Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Lech36 napisał:

Dopiero po zakupie będzie dopiero ciekawie. Wyobraź sobie te tabuny dziewczyn chcących poznać właściciela takiego kabla 😉

W takich warunkach ciężko się skupić na muzyce no i płyty porysują.

18 minut temu, J.Jerry napisał:

W takich warunkach ciężko się skupić na muzyce no i płyty porysują.

Jak zaprasza się dziewczyny na kabel za milion to chyba nie po to żeby słuchać muzyki. Słuchać będziecie tego kabla 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Wiesz dla czego wstawiłem tą fotkę ? Jako ostrzeżenie przed badziewiem . Na jaką małą estradę ? Chyba dla mocno zachlanej młodzieży która balanguje w Kołobrzegu na skwerze przed Sanatorium Bałtyk. Widziałem takie ustrojstwo sterowane przez Wi Fi z telefonu , właśnie w Kołobrzegu. To się nadaje tylko do umc umc umc. Taką "kolumnę" widziałem u sąsiada , tzw "karka" . Strasznie to dudni , no i co najważniejsze , te świecące diody "przyklejone" do głośnika.

Znam produkty audio z wyższej półki również "oświetlone"...

Technologia jest demokratyczna. Daje się wykorzystywać w każdej kategorii cenowej sprzętu... 

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Przy muzyce będę się chwalił, ile wydaje na kable.

Nie, na kable w tej cenie masz poderwać. Która dziewczyna się oprze osobie która na kable wydała taką kasę. Może podejrzewać że ma jeszcze wielokrotność tej kwoty. No i wydanie takiej kwoty świadczy o fantazji a druga strona chyba takich lubi 😉.

Godzinę temu, przemak napisał:

Jak się zaprasza dziewczyny na słuchanie płyt, to trzeba mieć korkociąg i prezerwatywy. Płyt nie trzeba mieć 😉

Nastrojowa muzyka w tle działań związanych z podrywem jest mocno wskazana, to tworzy nastrój, oczywiście jakiś drink jest obowiązkowy, to wzmacnia nastrój a jak drugą stronę zainteresuje naprawdę kabel za taką astronomiczną kwotę to może nawet dojść do katastrofy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

22 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie, na kable w tej cenie masz poderwać. Która dziewczyna się oprze osobie która na kable wydała taką kasę. Może podejrzewać że ma jeszcze wielokrotność tej kwoty.

Jak rozniesie się, że jestem taki głupi i bogaty, to nie będę musiał podrywać.

Tyle znalazłeś zastosowań dla kabli...aż się wierzyć nie chce.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Jak zaprasza się dziewczyny na kabel za milion to chyba nie po to żeby słuchać muzyki. Słuchać będziecie tego kabla 😉.

Jak to zwykle bywa największe emocje budzi kabel ... nawet a chyba raczej zwłaszcza u kablosceptyków ... 😉

Co powiecie na taki system 100tys źródło, 300tys wzmacniacz, 500tys kolumny ... reszta z miliona na "akcesoria" typu kable czy listwy ... 

Zestaw za "bańkę" a nadal "nie gra" satysfakcjonująco ... można się rozczarować?

A teraz wylutuj kości i podzespoły bierne. Ile tego będzie? Poniżej kilku tysięcy nawet jakby było produkowane z pyłu księżycowego.

Ile może kosztować taka frezowana super dizajnerska obudowa? Z 10tysi? 

No bo, że topologia jest żywcem wzięta z kart katalogowych to wiadomo. 

Masz odpowiedź dlaczego hi-end nie musi grać. W zasadzie elektrycznie niczym nie różni się od klasy średniej. A bywa i gorzej.

Płaci się jedynie za markę. Jak ktoś chce to płaci.

Z drugiej stroni nie ma co naśmiewać się z tych cen. Ostatnio coś tam klepałem. Na różnych przetwornikach, różnych dechach, różne elementy w zwrotnice, również układy aktywne...  

I jak podliczyć do kupy taki zestaw stereo to wychodzi z palcem w d.... nawet z 15 tys. A to żadna marka przecież...

10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

No bo, że topologia jest żywcem wzięta z kart katalogowych to wiadomo. 

Masz odpowiedź dlaczego hi-end nie musi grać.

Zabrzmiało tak jakby topologia z kart katalogowych była ułomna.

W dniu 1.11.2022 o 08:37, Lech36 napisał:

Zabrzmiało tak jakby topologia z kart katalogowych była ułomna.

Nie jest ułomna, często jednak jest w niej minimum by działało poprawnie.
Nie znaczy też oczywiście, że źle. Ale można lepiej.
Choć lepsze może być złem dobrego.

W dniu 31.10.2022 o 16:20, przemak napisał:

Jak się zaprasza dziewczyny na słuchanie płyt, to trzeba mieć korkociąg i prezerwatywy. Płyt nie trzeba mieć 😉

Gol strzelony przy dobrej muzie liczy się podwójnie.

8 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie jest ułomna, często jednak jest w niej minimum by działało poprawnie.

