Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Polecam przed kliknięciem "wyślij" zastanowić się, co wynika z tego co napisałeś.

Ja polecam Tobie przed kliknięciem „wyślij”, pozwolić przeczytać komuś to co napisałeś. Może jest jakaś aplikacja auto redagowanie tekstów. Próżno szukać logiki w Twoich komentarzach.

7 minut temu, Ajothe napisał:

ChatGPT może warto odpalić?!

2+2=4. Horyzont z balkonu, a teraz jeszcze Kargul z Pawlakiem. Tak będzie przez kolejne 300 postów. 

Wielce kształcące jego treści 🙂

Jeszcze parę lat temu fora służyły do wymiany doświadczeń i wniosków z zakupu, odsłuchu, modyfikacji i budowania kolumn i sprzętu audio. Teraz to jest jakieś centrum wysmiewania, drwin i filozofii - wiedzy nikomu niepotrzebnej. 

Niestety wszystko się zmienia…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Kończy się to Kargulem i Pawlakiem.

Spójrz na Twoją krucjatę tu na forum.

Prawda prawdą ale racja musi być po Twojej stronie.

W dniu 12.05.2023 o 01:09, Lech36 napisał:

Aż taki mściwy nie jestem, ale może kiedyś wypróbuję 😉

Jakby co, to polecam:

Z pozdrowieniami dla sąsiadki 😁

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Jakby co, to polecam:

Z pozdrowieniami dla sąsiadki 😁

Muszę zapisać do ulubionych, może się przydać 😁.

11 minut temu, Adi777 napisał:

Aż taki brutalny nie jestem, poza tym ta muzyka ma sprawiać mi przyjemność a ta z powyższego przykładu mi przyjemności nie sprawia 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, Lech36 napisał:

Aż taki brutalny nie jestem, poza tym ta muzyka ma sprawiać mi przyjemność a ta z powyższego przykładu mi przyjemności nie sprawia 😉.

Szkoda. Jakbyś zapuścił Brotzmanna, to by pomyślała, że sąsiad kupił karabin 😄

1 minutę temu, Adi777 napisał:

Szkoda. Jakbyś zapuścił Brotzmanna, to by pomyślała, że sąsiad kupił karabin 😄

Na nagłe zjawiska akustyczne dobre jest wymieniane już przeze mnie CD firmy Telarc "Ein Straussfest", ale pewnie bywają lepsze, np. rejestracja erupcji wulkanu czy coś w tym stylu. Tylko trzeba mieć inny system nagłośnienia niż moje, taki osiągający w miejscu odsłuchu ponad 120 dB SPL a mój najefektywniejszy to nie więcej niż 115 dB SPL w miejscu odsłuchu 😉.

P.S. Poza tym najlepsze efekty zawsze przynosi nie głośne granie a granie z normalną głośnością taką jak na co dzień słuchamy muzyki której druga strona nie lubi. Długotrwałe granie nie może też powodować rozdrażnienia u osoby odtwarzającej muzykę bo skutek w takim wypadku może być odwrotny.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

21 minut temu, Ajothe napisał:

ak czytam wartości około 100db, czy nawet 90db to wydaje mi się, że ktoś ma uszkodzony słuch 🤔

To raczej zależy, jak długo by się tak słuchało.

28 minut temu, Ajothe napisał:

Średnio 80db to dla Was za mało? 

80dB SPL w miejscu odsłuchu to raczej nie  jest dużo, ale najczęściej też używam takiego poziomu do słuchania, no może trochę wyższego. 

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak czytam wartości około 100db, czy nawet 90db to wydaje mi się, że ktoś ma uszkodzony słuch 🤔

W moim przypadku piszę o pomiarze aplikacją na telefon a to nie są za dokładne środki pomiarowe. Wykorzystuję tą aplikację tylko do porównań koncert/dom. Na głośnym, dobrze nagłośnionym koncercie rockowym pomiar tą aplikacją wykazał w porywach 108-112dB SPL w miejscu w którym siedziałem na widowni. Uszkodzenie słuchu to tylko jak tego typu głośności używa się często albo aplikuje się ją przez długi okres czasu w jednym odcinku. W moim przypadku nie nadużywam takich poziomów i są to poziomy krótkotrwałe wynikające z ulubionych rodzajów muzyki. 

15 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...racja musi być po Twojej stronie.

Nie musi: wykaż, że nie jest.

15 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Spójrz na Twoją krucjatę tu na forum.

Na co!? Mam ochotę to piszę - nie pasuje Ci to nie czytaj.

-----

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Średnio 80db to dla Was za mało? 

Ja lubię gdy śpiew z hifi jest tak głośno, jak na żywo rozmowa podniesionym głosem. Nie mam czym dokładnie zmierzyć, ale 80dB to może być zbyt dużo.

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Jak czytam wartości około 100db, czy nawet 90db to wydaje mi się, że ktoś ma uszkodzony słuch 🤔

halas.jpg

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W lesie najlepiej. Można odpocząć i oddech złapać.

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

halas.jpg

Zamiast wklejać n'ty raz takie tabelki może warto zastanowić się nie nad samą wartością natężenia a jej wpływem na organizm ludzki oraz słuch. Zbyt głośne słuchanie muzyki powoduje stopniowo nieodwracalne ubytki słuchu. Przyjemność z głośnych odsłuchów również jest na dłuższą metę wątpliwa, ponieważ po pewnym czasie przychodzi zmęczenie.

Jak będziecie słuchać swojej ulubionej muzyki gdy ogłuchniecie? Jaki sens będą miały takie dyskusje na forach i kompletowanie coraz to lepszego sprzętu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, Sznup napisał:

Zbyt głośne słuchanie muzyki powoduje stopniowo nieodwracalne ubytki słuchu. Przyjemność z głośnych odsłuchów również jest na dłuższą metę wątpliwa, ponieważ po pewnym czasie przychodzi zmęczenie.

Dawno temu …

… zmęczenie aż tak szybko nie przychodziło. Miałem jednak na uwadze sąsiadów. Głośno, kiedy oni byli w pracy, a mi nie chciało się tego dnia iść do szkoły. 🙂

Tak jak wzrok adaptuje się do światła, tak i słuch adaptuje się do dźwięku, w przypadku słuchu można sobie nie zdawać sprawy z tego, że nadwyrężamy pracę tego narządu, znakiem ostrzegawczym po takiej dawce jest pisk w uszach, ale nie zawsze.

A taki Westbam lub inne umcy- umcy często słyszałem „przejeżdżające”. Takie beczki niektórzy w bagażnikach wozili. Gdzieś w maluchu na tylnym siedzeniu widziałem taki superbasswoofer zamknięty w jakimś kawałku 15” rury owiniętej kocem. I zimne łokcie 😁

9 minut temu, malikali napisał:

Tak jak wzrok adaptuje się do światła, tak i słuch adaptuje się do dźwięku, w przypadku słuchu można sobie nie zdawać sprawy z tego, że nadwyrężamy pracę tego narządu, znakiem ostrzegawczym po takiej dawce jest pisk w uszach, ale nie zawsze.

Nie wiem jak to jest ze słuchem, ale wzrok podobno nie psuje się od komputerów, telewizorów, czy czytania przy słabym oświetleniu. Meczy się, czego skutkiem jest chwilowe pogorszenie widzenia, „piasek w oczach” itp., ale się nie psuje. 

Wada wzroku jest wrodzona, tracenie ostrości jest efektem starzenia się, ale to można skorygować, ale w Polsce dużo osób nadal myśli, że jak wyda połowę kwoty to będzie dobrze a później "nic to nie daje" ktoś przestał widzieć na jedno oko" "widzi gorzej od tamtej pory" 

Niestety na tą chwilę jeszcze nie ma możliwości korygowania słuchu 😞 dlatego warto kupić sprzęt na którym można podbić wysokie i niskie 😄

Znalezione w sieci

Za maksymalną bezpieczną wartość uznaje się 85 decybeli, powyżej w zależności jak długo spędzamy czasu następuje już stopniowe lub natychmiastowe bezpowrotne uszkodzenie słuchu i przedstawia się to tak:

ciągła głośność           -              czas

85db                              -              8 godzin

88db                              -              4 godziny

91db                              -              1 godzina

94db                              -              30 minut

97db                              -              15 minut

100db                            -              7,5 minuty

103db                            -              4 minuty

106db                            -              2 minuty

112db                            -              1 minuta

115db                            -              30 sekund

Nie sądzę aby też można było tak przełożyć to na każdego, bo u osoby już z ubytkiem zapewne dalsze pogłębianie w tym zakresie jest już inne, no ale daje to pewien ogląd 🙂

3 minuty temu, raiwan napisał:

Wada wzroku jest wrodzona, tracenie ostrości jest efektem starzenia się, ale to można skorygować, ale w Polsce dużo osób nadal myśli, że jak wyda połowę kwoty to będzie dobrze a później "nic to nie daje" ktoś przestał widzieć na jedno oko" "widzi gorzej od tamtej pory" 

Dużo ludzi kupuje okulary np. w aptekach. Chyba nie jest to rozsądne. 

Nawet oszczędzając słuch to i tak stopniowo traci się z każdym rokiem słuch o kilka procent już po trzydziestce. Lepiej korzystać za młodu. Unikać trzeba wystrzałów, odgłosów wszelkich narzędzi, głośnych pojazdów typu motor, no i samego mocnego wiatru.

Największą ironią audio jest to, że zanim zdobędziemy doświadczenie i dobry sprzęt to już mamy wady słuchu 😞

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi