Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe, nie badałem tematu, jak już wspominałem działam w innych kategoriach sprzętowych.

Ale ciągle się powołujesz na mini wieżę. To dla mnie jest ignorancja. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Ale ciągle się powołujesz na mini wieżę. To dla mnie jest ignorancja. 

A co jest złego w takiej dobrej wieży np. 2x60W co nie pozwala wykorzystać właściwie tych LS-ów? 

NAD3020 dawał radę to i mini wieża da radę. Legenda brzmieniowa jest tworzona przez te LS-y a nie przez wzmacniacz do którego je podłączymy. To są głośniki bardzo łatwe do napędzenia ze względu na wysoki moduł impedancji.

P.S. Ze wzmacniaczem klasy D też te LS grałyby doskonale a to przecież w świetle przedstawianych na forum opinii jest profanacja 😉.

14 minut temu, Piopio napisał:

NAD 3020 to był budżetowy klocek. 

Ale owiany legendą podobnie jak te Rogersy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Za fotelem 😁.
Mogę ustawić kolumny w innym miejscu+miejsce odsłuchu.
To ma być argument za subem?

Pytałeś, co może sub a nie może pelnopasmowy zestaw. Pomijając możliwości regulacji (zerowe w przypadku zestawu wielodroznego) to jest ważny aspekt. Ja nie lubię subów w ogóle, ale fakty widzę. 

nagrywamy.com

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...z podłogowymi ZG spaceruje się po pokoju by znaleźć dla nich ( i siebie ) najkorzystniejsze warunki i głównie chodzi o niskie częstotliwości bo to z nimi jest największy problem. Poskromić średnie i wysokie jest dalece łatwiej.

No o właśnie dlatego jak odetniesz z kolumn niskie to już z nimi nie latasz, tylko latasz z subem. A, że sub nie musi z Tobą utworzyć trójkąta równoramiennego... to typowe, że nie będąc w temacie sam dostarczasz dowody mojej racji - dziękuję.

-----

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

...brak koherentności.

Koher-moher, btw powyżej 60H jesteśmy w stanie zlokalizować źródło dźwieku, więc ustawienie suba byle gdzie nie przejdzie - muszą być dwa przy kolumnach.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

...tłuką z podziałem 200Hz z suba...

200Hz to już nie jest subbas, więc z powodu pełnionej funkcji taki sub przestaje być subem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

A co jest złego w takiej dobrej wieży np. 2x60W co nie pozwala wykorzystać właściwie tych LS-ów? 

NAD3020 dawał radę to i mini wieża da radę. Legenda brzmieniowa jest tworzona przez te LS-y a nie przez wzmacniacz do którego je podłączymy. To są głośniki bardzo łatwe do napędzenia ze względu na wysoki moduł impedancji.

P.S. Ze wzmacniaczem klasy D też te LS grałyby doskonale a to przecież w świetle przedstawianych na forum opinii jest profanacja 😉.

Ale owiany legendą podobnie jak te Rogersy.

Czy Ty w ogóle wartościujesz sprzęt ? Wszystko wg Ciebie gra tak samo ? Mini wieża Yamaha, NAD 3020 i Accuphase E800 ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Wielkopolski test...

To tam grały Rogers napędzane miniwieżą?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Czy Ty w ogóle wartościujesz sprzęt ?

Tak, ale w inny sposób niż audiofile. Wartościuję na bazie technicznej bez czynnika voodoo. Często podpieram się testami wykonywanymi na ASR, nawet jak nie ma tam sprzętu który jest w sferze mojego zainteresowania, ale są sprzęty podobne. Technikę powinno się wartościować technicznie a nie emocjonalnie.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Mini wieża Yamaha, NAD 3020 i Accuphase E800 ?

Chcesz coś tą wyliczanką zasugerować? Nigdy nie używałem w/w sprzętów. Ile razy można powtarzać że interesuje mnie inna grupa sprzętowa. To oczywiście nie znaczy że nie zwraca uwagi na inne grupy sprzętowe, robię to z czystej ciekawości, zwłaszcza po trafieniu do grupy legend takiej konstrukcji z ubiegłego wieku jak w/w NAD3020. I żeby nie było wątpliwości tego NAD-a też nigdy nie używałem, ale miałem z nim często styczność bo w swoim czasie był bardzo popularny ze względu na świetne recenzje w prasie zagranicznej.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Myślę, że do tego nie ma co zakładać tematu ale oglądając dziś recenzję nowych monitorów B&W 705 S3 trafiłem na ciekawe spostrzeżenie recenzujących. 

Robiąc ślepy test na pierwszy moment poszły ProJect Speaker Box 5 S2 i jakość dźwięku była praktycznie identyczna jak w przypadku B&W, a nawet pomylili ze sobą te monitory. Przypomnijmy, że ProJect kosztują 3-4x mniej od B&W :P

Oczywiście później już porównując A do B słychać różnicę. Ale czy warto dopłacać skoro różnice są marginalne?

Jakie są wasze odczucia na ten temat?

Film w spoilerze.

Spoiler

Edytowane przez Audioanfanger
18 minut temu, Audioanfanger napisał:

Myślę, że do tego nie ma co zakładać tematu ale oglądając dziś recenzję nowych monitorów B&W 705 S3 trafiłem na ciekawe spostrzeżenie recenzujących. 

Robiąc ślepy test na pierwszy moment poszły ProJect Speaker Box 5 S2 i jakość dźwięku była praktycznie identyczna jak w przypadku B&W, a nawet pomylili ze sobą te monitory. Przypomnijmy, że ProJect kosztują 3-4x mniej od B&W 😛

Oczywiście później już porównując A do B słychać różnicę. Ale czy warto dopłacać skoro różnice są marginalne?

Jakie są wasze odczucia na ten temat?

Film w spoilerze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pokaż ukrytą zawartość | Pokaż zawartość +18

Nie mają pamięci. Tej, no, skojarzeniowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Za fotelem .
Mogę ustawić kolumny w innym miejscu+miejsce odsłuchu.
To ma być argument za subem?

Tak, to ma byc argument.
I tak, moze stac za fotelem (bardzo dobre miejsce)

Ukryta Zawartość

Moze tez stac przed fotelem

IMG_2780.thumb.jpg.50d57f711af98ddfa91700dc2cbdf11a.jpg 

IMG_2774.thumb.jpg.bf10e7deec119a968156546a473b555a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tam grały różne wzmacniacze... tak samo...

Owszem. Kolumny były specyficzne. Na nich nie powinno się było robić testu.

Albo pod stolikiem

Ukryta Zawartość

IMG_2778.thumb.jpg.169c05b5bedf60d7f108c4b69f77c91f.jpg

Albo obok fotela

IMG_2779.thumb.jpg.ebe5353b14569e00634e405cf7bed202.jpg

Albo nawt pod zlewem
IMG_2775.thumb.jpg.e892c34baa924a721181a49442589d69.jpg
Ale zeby to pokapowac, trzeba zamiast powtarzac zaparcie w kolko te same historyjki o subloferach, po prostu wyprobowac jak to dziala

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już pisałem, ja do stereo nigdy bym suba nie podłączył.
Kiedyś byłem kupować Yamahy 7ki bodajże i sprzedający miał włączonego suba.
Mocno było słychać, że coś nie tak. Pewnie że to może wszystko sprawa zestrojenia dopasowania i miejsca odsłuchu. Jednak wolę pełnowartościowe ZG niż wspomaganie subem.

Tutaj sa pelnowartosciowe ZG

Ukryta Zawartość

IMG_4207.thumb.jpg.047818a98fc756f4e34d1437a7f18de2.jpg

Po co im te subwoofery?

W mojej ocenie, to produkt skierowany bardziej do melomana,  z co najwyżej lekkim audiofilskim zapędem, któremu bliższa treść, a nie forma. 

Nie są uniwersalne ale średnicę mają zjawiskową. 

No wiesz, powyzsze komentarze to jak proba wmawiania ludziom, ze sex malym i miekkim jest lepszy, bo nie uwiera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówimy o muzyce czy o efektach KD?

Ktos kto, kojarzy ustawienie subwoofera w innym miejscu niz ZG z kinem, powinien przestac czytac i powtarzac forumowe legendy, i zapoznac sie z fachowa literatura na ten temat. Polecal bym zaczac od Welti i Devantier

Ukryta Zawartość

Albo od Geddesa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, xajas napisał:

Albo nawt pod zlewem

Ukryta Zawartość

I widzisz - kto zabroni umieścić pod zlewem dwa trójdrożne pełnopasmowe zestawy głośnikowe? Wymagać to będzie tylko zmiany miejsca odsłuchowego, co przecież nie jest problemem. To ma być argument za subem? 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

12 minut temu, xajas napisał:

Ktos kto, kojarzy ustawienie subwoofera w innym miejscu niz ZG z kinem, powinien przestac czytac i powtarzac forumowe legendy, i zapoznac sie z fachowa literatura na ten temat. Polecal bym zaczac od Welti i Devantier

Wystarczy posłuchać.

33 minuty temu, AudioAddicted napisał:

posłuchać u mnie Prawdziwego punktowego źródła dźwięku

Mi nic do tego, co się komu podoba, ale "prawdziwe punktowe źródło dźwięku" zostało parę stron wczesniej zjechane jako nie nadające się do porównań, także ten... 

nagrywamy.com

Zjechana przez kogo ?

To ze lokalizacja źródeł basowych w większości pomieszczeń jest nie do zlokalizowania to nie znaczy ze zjeżdżających zdanie jest coś warte, każdy wypowiada się o swoim doświadczeniu, także ten .....

1 godzinę temu, przemak napisał:

Mi nic do tego, co się komu podoba, ale "prawdziwe punktowe źródło dźwięku" zostało parę stron wczesniej zjechane jako nie nadające się do porównań, także ten...

I miałbym na tym polegać? Ty byś na "zjechaniu polegał? 🤔

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A w temacie dyskusji masz coś do napisania?

W dyskusji opieramy się na tym, aby podnosić się do poziomu interlokutora. Potrafisz?

43 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Zjechana przez kogo ?

To ze lokalizacja źródeł basowych w większości pomieszczeń jest nie do zlokalizowania to nie znaczy ze zjeżdżających zdanie jest coś warte, każdy wypowiada się o swoim doświadczeniu, także ten .....

Gerard, w tym wątku owe pytanie nie ma sensu - dzięki, że się starasz, ja mogę dzięki niemu zadać zagwozdkę dla pozostałych - utwór Madonny - Music, na CD bas brzmi równo na obu kanałach, na Tidal wyraźnie słyszę, że jest przesunięty w stronę lewego kanału... Według aplikacji "Spectroid" mówimy tu o 50Hz, czyli teoretycznie o tonach których lokalizacji nie da się wychwycić... 😉

Edytowane przez AudioAddicted
10 godzin temu, przemak napisał:

Pytałeś, co może sub a nie może pelnopasmowy zestaw. Pomijając możliwości regulacji (zerowe w przypadku zestawu wielodroznego) to jest ważny aspekt. Ja nie lubię subów w ogóle, ale fakty widzę. 

Przecież każdą kolumnę można przestawiać jak się komu podoba, można je nawet powiesić jak ktoś ma taki kaprys. Osobiście przestawiałem moje kolumny wiele razy szukając najlepszego dla nich miejsca moim zdaniem, szczególnie po zmianie wzmacniacza. I nie rozumiem co mam regulować skoro producent, jak miewam, zrobił wszystko a na pewno wiele by ich charakterystyka była najlepsza z możliwych do uzyskania. Oczywiście można próbować poprawiać fabrykę. Jeśli chodzi o możliwość regulacji to ja nie widzę większego problemu niż w subie pasywnym. Wystarczy dodatkowy wzmacniacz i filtry czyli to samo co potrzeba do suba pasywnego.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

No o właśnie dlatego jak odetniesz z kolumn niskie to już z nimi nie latasz, tylko latasz z subem. A, że sub nie musi z Tobą utworzyć trójkąta równoramiennego... to typowe, że nie będąc w temacie sam dostarczasz dowody mojej racji - dziękuję.

Jeśli ktoś ma jakieś opory emocjonalne z tym by ustawiać ZG to już nic nie poradzę.
Posiadam kilkanaście różnych klocków do których można podłączyć ZG. Od złomu, po przez samoróbki, full lampowca, hybryde, tranzystora i na klasie D kończąc. W tym dwa KD z kompletem głośników, z subem też a jakże. Nie zarzucaj braku doświadczenia bo nic o moim nie wiesz. Ale to typowe jak się żyje we własnym świecie w którym podobno większość słucha na uszkodzonym sprzęcie.
Jeśli ktoś chce mieć suba i mu pasuje to niech se ma. Ale niech nie wmawia, że z ustawieniem ZG to same problemy.

3 godziny temu, xajas napisał:

Tutaj sa pelnowartosciowe ZG

Ukryta Zawartość

IMG_4207.thumb.jpg.047818a98fc756f4e34d1437a7f18de2.jpg

Po co im te subwoofery?

Pokazujesz zestawy za pierdylion złotych tylko nie wiem po co.
I niby czego to ma dowieść. Możesz wskazać mi na tych fotkach owe subwoofery?
Bo jakoś ich nie widzę w kontach ustawionych. No chyba, że Ci chodzi o suba w każdym kanale to trochę jakby nie o tym tu mowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy posłuchać.

Ano no wlasnie
… to nie znaczy ze zjeżdżających zdanie jest coś warte, każdy wypowiada się o swoim doświadczeniu, także ten .....

Nie. Wiekszosc tutejszych „ekspertow“ wypowawiada sie o „doswiadczeniach“, ktorych sami nigdy w zyciu zrobili (nie slyszeli, nie wyprobowali, nie uzyli)

Jeszcze nigdy nie mieli u siebie Suba, ale wiedza zo to tylko do KD
Jeszcze nigdy nie mieli u siebie Class D, ale wiedza ze jest do dupy.
Jeszcze nigdy nie uzywali/konfigurowali DSP, ale wiedza ze deprawuje sygnal,.
Jeszcze nigdy….

Wystarczy poczytac ten watek, to kwintesemcja takiego podejscia
27 minut temu, xajas napisał:

Ano no wlasnie

Ukryta Zawartość

Nie. Wiekszosc tutejszych „ekspertow“ wypowawiada sie o „doswiadczeniach“, ktorych sami nigdy w zyciu zrobili (nie slyszeli, nie wyprobowali, nie uzyli) emoji6.png

Jeszcze nigdy….

Wystarczy poczytac ten watek, to kwintesemcja takiego podejscia emoji3.png

Należy dodać, że jeszcze nigdy nie byli u kogoś w domu i nie odsłuchali sprzętu ale wiedzą że to nie może grać 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokazujesz zestawy za pierdylion złotych tylko nie wiem po co.
I niby czego to ma dowieść. Możesz wskazać mi na tych fotkach owe subwoofery?
Bo jakoś ich nie widzę w kontach ustawionych. No chyba, że Ci chodzi o suba w każdym kanale to trochę jakby nie o tym tu mowa.

Cena nie odgrywa roli, zasada dzialania jest niezalezna od ceny.

Jak nie rozpoznajesz gdzie tam jest Subwoofer, to dalsza dyskusja jest zbedna.

A o „kontach“ tez nie bylo mowy

To albo skleroza albo obracanie kota ogonem. Mowa byla u uzyciu subwooferow w stereo

Już pisałem, ja do stereo nigdy bym suba nie podłączył.
1 minutę temu, xajas napisał:

No chwila, to albo skleroza albo obracanie kota ogonem. O katach nie bylo mowy, mowa byla u uzyciu subwooferow w stereo

Tak, dokładnie o subach w stereo... I podtrzymuję, że do stereo bym nigdy suba nie podłączył.

9 minut temu, xajas napisał:

A o „kontach“ tez nie bylo mowy

Piszę z telefonu. Chodzi oczywiście o kąty w sensie miejsce w pomieszczeniu ( ustawienie czegoś w kącie, np. suba wspomagającego ZG typu monitory ).

Piszę z telefonu. Chodzi oczywiście o kąty w sensie miejsce w pomieszczeniu ( ustawienie czegoś w kącie, np. suba wspomagającego ZG typu monitory ).

Ja tez pisze z ipada i bledy w pisowni znam i ignoruje

Wiec wiadomo ze chodzilo o miejsce w pomieszczeniu.

Pozostanmy przy „miejscu w pomieszczeniu“

Wyniki badan na temat optymalnego miejsca ustawienia dwoch zrodel subbasowych w pomieszczeniu wykazaly ze to jedno z przodu przed sluchaczem a jedno z tylu za sluchaczem

Ukryta Zawartość

Wczesniej pisales (chepliwie)

IMG_2785.thumb.jpg.270de927f6b8ff8e1595c082e527f5f9.jpg

IMG_2786.thumb.jpg.03a60119df4b9e05f6c1c76ecb5e833e.jpg

Czy przelamales swoje opory emocjonalne i szukajac dla swoich zestawow glosnikowych najlepszego miejsca ustawiles je tak, ze jeden stal z przodu a jeden z tylu?

A tak wyglada optymalne rostawienie przy jeszcze wiekszej ilosci zrodel

IMG_6704.thumb.jpg.e100c5520b378384fbba1d1731b702e1.jpg

Mysle ze najpozniej teraz kazdy powinien zaczynac pojmowac, dlaczego ustawienie subwofera niezalezne od ZG ma zalety.

Pozwole sobie posluzyc sie twoim cytatem

Odnosisz się do czegoś o czym nie masz pojęcia.

Jeszcze raz polecam Wltiego, Bevatiera i Geddesa.

A teraz ide spac, wystarczy na dzisiaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano no wlasnie

Ukryta Zawartość

Nie. Wiekszosc tutejszych „ekspertow“ wypowawiada sie o „doswiadczeniach“, ktorych sami nigdy w zyciu zrobili (nie slyszeli, nie wyprobowali, nie uzyli) emoji6.png

Jeszcze nigdy….

Wystarczy poczytac ten watek, to kwintesemcja takiego podejscia emoji3.png

Pamiętaj, jak nie napisze ze przypuszczam tzn. ze pisze z doświadczenia.
Kiedys sprzedawałem Hi-Fi a nawet sprzęt estradowy, tyle co ja testowałem dla siebie czy u klientów to tylko ja wiem,
trochę mi z tego pozostało i nadal testuje, dlatego dzisiaj jadę na następne testy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wyglada optymalne rostawienie przy jeszcze wiekszej ilosci zrodel

Tak zapewne jest, tylko teraz weź to powiedz facetom, których żony noszą spodnie w ich domach 😁

Cztery subwoofery w salonie??? 

• Pokaż nowe odpowiedzi