Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Efekt nie był jakiś spektakularny, bo maksymalna odległość pomiędzy kablem a gniazdkiem to sporo mniej niż 1mm, ledwo ledwo było widać jakby nitkę czerwonego światła - ale jednak.

Sprzęt bliski ałdiofilskiemu... 

U mnie można z drugiej strony ulicy oświetlać... 

Żart. Ale z 3mm szło. Chyba, że ja mam do dupy sprzęt. Niech się wypowie Szpakowski. On ma doświadczenie.

8 minut temu, jurek1 napisał:

Pisałem wyłącznie o tym, że aplikacja wejścia czy wyjścia ma duże znaczenie na jakość przesyłanego sygnału. Koniec off-topic.

Ale jakość sygnału nie musi oznaczać spadku jakości odebranych informacji - ot i cała zaleta przesyłu cyfrowego.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak i właśnie brak zrozumienia jest podstawą Twojego stanowiska. Ja kiedyś wielu rzeczy też nie rozumiałem, chociażby jak to możliwe, że podłogówki łatwiej napędzić od monitorków, ale dotąd koledzy wałkowali aż zrozumiałem - Ty nawet się nie starasz.

i dalej nie rozumiesz 🙂

izolacja galwaniczna stosowana jest głównie do portu usb

chodzi o to by zasilanie usb , które nie jest zazwyczaj wysokiej jakości oddzielić absolutnie od reszty systemu

dlatego układ , scalony który odcina zasilanie usb łącznie z masą tego zasilania

ma oddzielne zasilanie po stronie brudnej odcinającej usb i drugie po stronie czystej , najwyższek jakości by nie wprowadzać dodatkowych zniekształceń do sygnału pobieranego z wejścia usb

w przypadku sp/dif najczęściej stosuje się izolację w postaci transformatorków wejściowych i najczęściej jest to wystarczające

przewód optyczny sam w sobie jest izolatorem bo sygnał jest przeyyłany jako wiązka światła

niemniej zasilanie odbiornika ma też wpływ na sygnał idący dalej na konwerter

bez podania technicznych uwarunkowan rzeczywiście wielu kolegów uważa przesyłanie sygnału optykiem jako niezbyt fortunny zabieg

ale z technicznego puntktu widzenia jest to równie dobre rozwiązanie

6 minut temu, slawek.xm napisał:

i dalej nie rozumiesz 🙂

Rozumiem, choć napisać tego nie byłbym w stanie. Dla mnie jako zwykłego konsumenta wystarcza świadomość, że optyk nie jest gorszy od coaxiala, za to izolowany galwanicznie. Ale za opisanie dziękuje, lepiej wbiję je sobie w pamięć.

-----

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Niech się wypowie Szpakowski. On ma doświadczenie.

Dla jasności "wypełnienie" też się nie zmieniło, a szpakowski niech się nie wypowiada na temat czegoś, czego nie słyszał i nigy nie usłyszy,

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak i właśnie brak zrozumienia jest podstawą Twojego stanowiska. Ja kiedyś wielu rzeczy też nie rozumiałem, chociażby jak to możliwe, że podłogówki łatwiej napędzić od monitorków, ale dotąd koledzy wałkowali aż zrozumiałem - Ty nawet się nie starasz.

Znów odbiegasz od tematu. Prosiłem o wytłumaczenie a Ty lawirujesz.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Prosiłem o wytłumaczenie...

Pisałem, że go nie dostaniesz i uzasadnienie przedstawiłem.

A propos tego izolowania USB.

Izolację USB stosuje się albowiem to port ogólnego stosowania. Oznacza to, że podłączamy do tego wiele różnych urządzeń, również o wątpliwej reputacji i spoza kręgu... 

Aby odizolować się od rozmaitych niespodzianek (np. pętli mas) zaleca się stosować izolację.

Co zaś do samego zasilania bebechów USB i bebechów dalej.

Oczywiste jest, że zakłócenia rozchodzą się wewnątrz urządzeń również po szynach zasilających. Mimo, że dyskutujemy teraz o części cyfrowej, to wspomniane zakłócenia przedostają się na zasilanie części analogowej kości dac i dalej. Nawet nie wspominam o zakłóceniach rezonatora (zegara) dac...

W tym kontekście dyskutowanie o wpływie oznacza, że mówimy o nie najwyższej klasie sprzętu. I cena jak się okazuje nie musi tu mieć wielkiego znaczenia. Wszak wszystko to klepią jakieś manufaktury w Chinach na bazie tych samych aplikacji i uwarunkowań kulturowych... 🙂

27 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Aby odizolować się od rozmaitych niespodzianek (np. pętli mas) zaleca się stosować izolację.

Zamiast robić sobie problemy coaxialem wystarczy zastosować optyk. Z tej perspektywy zachwalanie izolacji galwanicznej, to coś jak rozważanie nad najlepszą techniką oczyszczenia patykiem buta z g..., podczas gdy można było zrobić krok gdzieś obok.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Zamiast robić sobie problemy coaxialem wystarczy zastosować optyk. Z tej perspektywy zachwalanie izolacji galwanicznej, to coś jak rozważanie nad najlepszą techniką oczyszczenia patykiem buta z g..., podczas gdy można było zrobić krok gdzieś obok.

Ty dalej nie łapiesz, że chodzi o izolację galwaniczną USB ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, szymon1977 napisał:

a bylbyś uprzejmy zostawić decyzję przesyłu sygnału konkretnemu użytkownikowi?

poza tym , zależy to od konkretnego układu

jeśli za transport służy pecet lub lapek  to w użyciu czesto jest usb jesli cd to często sp/dif

wszystko też zalezy jaki interface ma dac

czasem ma kilka i można sobie sprawdzać i wg preferencji czy subiektywnie odbieranej jakości wybrać sposob przesyłu

zresztą bardzo rzadko zdarza się w systemie takie combo jak Twoje i nie możesz oceniać calego świata tylko na podstawie własnego systemu 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

poza tym , zależy to od konkretnego układu

jeśli za transport służy pecet lub lapek  to w użyciu czesto jest usb jesli cd to często sp/dif

czasem ma kilka i można sobie sprawdzać i wg preferencji czy subiektywnie odbieranej jakości wybrać sposob przesyłu

zresztą bardzo rzadko zdarza się w systemie takie combo jak Twoje i nie możesz oceniać calego świata tylko na podstawie własnego systemu 🙂

No toś podpadł 😁

30 minut temu, slawek.xm napisał:

Nie pisałem o niczyjej decyzji, a o różnicach technologicznych. Jak komuś to sprawi radość to może nawet celowo but w g... wsadzać, ale nie zyska to racjonalnego uzasadnienia... no dobrze, z filmów znam dwie sytuacje, w którym jest to racjonalnie uzasadnione, a mianowicie spotkanie predatora bądź dinozaura.

30 minut temu, slawek.xm napisał:

Na ale nie będę rozważać podpięcia coaxialem skoro w lapku mam tylko USB, ani USB skoro dla odmiany w CD mam tylko coaxial.

31 minut temu, slawek.xm napisał:

Słuszna uwaga.
Jeżeli DAC ma tylko USB to próba podłączenia Toslinkiem może nawet uszkodzić wtyk!
Natomiast jeżeli uda się wetknąć to stracimy wypełnienie pomino lepszej izolacji.
Ot, meandry audio.

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

prawda czasem jest bolesna i nieatrakcyjna  🙂

Ja jakoś przed prawdę się nie bronię.

2 minuty temu, Froju napisał:

Jeżeli DAC ma tylko USB to próba podłączenia Toslinkiem może nawet uszkodzić wtyk!
Natomiast jeżeli uda się wetknąć to...

Też prawda! Kiedyś wcisnąłem (o ile dobrze pamiętam) kabel USB w gniazdko LAN: muzyka nie zagrała, za to zabawa z wyjęciem była pierwsza klasa!

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja jakoś przed prawdę się nie bronię.

Też prawda! Kiedyś wcisnąłem (o ile dobrze pamiętam) kabel USB w gniazdko LAN: muzyka nie zagrała, za to zabawa z wyjęciem była pierwsza klasa!

Dawno dawno temu, przyszedł klient któremu udało się włożyć odwrotnie zasilanie dysku 3,5cala...😁.
Z kumplem byliśmy pełni podziwu, bo łatwe to to na pewno nie było, dysk nie przeżył ...

34 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dawno dawno temu, przyszedł klient któremu udało się włożyć odwrotnie zasilanie dysku 3,5cala...😁.
Z kumplem byliśmy pełni podziwu, bo łatwe to to na pewno nie było, dysk nie przeżył ...

Wniosek prosty "Piłeś - nie jedź, nie piłeś - wypij. WARS wita."

-----

Jakieś 12lat temu wylało mi się piwo, prosto na klawiaturę laptopa i wlało się do wnętrza. A, że robiłem akurat coś ważnego (młody byłem, lajkowałem zdjęcia na FB albo coś podobnego) to nie było czasu wyłączać, podłożyłem coś z jednej strony żeby ułatwić sprawę grawitacji, lajkowałem dalej a piwo wylewało się przez kieszeń na CD. To ten sam laptop, co miał kabel USB wciśnięty w gniazdo LAN.

Żeby nie było domysłów, LAN działa nadal tak jak i cały laptop, na którym właśnie piszę. Dell top Dell, nawet ten najtańszy.

• Redaktorzy
7 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli rasowe zabezpieczenie "poka yoke" to to jednak nie jest. Dysk pewnie spalił się.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dell top Dell, nawet ten najtańszy.

I szymon1977 to szymon1977!

Niezła historia!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, kangie napisał:

Czyli rasowe zabezpieczenie "poka yoke" to to jednak nie jest.

Ten wtyk zabezpiecza dobrze przed blednym wlozeniem. Ktos musial uzyc na prawde sporej sily albo obudowa byla peknieta i sie poddala podczas wciskania.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Do mnie koleś przyszedł z komputerem, bo mu po podłączeniu twardziela, czy nagrywarki, nie pomnę czego, bo dawno temu to było, nie działało któreś z tych urządzeń. Molex odwrotnie wcisnął 😀

13 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Byle jaki, źle wykonany/zaprojektowany zasilacz liniowy będzie gorszy od dobrze skonstruowanego zasilacza impulsowego.

Doskonale zaprojektowany zasilacz analogowy będzie zawsze gorszy od doskonale zaprojektowanego zasilacza impulsowego w najlepszym wykonaniu mogą być co najwyżej porównywalne. Wynika to z wysokiej częstotliwości pracy tego drugiego, częstotliwości leżącej daleko poza zakresem ludzkiego słuchu. Widać to z ostatniego pomiaru na ASR nowego rekordowego DAC-a. Widać na pierwszym wykresie jak dobry jest zasilacz tego urządzenia. 50/100Hz zawsze będzie gorsze od 100kHz, choć przetwornica zasilacza impulsowego też jest zasilana napięciem o częstotliwości 50Hz. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 godzin temu, szpakowski napisał:

Oczywiście ... jeszcze nie słyszałem firmowego sprzętu (nawet tego w hiendowych cenach) który miałby dobre wypełnienie ... dlatego moje doświadczenie jest zapewne zupełnie inne niż większości tu piszących ...

Inaczej mówiąc nie słyszałeś dźwięku, który ci odpowiada, a to nie świadczy jeszcze źle o tym sprzęcie.

W końcu nie można posądzić producentów, że starają się omijać gusta i preferencje klientów, albo że nie potrafią sterować brzmieniem. Efekty tego słychać po wymianie np. wzmacniacza, dlatego moim zdaniem najważniejsze jest, aby słuchacz wiedział czego chce, a sprzęt zawsze jakiś się znajdzie.

46 minut temu, J.Jerry napisał:

Inaczej mówiąc nie słyszałeś dźwięku, który ci odpowiada, a to nie świadczy jeszcze źle o tym sprzęcie.

Tu nie chodzi o moje upodobania ale o jakość dźwięku jaką prezentuje dany sprzęt. Jeżeli sprzęt nie potrafi wygenerować dźwięku z dobrym wypełnieniem to dobitnie źle o nim świadczy ... tylko, że nawet najdroższy wzmacniacz firmowy kóry słyszałem, niestety tego nie potrafił ... 

12 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli sprzęt nie potrafi wygenerować dźwięku z dobrym wypełnieniem to dobitnie źle o nim świadczy ... tylko, że nawet najdroższy wzmacniacz firmowy kóry słyszałem, niestety tego nie potrafił ... 

Nie zaparzaczem i jakby to miałem na myśli pisząc o doświadczeniu, gustach i preferencjach.

Sprzęt musi być różny, a do tego producenci są lepsi i gorsi tak samo jak klienci.

Jak byłeś na wystawie to może zauważyłeś, że ludzie słuchali tak różnych brzmień, więc co uważasz za słabe mogą być dla innych hiendem. A może większość by nie akceptowała twojego systemu?

Dlatego jak ktoś nie był - namawiam, bo za parę groszy nabierze do audio dystansu i pewnie bardziej doceni swój system. Jakoś tak dziwnie jest, że tylko parę systemów podchodzi jednej osobie, a każda osoba ma przeważnie inny ranking. W tej sytuacji tylko różnorodność jest dobra.

33 minuty temu, szpakowski napisał:

moje upodobania

fajny avatar

czy aby nie na złość jednemu z kolegów ... z mućką? 🙂

15 godzin temu, Froju napisał:

nie znam sytuacji by ktokolwiek był aż tak niegramotny 🙂

11 minut temu, slawek.xm napisał:

czy aby nie na złość jednemu z kolegów ... z mućką? 🙂

Dlaczego na złość? 😉 Zastosowałem się do jego sugestii ... 

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Dlaczego na złość? 😉 Zastosowałem się do jego sugestii ... 

no to prorokuj 🙂

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Doskonale zaprojektowany zasilacz analogowy będzie zawsze gorszy od doskonale zaprojektowanego zasilacza impulsowego w najlepszym wykonaniu mogą być co najwyżej porównywalne.

nie ma to jak wyrażać głupie opinie bez sprawdzenia ich we własnym systemie

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie ma to jak wyrażać głupie opinie bez sprawdzenia ich we własnym systemie

Doprawdy głupie? Można sobie obejrzeć jak zachowuje się zasilacz impulsowy w rekordowym przetworniku SMSL SU-10, chyba że ktoś nie potrafi zinterpretować pomiaru zrobionego na ASR. W bardzo czułej aparaturze pomiarowej zarówno medycznej jak i z innych branż też występują zasilacze impulsowe a taka np. aparatura zainstalowana na sondach kosmicznych musi przesyłać informację z ogromnych odległości, sygnał docierający do Ziemi jest bardzo słaby a można go bardzo precyzyjnie odczytać przy pomocy urządzeń które też są zasilane impulsowo. Chyba Kolega jest mocno nie w czasie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

aparaturze pomiarowej zarówno medycznej jak i z innych branż też występują zasilacze impulsowe a taka np. aparatura zainstalowana na sondach kosmicznych

no jasne tylko co to ma wspolnego z audio i dźwiękiem?

• Pokaż nowe odpowiedzi