Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, przemak napisał:

To jest dokładnie przeciwny biegun tego, o czym dyskutowaliśmy - Ty sugerujesz, że najlepszy jest wzmacniacz o mocy 100W który "na żądanie" może oddać prawie kilowat,

to jeszcze jeden przypadek np pdłączasz glośnik równolegle pomiędzy dwie takie same końcówki mocy wzmak widzi polowę impedancji ale napięcie sygnału jakie mozesz dostarczyć wzrasta dwukrotnie .... oczywiście prąd musi być też odpowiedni

np F4 Passa

jak chcesz to ściągnij sobie bo za duży by dodać

First Watt model F4 Operation and Service Manual

Gość

(Konto usunięte)
53 minuty temu, Lech36 napisał:

Ciekawy film, czemu umieściłeś go w tym wątku? Bardziej pasowałby do wątku o kolumnach aktywnych w zakładce hi-end? Oczywiście tu też jest O.K. Podoba mi się.

nawet to , że analogowa aktywna zwrotka przewyższa dźwiękowo dsp?

wiesz ilu ludzom się to nie spodoba? 🙂

Edytowane przez slawek.xm
11 minut temu, slawek.xm napisał:

to jeszcze jeden przypadek np pdłączasz glośnik równolegle pomiędzy dwie takie same końcówki mocy wzmak widzi polowę impedancji ale napięcie sygnału jakie mozesz dostarczyć wzrasta dwukrotnie .... oczywiście prąd musi być też odpowiedni

Czyli mostek, nic nowego. Tylko to jest na przypadek braku napięcia i nadmiaru prądu, a Ty chcesz odwrotnie.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, przemak napisał:

Czyli mostek, nic nowego. Tylko to jest na przypadek braku napięcia i nadmiaru prądu, a Ty chcesz odwrotnie.

akurat nadmiaru prądu w F4 to nie ma dlatego Pass zaleca taki myk tylko z 8 omowym glośnikiem

zresztą pokazane jest , że do wymagających impedancji trzeba polączyć dwie końcowki równolegle by zwiększyć dwukrotnie oddawany prąd

dobra kończę temat wzmacniaczy

wiem , że Cię nie przekonam ale może ktoś inny skorzysta 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

akurat nadmiaru prądu w F4 to nie ma dlatego Pass zaleca taki myk tylko z 8 omowym glośnikiem

zresztą pokazane jest , że do wymagających impedancji trzeba polączyć dwie końcowki równolegle by zwiększyć dwukrotnie oddawany prąd

dobra kończę temat wzmacniaczy

wiem , że Cię nie przekonam ale może ktoś inny skorzysta 🙂

Nie przekonasz, bo nie wiem, do czego chcesz przekonać. Żeby mieć lepszy wzmacniacz? Jak kogoś stać to spoko. Ale żeby mieć wzmacniacz bez headroomu napięciowego tylko z samym prądowym, bo to lepiej? No to nie przekonasz 😉

nagrywamy.com

W dniu 11.09.2022 o 17:32, slawek.xm napisał:

tak mi jeszcze przyszedł argument do głowy, ze wydajność pradowa wzmacniacza to nie histeria tylko potrzeba i ma wymierny wpływ na brzmienie

Czyli życzenie, albo bajeczka, albo wyobraźnia.

Czym mierzy się potrzeby ?

Sugeruję, że wyobraźnią.

Tą z kolei mierzy się polepszaczami i podatnością na nie słuchacza/odbiorcy/nabywcy/hobbisty.

OK.

"Wydajność prądowa" może być mierzona w procentach - ten kierunek wyobrażeń mi odpowiada.

Nazywajmy rzeczy po imieniu, to zmniejsza błądzenie po omacku - na czyjąś narzucaną bezkrytycznie  modłę.

Proszę o dalsze uściślanie pojęcia/terminu/nazwy.

(Nie cierpię powielania niesprecyzowanych pojęć).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, xetras napisał:

Czyli życzenie, albo bajeczka, albo wyobraźnia.

Czym mierzy się potrzeby ?

Sugeruję, że wyobraźnią.

Tą z kolei mierzy się polepszaczami i podatnością na nie słuchacza/odbiorcy/nabywcy/hobbisty.

OK.

"Wydajność prądowa" może być mierzona w procentach - ten kierunek wyobrażeń mi odpowiada.

Nazywajmy rzeczy po imieniu, to zmniejsza błądzenie po omacku - na czyjąś narzucaną bezkrytycznie  modłę.

Proszę o dalsze uściślanie pojęcia/terminu/nazwy.

(Nie cierpię powielania niesprecyzowanych pojęć).

"There are other factors such as the speaker maintaining a mostly resistive load to the amp. It's not just the "dip" in impeadance shown on some impeadance graphs. When inductance, capacitance and phase angles come into the game, and it will, you start getting complex loading that can draw more current than just the "8 ohms" would suggest. Therefore it's a good idea to plan on having extra current available."

4 godziny temu, TUX napisał:

Furutech u2F tak bardzo różni sie brzmieniem od Nordost Red Dawn to znaczy, że te pomiary są nic nie warte.

Mi to ryba, co kto słyszy, ale problem jest taki, że jeszcze żaden audiofil nie udowodnił np. wpływu sieciówek na brzmienie w teście ABX. Nie neguję słyszenia kabli, i wierzę, że je słyszysz (czy to psychika, czy faktycznie inny dźwięk, to nie wnikam, bo nie ma to znaczenia), ale nauka zwykle wymaga dowodów.

Pomiary mają to do siebie, że SĄ i są konkretne, a tym by ktoś zrobił test ABX (prawidłowo) i odróżnił dwie sieciówki, to nie słyszałem. O IC i głośnikowych nie piszę, bo są w teorii nawet możliwe różnice pomiarowe (gdy jakiś kabel będzie "egzotyczny", a nie do końca prawidłowy).

System gra dobrze, albo nie....

49 minut temu, slawek.xm napisał:

"There are other factors such as the speaker maintaining a mostly resistive load to the amp. It's not just the "dip" in impeadance shown on some impeadance graphs. When inductance, capacitance and phase angles come into the game, and it will, you start getting complex loading that can draw more current than just the "8 ohms" would suggest. Therefore it's a good idea to plan on having extra current available."

O tym pisałem akurat, sam prąd to za mało, jeszcze jest cosinus fi. A to bardziej brak lub dobre sprzężenie zwrotne i generalnie stabilność a nie monstrualny prąd.

nagrywamy.com

6 godzin temu, przemak napisał:

Chyba 80W. Chyba, bo Arkowi należy się zjebka za stronę internetową, ja to załatwię

Chyba że na stronie jest błąd, bo jest dół 280W/4; środek 160W/8; góra 200W/6, ale to oczywiście nic ważnego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

13 hours ago, slawek.xm said:

ludzie Ci tłumaczą , że slyszą zmiany ...

Z tym słyszeniem to nie jest takie proste, bo często chodzi tu o "słyszenie" a nie o słyszenie 😄

I nie pisz, że wytykanie bajdurzenia o kablach, kondensatorach i innych rzeczach to brak szacunku lub też niedocenianie tzw. "lepszych" systemów. Te bujdy nie mają żadnych podstaw technicznych i każdy kto je propaguje, świadomie lub nieświadomie kłamie wprowadzając innych w błąd.

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

ludzie Ci tłumaczą , że slyszą zmiany

Pisanie "ja słyszę" to nie jest żadne tłumaczenie - wprost przecwnie, jest to spostrzeżenie, które wymaga tłumaczenia, a to tłumaczenie przedstawia... no właśnie, kto tu coś tłumaczy? Lech.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Po tysiacach dyskusji na temat slyszenia (albo „slyszenia“), ciagle jeszcze nie pojalem, skad ten zawziety, zaparty, misjonarski zaped i potrzeba UDOWODNIENIA innym co slysza tudziez czego nie slysza, albo to ciagle domaganie sie UDOWODNIENIA sobie tego, co sie slyszy albo czego sie nie slyszy
Mnie to g obchodzi, co inny slyszy (albo nie slyszy).
Co mnie obchodzi, to to, co JA slysze, zrozumienie tego, jak to sie dziala, ze to tak a nie inaczej slysze i co moge zrobic, by to co slysze bylo coraz lepsze (albo inne/ciekawe).

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, bum1234 napisał:

Z tym słyszeniem to nie jest takie proste, bo często chodzi tu o "słyszenie" a nie o słyszenie 😄

I nie pisz, że wytykanie bajdurzenia o kablach, kondensatorach i innych rzeczach to brak szacunku lub też niedocenianie tzw. "lepszych" systemów. Te bujdy nie mają żadnych podstaw technicznych i każdy kto je propaguje, świadomie lub nieświadomie kłamie wprowadzając innych w błąd.

tylko na karę śmierci mnie nie skazuj , jeszcze nie wszystkie pomysly zrealizowalem 🙂

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

Therefore it's a good idea to plan on having extra current available."

Sorry - nie bardzo pojmuję, co ma tekst angielski do polskich "wydajności prądowych'.

U nas to, o czym jest w tym angielskim cytacie jest zwyczajowo nazywane (chyba?) - zapas mocy, rezerwa mocy, lub podobnie.

Czyli - wydajność prądowa jakoś koresponduje z dążeniem do energooszczędności - raczej ta pierwsza się kłóci z tą drugą, ale niekoniecznie.

Mi jakoś to razem układa się w przekazywanie energii, a przemak wspominał o kształcie sygnału (nie pamiętam jego formułki) i domyślnie o tym, że przy przekładaniu sygnału z mikroskali do makroskali (akustycznej) ten kształt ma być zachowany. 

(Ale słuchacze różnie podchodzą do wyobrażonego idealnego brzmienia).

Czyli - nadal sugeruję użycie % do mierzenia tej wydajności, tylko procent czego do czego ?

Energii do czasu ?

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, xetras napisał:

Czyli - nadal sugeruję użycie % do mierzenia tej wydajności, tylko procent czego do czego ?

wg mnie nie da się szczególowo określić tego parametru obiektywnie dla każdego wzmacniacza

dlatego ,że wzmacniacz wspólpracuje z obciążeniem konkretnej kolumny a impedancja kolumny zależy od jej konstrukcji i dla każdej konstrukcji jest inna

dla jednej kolumny wydajność prądowa będzie wystarczająca dla innej nie

parametrem określającym wydajność prądową jest prąd w amperach

jeśli producent w danych technicznych określa jaki maksymalny prąd można ze wzmacniacza pociągnąć to jest to ten parametr o który ciągle piszesz

natomiast czy taki wzmacniacz będzie w stanie napędzić konkretne kolumny to zleży właśnie od skomplikowanego impedancją obciążenia

13 minut temu, slawek.xm napisał:

parametrem określającym wydajność prądową jest prąd w amperach

jeśli producent w danych technicznych określa jaki maksymalny prąd można ze wzmacniacza pociągnąć to jest to ten parametr o który ciągle piszesz

Ja myslalem ze to jest dla wszystkich jasne...

16 godzin temu, Lech36 napisał:

To trochę dziwne, zwłaszcza jak ktoś jest inżynierem.

Nie jest ani troche 😉

11 godzin temu, barmanekm napisał:

Mi to ryba, co kto słyszy, ale problem jest taki, że jeszcze żaden audiofil nie udowodnił

Mnie tez to ryba kto jakie ma ze sluchem (lub umyslem) problemy. Ale jeszcze zaden miernikofil nie pokazal jak sie mierzy szerokosc sceny odtwarzanej przez system (konkretne pomiary). Albo jak sie mierzy separacje zrodel pozornych albo wiernosc oddania barw...

Zostawcie kable kable w spokoju, zacznijcie od oczywistych podstaw. Chyba slyszycie jakies roznice miedzy systemami? To pokazcie jak je pomierzyc i pokazcie dane. Potem mozna przejsc na temat kabli.

Pytalem o to kilka razy i zwykle jest cisza lub jakies ogolniki bez konkretnych pomiarow.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Do @slawek.xm :

Dobrze, ale czasem w sygnale wahania prądu wyprzedzają wahania napięcia, albo odwrotnie.

Kształt sygnału wzmocnionego i docelowo słyszanego powinien być zachowany względem poziomu małoenergetycznego (przemak mrugnął przy okazji o współczynniku mocy). To też ma znaczenie.

Istotne, aby i energia i muzyka były płynące. Miałem wrażenie, że ta "wydajność prądowa" to jakiś fetysz, absolut, totem - skrót.

Ale skoro od jakiegoś absolutnego wyobrażonego obciążenia zależy, to jednak chyba jej się nie określi konkretnie.

W użytku domowym wystarczają praktycznie stosowane obciążenia - do tego, aby muzyka i energia płynęły.

Oczywiście - dla tego, żeby mieć stadionowego rocka w pokoju albo organy wstrząsające ścianami, potrzeba więcej, ale to męczenie słuchu. Ostatnio jakoś wolę kameralne brzmienia  (w dodatku na słuchawkach - piosenki z tekstem) niż dążenie do absolutnych wrażeń.

Na słuchawkach - Narodowa Orkiestra Dęta z Grubsonem "Na szczycie" - też daje radę (jakoś ogarnęli żywy  występ plenerowy).

"Przebój Na Szczycie w wykonaniu Grubsona z Narodową Orkiestrą Dętą pod dyrekcją Mariusza Dziubka. Wykonany podczas Wielkiego Koncertu z Narodową Orkiestrą Dętą, w dniu 29.05.2021 r. na Dziedzińcu Narodowej Orkiestry Dętej w Lubinie."

Daje się słuchać.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Godzinę temu, xajas napisał:

Po tysiacach dyskusji na temat slyszenia (albo „slyszenia“), ciagle jeszcze nie pojalem, skad ten zawziety, zaparty, misjonarski zaped i potrzeba UDOWODNIENIA innym co slysza tudziez czego nie slysza, albo to ciagle domaganie sie UDOWODNIENIA sobie tego, co sie slyszy albo czego sie nie slyszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Mnie to g obchodzi, co inny slyszy (albo nie slyszy).

Odwracanie kota ogonem. A jest dokladnie odwrotnie. To wy sie ciagle petacie po watkach o kablach i macie potrzebe udowodnienia ze ci co tam pisza nic nie slysza...

Manipulant...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Historia o 1 omowych impedancjach kończy się banalnie - cos fi i praca w mostku. Kolumna 4 Om w mostku widziana jest jako 2 Om, ale zamiast o tym od razu wspomnieć należy jak najdłużej nie wspominać. Po prostu w tajemniczych okolicznościach impedancja spada do 1 Oma, dlatego nigdy nie wiadomo, kiedy wzmacniacz ma pracować na 1 Om. Czy wykres impedancji albo podane minimum nie jest taką informacją?

Dodatkowo można zaoszczędzić na mocy nie dając biasu na zapas mocy, który nigdy nie zostanie wykorzystany...chodzi o marne 6 dB, może tylko 3 jak by skalibrować dobrze regulacje głośności. W ten sposób można sporo mocy na bias zaoszczędzić, a tym samym dać lepsze warunki tranzystorom i zasilaczowi.

Powiedzmy, że mamy wzmacniacz 1000W 1 Om, to teraz mamy bias 250W 1 Om przy -6 dB, dalej 125-2, 62-4, 31-8 - tyle wystarczy biasować 30W 8 Om....to będzie poniżej 1A biasu.

41 minut temu, rafa napisał:

Odwracanie kota ogonem. A jest dokladnie odwrotnie. To wy sie ciagle petacie po watkach o kablach i macie potrzebe udowodnienia ze ci co tam pisza nic nie slysza...

Manipulant...

G prawda. Kto to jest "wy"?

Zarowno "slyszacy" jak i "nieslyszacy" petaja sie po wszystkich zakladkach (nie tylko o kablach) i przytaczaja po czesci absurdalne historie jako DOWODY na (nie)slyszenie 

Zlap sie za wlasny nos i nie pokazuj palcem na innych 🙂

PS.

Nie mieszaj dyskusji o "objektywnych" podstawach/zasadach dzialania z dyskusjami o "subjektywnych" DOWODACH na to, co kto (nie)slyszal. 

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)

jeśli mamy konstrukcję PP to też nie trzeba przewymiarowywać wzmaka do pracy w klasie a dla niskich impedancji bo piki moze on oddać wychodząc z klasy A

tylko tu już znów potrzeba jest odpowiedniego zbalansowania napięcia i prądu dla konkretnych kolumn i to tylko w ramach diy się zdarza i na pewno nie na niskim pułapie kopiowania 🙂

1 minutę temu, xajas napisał:

G prawda.

W tym jednym sie zgadzamy

52 minuty temu, rafa napisał:

Ale jeszcze zaden miernikofil nie pokazal jak sie mierzy szerokosc sceny odtwarzanej przez system (konkretne pomiary). Albo jak sie mierzy separacje zrodel pozornych albo wiernosc oddania barw...

To niekoniecznie musi być prawda. Ostatnio miałem okazje sprawdzić jak malejące zniekształcenia wpływają na brzmienie, barwę i jest związek, chociaż zniekształcenia mogą występować razem z innymi zniekształceniami, jeśli ich nie ma, to nie ma też THD. W ten sposób dwa różne wzmacniacze grają prawie tak samo, ale jakimś cudem budują inaczej scenę - to oznacza, że trzeba mierzyć coś innego, trzeba wymyślić metodę jaki podać sygnał, jak go porównać. Na pewno konstruktorzy wzmacniaczy mają swoje metody jak sobie z tym poradzić, a niekoniecznie chcą się tym dzielić podobnie jak forumowicze nie dzielę się wszystkim co wymyślą.

Psychoakustyka to potęga. Kiedyś też słyszałem różne kabelki, nawet z entuzjazmem o tym pisałem. Do czasu aż wziąłem focusrite Scarlett i mikrofon senheisera i nagrałem porównania. Potem wrzuciłem w DAW słuchawki na uszy i zdębiałem, poczułem się jak idiota. Zero różnic, nada, null. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

mikrofon senheisera i nagrałem porównania

Czyli dzwiek stereo nagrales mono i porownywales ponownie na sluchawkach?

• Redaktorzy
2 minuty temu, Ajothe napisał:

Zero różnic, nada, null.

Bo Haj Enda nie masz i tyle. Tak to byś coś usłyszał, zmierzył.

😄 😉

Rafa, tylko nie denerwuj się. Szkoda zdrowia.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi