz to nie jest jakaś wydumana potrzeba

Ciągnij kreski na fft, jak nie masz o tym zielonego pojęcia, ale najpierw podaj przykład masteringu z 1/4 prędkości. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, ASURA napisał:

U mnie Spotify jest tak dopieszczone sprzętowo, kablowo, zasilaczowo, etc że zupełnie nie ma dyskomfortu w porównaniu z bardzo dobrym odtwarzaczem Esoterica ale... Spotify leci sobie przez DAC w Esotericu 

Co nie zmienia faktu że posłuchałbyś sobie np Qobuza i byłoby znacznie lepiej.

Też poniekąd rozumiem bo wolałem mp3 z Deezer od Tidala

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, ASURA napisał:

Ot to: ja kupiłem suba schodzącego do 25Hz żeby system swobodnie grał 50Hz

57 minut temu, szymon1977 napisał:

Ot to: ja kupiłem suba schodzącego do 25Hz żeby system swobodnie grał 50Hz

A wystarczyło kupić dobry wzmacniacz ...

Teraz, szpakowski napisał:

A wystarczyło kupić dobry wzmacniacz ...

Nie wiesz o czym mówisz.

Nie tylko swobodnie zagrałby 50Hz ale po prostu zagrałby dużo lepiej każde pasmo ...

Teraz, szymon1977 napisał:

Nie wiesz o czym mówisz.

Oczywiście ...

Broń Boże nie próbuj lepszego wzmacniacza, twoje dotychczasowe poglądy legną w guzach i co ty wtedy zrobisz? Przecież nie przyznasz się publicznie na forum, że tyle czasu pierniczyłeś głupoty i nic nie dało się tobie wytłumaczyć ...

PS. Oczywiście mam na myśli dobry wzmacniacz a nie jakiegoś sztrucla cut lepszego niż te twoje kiepawe Onkyo

5 godzin temu, ASURA napisał:

Zazdroszczę. Jak czasami widzę w TV reżyserkę z tysiącem suwaków, pokręteł, przycisków to mnie skręca, że sam nie jestem studyjny 🙂 Świat dźwięków jest fascynujący. Można dodatkowo naturę tego przedstawić wizualnie, jak te wyższe harmoniczne na tym filmiku i pewnie setki zagadnień więcej.

30 minut temu, szpakowski napisał:

Nie tylko swobodnie zagrałby 50Hz ale po prostu zagrałby dużo lepiej każde pasmo ...

Oczywiście ...

Broń Boże nie próbuj lepszego wzmacniacza, twoje dotychczasowe poglądy legną w guzach i co ty wtedy zrobisz? Przecież nie przyznasz się publicznie na forum, że tyle czasu pierniczyłeś głupoty i nic nie dało się tobie wytłumaczyć ...

PS. Oczywiście mam na myśli dobry wzmacniacz a nie jakiegoś sztrucla cut lepszego niż te twoje kiepawe Onkyo

Jak ma monitory grające 50hz na 3db to lepszy wzmacniacz nagle by sprawił, że zagrałyby 40hz na 3db? 

46 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ma monitory grające 50hz na 3db to lepszy wzmacniacz nagle by sprawił, że zagrałyby 40hz na 3db? 

Oczywiście a z hiendowym kablem zasilającym zagrałyby aż do 20Hz ... 😜

52 minuty temu, Ajothe napisał:

A jak wymienisz do tego "lepszy" kabel sieciowy, to jak rzekł pewien guru od audio "będzie walić jak z subwoofera" 🙂

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Broń Boże nie próbuj lepszego wzmacniacza, twoje dotychczasowe poglądy legną w guzach...

Znów Ci się coś przewidziało: czy ja pisałem, że z lepszym wzmacniaczem kolumny nie zagrają lepiej? Nie. Ty za to przedstawiając lepszy wzmacniacz jako alternatywę dla subwoofera polazałeś, że po prostu nie wiesz o czym mówisz.

-----

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Dobre pytanie biorąc pod uwagę, że adresatem jest ktoś, komu wydaje się, że winnym pudełkowatości basu jest marnosć wzmacniacza, a nie brak rozciągniecia w dół załatany górką na 100Hz.

Edytowane przez szymon1977

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Ty za to przedstawiając lepszy wzmacniacz jako alternatywę dla subwoofera polazałeś, że po prostu nie wiesz o czym mówisz.

😄

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dobre pytanie biorąc pod uwagę, że adresatem jest ktoś, komu wydaje się, że winnym pudełkowatości basu jest marnosć wzmacniacza, a nie brak rozciągniecia w dół załatany górką na 100Hz.

To ty nie wiesz o czym mówisz ... 

13 minut temu, szpakowski napisał:

To ty nie wiesz o czym mówisz ...

Plagiat! To mój tekst, wymśl se swój.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi