Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, tomekkk napisał:

Dzięki serdeczne Piopio. Jednak proszę specjalistów elektroników o pomoc i wsparcie w temacie izolacji galwanicznej w układzie USB z Xmos 208. Chodzi o urządzania DIY

Pewne pojęcie o elektronice mam. 

DAM RADĘ ZROZUMIEĆ

Dzięki 

Pozdrawiam Tomasz 

Kupujesz Topping HS01 i po sprawie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, szpakowski napisał:

A co jeśli "moje" wypełnienie jest czymś innym od wypełniena które ma na myśli np Lech36 ... ?

To tylko potwierdza, że mówisz ale sam nie wiesz o czym. No bo skoro wypełnienia Lecha nie słyszałeś, to skąd możesz wiedzieć, że nie jest jeszcze lepsze?

-----

3 godziny temu, jurek1 napisał:

Kiedyś robiłem oscyloskopem pomiary wyjść SPDIF w odtwarzaczach CD i różnice były znaczne, zarówno w poziomie napięcia wyjściowego, jak i kształcie przebiegu. To było słychać w głośności odtwarzania. Czasem nawet słyszalnie zniekształcało sygnał.

Nominuję do walki o tytuł audio-mit roku 2022

2 godziny temu, jurek1 napisał:

jedyna aparatura pomiarowa jaką teraz dysponuję, to Umik

20 to 20,000 Hz ±1 dB Czyli róznica 2dB pomiędzy wykresami już nie przekracza błędu pomiaru, a jeszcze nie uwzględniliśmy wpływu czynników zewnętrznych.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Kiedyś robiłem oscyloskopem pomiary wyjść SPDIF w odtwarzaczach CD i różnice były znaczne, zarówno w poziomie napięcia wyjściowego, jak i kształcie przebiegu. To było słychać w głośności odtwarzania.

Proszę, bez przesady. 

nie miał bym czym tego zmierzyć, bo jedyna aparatura pomiarowa jaką teraz dysponuję, to Umik, REW, i miernik uniwersalny 🙂

I interfejs audio. To wystarczy, żeby przy pomiarze ominąć wzmacniacz i głośniki. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, tomekkk napisał:

Dzięki serdeczne Piopio. Jednak proszę specjalistów elektroników o pomoc i wsparcie w temacie izolacji galwanicznej w układzie USB z Xmos 208. Chodzi o urządzania DIY

Pewne pojęcie o elektronice mam. 

DAM RADĘ ZROZUMIEĆ

Dzięki 

Pozdrawiam Tomasz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest parę rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Amplituda przebiegów cyfrowych jest na poziomie napięcia zasilania,

Odbiornik S/PDIF DCX-a przyjmuje napięcia analogowe sygnału cyfrowego o wartościach od 0,3-10Vpp w tym zakresie amplitud tor cyfrowy zachowuje cały czas niezmienione parametry na wyjściu analogowym po przetworniku. W DEQ są to poziomy 0,2-5Vpp.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

50 minut temu, Lech36 napisał:

Odbiornik S/PDIF DCX-a przyjmuje napięcia analogowe sygnału cyfrowego o wartościach od 0,3-10Vpp w tym zakresie amplitud tor cyfrowy zachowuje cały czas niezmienione parametry na wyjściu analogowym po przetworniku. W DEQ są to poziomy 0,2-5Vpp.  

Jedyną znaną mi wadą optyka jest brak możliwości odizolowania go galwanicznie... choć dla mnie nie jest to wada, ale dla @Piopiobez wątpienia. No bo o czym by biedak pisał gdybyśmy wszyscy przeszli na optyki?

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest parę rozwiązań.

Dzięki Ci O Czcigodny, obyś żył wiecznie.

pozdrawiam Tomasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, przemak napisał:

Proszę, bez przesady. 

I interfejs audio. To wystarczy, żeby przy pomiarze ominąć wzmacniacz i głośniki. 

Jak mam to zrobić w REW?

