Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, J.Jerry napisał:

Oglądaliście taki serial MASH?

Tak, bardzo lubiłem ten sposób prezentacji dramatycznych wydarzeń. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Z jakimi postaciami się identyfikowałeś albo jakich nie lubiłeś?

Ten serial jest jakby odpowiednikiem wydarzeń na forum...walka w tle wydarzeń jest oczywiście o jak najlepszy dźwięk, a niektórzy bohaterzy filmu, to niektórzy uczestnicy forum.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Minimalizm to raczej zaleta a nie wada. W końcu podobno każdy element składowy takiego np. DAC-a potrafi zmieniać brzmienie to im więcej elementów tym gorzej 😉. Zresztą znane marzenie audiofila z dawnych analogowych lat to sprzęt w którym wkładka gramofonowa połączona jest bezpośrednio z ZG kablem posiadającym wzmocnienie 😉. "Podłe towarzystwo" jakiegoś scalaka to wymysł czysto audiofilski. "Towarzystwo" ma być odpowiednie do miejsca stosowania, ale chyba w aplikacjach fabrycznych nikt nie sugeruje jakich elementów należy używać, tam podają tylko wartości elementów w aplikacji.
P.S. Czy ktoś kiedyś próbował porównać sprzęt z aplikacjami fabrycznymi z tym samym  sprzętem z aplikacjami audiofilskimi (modyfikowanym)? Oczywiście porównać w sposób techniczny, czyli przestrzegając procedur porównawczych. Opowieści po czasie jakiego to olśnienia doznało się po modyfikacji to raczej w większości bajki opowiadane na potrzeby jakiejś sytuacji np. marketingu. Oczywiście część tych opowiadań może być prawdziwa, ale do tego żeby taka sytuacja miała miejsce potrzebne jest przestrzeganie procedur w trakcie porównań a z tym w pracach "badawczych" wielu hobbystów są problemy. 

Będzie lepiej pod względem technicznym, np. zniekształcenia spadną z 0,01% do 0,0001%. Czy da się taką zmianę usłyszeć, na pewno nie, ale do tego trzeba testu porównawczego wykonanego w oparciu o procedurę a nie o wiedzę że np. wymieniono kondensatory blokujące zasilanie z firmy jednej na drugą o tej samej pojemności tylko od producenta uznanego w świecie hobbystów za audiofilskiego. Doświadczenia robione na forach technicznych nie potwierdzają że takie wymiany mogą przynieść skutek możliwy do odebrania ludzkim słuchem, to głównie tylko działania wpływające na podświadomość hobbysty. 

Myślisz że to dobra recepta na zrobienie bliźniaków? 😉 

Analog za DAC zmienia wiele, nie da się tego nie usłyszeć.

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Sprawa oczywista, pytanie czy na lepsze? napewno na inne. Zależy co się komu podoba.

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Możliwe, ale trzeba umieć to udowodnić a nie tylko o tym mówić/pisać. Mam nadzieję że potrafisz tego dokonać. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Możliwe, ale trzeba umieć to udowodnić a nie tylko o tym mówić/pisać. Mam nadzieję że potrafisz tego dokonać. 

Chcesz żebym udowodnił zmianę. Tu słowami?
😂
To może Ty mi udowodnij, że nie zmienia 😉

28 minut temu, J.Jerry napisał:

Z jakimi postaciami się identyfikowałeś albo jakich nie lubiłeś?

Nie identyfikowałem się nigdy z postaciami z filmów, no może we wczesnej młodości trochę 😉. Może rola Sokolego Oka chyba była takim najbardziej charakterystycznym i przyciągającym uwagę zdarzeniem w tym serialu, ale inni też stawali na wysokości zadania, amerykański typ humoru w dramatycznych okolicznościach wojny.

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

To może Ty mi udowodnij, że nie zmienia

Ja nie mam do tego środków, ale na słynnym już ASR wielokrotnie to robili, a i tak bez skutku w niektórych grupach. 

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Chcesz żebym udowodnił zmianę. Tu słowami?

Oczywiście że nie chcę, słowami i to do tego korespondencyjnymi hobbysta potrafi wszystko opisać tak że "klękajcie narody", problem tym żeby wykazać że tego dokonała technika której słuchaliśmy.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Może rola Sokolego Oka

To jest główny bohater i do tego pozytywny, ale tak naprawdę daję zły przykład swoim zachowaniem...na tym polega sztuczka w tym filmie.

8 minut temu, J.Jerry napisał:

To jest główny bohater i do tego pozytywny, ale tak naprawdę daję zły przykład swoim zachowaniem...na tym polega sztuczka w tym filmie.

W czasie wojny w bezpośredniej bliskości frontu takie zachowanie może być dobrym czynnikiem odstresowującym.

21 godzin temu, przemak napisał:

Nie wiem, gdzie napisać, to może tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Łódź, piątek-sobota. Niekoniecznie koncerty, ale przedpołudniami pięć sal konferencyjnych jednocześnie z ciekawymi rzeczami. Może ktoś coś...

"Gala wręczenia nagrody Człowieka ze Złotym Uchem"

Że tak zapytam, kto z tego forum się zgłosił? 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, Adi777 napisał:

"Gala wręczenia nagrody Człowieka ze Złotym Uchem"

Że tak zapytam, kto z tego forum się zgłosił? 😁

To dla kolegi nagroda jest. Zasłużył 😉

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

Chodzi o odebranie nagrody?

Chcecie mu odebrać? 

nagrywamy.com

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Oczywiście że nie chcę, słowami i to do tego korespondencyjnymi hobbysta potrafi wszystko opisać tak że "klękajcie narody", problem tym żeby wykazać że tego dokonała technika której słuchaliśmy.

Nie wiem czy mnie z kimś nie pomyliłeś 😉
Ja piszę o realnych zmianach. W jednym z moich wzmacniaczy wymieniłem potencjometr, kondensatory sprzęgające, rezystory katodowe i kondensatory w zasilaczu.

Ale i tak największą zmianę przyniosło wymienienie lamp.

Oczywiście jak tu ktoś napisał nie zawsze zmiany idą na lepsze, też często mówię, że gra inaczej niekoniecznie lepiej. Dlatego jestem raczej sceptycznie nastawiony dla daleko idących modyfikacji.

Pamiętam scalak TDA 1514... Dawno temu kumpel prawie ze łzami w oczach przyniósł mi wzmacniacz właśnie z tymi końcówkami mocy na pokładzie i był to wzmacniacz raczej na tamte czasy nie za tani bo z tego co pamiętam 2400PLN kosztował. 

Kupiłem scalak, wymieniłem oba ale i tak stwierdził, że wzmacniacz już nie gra jak grał.

Jakie było moje zdziwienie jak takie same scalaki zobaczyłem w TV 🙂 . Ale aplikacja już inna.
Wzmacniacz miał stabilizatory napięcia dla końcówek mocy i zdecydowanie więcej towarzystwa wokół siebie.

17 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W jednym z moich wzmacniaczy wymieniłem potencjometr, kondensatory sprzęgające, rezystory katodowe i kondensatory w zasilaczu.

Jak potencjometr trzeszczał, kondensatory elektrolityczne wyschły i wymieniłeś to na nowe bez wad to różnica będzie ewidentna. Też słyszałem różnicę po takiej wymianie elektrolitów w moich byłych dłubankach aktywnych z metryką ponad 30 letnią. Jeden z elektrolitów w torze sygnałowym był tak wyschnięty że przestał przepuszczać sygnał, zmiana była wręcz nieprawdopodobna 😉.

17 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale i tak największą zmianę przyniosło wymienienie lamp.

Takie działania były podejmowane na ASR, nawet próbowali lampy różnych producentów, różnice w pomiarach były znaczne.

18 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dlatego jestem raczej sceptycznie nastawiony dla daleko idących modyfikacji.

Ja również, modyfikacje tylko niepotrzebnie powodują stres termiczny w modyfikowanych miejscach.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

jak za 500 godzin wygrzewanie zagrają jeszcze lepiej

Ale co?

Nie grają wcale i czekasz aż zagrają... czy są wybitne i mają jeszcze potencjał...?

Godzinę temu, Lech36 napisał:

nawet próbowali lampy różnych producentów, różnice w pomiarach były znaczne.

Były same hiendy! Co lampa to większy...

24 minuty temu, szpakowski napisał:

Że też Wam się jeszcze nie znudziła taka pisanina ...

Może taka dyskusja doprowadzi wreszcie do odkrycia tych zjawisk fizycznych, których nauka jeszcze nie odkryła a które tworzą zmiany wychwytywane przez wytrawnych hobbystów, stąd podtrzymywanie tematu 😉. Chociaż do powstania hipotez dotyczących tych zjawisk.  

50 minut temu, Lech36 napisał:

Może taka dyskusja doprowadzi wreszcie do odkrycia tych zjawisk fizycznych, których nauka jeszcze nie odkryła a które tworzą zmiany wychwytywane przez wytrawnych hobbystów, stąd podtrzymywanie tematu 😉. Chociaż do powstania hipotez dotyczących tych zjawisk.  

Nadzieja umiera ostatnia ... 😉

... stawiane hipotezy a także metody ich obalania czy potwierdzania nigdy nie zostaną zaakceptowane przez obydwie zainteresowane strony ...

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Scenariusz wygląda tak: oponenci dochodzą do wniosku, że żadne argumenty się nie przebiją, opuszczają wątek, a pozostali ogłaszają wygraną.

To tu można coś wygrać?

15 godzin temu, szpakowski napisał:

Król tego wątku jest jeden ... innych zwycięzców nie będzie ... 😉

No ba... Przecież tylko on zna wszystkie mity 😉 .

• Pokaż nowe odpowiedzi