Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Lech36 napisał:

W takim prawidłowym porównaniu okazuje się że dobry wzmacniacz końcowy klasy D może spokojnie zastąpić nawet najlepszy wzmacniacz klasy AB czy nawet klasy A

😂 męczyłem się rok z i tak niezłym jak na D Hypexem Nc252... tani G klasowy Arcam w każdym jednym aspekcie jest lepszy. Nie było co nawet zbierać z Hypexa...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

😂 męczyłem się rok z i tak niezłym jak na D Hypexem Nc252... tani G klasowy Arcam w każdym jednym aspekcie jest lepszy. Nie było co nawet zbierać z Hypexa...

Bardzo ładnie napisane pod względem propagandowym 😉. A widziałeś opinię w artykule z testem trzech końcówek klasy D z rynku PRO i porównaniem jednej z nich z konstrukcją pracującą w klasie A i to nie byle kogo tylko słynnego NP? Dlaczego tam klasa D podjęła rękawicę w konfrontacji z klasą A? Artykuł był wielokrotnie przytaczany na forum. Wiesz dla czego? Bo to normalne (klasa D), jak każdy inny wzmacniacze do audio, czyli w paśmie akustycznym+, do 50-60kHz. Oczywiście są wśród nich konstrukcje lepsze i gorsze jak we wszystkich grupach sprzętowych.
Prywatnie jestem zwolennikiem starszych wyrobów f-my Hypex. Dlaczego? Już wielokrotnie uzasadniałem 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

13 minut temu, Adi777 napisał:

Po co tyle?

343:16:2=metrów i jak jest więcej niż wynikowo to bardzo naturalnie i czytelnie usłyszę każdy najniższy odtwarzany do samych 16Hz dźwięk

Do tego dodaj sobie trochę przestrzeni za plecami i kolumnami  no i takie metry nam się niestety robią

Takie duże kubaturowo studio Petera Gabriela dla tego ma tak dobrze nagrane na płytach basy bo po prostu w dużej reżyserce nagraniowcy słyszą co miksują

Jak to mówią szkłem d..

W starym moim domu bas mi najlepiej grał jak odjeżdżałem od kolumn na 4,6metra, tyle dało rady sensownie bez innych mocnych kompromisów usłyszeć na 40m2

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 minut temu, Lech36 napisał:

Jaki?

Już ktoś chyba nawet w tym watku opisał sposób działania D klasy i dlaczego nie da się zrobić z jej zastosowaniem dobrego wzmacniacza. To, że nie słyszysz różnicy między wzmacniaczami D, AB czy A klasowymi świadczy tylko o tym że porównujesz dwa tak samo kiepskie wzmacniacze.  

Końcówka klasy D XTZ podłączona pod preout Arcama i brzmiało na prawdę bardzo fajnie, ale do tego trzeba przywyknąć. Mało różnicy w jakości, może nawet bardziej czytelnie. 

30 minut temu, Tajitsu napisał:

Trzeba było wciskać od samego początku! Z wyprzedzeniem 🤣

Pacjent rozpoznaje zmiany, których nie ma. Diagnoza: słuch audiofilski.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, malikali napisał:

A jakie rozwiązałeś do tej pory problemy? 🙂

Te które się pojawiły po wprowadzeniu do nowego wybudowanego domu nabytego na rynku wtórnym mimo odrzucenia koszmarków architektonicznych, funkcjonalnych a także pomieszczeń nie projektowanych pod audio

14 minut temu, ASURA napisał:

343:16:2=metrów i jak jest więcej niż wynikowo to bardzo naturalnie i czytelnie usłyszę każdy najniższy odtwarzany do samych 16Hz dźwięk

Chyba poczujesz 😉

160m2 tylko pod audio? To jest jakieś szaleństwo albo głupota. Jeszcze zrozumiem salon 160m2, no i w nim kolumny w wydzielonym miejscu, ale dedykowane pomieszczenie o takim rozmiarze? Równie dobrze można by się zapytać dlaczego nie 250m2? Może będzie jeszcze lepiej? 

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Pacjent rozpoznaje zmiany, których nie ma. Diagnoza: słuch audiofilski.

Osobnik zainfekowany audiofilią 🙃

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Teraz, Adi777 napisał:

Chyba poczujesz 😉

160m2 tylko pod audio? To jest jakieś szaleństwo albo głupota. Jeszcze zrozumiem salon 160m2, no i w nim kolumny w wydzielonym miejscu, ale dedykowane pomieszczenie o takim rozmiarze? Równie dobrze można by się zapytać dlaczego nie 250m2? Może będzie jeszcze lepiej? 

Nie rozumiesz! widziałem taki wybudowany super funkcjonalny dom i przestrzeń audio była także wspólną przestrzenią do życia domowników a taki sposób życia preferuję. Dodatkowo było piękne pomieszczenie z żywą akustyką co by postawić koncertowy fortepian ludzi z kwartetem instrumentów i zapraszać znajomych melomanów jak i artystów na koncerty z muzyką na żywo

Wiem różne są perwersje 🙃

5 minut temu, ASURA napisał:

Nie rozumiesz!

Chyba rzeczywiście nie zrozumiałem, bo to byłby salon po prostu? Nie pomieszczenie tylko do muzyki?

Jak tak, to spoko, baw się. Jak Cię stać, to dlaczego nie? 🙂

Szczerze? Taki pomysł bardziej mi się widzi niż osobne pomieszczenie odsłuchowe.

Sam bym taki projekt salonu zrobił. Może nie aż tyle, ale koło 100 pewnie. Gdyby można było cofnąć czas 😏

Edytowane przez Adi777
23 minuty temu, ASURA napisał:

Te które się pojawiły po wprowadzeniu do nowego wybudowanego domu nabytego na rynku wtórnym mimo odrzucenia koszmarków architektonicznych, funkcjonalnych a także pomieszczeń nie projektowanych pod audio

Sypiąc żwir do kuwety?

Teraz, Adi777 napisał:

Chyba rzeczywiście nie zrozumiałem, bo to byłby salon po prostu? Nie pomieszczenie tylko do muzyki?

Jak tak, to spoko, baw się. Jak Cię stać, to dlaczego nie? 🙂

Każdy żołnierz nosi w plecaku buławę marszałkowską!

Cele dobrze sobie wytyczyć tylko trzeba patrzeć żeby przy ich realizacji się nie zarżnąć

Na obecną chwilę już jest super stąd wcześniej żartobliwie pisałem że to takie perwersje

W starym domu w innym 47metrowym pomieszczeniu-salonie jak byłem dzieckiem stał fortepian (nie pianino) i grało na nim rodzeństwo mojej matki jakoś taką tęsknicę nam do żywej muzyki

11 minut temu, Adi777 napisał:

Sam bym taki projekt salonu zrobił. Może nie aż tyle

Czas, mnie nie stać było na projekt i budowę od nowa domu, wybrałem  coś co komuś o dziwo wyszło ale z ilością zakładanych poza rodziną związków się rozpędził.. Wierność zaprocentowała

Jak byłem na odsłuchu jednych kolumn to gość miał do, w którym dół był zrobiony jako jedno pomieszczenie, dla mnie dziwne to było, może jeszcze muszę się przyzwyczaić do współczesności 🤣

1 hour ago, ASURA said:

czytelnie usłyszę każdy najniższy odtwarzany do samych 16Hz dźwięk

Jedzie mi tu czołg?

Zwłaszcza jeśli o te 16Hz chodzi. I trochę powyżej też.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Już ktoś chyba nawet w tym watku opisał sposób działania D klasy i dlaczego nie da się zrobić z jej zastosowaniem dobrego wzmacniacza. To, że nie słyszysz różnicy między wzmacniaczami D, AB czy A klasowymi świadczy tylko o tym że porównujesz dwa tak samo kiepskie wzmacniacze.  

W teście który przywołałem wyżej był hi-end klasy A od pana N.Passa. O czym to świadczy? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 minut temu, bum1234 napisał:

Jedzie mi tu czołg?

Zwłaszcza jeśli o te 16Hz chodzi. I trochę powyżej też.

Zmartwię cię juruś, 14Hz też słyszę…

1 minute ago, ASURA said:

Tak oczywiście. Tak jak odzyskujesz energię z kabla ....

I spokojnie, pielęgniarka zaraz przyjdzie.

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Tak oczywiście. Tak jak odzyskujesz energię z kabla ....

I spokojnie, pielęgniarka zaraz przyjdzie.

A to pielęgniarka da ci przepisane lekarstwa na uspokojenie

Zażywaj broń Boże nie chowaj pod język..

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

W takiej np. firmie Genelec też powinni słyszeć różnicę? Dlaczego nie słyszą 😉?

13 minut temu, ASURA napisał:

14Hz, czy jakąś harmoniczną od 14Hz?

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Fajnie fajnie, ale mnie chodziło o problemy z jakimi się uprałeś z działalności audio jako branżowiec, a konkretnie jakie produkty, rozwiązania i co poprawiły 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
56 minut temu, bum1234 napisał:

I spokojnie, pielęgniarka zaraz przyjdzie

Może lepiej niech sam się ładnie ubierze i pójdzie do lekarza 😉

Mitomanioza go dopadła. 

Czy nie jest tak, że osoby z utratą słuchu lub starsze proponują rozwiązania do audio dobre dla nich samych, rozwiązujące ich własne problemy czy ułomności? I nie  byłoby w tym nic złego, gdyby nie natarczywe rozciąganie indywidualnych doświadczeń w coś uniwersalnego z argumentem "bo tak lubię" i to jest najlepsze.

Po 30stce traci się stopniowo słuch. Najlepsze jest to, że takie, głównie takie osoby projektują i tworzą sprzęt dla młodszych 😁

Później się dziwić, dlaczego za młodu na głośnikach pioneer w aucie można było ogłuchnąć od ich głośników wysokotonowych bo aż uszy bolały po pół minucie słuchania na normalnej głośności 🙂

W większości dobrego ZG jest tak, że po 16 kHz pasmo delikatnie spada w dół bo i po co, skoro już tylko dzieci słyszą te częstotliwości. Przeraża niekiedy wykres niektórych ZG gdzie powyżej 16 kHz wykres idzie prawie 45 stopni w górę... Po co skoro i tak ciężko o takie dźwięki. 

Edytowane przez raiwan
4 godziny temu, colcolcol napisał:

Czy nie jest tak, że osoby z utratą słuchu lub starsze proponują rozwiązania do audio dobre dla nich samych, rozwiązujące ich własne problemy czy ułomności? I nie  byłoby w tym nic złego, gdyby nie natarczywe rozciąganie indywidualnych doświadczeń w coś uniwersalnego z argumentem "bo tak lubię" i to jest najlepsze.

To typowe dla "audiofili": trafi taki brzmieniem w swój kaprys, a później obwieszcza naeutralność-naturalność systemu... każdy innego systemu, każdy w innej akustyce. A dzieci czytają i w to wierzą.

Po 30stce traci się stopniowo słuch.

Nawet juz wczesniej, ale minimalnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0042.thumb.jpg.1c925b8f3cda3c2bde513c59e161f7c5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, bum1234 napisał:

Średnio traci się 1 kHz z górnej granicznej na 10 lat.

Najwybitniejsze jednostki tracą znacznie mniej albo może nawet wcale. Z opowiadań wynika że możliwe źe z wiekiem nawet zyskują, takie odniosłem wrażenie słuchając opowieści kolegów zajmujących się badaniem audio na słuch 😉.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

To typowe dla "audiofili": trafi taki brzmieniem w swój kaprys, a później obwieszcza naeutralność-naturalność systemu... każdy innego systemu, każdy w innej akustyce. A dzieci czytają i w to wierzą.

Neutralności nie określa się "na ucho", neutralność można tylko określić przy pomocy pomiarów. 

• Pokaż nowe odpowiedzi