Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

33 minutes ago, paww said:

Proponuję stworzyć opis wzorcowego dźwięku, w jakikolwiek możliwy sposób, może być model matematyczny, za pomocą wykresów, układów współrzędnych, przebiegów charakterystyk, harmonicznych, ale może też być opis słowny, literatura, poezja czy inne formy wyrazu, nawet malarstwo albo rysunek techniczny itd. 🙂  

Nie ma czegoś takiego. Każdy inaczej słyszy i każdy lubi co innego.

Niestety idealnie płaska charakterystyka częstotliwościowa rzadko komu się podoba. Wydaje mi się, że większość preferuje podbity bas o czym świadczy częste faworyzowanie ciepłych kolumn/wzmacniaczy.

Harman na przykład dostosowywał słuchawki do swojej zdaniem najlepszej charakterystyki, którą niby preferowało 64% ludzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co pamiętam np AKG K371 był modelem który dobrze miał ją oddawać ale mi w ogóle nie pasowały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lukas752
53 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pamiętaj, że są tu tacy słyszący jak nietoperze 😉
Uszy uszom nie równe. I to akurat jest prawda.

Nikt tego nie neguje, gorzej jak jakiś użytkownik uszu błędy przez nie popełniane zaczyna przypisywać sprzętowi to już co innego. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

To się na pewno nie uda, ale próbować można 😉.

Lechu Twoja wiedza techniczna oraz zamiłowanie do pomiarów i wykresów powinna Ci to umożliwić ... 

... ewentualnie można poprosić Amira 😉

13 minut temu, szpakowski napisał:

... ewentualnie można poprosić Amira

Lepiej poprosić Amira, on ma odpowiedni sprzęt do analiz audio zarówno w domenie akustycznej jak i w domenie elektrycznej. Ten sprzęt jest dosyć kosztowny i jego zakup do wykonania kilku pomiarów jest raczej mało sensowny, ale obserwacja testów wykonanych/wykonywanych na ASR jak najbardziej wskazana. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To podstawa, ma się nam podobać. W jaki sposób osiągneliśmy zadowolenie to drugorzędna sprawa. 

Dopóki innych w błąd nie wprowadzamy to jest ok. A jak się wypowiadamy publicznie to bierzemy na klatę, że ktoś publicznie odpowie. Może lrzy tym nasz błąd wykazać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

... ewentualnie można poprosić Amira

Wyczynowi są jak tvp. Gdy o (Tusku) Amirze od wielu wpisów cicho, sami go przypomną.

Może to  już ten czs, by zacząć "to wszystko" nazywać Winą Amira!  😋

Edytowane przez iro III

Znowu wina? Wina Amira, Wina Tuska... i polityka i hobby audio sprzyjają alkoholizmowi! Cie choroba... 😉

Edytowane przez Tadeiro

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

27 minut temu, iro III napisał:

Może to  już ten czs, by zacząć "to wszystko" nazywać Winą Amira!

Lepiej będzie brzmieć "Wina Amira" to przez analogię do Wina Tuska. Ciekawe czy dobre są te wina 😉?  

15 godzin temu, Lech36 napisał:

Kiedyś w którymś z wątków próbowano ustalić co to jest hi-end. Chyba wyszło na to że to stan umysłu. Nie ma parametrów i norm technicznych charakteryzujących hi-end. 

Może @tedi02?

Organ słuchu nie wystarczy, trzeba jeszcze używać takiego organu jak mózg. Słuch bez współpracy mózgu nie zadziała. 

Uważnie obserwującym technikę hobbystom.

No widzisz, to są Twoje argumenty 🤣 nie widzę nic złego jeśli się jest hobbystą, ale ty włazisz w buciorach w różne wątki, i usiłujesz narzucać jeden I ten sam temat .Może daj innym normalnie funkcjonować, a ty zostań obserwatorem.

7 godzin temu, iro III napisał:

Taaaaa, jak wyżej.

Mniej emocji, to nie walka o życie.

Nadal nie pojmujesz, pomiary weryfikują co najwyżej WSTĘPNE PORÓWNANIA jeśli ktoś, tych porownań na WSTĘPIE potrzebuje.

Nie służą do słuchania. No, to teraz już (w końcu) wiesz? 

Niepotrzebnie się emocjonujesz, to niezdrowe jest.

Ty wiele rzeczy nie rozumiesz.Pomiary wykonuje producent urządzenia,  ja słucham go czy mi odpowiada brzmienie.Moze ty kupujesz klocki na podstawie pomiarów, danych technicznych  .Jeśli tak gratuluję. 

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Pamiętajmy że nie wystarczy udowodnić że coś wpływa, potrzebny jest jeszcze dowód że jakiś wpływ można odebrać ludzkim słuchem. 
Czekać na nowe odkrycia najlepiej jest przy dobrej muzyce sączącej się z naszych wspaniałych systemów grających. 

Ty taki ulomny jesteś? Czy udajesz?Kto ,komu ma coś udowadniać, że mu tak czy inaczej gra i tak to odbiera . Tyłu ci już pisało że masz obsesję, nie usiłuj jej na innych przerzucać.

55 minut temu, iro III napisał:

Wyczynowi są jak tvp. Gdy o (Tusku) Amirze od wielu wpisów cicho, sami go przypomną.

Może to  już ten czs, by zacząć "to wszystko" nazywać Winą Amira!  😋

Wyluzuj ... 

Swoje opinie na temat sprzętu wydaje na podstawie własnych doznań "nausznych". Wychodzę z założenia, że sprzęt który dobrze gra musi być dobrze skonstruowany i dobrze wypadać w pomiarach. Ufam swoim zmysłom w granicach zdrowego rozsądku bardziej niż pomiarom. Jak widać na podstawie lektury tego forum są ludzie którzy bardziej ufają pomiarom niż swoim uszom. Osobiście w nosie mam sprzęt który słabo gra a w pomiarach wypada super wyczynowo. 

Pora na nową ankietę:

A) sprzęt, który ma wybitne parametry i świetnie wypada w pomiarach, ale gra średnio.

B) sprzęt, który ma kiepskie parametry i średnio wypada w pomiara, ale gra miodnie.

Który wybierzesz? 😁

55 minut temu, tedi02 napisał:

Może daj innym normalnie funkcjonować, a ty zostań obserwatorem.

Lepiej będzie jak Kolega zostanie obserwatorem, może nauczy się Kolega normalnie funkcjonować.

16 minut temu, szpakowski napisał:

Niestety nie każdy sprzęt który ma super parametry zagra dobrze ... 

A próbowałeś dojść dlaczego tak się dzieje i jaka jest wg Ciebie definicja "dobrego grania" sprzętu?

48 minut temu, szpakowski napisał:

Swoje opinie na temat sprzętu wydaje na podstawie własnych doznań "nausznych". Wychodzę z założenia, że sprzęt który dobrze gra musi być dobrze skonstruowany i dobrze wypadać w pomiarach.

Niczyj kaprys w niczyjej akustycenie nie jest wyznacznikiem niczego, Twój także.

59 minut temu, tedi02 napisał:

Ty taki ulomny jesteś?

To raczej ci co kwestionują naukę i testy z ASR oparte o technikę i naukę zaliczają się do ludzi ułomnych.

Godzinę temu, tedi02 napisał:

Kto ,komu ma coś udowadniać, że mu tak czy inaczej gra i tak to odbiera .

Ci co twierdzą że "słyszą" zmiany w porównaniach powinni to zrobić. To chyba normalne. 

7 minut temu, Lech36 napisał:

A próbowałeś dojść dlaczego tak się dzieje i jaka jest wg Ciebie definicja "dobrego grania" sprzętu?

Nie mam takiej potrzeby. Mój gra świetnie i ma super parametry.

Teraz, szpakowski napisał:

To tak jak moje systemy, grają świetnie i mają dobre parametry choć nie rekordowe.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

I całe szczęście! Bo jeśli grałby Ci świetnie przy kiepskich parametrach, to byś "udowodnił", że ktoś spieprzył pomiary. A tak to wyszło po Lechowemu.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, Lech36 napisał:

To tak jak moje systemy, grają świetnie i mają dobre parametry choć nie rekordowe.

Idź na rekord! bądź jak Amir!

5 minut temu, szpakowski napisał:

Idź na rekord! bądź jak Amir!

Rekordy mnie nie interesują, są fajne w oglądaniu, ale nic nie wnoszą do słuchania, określają tylko jakość techniki. "Rekordy" działają już poza możliwościami słuchu człowieka. 

P.S. I jeszcze jedno, to nie Amir idzie na te rekordy tylko producenci sprzętu dostarczanego do testowania przez ASR. 

55 minut temu, Lech36 napisał:

Rekordy mnie nie interesują, są fajne w oglądaniu, ale nic nie wnoszą do słuchania

No weź ... 😉 nic nie wnoszą do słuchania? To Ty Lechu jesteś taki pomiarofil-meloman!

19 minut temu, tedi02 napisał:

TECHNIKE I NAUKE ZOSTAW KONSTRUKTOROM SPRZETU! 

A może by tak szacunek dla ich pracy wyrazić zaprzestaniem pieprzenia bzdur? No bo skoro kablofil uchem potrafił podnieść jakość dźwięku o dwie klasy, to jak bardzo nie potrafił tego zrobić konstruktor, skoro w porównaniu do kablofila jakość dźwięku o dwie klasy obniżył?

tedi02

Przychodzisz tutaj i tylko siebie i nas denerwujesz. Nie możesz udać się do innych nie-antywoodu tematów? Na normalnym forum byś już wyleciał na kilka miesięcy za te posty.

Zostawiam dla rozważenia przez zaglądających do tego forum:

Jakie argumenty mają obie strony kabla:

1. ludzie twierdzący, że nie słyszą kabli:

Słyszą wpływ kabli mniejszy lub większy, pomiary nie są dla nich ważne bo nie oddają tego co słyszą. Twierdzą, że są poza pomiarowe cechy dźwięku ale tego nie potrafią udowodnić.

Ich argumenty: masz za słaby sprzęt.

Ich problem: ślepe testy, w których polegli i których się śmiertelnie boją, profesjonalne fora jak ASR i ludzie znający się na temacie jak Amir, ludzie techniczni, którzy wiedzą jak działa prąd elektryczny.

2. ludzie twierdzący, że nie słyszą kabli:

Możliwe, że nigdy nawet nie sprawdzili czy czasem nie słyszą wpływu kabli ale:

- powołują się na testy których prawdziwości nie da się podważyć, np te na ASR, Amira

- rozumieją i nie podważają wpływu psychiki człowieka na odbiór dźwięku

- są chętni do przeprowadzenia ślepych testów bo się nie boją wyników bo takich testów było mnóstwo i ich wyniki były jednoznaczne

- nie tracą kasy na pierdoły, pewnie są biedniejsi od kablarzy bo żeby wywalić 1000 zł na kabel który nawet według nich wpływa tylko w 1% na dźwięk to bym musiał chyba 100k miesięcznie zarabiać.

Proszę dopisywać swoje argumenty.

20 minut temu, Lukas752 napisał:

Proszę dopisywać swoje argumenty.

Nie ma czegoś takiego jak "swoje argumenty" - są fakty, które można uszanować, a można wbrew nim pieprzyć bzdury.

• Pokaż nowe odpowiedzi