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jedyną znaną mi wadą optyka jest brak możliwości odizolowania go galwanicznie... choć dla mnie nie jest to wada, ale dla @Piopiobez wątpienia. No bo o czym by biedak pisał gdybyśmy wszyscy przeszli na optyki?

Co Ty pierdzielisz ? Optyk to jest właśnie izolacja galwaniczna ! 😉 Chyba, że to był żart. Niezrozumiały ...

Żaden audiofil nie przejdzie na optyk bo niestety to połączenie degraduje dźwięk. Jasne, że na Twoim sprzęcie tego nie słychać i dla Ciebie jest to wystarczająca jakość. 

Może jak kiedyś dorobisz się porządnego sprzętu to potestujesz i zrozumiesz.

5 godzin temu, tomekkk napisał:

Dzięki Ci O Czcigodny, obyś żył wiecznie.

pozdrawiam Tomasz.

ADUM3160/4160 obsługuje tylko 24/96. To istotna wada. TI ma następcę ale dopiero wprowadza nowy układ. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Żaden audiofil nie przejdzie na optyk bo niestety to połączenie degraduje dźwięk.

Optyk może degradować dźwięk jeśli na jego końcu będzie kiepski, wrażliwy na jitter, DAC.

Poza tym to po prostu medium transmisji danych cyfrowych. Na upartego można by nim przesyłać dowolne pliki.
18 minut temu, msankowski napisał:

Optyk może degradować dźwięk jeśli na jego końcu będzie kiepski, wrażliwy na jitter, DAC.
Poza tym to po prostu medium transmisji danych cyfrowych. Na upartego można by nim przesyłać dowolne pliki.

Więc wg tego co napisałeś KAŻDY CD podłączony optykiem do nowoczesnego DAC powinien brzmieć wybitnie. Tak ?

13 godzin temu, Piopio napisał:

Oszczędź sobie wstydu i przestań pouczać innych. 

To są tak logiczne wywody, których być może poza wykładami na jakichś prestiżowych uniwersytetach nie usłyszysz. Uważnie ze zrozumieniem, jeśli potrafisz cokolwiek zrozumieć z tych wypocin, czytaj i przyswajaj. 

13 minut temu, gerwazek napisał:

To są tak logiczne wywody, których być może poza wykładami na jakichś prestiżowych uniwersytetach nie usłyszysz. Uważnie ze zrozumieniem, jeśli potrafisz cokolwiek zrozumieć z tych wypocin, czytaj i przyswajaj. 

Serio ? @szymon1977 kompletnie nie zna się na audio. Żeby mądrze doradzać trzeba mieć doświadczenie i być osłuchanym. 

42 minuty temu, Piopio napisał:

Optyk to jest właśnie izolacja galwaniczna !

Wlasnie o tym napisałem, więc co Ty "pierdzielisz"?

22 minuty temu, msankowski napisał:

Optyk może degradować dźwięk...

Maks co sie udalo wyciagnąć soecjalnie do tego celu spreparowanym jitterem to zniekształcenia na poziomie -120fB.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Maks co sie udalo wyciagnąć soecjalnie do tego celu spreparowanym jitterem to zniekształcenia na poziomie -120fB.

Przybij piątkę z @Lech36. Dla Was nie ważne jak system brzmi  - ważne, że się dobrze mierzy. 

21 minut temu, Froju napisał:

Tak samo jak poprzednio.

Jako źródło w REW ustawiasz wyjście z interfejsu a nie mikrofon.

Znalazłem w końcu jak wykorzystać REW do pomiarów innych niż z mikrofonu. Jeden komentarz i wszystko jasne 🙂

20 minut temu, gerwazek napisał:

Gdzie wykorzystywany był optyk z okrągłą wtyczką?

Np. w laptopach czy DAP.

W routerze też kiedyś miałem takie wyjście:-)

Godzinę temu, Piopio napisał:

ADUM3160/4160 obsługuje tylko 24/96. To istotna wada. TI ma następcę ale dopiero wprowadza nowy układ. 

Dałem wędkę nie rybę. Pisał, że jest elektronikiem to już znajdzie co będzie potrzebować 😉 .
Z tego co zrozumiałem chciał zrozumieć o co chodzi a nie dostać gotowy produkt/rozwiązanie.

19 minut temu, Ajothe napisał:

A masz interfejs z wejściem coax / optyk ?

Nie, ale mogę zmierzyć sygnał analogowy z mojego DAC na wejściu interfejsu, zmieniając w transporcie z SPDIF na USB.

42 minuty temu, gerwazek napisał:

BTW. Gdzie wykorzystywany był optyk z okrągłą wtyczką?

Jeśli chodzi Ci o zaszytego optyka w gnieździe 3,5mm to ja mam np. w terminalu Fujitsu takie rozwiązanie.
Są przejściówki które pozwalają na podpięcie "zwykłego" przewodu Toslink.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
SPDiF - Toslink
34 minuty temu, Piopio napisał:

Dla Was nie ważne jak system brzmi...

Wprost przeciwnie i właśnie dlatego nie wprowadzę coaxialem zakłóceń tylko po to, żeby móc je wyeliminować izolatorem galwanicznym i koniec końców przesłać do DAC identyczny sygnał. Skromny budżet przeznaczę na coś, co wprowadzi realną poprawę, a nie tylko ominie audiofilskie przesądy.

48 minut temu, Piopio napisał:

Żeby mądrze doradzać trzeba mieć doświadczenie i być osłuchanym. 

Można być całkowicie głuchym i zrozumieć gdzie się mylisz.

8 minut temu, jurek1 napisał:

Nie, ale mogę zmierzyć sygnał analogowy z mojego DAC na wejściu interfejsu, zmieniając w transporcie z SPDIF na USB.

No to ciekaw jestem efektów 😁

Więc wg tego co napisałeś KAŻDY CD podłączony optykiem do nowoczesnego DAC powinien brzmieć wybitnie. Tak ?
Takie uogólnienie byłoby trudne do obrony.

Każdy transport podłączony prawidłowo łączem cyfrowym powinien zagrać tak wybitnie jak wybitny jest DAC i to co za nim.
Nie wszystkie "nowoczesne" DAC są wybitne. Co przewija się w wielu wątkach na tym i innych forach.
15 minut temu, msankowski napisał:

Takie uogólnienie byłoby trudne do obrony.

Każdy transport podłączony prawidłowo łączem cyfrowym powinien zagrać tak wybitnie jak wybitny jest DAC i to co za nim.
Nie wszystkie "nowoczesne" DAC są wybitne. Co przewija się w wielu wątkach na tym i innych forach.

A może to "transporty" są problematyczne ? Nie bierzesz pod uwagę wpływu jakości zasilania i zegara transportu ?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

"Listening

I used my Oppo BD-105 Blu ray player hooked up to an Arcam irDAC digital converter and compared the sound of Toslink and coaxial connections. I used my Magnepan .7 speakers for all of my listening tests.

Starting with AudioQuest Carbon coaxial and AudioQuest Vodka Toslink digital cables, the difference was primarily in clarity. That is, the sound was less transparent and softer with the Toslink cable, and soundstage depth was reduced compared with that of the coaxial cable. The differences in sound quality between AudioQuest Toslink and coaxial cables running between the Oppo player and Arcam DAC were larger than I expected."

I dokładnie tak jest. Ile razy próbowałem optyka to grał gorzej niż połączenie po COAX. 

A może to "transporty" są problematyczne ? Nie bierzesz pod uwagę wpływu jakości zasilania i zegara transportu ?

Dlatego dobre wyniki łatwiej osiągnąć dzięki: ulubionej przez Ciebie izolacji galwanicznej oraz buforowi i stabilnemu zegarowi w DAC.

Tyle o tym technika mówi. Ale dyskutować każdy może, nie bez przyjemności.
12 minut temu, msankowski napisał:

Dlatego dobre wyniki łatwiej osiągnąć dzięki: ulubionej przez Ciebie izolacji galwanicznej oraz buforowi i stabilnemu zegarowi w DAC.

Tyle o tym technika mówi. Ale dyskutować każdy może, nie bez przyjemności.

Dokładnie tak samo myślę 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi