Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

A jeśli już przy kaseciakach 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
14 minut temu, Kostucha napisał:

Ukryta Zawartość

Widzę podwójnie! 😮

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Nawąchałem się spalin Kamaza - idąc na spacer. Wystarczy że przejechał obok i przez 300m śmierdziało. ;(

Niezły sprzęt!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

55 minut temu, kangie napisał:

@Kostucha miło czytać takie wspomnienia.

U mojej babci we wiosce pod Wrocławiem (okolice kolosa LG) była taka wielka kobieta. Nazywali ją "babochłopem". Męża miała kogucika. Podobnie jak u Ciebie. Jak zdzieliła go ścierą, to ślad na szyi miał widoczny tygodniami.

To dopiero była przemoc domowa.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

11 godzin temu, Kostucha napisał:

Ukryta Zawartość

Sharp z X-BASS em? Czy się mylę 🤔

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Sharp

Dobre tv oferował. Teraz nie wiem.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

11 godzin temu, kangie napisał:

Nawąchałem się spalin Kamaza - idąc na spacer. Wystarczy że przejechał obok i przez 300m śmierdziało. ;(

Niezły sprzęt!

Kamaz czy magnetofon? 😁

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Sharp z X-BASS em? Czy się mylę 🤔

Trzy głośniki 👍🏻

4 minuty temu, kangie napisał:

Tak jest, magnetofon! Kamaz - nie! 😄

Trafiło się nie raz przez pół miasteczka ciągnąć za takim „Kama 3”. Wcale widać go nie było 🤧😵‍💫

39 minut temu, Kostucha napisał:

Trzy głośniki 👍🏻

39 minut temu, kangie napisał:

Właściwie to pięć, bo jeszcze dwa piezoelektryki 🙂 i bass reflex prawdziwny 🙂

13 godzin temu, malikali napisał:

Grającym kablem im grubszy tym głośniej gra 🙂

To prawda bo ma mniejszy opór przejścia, ale tej różnicy głośności na odcinkach o długościach używanych w domu, moim zdaniem nie da się się wykryć przy pomocy słuchu, chyba że rozważymy jakieś skrajne przypadki. 

Poza tym to tylko różnica głośności a na tym forum trwają poszukiwania jakości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W szczególności jak żona się dowie ile kosztował to zamiast ustawiać do kąta za karę może sprawdzić opór przejścia takiego kabla przez plery, a wówczas zgra uuu, aż zawyje 🙂

9 godzin temu, Lech36 napisał:

To prawda bo ma mniejszy opór przejścia, ale tej różnicy głośności na odcinkach o długościach używanych w domu, moim zdaniem nie da się się wykryć przy pomocy słuchu, chyba że rozważymy jakieś skrajne przypadki. 

Poza tym to tylko różnica głośności a na tym forum trwają poszukiwania jakości.

W skrajnym przypadku, może zmienić charakterystykę ZG.

14 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W skrajnym przypadku, może zmienić charakterystykę ZG.

Zgadza się może, ale nie tak szybko jak się niektórym wydaje, choć niektóre wynalazki wytwarzane przez audiofilskie firmy próbują sprowokować takie działanie przewodów połączeniowych montując różne dodatkowe elementy na kablu lub we wtyczkach przyłączeniowych żeby dało się zmianę usłyszeć 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 20.04.2023 o 10:54, Lech36 napisał:

Gdzież bym tam śmiał narzucać się komuś jako wzór,  to domena ludzi mających ciągoty sekciarskie. Zresztą widać że na forum jest mnóstwo osób starających się unikać wiedzy o technice sprzętu którego używają.

Możliwe, ale tego nie daje się wyczuć z Twojego zachowania.

Tedi co z Tobą, nic mnie nie boli, muzyki słucham prawie na okrągło cały dzień. Różnice też słyszę, ale umiem oddzielać te które tworzy sprzęt od tych które powstają na skutek występowania innych zjawisk z którymi sprzęt nie ma nic wspólnego. 

Wiara jest silnie obecna w grupie audio hobby, nic na to się nie poradzi. Choćby teksty o niezbadanych przez naukę zjawiskach występujących w sprzęcie na które czasem powołują się hobbyści i to pewnie takich które działają w zakresach które obejmuje słuch ludzki i jego progi czułości. Całkowicie ignorują takie osoby istniejące zjawiska które rzeczywiście mogą zmieniać postrzeganie dźwięku a nie są związane bezpośrednio z działaniem toru audio. 

Nie trąbię tylko piszę tak jak druga strona od lat pisze (trąbi 😉) o tym np. jak kablami można zmieniać brzmienie a nawet przestrzeń i co gorsza nawet kablami sieciowymi to można robić. Nie czujesz dysonansu w stosunku do nauki? 

Nie wiem czy tobie tłumaczyć jak krowie na rowie ? Prosto czy bardziej wyrafinowanych słów użyc ?  Gdybyś słuchał muzyki ,miał sprawny słuch , przyzwoity sprzęt grający ,ciut lepiej grający od boomboxa z Tajlandii  ,nawet  do głowy by ci nie przyszlo zadawac takich naiwnych ,na poziomie przedszkolaka pytań 😀 Dysonansu do nauki ? 🤣 Ktoś , ktokolwiek mający jakąkolwiek wiedzę z dziedziny audio wie że podstawą ,poprawności brzmienia  ,jest Zasilanie ,!!! Oprócz  dobrej jakości trafa ,czy klasycznego ,toroidu  ,r core , a nawet o core ,co dla ciebie jest opisem z zaświatów 🤣   to dalszym elementem bardzo wpływającym jest mostek prostowniczy , kondensatory filtrujące i kabel zasilający !!!! Jak  można powątpiewać w działanie  jakiegokolwiek elementu ,nie sprawdzając ? PYTAM ,SPRAWDZILES ?    Jeśli tak ,podaj typy kabli które nic nie zmieniły ? Ciągle zadasz dowodów , więc teraz ja poproszę . Ja słyszę różnice między śpiewem słowika a wyciem wołu ,ty (z przyczyn wcześniej wymienionych)  żądasz dowodów w postaci pomiarów ,testów różnicowych , bo to niemożliwe !  A jeśli ktoś ,pisze że słyszy różnice ,posadzony jest o omamy słuchowe , audiovoodo ,o wiarę 🤣🤣🤣  proszę cię  zastanów się  ,policz do 10 ,gdy będziesz następny raz coś podobnego pisał.  To że ,,mordki,,znikły ,nie znaczy iż wszystkie twoje wpisy będą już mondre 😁

Ja bynajmniej pisze z mając wiedzę teoretyczną i praktyczną ,nie jestem niewolnikiem Amira  ,nie pobieram z tego tytułu jakichkolwiek profitów ,nie jestem z branży  ,słucham muzyki .🙂

37 minut temu, tedi02 napisał:

Nie wiem czy tobie tłumaczyć jak krowie na rowie ? Prosto czy bardziej wyrafinowanych słów użyc ?  Gdybyś słuchał muzyki ,miał sprawny słuch , przyzwoity sprzęt grający ,ciut lepiej grający od boomboxa z Tajlandii  ,nawet  do głowy by ci nie przyszlo zadawac takich naiwnych ,na poziomie przedszkolaka pytań 😀 Dysonansu do nauki ? 🤣 Ktoś , ktokolwiek mający jakąkolwiek wiedzę z dziedziny audio wie że podstawą ,poprawności brzmienia  ,jest Zasilanie ,!!! Oprócz  dobrej jakości trafa ,czy klasycznego ,toroidu  ,r core , a nawet o core ,co dla ciebie jest opisem z zaświatów 🤣   to dalszym elementem bardzo wpływającym jest mostek prostowniczy , kondensatory filtrujące i kabel zasilający !!!! Jak  można powątpiewać w działanie  jakiegokolwiek elementu ,nie sprawdzając ? PYTAM ,SPRAWDZILES ?    Jeśli tak ,podaj typy kabli które nic nie zmieniły ? Ciągle zadasz dowodów , więc teraz ja poproszę . Ja słyszę różnice między śpiewem słowika a wyciem wołu ,ty (z przyczyn wcześniej wymienionych)  żądasz dowodów w postaci pomiarów ,testów różnicowych , bo to niemożliwe !  A jeśli ktoś ,pisze że słyszy różnice ,posadzony jest o omamy słuchowe , audiovoodo ,o wiarę 🤣🤣🤣  proszę cię  zastanów się  ,policz do 10 ,gdy będziesz następny raz coś podobnego pisał.  To że ,,mordki,,znikły ,nie znaczy iż wszystkie twoje wpisy będą już mondre 😁

Ja bynajmniej pisze z mając wiedzę teoretyczną i praktyczną ,nie jestem niewolnikiem Amira  ,nie pobieram z tego tytułu jakichkolwiek profitów ,nie jestem z branży  ,słucham muzyki .🙂

Tedi nie denerwuj się, wystarczy rozumnie podejść do tego co jest publikowane na ASR żeby zauważyć że większość z tego co napisałeś wyżej ma się nijak do rzeczywistości. Ty jesteś zaślepiony wiarą w swój słuch i nic nie jest w stanie Tobie pomóc, żadne tłumaczenie nawet najbardziej udokumentowane technicznie do Ciebie nie trafi. Cóż tacy ludzie też są wśród nas, nic się na to nie poradzi. Mnie tacy jak Ty nie przeszkadzają, mam muzykę której słucham w dużych ilościach, ona łagodzi podobno obyczaje, u Ciebie muzyka chyba działa nieco inaczej, ale cóż na to poradzić, nie znam odtrutki, musisz sobie dać radę sam.  

45 minut temu, Lech36 napisał:

Tedi nie denerwuj się, wystarczy rozumnie podejść do tego co jest publikowane na ASR żeby zauważyć że większość z tego co napisałeś wyżej ma się nijak do rzeczywistości. Ty jesteś zaślepiony wiarą w swój słuch i nic nie jest w stanie Tobie pomóc, żadne tłumaczenie nawet najbardziej udokumentowane technicznie do Ciebie nie trafi. Cóż tacy ludzie też są wśród nas, nic się na to nie poradzi. Mnie tacy jak Ty nie przeszkadzają, mam muzykę której słucham w dużych ilościach, ona łagodzi podobno obyczaje, u Ciebie muzyka chyba działa nieco inaczej, ale cóż na to poradzić, nie znam odtrutki, musisz sobie dać radę sam

Uważnie przeczytałem twój wpis , stwierdziłem i słusznie zauważyłeś  że używam słuchu do oceny muzyki . Natomiast ty usilujesz mnie przekierować na pomiary 🤣  nie wciskaj kitu że słuchasz muzyki 🙂

Nie odpowiedziałeś ,jakie kable zasilające czy interkonekty przestestowales , które u ciebie nie wniosły żadnych zmian a wydałeś werdykt.

Mam nadzieję że to była twoja opinia ,nie konsultowałes z twoim guru ?

A ja sobie też kupiłem taki kabel zasilający. Tak na próbę czy coś wniesie i choć podchodziłem sceptycznie to jednak kabel pozostaje u mnie. Cena w porównaniu z zasilającymi z półki hajend śmieszna. 

Ukryta Zawartość

IMG_2023-4-23-005257.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

6 godzin temu, tedi02 napisał:

nie wciskaj kitu że słuchasz muzyki 🙂

Wyobraź sobie że słucham muzyki, nie słucham kabli, gniazdek, i innych części toru audio tylko muzyki 🙂. Jestem z tego powodu łagodny zgodnie z zasadą że muzyka łagodzi obyczaje. Życzę Tobie dalszego badania wpływu ilości dźwięku w dźwięku na skutek przepuszczania go przez używane przez Ciebie elementy Twojego toru, kable, gniazdka, wzmacniacze, źródła, itp 😉.     

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Lech36 napisał:

Życzę Tobie dalszego badania wpływu ilości dźwięku w dźwięku na skutek przepuszczania go przez używane przez Ciebie elementy Twojego toru, kable, gniazdka, wzmacniacze, źródła, itp 😉.     

ty zapewne nie używasz ani źródła ani wzmacniaczy ani kabli ani gniazdka....

tobie wystarczy oglądanie pomiarow a muzykę wyobrażasz sobie na ich podstawie 🙂

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ty zapewne nie używasz ani źródła ani wzmacniaczy ani kabli ani gniazdka....

tobie wystarczy oglądanie pomiarow a muzykę wyobrażasz sobie na ich podstawie 🙂

Ale on gra twoimi kartami, zapewne zaprezentuje lepsze pomiary,
Ty z OB tez podpierasz się pomiarami.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

zapewne zaprezentuje lepsze pomiary

może go namówisz?

poza tym Ty też pomiary prezentowałeś a to znaczy , że nie wszystko w systemie stroiłeś na słuch 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

może go namówisz?

poza tym Ty też pomiary prezentowałeś a to znaczy , że nie wszystko w systemie stroiłeś na słuch 🙂

Od dawna nie robię pomiarów, tyle razy pisałem ze ucho i mózg nie równe mikrofonowi, pomiarowi
Wroc ...
Do ustawienien np. kolumn używam Test szumu kanałów i centrum, digital poziomice, digital do pomiarów kątów, metrówka 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, .:Gerard:. napisał:

digital poziomice, digital do pomiarów kątów, metrówka 

znaczy robisz pomiary 🙂

Lechu nie pokazał żadnych pomiarów bo nie umie ich robić

podnieca się tylko pomiarami z ASR

pod kątem pomiaru głośników masz o niebo większą wiedzę od niego

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, kichanadeta napisał:

A ja sobie też kupiłem taki kabel zasilający. Tak na próbę czy coś wniesie i choć podchodziłem sceptycznie to jednak kabel pozostaje u mnie. Cena w porównaniu z zasilającymi z półki hajend śmieszna. 

IMG_2023-4-23-005048.jpeg

IMG_2023-4-23-005257.jpeg

Właśnie wywalilem do elektrosmieci stare żelazko z takim kablem . Od strony żelazka była porcelanowa wtyczka. Taka audiofilska.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Wyobraź sobie że słucham muzyki, nie słucham kabli, gniazdek, i innych części toru audio tylko muzyki 🙂

My wszyscy słuchamy muzyki, tylko niektórzy na siłę siebie uszczęśliwiają i zamiast poprawić akustykę szukają tam, gdzie szukać powinni na samym końcu. 

Resztę sobie dopowiedz....😉

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Pokaż nowe odpowiedzi