Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Sznup napisał:

Chodzi o część którą będzie odtwarzał sub

Wyjaśnij miszczu dlaczego bas odtwarzany przez dedykowany głośnik, w dedykowanej obudowie, napędzany dedykowanym wzmacniaczem i usytuowany w lepszym akustycznie miejscu, miałby by być gorszy od tego z kolumn.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, Sznup napisał:

Chodzi o część którą będzie odtwarzał sub.

Swoją część sub będzie odtwarzał tak jak został zaprojektowany przez konstruktora, jakość zależeć będzie od jakości głośnika/głośników i zgrania z resztą zestawu bo harmoniczne instrumentów które są objęte zakresem suba wychodzą grubo ponad jego górną granicę przetwarzania. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

czerwony głośnik , zielony membrana bierna

czarny charakterystyka wypadkowa

Podobnie jak u mnie 🙂

Gość

(Konto usunięte)

drugim przykładem znakomicie zintegrowanej kolumny  z 4 ma subami

sa kolumny Arka Szwedy wystawiane z elektroniką Lampizatora na ostatnim audioshow

cztery subbasy Scan-Speak 23W/4557T02 aplikowane w obudowach zamkniętych każdy napędzany własnym wzmacniaczem na jeden kanał

19 minut temu, slawek.xm napisał:

oddanie przetwarzania pasma wyspecjalizowanemu  głośnikowi zazwyczaj poprawia brzmienie a nie je pogarsza

Zasadniczo się zgadzam, pod warunkiem, że głośnik nie będzie zasilany wzmacniaczem D-klasowym. Nie ma większego znaczenia czy będzie zintegrowany z kolumną czy będzie w osobnej obudowie.

Teraz, szpakowski napisał:

Zasadniczo się zgadzam, pod warunkiem, że głośnik nie będzie zasilany wzmacniaczem D-klasowym. Nie ma większego znaczenia czy będzie zintegrowany z kolumną czy będzie w osobnej obudowie.

Dokładnie. Sama zasada działania takich wzmacniaczy powoduje, że brakuje im wyrafinowania dlatego nigdy nie otrzymamy z nich bardzo dobrego dźwięku w żadnym paśmie.

27 minut temu, slawek.xm napisał:

sa kolumny Arka Szwedy wystawiane z elektroniką Lampizatora na ostatnim audioshow

cztery subbasy Scan-Speak 23W/4557T02 aplikowane w obudowach zamkniętych każdy napędzany własnym wzmacniaczem na jeden kanał

Jak się nie ma kasy na takie kolumny, to sobie można podobne zbudować samemu, wystarczy do monitorków dołożyć subik... albo dwa subiki i użyć je zamiast podstawek. W sumie to 606+2x608 cena podobna jak 603 - ciekawe co grałoby lepiej?

-----

12 minut temu, szpakowski napisał:

pod warunkiem, że głośnik nie będzie zasilany wzmacniaczem D-klasowym...

8 minut temu, Sznup napisał:

Sama zasada działania takich wzmacniaczy powoduje, że brakuje im wyrafinowania...

Tonący brzytwy się chwyta. Klasa D co najwyżej obnaży brak wyrafinowania nagrania czy całej reszty systemu, a uzupełnienie brakującego pasma subem poprawi ogólną jakość dźwięku niezależnie od technologii wzmacniacza.

Edytowane przez szymon1977

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Tonący brzytwy się chwyta. Klasa D co najwyżej obnaży brak wyrafinowania nagrania czy całej reszty systemu, a uzupełnienie brakującego pasma subem poprawi ogólną jakość dźwięku niezależnie od technologii wzmacniacza.

Nie wiesz o czym piszesz. Powielasz tylko to co wyczytasz na forum.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

przykładem znakomitej konstrukcji wykorzystującej głośnik subowy w obudowie strojonej membraną bierną są kolumny SF "Lilium"

To ciekawe🤔. W moich kolumnach są po 2 bierne membrany. Każda strojona na inną częstotliwość. Co pięknie widać gdy podłączymy generator.

Wolałbym by zamiast biernych membran były pełnoprawne głośniki 😕 .

31 minut temu, Sznup napisał:

Nie wiesz o czym piszesz. Powielasz tylko to co wyczytasz na forum.

Jak będziesz w UK to zapraszam, przekonamy się kto nie wie o czym pisze i tylko forumowe bzdury powiela.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wolałbym by zamiast biernych membran były pełnoprawne głośniki 😕 .

PR daje się wtedy gdy obudowa jest zbyt mała dla zastosowania tunelu bas reflex

gdyby zamiast PR dać głośniki drastycznie zmieniłyby się warunki pracy głośników

.... zbyt mała obudowa i basu mogłoby nie być w ogóle

50 minut temu, slawek.xm napisał:

PR daje się wtedy gdy obudowa jest zbyt mała dla zastosowania tunelu bas reflex

gdyby zamiast PR dać głośniki drastycznie zmieniłyby się warunki pracy głośników

.... zbyt mała obudowa i basu mogłoby nie być w ogóle

To zależy co uznamy za BASS, jest trochę konstrukcji zamkniętych i jakoś te niskie tony reprodukują. Są suby w obudowach zamkniętych. Obecne moje kolumny są większe od poprzednich, które miały dwa bass-reflexy.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To zależy co uznamy za BASS, jest trochę konstrukcji zamkniętych i jakoś te niskie tony reprodukują. Są suby w obudowach zamkniętych. Obecne moje kolumny są większe od poprzednich, które miały dwa bass-reflexy.

nie rozumiesz

rozciągnięcie basu zależy od wielkości obudowy głośnika

umieszczając w małej obudowie trzy głośniki zamiast jednegop , do którego objętość jest dopasowana zwiększysz efektywność wyższego zakresu odtwarzanego przez głośniki i drastycznie ograniczysz zejście czyli rozciągnięcie basu

poza tym masz głosnik do br a nie do obudowy zamkniętej dlatego brak rozciągnięcia basu jest absolutnie pewny

10 minut temu, slawek.xm napisał:

nie rozumiesz

rozciągnięcie basu zależy od wielkości obudowy głośnika

umieszczając w małej obudowie trzy głośniki zamiast jednegop , do którego objętość jest dopasowana zwiększysz efektywność wyższego zakresu odtwarzanego przez głośniki i drastycznie ograniczysz zejście czyli rozciągnięcie basu

poza tym masz głosnik do br a nie do obudowy zamkniętej dlatego brak rozciągnięcia basu jest absolutnie pewny

Ok, fajnie by było gdybyś jeszcze przeczytał co napisałem.
Napisałem tylko, że wolałbym 3 głośniki zamiast 1 z 2 membranami biernymi.
I moje "wolenie" wynika z tego, że wcześniej miałem kolumny z 2 niskotonowymi o mniejszej średnicy niż obecne, ale basu było z nich więcej. Może nie taki niski i dokładny  jak z obecnych jednak miał większego "kopa". Miały też dwa bass reflexy z tyłu i z przodu.

...

Model niższy od moich obecnych kolumn z tej samej serii nie ma membran biernych, za to ma bass reflex. Są też nieco mniejsze. I są to typowe podłogówki ponad metr wysokości.

16 godzin temu, Sznup napisał:

Dokładnie. Sama zasada działania takich wzmacniaczy powoduje, że brakuje im wyrafinowania dlatego nigdy nie otrzymamy z nich bardzo dobrego dźwięku w żadnym paśmie.

Musisz napisać do firmy Genelec i paru innych że ich ZG brakuje wyrafinowania ze względu na użycie wzmacniaczy klasy D 😉. Może nawet zaproponują Tobie zostanie konsultantem od klasy D? Kto wie?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

38 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jak tam @szymon1977, kupujesz? Pochwalisz się jak grają😁?

Nie, jestem w takim dziwnym momencie drogi audio, że od półtora roku słucham muzyki i potrzeby zmian nie odczuwam. Oczywiście wszystko mogłoby być lepiej, ale nic już nie jest źle - jest fajnie i tyle.

36 minut temu, Lech36 napisał:

Musisz napisać do firmy Genelec i paru innych że ich ZG brakuje wyrafinowania ze względu na użycie wzmacniaczy klasy D 😉. Może nawet zaproponują Tobie zostanie konsultantem od klasy D? Kto wie?

Napisałem, przed chwilą dostałem odpowiedź. Po zapoznaniu się z moimi argumentami zaprzestają produkcji kolumn z wykorzystaniem wzmacniaczy d-klasowych.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie, jestem w takim dziwnym momencie drogi audio, że od półtora roku słucham muzyki i potrzeby zmian nie odczuwam. Oczywiście wszystko mogłoby być lepiej, ale nic już nie jest źle - jest fajnie i tyle.

Więc wg twoich teorii pora już pożegnać się z forum. Zdobyłeś wiedzę i dokonałeś satysfakcjonującego zakupu. Napisz do admina z prośbą o likwidację twojego konta na forum o tematyce jak to ująłeś AGD.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

To co Cię tak zafascynowała oferta XTZ?

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To co Cię tak zafascynowała oferta XTZ?

Po prostu to zauważyłem - doa porównania V&W seria 6 to dwa monitory, jedna podłogówaka i... to wszystko.

-----

Godzinę temu, Sznup napisał:

Więc wg twoich teorii pora już pożegnać się z forum.

Na nazywają moją teorią głupot, które san wymyślasz.

• Redaktorzy
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Po prostu to zauważyłem - doa porównania V&W seria 6 to dwa monitory, jedna podłogówaka i... to wszystko.

VolksWagen??? 😉 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, Sznup napisał:

Napisałem, przed chwilą dostałem odpowiedź. Po zapoznaniu się z moimi argumentami zaprzestają produkcji kolumn z wykorzystaniem wzmacniaczy d-klasowych.

Super!!!

P.S. Do innych też napisz. To stanowczo niedopuszczalne używać wzmocnienia w klasie D 😉.

20 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ich (AVSowych szołmenów)  słychać na całym piętrze Golden Tulip. Czy muszą tak walić po uszach? Szybciej wychodzę niż wchodzę z tego ich pokoju, bo zdecydowanie jest za głośno.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, xetras napisał:

Ich (AVSowych szołmenów)  słychać na całym piętrze Golden Tulip. Czy muszą tak walić po uszach? Szybciej wychodzę niż wchodzę z tego ich pokoju, bo zdecydowanie jest za głośno.

na koncerty też pewnie nie chodzisz, zatem 🙂

Przecież w Sveda Audio nadają nazwy wyrobom. Możnaby podać o jaki model chodzi.

Nie mam nic odnośnie Sveda Blipo, Dapo albo czegoś tam, np. wraz z Wombatem, ale organizator przegina regularnie z wolumenem głośności (wg mnie).

No i nie posłuchałem ich (bo kilka minut to za mało).

Kiedyś, parę lat temu (chyba obok) było też Infado Boson, które bardziej zapamiętałem, ale to dawno temu było i nie wiem, czy są w produkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(To już 7-8 lat temu było)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Lech36 napisał:

Super!!!

P.S. Do innych też napisz. To stanowczo niedopuszczalne używać wzmocnienia w klasie D 😉.

zauważ , ze klasa D to teraz najtańsze i jedyne przystępne Kowalskiemu wzmaki

za dobre wzmaki w klasie A trzeba wydać już ponadprzeciętne pieniądze

poza tym klasa D wpisuje się w ekologiczną polityczną poprawność

kwestia jakości dźwięku to już pomijalny aspekt

2 minuty temu, xetras napisał:

Możnaby podać o jaki model chodzi.

nie wiem jak nazwano ten model

możesz mnie oświecić

image.thumb.png.3f2a0dae0aa5657067137a44a9772d58.png

10 minut temu, slawek.xm napisał:

na koncerty też pewnie nie chodzisz, zatem 🙂

Teraz są moduły matrycowe, to trzeba uważać, bo nap^^^dalają 

Ukryta Zawartość

Takich modułów aktywnych wisi kilka kilkadziesiąt na stronę.

Przy przesterach jest brak oddechu, który kiedyś był przy zasilaniu biernych paczek z pieca - tak, chyba na na przełomie lat 80/90 ten sposób nagłośnienia uległ zmianie.

(W nocy zajmuję się towarem na 2 województwa - to właściwy powód "nie chodzenia", a nie jakiekolwiek - brzmienie)

Tyko ja i @atmeg słyszymy w/w różnicę sceniczną.

Spróbuję poszukać nazwy tej konstrukcji od Sveda Audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka, dopisek

Teraz, slawek.xm napisał:

za dobre wzmaki w klasie A trzeba wydać już ponadprzeciętne pieniądze

I co z tego że pieniądze są ponadprzeciętne? Jeden ślepy test i wszystko jasne, tak na marginesie już trochę takich porównań się odbyło, ale bez przestrzegania zasad technicznych obowiązujących przy porównaniach. Ciekawe co by się zmieniło gdyby tych zasad przestrzegać, ale ekstremalni audiofile nie muszą przestrzegać zasad, wystarczy jeden rzut ucha a raczej oka i już wszystko jasne 😉.

3 minuty temu, xetras napisał:

Przy przesterach jest brak oddechu,

Toż to ewidentnie źle do potrzeb zaprojektowane nagłośnienie, nic więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi