Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem gdzieś tu, że ktoś był na koncercie i dużo gorszy dźwięk była na tym koncercie niż na głośnikach w domu. 

Koncerty też mogą być źle zrealizowane.
8 hours ago, slawek.xm said:

znaczy Amir nie jest dla ciebie idolem???

Audio ma mimo wszytko podstawy w technice i naukach ścisłych. To nie polityka, tu nie ma miejsca na idoli, wodzów, prezesów i ich widzi mi się. Wszystko można poddać obiektywnej weryfikacji a propagandę stosują tylko marketingowcy i szarlatani a la właściciel Combaka 😄

Kto tego nie rozumie dostaje w nagrodę produkt, który nigdy nie będzie działał tak jak to opisuje jego wytwórca. Taki który zdradził etykę inżynierską.

W dniu 1.09.2023 o 07:56, slawek.xm napisał:

@ASURA Jerzyk Ci robi darmową reklamę , takie chwile są słodkie 🙂

podziękuj mu chociaż 🙂

Obsypywanie g.. to nie reklama, poza tym parę lat nic nie sprzedaję za tym efekt zerowy! poza zniesmaczeniem jego pierdolcem który powinien być leczony. To tylko świadczy jak nisko mogą zejść w zawiści ludzie

Taki k... świat

To że wtedy nie miał uciułanych 4500złotych to jego problem ale do dziś liże cukierka przez szybę a to z natręctw i schizm zahacza już podchodzić pod masochizm😂

Do niego dalej nie dociera że pewne rzeczy też robi się dla sportu, masz pomysł, doświadczenie realizujesz i bingo!

Poza tym to tak z sufitu nie spadło-wcześniej przed samym pomysłem była krew, łzy i pot....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dla sportu czy nie dla sportu - bez znaczenia. Dalej, jak widzę wszystko sprowadzasz do problemów z kasą.

A tu zupełnie o co innego chodzi. Chodzi o coś znacznie bardziej ważnego niż jakieś tam nędzne srebrniki. 

Chodzi o to, że wypisując bzdury wprowadzasz nieświadomych tego ludzi w błąd. 

Mitomaństwo też powinno mieć swoje granice. 

Swoje "pomysły" w stylu ramki ze żwirkiem zachowaj dla siebie, bo publikując je kompromitujesz się pokazując, że nie masz pojęcia o tym co usiłujesz wcisnąć innym.

Edytowane przez bum1234

Głównie chodzi o kase. Jeszcze kilkanaście lat temu granicą doskonałego Hi endu było 30000 tysięcy za wszystko i każdy do tego powoli dążył. 

Dziś już nie ma granicy dobrego brzmienia audio. Dziś jest jedna wielka niewiadoma i do tego co chwilę są nowe wnioski i kolejne drogi wyznaczników kierunków w jaką stronę iść. 

Jest jedna wielka niewiadoma a co raz częściej się mówi o abstrakcji cenowej dla większości niedostępnej realnie. Po co takie coś? 

Powinna być gdzieś granica i audio Hi end powinno wrócić na granice realiów polskich zarobków na przykład maks 6cio krotność średnich zarobków na cały system

Wtedy by nie było kpin, że dla kogoś z maks możliwości finansowych ktoś napisze "to nie dział dla Ciebie" 

Jak takim Podejściem można zachęcać młodych pełnych pasji audio ludzi? Wchodzi ktoś taki tu na forum, chce się zapytać znawców i słyszy tylko "z czym ty do ludzi", idzie na inne forum to "tu tylko forum dla serwisantów" lub inne "zapytaj gdzie indziej, tu są same laiki"... 

Ja też już straciłem pasję przez takie zdania i teraz już w ogóle mdli mnie na temat dobrego dźwięku ciągle czytając "to bzdury" to "ściema" to tylko "dla na ciągnięcia frajerów"

Nie ma już wskazówek, tylko ciągle czytam "nie warto" lub "lepiej odkładaj kasę i wydaj na coś konkretnego" i tak dalej, gdzie są osoby, które znają rozsądne granice jakie mogą przeznaczyć na audio i nagle się dowiadują, że zamiast wydać kasę na nowe auto to muszą na audio... 🙂 A później znowu się dowiadują, że jednak jest lepszy sprzęt za połowie więcej bo ten ma tyle i tyle wad 😁

Edytowane przez raiwan
  • Moderatorzy
21 minut temu, bum1234 napisał:

pokazując, że nie masz pojęcia o tym co usiłujesz wcisnąć innym.

I to jest sedno problemu. Wiele osób oferujących audio gadżety jest świecie przekonana, że chcą Ci sprzedać coś dobrego co ulepszy Twój system i poprawi dźwięk. Z powodu braku tej świadomości nie uważam aby można było takie osoby nazywać oszustami chociaż dla kogoś kto posiada taką świadomość ich postępowanie nosi wszelkie znamiona oszustwa. Czym innym jest więc pokazywanie faktycznego wpływu oferowanych gadżetów a czym innym personalne ataki.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

@raiwan

Ale nie o to chodzi, bo buty Nike są po 3 stówki i model Tiffany po 8 tys.

Najczęściej ze stawianiem równo kroków nie ma to nic wspólnego 😉 

Zauważ, że spora część kolegów szuka półek, jak w salonie meblowym 😉 

a nie czegoś co określa dźwięk i jego cechy.

Koncerty bywają różne, a miałem nawet takie doświadczenie, że był dobry dźwięk

na stojąco, a po tym jak usiadłem już nie dało się słuchać ...

@Seyv

Tym bardziej, że zwykle droższy, to gładszy i nieduży procent uważa

taki dźwięk za lepszy ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy
31 minut temu, raiwan napisał:

Po co takie coś? 

Po to aby pewne osoby poczuły się wyjątkowo a przy okazji za to poczucie dużo zapłaciły. Po co komuś takie auto jak Ferrari czy Lamborghini? A jednak są tacy, którzy je kupują. Znałem nawet jednego takiego, którego nie było stać na Ferrari to chociaż buty z ich logo sobie kupował. Na najwyższy model kolumn Magico niewielu sobie pozwoli ale najniższy model monitorów już sprawi , że kilku poczuje się wyjątkowo. Tak to działa w wielu dziedzinach, dlaczego więc w audio miało by być inaczej?

Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, raiwan napisał:

lub "lepiej odkładaj kasę i wydaj na coś konkretnego"

Tak , ja Ci  to napisałem

przez 8 tron  piszemy , gadamy , staram się pomóc Ci na drodze którą SAM wybrałeś

piszesz o wrażeniach aspektach technicznych (które mogę korygować lub wyjaśniać )

ale kręcimy się w kółko a Twoje zderzenie z innym systemem jest miażdżące

i nie ma na to dobrej rady

jedyna sensowna to taka , że słuchaj innych systemów i z biegiem czasu próbuj zmieniać swój system

wg mnie nie podniesiesz jakości dźwieku bez wejścia w... nowe

Z mojej strony nie jest to próba obrażenia Ciebie propozycją zbyt drogą bo nawet nie myślę o tym jakiej wartości masz system

W najlepszej wierze podaję przykładowy produkt , który spełni Twoje oczekiwania

okazuje się drogi... ale nie moja wina ,że szukasz absolutnie topowego dźwieku 🙂

30 minut temu, Seyv napisał:

Po co komuś takie auto jak Ferrari czy Lamborghini?

Całkiem sporo z nich jeździ zgodnie z przeznaczeniem 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Chodzi o dążenie do celu a nie pójście na łatwiznę i kupienie od razu dobrych kolumn. Bez pracy nie odczuje się satysfakcji. 

A poza tym ja już tak mam, że jak wiem, że można coś ulepszyć to to czynie.

Te poprzednie moje podłogowe kolumny mnie rozczarowały bo dopiero pod koniec dowiedziałem się, że rzekomy głośnik Seas Excell to tak na prawdę udający go modyfikowany Seas Prestige tylko z membrana magnezową od Excell i nic więcej. Stąd w nich taki dziwny pogłos i to była walka z wiatrakami. W podstawkach te głośniki sprawdzają się idealnie. 

Nie uraziła mnie sugestia droższych kolumn, tylko przeskok na głośniki 10 droższe to dla mnie abstrakcja, ale tylko w umyśle, szkoda mi kasy tyle wydać nagle tylko na głośniki bo mam inne wydatki w planach na razie 🙂

• Moderatorzy
Teraz, marcinmarcin napisał:

Całkiem sporo z nich jeździ zgodnie z przeznaczeniem

Tańsze też jeżdżą. 

Ja uważam, że dobrze dobrany system za kilka tysięcy jest w stanie dać dużo radości i zagra bardzo dobrze. 

Np starodawny Luxman z Eposami to dla mnie rewelacyjne zestawienie, a kosztuje niewiele. 

Ale każdy ma swoją ścieżkę do przejścia 😊

Tylko, że w drogich autach wiadomo za jaką technologie się płaci i co ona jest warta a w głośnikach płaci się za nie naukowe wymysły ludzi z wyrobiona renoma 

11 godzin temu, bum1234 napisał:

Taki który zdradził etykę inżynierską.

Co tam etyka, teraz liczy się tylko kasa 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 hour ago, Seyv said:

I to jest sedno problemu. Wiele osób oferujących audio gadżety jest świecie przekonana, że chcą Ci sprzedać coś dobrego co ulepszy Twój system i poprawi dźwięk. Z powodu braku tej świadomości nie uważam aby można było takie osoby nazywać oszustami chociaż dla kogoś kto posiada taką świadomość ich postępowanie nosi wszelkie znamiona oszustwa. Czym innym jest więc pokazywanie faktycznego wpływu oferowanych gadżetów a czym innym personalne ataki.

Wiele to nie znaczy wszystkie. Wiesz czym zajmował się założyciel poprzedno shunyaty? Pracował w NSA jako specjalista od manipulacji 🙂

Nie wierzę, że np. właściciel Combaka nie zdaje sobie sprawy z tego co robi. To nie jest dobry wujek. Zbyt wiele tych gadżetów ma na koncie. 

Większość firm kablarskich to zwykłe stanowiska do konfekcjonowania 😄

Przykłady można mnożyć.

Nie bądźmy naiwni.

W dniu 1.09.2023 o 07:53, bum1234 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Współpraca dwóch geniuszy audio 😄

Jak mi się coś nie podoba to nie oglądam tego co chwilę , za tym jak widać jest tak jak wcześniej pisałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minutes ago, Seyv said:

Po to aby pewne osoby poczuły się wyjątkowo a przy okazji za to poczucie dużo zapłaciły. Po co komuś takie auto jak Ferrari czy Lamborghini? A jednak są tacy, którzy je kupują. Znałem nawet jednego takiego, którego nie było stać na Ferrari to chociaż buty z ich logo sobie kupował. Na najwyższy model kolumn Magico niewielu sobie pozwoli ale najniższy model monitorów już sprawi , że kilku poczuje się wyjątkowo. Tak to działa w wielu dziedzinach, dlaczego więc w audio miało by być inaczej?

Ferrari przyspiesza błyskawicznie? Przyspiesza. Ktoś pisze, że jeśli wymienisz kable od świec na shunyatę to moc wzrośnie o 500%? Nie.

Więc jak już wcześniej można zauważyć porównania motoryzacyjne są niezbyt tutaj trafne.

14 godzin temu, raiwan napisał:

Nie, ulepszaja. Chodzi o to, że audiofil chce 1:1 dźwięk instrumentów i wokalu a jak wszystko przechodzi przez Filtry w studiu to później odchodzi od oryginalnego brzmienia dla dobra ogółu utworu. Później audiofil znowu się wkurza, że gitary brzmią inaczej i tak dalej. 

Będzie audiofil miał te problemy zawsze, dopóki nie zrozumie jednej, podstawowej rzeczy.

Brzmienie instrumentów live (nienagłaśnianych) i brzmienie audio, nawet ultra haj) w domu - to dwa różne światy.

8 minut temu, iro III napisał:

Brzmienie instrumentów live (nienagłaśnianych) i brzmienie audio, nawet ultra haj) w domu - to dwa różne światy.

Może tak, może nie. Słysząc na AVS system Pana Sikory czułem się jak na koncercie 😁

5 minut temu, iro III napisał:

Ale może jak dodasz drugiej harmonicznej i trzeciej w odpowiednich ilościach i proporcjach to te dwa światy się połączą 😉. Można też dodać innych czynników które wprowadza elektronika w celu stworzenia urządzenia idealnego, które spowoduje obecność muzyków w pomieszczeniu w skali 1:1.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 minut temu, bum1234 napisał:

Ferrari przyspiesza błyskawicznie? Przyspiesza. Ktoś pisze, że jeśli wymienisz kable od świec na shunyatę to moc wzrośnie o 500%? Nie.

Więc jak już wcześniej można zauważyć porównania motoryzacyjne są niezbyt tutaj trafne.

W życiu spotkałem się też z wieloma takimi efektami placebo myślenia typu, że wymiana fabrycznych części na 4 iskrowe świece, sportowy filtr paliwa i powietrza, sportowe końcówki układu wydechowego, wycięcie katalizatora, wymiana układu dolotowego, kupienie 99 oktanowego paliwa i inne bajery szmery przyniosą w aucie moc 😁

To też dobry przykład do porównania jak w audio hijendowe kable i gniazdka zasilajce

7 minut temu, bum1234 napisał:

Bo wystarczy np. zmienić szerokość szczeliny w świecy pod dane paliwo ale o tym też trzeba wiedzieć zamiast wszystko dla zasady negować

Bo 500% to tylko w perpetuum mobile jest; jednak na dobrych kablach woda w czajniku się zagotowywała  4,5% szybciej niż wpięta przez listwę z Castoramy

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Może tak, może nie. Słysząc na AVS system Pana Sikory czułem się jak na koncercie 😁

Tylko pytanie ile trzeba kasy wydać, żeby mieć w domu taki efekt zamiast pojeździć po świecie na koncerty z prawdziwego zdarzenia? 

Tyl

Just now, ASURA said:

Bo wystarczy np. zmienić szerokość szczeliny w świecy pod dane paliwo ale o tym też trzeba wiedzieć zamiast wszystko dla zasady negować

Bo 500% to tylko w perpetuum mobile jest; jednak na dobrych kablach woda w czajniku się zagotowywała  4,5% szybciej niż wpięta przez listwę z Castoramy

Tak tak z pewnością. Tylko spokojnie ......

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Ja nie ale muzykę fajną z winyli puszcza i za to mu duże dzięki

Teraz, raiwan napisał:

Tylko pytanie ile trzeba kasy wydać, żeby mieć w domu taki efekt zamiast pojeździć po świecie na koncerty z prawdziwego zdarzenia? 

Przejedź się po świecie i zobaczysz ile tam kasy wydasz i... czasu

1 minutę temu, ASURA napisał:

jednak na dobrych kablach woda w czajniku się zagotowywała  4,5% szybciej niż wpięta przez listwę z Castoramy

"Rafael" - serio!?

Naprawdę zależy Ci na wywlekaniu i przypominaniu tej bzdury?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ale może jak dodasz drugiej harmonicznej i trzeciej w odpowiednich ilościach i proporcjach to te dwa światy się połączą 😉

żonglowanie harmonicznymi jest dopasowaniem dźwięku do subiektywnych upodobań

przypomnę , że proponowałem Ci , że zakupię taki układ sam i dam Ci do testowania

byś mógł się przekonać co potrafi , zmienia

byś mógł wyrazić opinię na podstawie doświadczeń a nie teorii z ... tyłka wziętej

odmówiłeś , nie chce ci się testować ale ironizować nie masz problemu 🙂

1 minutę temu, ASURA napisał:

Ja nie ale muzykę fajną z winyli puszcza i za to mu duże dzięki

Akurat puszczał Rock Candy Funk Party i to był czad. 

@raiwan miliardy, ale można też ułamek tego i można być zadowolonym...

• Pokaż nowe odpowiedzi