Myślisz że producent jakiegoś scalaka proponuje aplikacje do tylko poprawnego działania? To nie jest działanie służące sukcesowi produkcyjnemu. Ja sądzę że że to co proponuje producent jest najlepsze, bo kto może lepiej znać swój wyrób jak nie producent? 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Myślisz że producent jakiegoś scalaka proponuje aplikacje do tylko poprawnego działania? To nie jest działanie służące sukcesowi produkcyjnemu. Ja sądzę że że to co proponuje producent jest najlepsze, bo kto może lepiej znać swój wyrób jak nie producent? 

Ale producent scalaka nie jest tożsamy z producentem sprzętu.
A Ci potrafią się chwalić doskonałym zaimplementowanym scalakiem nic nie wspominając o podłym jego towarzystwie w minimalnej ilości.

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Może być tak, że jak podaje się jakieś parametry, to podaje się schemat, rysunek płytki żeby każdy sobie mógł sprawdzić albo porównać ze swoją aplikacją.

Jest jeszcze tolerancja parametrów, więc gdyby selekcjonować może wyjść powyżej średniej no i można zrobić coś kosztem czegoś i znów będzie lepiej np. coś zrobić w setup kostki dac.

Kiedyś porównałem sobie parametry pewnego układu 16 bit i patrzę, a tam układy różnią się parametrami jak szum, liniowość, czyli cd będzie odtwarzane w zależności, a nie bez względu na układ.

Nie wiem, gdzie napisać, to może tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Łódź, piątek-sobota. Niekoniecznie koncerty, ale przedpołudniami pięć sal konferencyjnych jednocześnie z ciekawymi rzeczami. Może ktoś coś...

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

17 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale producent scalaka nie jest tożsamy z producentem sprzętu.
A Ci potrafią się chwalić doskonałym zaimplementowanym scalakiem nic nie wspominając o podłym jego towarzystwie w minimalnej ilości.

Minimalizm to raczej zaleta a nie wada. W końcu podobno każdy element składowy takiego np. DAC-a potrafi zmieniać brzmienie to im więcej elementów tym gorzej 😉. Zresztą znane marzenie audiofila z dawnych analogowych lat to sprzęt w którym wkładka gramofonowa połączona jest bezpośrednio z ZG kablem posiadającym wzmocnienie 😉. "Podłe towarzystwo" jakiegoś scalaka to wymysł czysto audiofilski. "Towarzystwo" ma być odpowiednie do miejsca stosowania, ale chyba w aplikacjach fabrycznych nikt nie sugeruje jakich elementów należy używać, tam podają tylko wartości elementów w aplikacji.
P.S. Czy ktoś kiedyś próbował porównać sprzęt z aplikacjami fabrycznymi z tym samym  sprzętem z aplikacjami audiofilskimi (modyfikowanym)? Oczywiście porównać w sposób techniczny, czyli przestrzegając procedur porównawczych. Opowieści po czasie jakiego to olśnienia doznało się po modyfikacji to raczej w większości bajki opowiadane na potrzeby jakiejś sytuacji np. marketingu. Oczywiście część tych opowiadań może być prawdziwa, ale do tego żeby taka sytuacja miała miejsce potrzebne jest przestrzeganie procedur w trakcie porównań a z tym w pracach "badawczych" wielu hobbystów są problemy. 

17 godzin temu, J.Jerry napisał:

Jest jeszcze tolerancja parametrów, więc gdyby selekcjonować może wyjść powyżej średniej no i można zrobić coś kosztem czegoś i znów będzie lepiej np. coś zrobić w setup kostki dac.

Będzie lepiej pod względem technicznym, np. zniekształcenia spadną z 0,01% do 0,0001%. Czy da się taką zmianę usłyszeć, na pewno nie, ale do tego trzeba testu porównawczego wykonanego w oparciu o procedurę a nie o wiedzę że np. wymieniono kondensatory blokujące zasilanie z firmy jednej na drugą o tej samej pojemności tylko od producenta uznanego w świecie hobbystów za audiofilskiego. Doświadczenia robione na forach technicznych nie potwierdzają że takie wymiany mogą przynieść skutek możliwy do odebrania ludzkim słuchem, to głównie tylko działania wpływające na podświadomość hobbysty. 

19 godzin temu, wrogmitomanow napisał:

Gol strzelony przy dobrej muzie liczy się podwójnie.

Myślisz że to dobra recepta na zrobienie bliźniaków? 😉 

29 minut temu, Lech36 napisał:

Czy ktoś kiedyś próbował porównać sprzęt z aplikacjami fabrycznymi z tym samym  sprzętem z aplikacjami audiofilskimi (modyfikowanym)?

Wraz z modyfikacją wzmacniacz przestanie być fabryczny, obstawiam więc, że pojawi się "wypełnienie".

-----

15 godzin temu, przemak napisał:

Nie wiem, gdzie napisać, to może tu:

Ukryta Zawartość

Łódź, piątek-sobota. Niekoniecznie koncerty, ale przedpołudniami pięć sal konferencyjnych jednocześnie z ciekawymi rzeczami. Może ktoś coś...

Uważaj gdzie wklejasz, bo pojawi się nasz forumowy kolega i zrobi Wam wszystkim wykład o ukrywanych przed konsumentem 24-bit.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Wraz z modyfikacją wzmacniacz przestanie być fabryczny, obstawiam więc, że pojawi się "wypełnienie".

Widzisz, już coś sugerujesz, może pojawi się "wypełnienie" a może skończy się tak jak w Wielkopolsce w słynnym teście 😉

51 minut temu, Lech36 napisał:

Widzisz, już coś sugerujesz, może pojawi się "wypełnienie" a może skończy się tak jak w Wielkopolsce w słynnym teście 😉

Za wyniki z Wielkopolski obwiniałbym kolumny, które były tzw wąskim gardłem. Tannoy ma to do siebie, że powyżej jakiegoś poziomu nie zagra lepiej, nawet gdyby podłączyć do niego dużo lepszy wzmacniacz, uśredni wszystko i większej różnicy nie będzie słychać ... 

36 minut temu, szpakowski napisał:

Za wyniki z Wielkopolski obwiniałbym kolumny, które były tzw wąskim gardłem.

Nie no jasne.
Pojawiła się ta koncepcja jakiś czas temu i została ochoczo podchwycona przez uczestników tego spotkania.
Wcześniej jakoś inaczej to tłumaczyli albo znikali z dyskusji.

Znakiem tego aby usłyszeć różnice trzeba mieć "specjalny tor do wychwytywania różnic".
Wtedy słychać różnice po wymianie wszystkiego.
Pewien forumowy byt słyszał nawet różnice spowodowane spadaniem kurzu z poruszonych kabli.

Zresztą to logiczne.
Różnicę słychać w systemach na których słychać różnicę.
Na tych systemach na których nie słychać różnic to ich nie słychać.
Nie do podważenia.

Czasami mnie nachodzi pytanie czy te systemy do słuchania różnic to są te same co do słuchania muzyki.

16 minut temu, Froju napisał:

Znakiem tego aby usłyszeć różnice trzeba mieć "specjalny tor do wychwytywania różnic".

Zasadniczo aby usłyszeć różnice między np wzmacniaczami lub źródłem trzeba mieć przede wszystkim dobre kolumny które ewentualne różnice będą w stanie pokazać ... itd ... żeby usłyszeć różnicę w jakiści źródła trzeba mieć na tyle dobre kolumny i wzmacniacz żeby były w stanie ewentualne różnice wykazać ... 

To chyba logiczne ... ?

Jest jakiś próg zadziałania kabla. Można wziąć EQ i zmienić gdzieś o 0,1dB - czy będzie słychać, czy nie będzie, to wierzymy, że mimo wszystko korektor działa.

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Za wyniki z Wielkopolski obwiniałbym kolumny, które były tzw wąskim gardłem.

A konkretnie w tych ZG f-my Tanoy co stanowi ten problem że są one "wąskim gardłem" w systemie? 

32 minuty temu, szpakowski napisał:

Zasadniczo aby usłyszeć różnice między np wzmacniaczami lub źródłem trzeba mieć przede wszystkim dobre kolumny które ewentualne różnice będą w stanie pokazać

Następnego dnia na forum powinien pojawić się wpis uczestnika:
"Niestety jakość zestawu głośnikowego była tak niska, że wszystko brzmiało tak samo."

Tam natomiast chyba nikt nie pisał, że kolumny Lutka są do dupy?
Natomiast po latach pojawiła się ta koncepcja, że Tannoy...

Jeżeli ZG gra wszystko tak samo to "wytrawny audiofil" powinien to wychwycić po dwóch znanych sobie utworach i iść do domu.

Edytowane przez Froju
16 minut temu, Lech36 napisał:

A konkretnie w tych ZG f-my Tanoy co stanowi ten problem że są one "wąskim gardłem" w systemie? 

Trzecia śrubka od dołu ... 😉 

Godzinę temu, Froju napisał:

Niektóre wzmacniacze nie są w stanie wysterować danych kolumn. Te które wysterują zabrzmią lepiej. 

Akurat te Tannoy u Lutka były łatwe do wysterowania. Góra nie była zbyt wyrafinowana więc jakość wzmacniaczy miała mniejsze znaczenie. 

Byłem na odsłuchu Raidho TD 3.8 i te kolumny pokazywały jak na dłoni różnice pomiędzy wzmacniaczami. To była przepaść pomiędzy Accuphase a Classe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Zasadniczo aby usłyszeć różnice między np wzmacniaczami lub źródłem trzeba mieć...

Zamiast uwzniaślać słyszenie do hi-end-u, polecam koledze @szpakowski powrót do działu Start i poczytanie, na czym poczatkujacy audiofile słyszą. Uprzedzęam, nie trzeba mieć nic z tego co napisałeś, że mieć trzeba.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi