Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, maxijazz napisał:

Jeszcze ciekawszy jest film:

Zgadza się, tylko żeby umieć wyciągnąć z niego właściwe wnioski, oczywiście po starannym obejrzeniu całości 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 30.09.2023 o 10:42, slawek.xm napisał:

promieniowanie nie jest czarnej dziury tylko elementów np materii , którą czarna dziura przyciąga

i możemy je obserwować tylko do horyzontu zdarzeń

z poza horyzontu zdarzeń nie dostrzegamy żadnego promieniowania ani fal elektromagnetycznych

wg mnie to co dzieje się za horyzontem zdarzeń może być widoczne z puntu widzenia w innym wymiarze w zakrzywieniu czasoprzestrzeni

skoro uważasz , że można uzyskać informacje pochodzące z poza horyzontu zdarzeń czarnej dziury to poproszę o przykłady

Fajnie slawek.xm, że interesujesz się fizyką kwantową. Szkoda pisania na wyjaśnienia dla niechcących niczego się dowiedzieć nie tylko o audio, ale i o naszej rzeczywistości - na tyle, ile teraz możemy ją poznać. Pozdrawiam.

9 godzin temu, pantagruel napisał:

Fajnie slawek.xm, że interesujesz się fizyką kwantową. Szkoda pisania na wyjaśnienia dla niechcących niczego się dowiedzieć nie tylko o audio, ale i o naszej rzeczywistości - na tyle, ile teraz możemy ją poznać. Pozdrawiam.

W audio chyba nie ma czarnych dziur?

Szkoda pisania na wyjaśnienia dla niechcących niczego się dowiedzieć nie tylko o audio, ale i o naszej rzeczywistości - na tyle, ile teraz możemy ją poznać

Poza logiką klasyczną (z prawem wyłączonego środka) nie ma dyskusji.

Jest tylko manipulacja odbiorcą. Zważ na to.

naszej rzeczywistości

Nie ma "naszej", jest Twoja, a to już jest pierwsza manipulacja odbiorcą. Zważ na to.

Dziwi mnie jak można identyfikować się nie z sobą tylko z kimś innym i używać jakiejś:

naszej

na tyle, ile teraz możemy ją poznać

Podstawy poznania czyli metodologia 

Oki!

Szkoda pisania na wyjaśnienia dla niechcących niczego się dowiedzieć

Też tak uważam 

Audio to architektura

Czyli - nie wymaga wyjaśnień

O metodologii tego co nie wymaga objaśnień pisze się tak:

"Koń jaki jest każdy widzi"

PS.

Poznanie to oczywiście oddziaływanie czyli manipulacja 

Manipulacja rzeczywistością

Czyli manipulacja odbiorcą przekazu

Czyli przekazem

To bezwiedna rzeczywistość manipuluje tymi którzy jej istnienia nie uwzględniają.

Edytowane przez xetras
Literówka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Jest czarne tło

Może to właśnie jest Czarna Dziura, oglądana z bliska? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, paww napisał:

Bywają w umysłach niektórych pasjonatów.

-----

Jest nowość: kierunkowe krążki pod kolce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Cześć. Piszesz pochlebnie o tych podkładkach. Interesują mnie od pewnego czasu. Przetestowałem kilka innych. I mam do Ciebie takie pytanie. Czy jesteś w stanie określić ich kierunek? A ścisłej, czy wszystkie podkładki w kpl. 8 szt. położone w ten sam sposób brzmią tak samo, czy np. po odwróceniu / mimo otworu ze złej strony/ niektóre grają lepiej? Czyli, czy producent w procesie produkcyjnym jest w stanie zapanować nad taką rzeczą. Mam doświadczenie z zestawami podkładek, gdzie np. 2 z 4 mają inny kierunek, i brzmią lepiej "do góry nogami". Ma to dla mnie o tyle znaczenie, bo system jest w znacznym stopniu "ukierunkowany" i taka rzecz wpływa na brzmienie całości. A testowanie ma sens tylko przy zapewnieniu takich samych warunków dla wszystkich elementów. Dzięki."

Temat nie chwycił a to dobrze świadczy o poziomie merytorycznym Forum AS, które jest swego rodzaju obrazem polskiego środowiska pasjonatów audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, paww napisał:

Ale jest "horyzont zdarzeń", za którym słyszą tylko wyczynowi.

48 minut temu, Ajothe napisał:

Czy ktoś stawiał na kolumnach, wzmacniaczu, źródle miskę z żywą wodą?! 

Woda żywa, czy niebardzo, obojetne. Gdy rozchlupiesz stawiając ją na elektrycznie zasilanym sprzęcie, Ty masz szansę zostać niebardzożywym.

W domu rodzinnym mojej żony na pianinie stał kwiatek, podlewany wodą, nie wiem, może żywą. Po latach i serii przelań kwiatka okleina z górnej klapy odkleiła się i zdeformowała. Nie polecam żywej wody do instrumentów. Do audio chyba też.
12 godzin temu, pantagruel napisał:

wyjaśnienia dla niechcących niczego się dowiedzieć nie tylko o audio, ale i o naszej rzeczywistości - na tyle, ile teraz możemy ją poznać

Jak ogarniesz metodologię poznania rzeczywistości bez manipulacji nadawcy/odbiorcy?

(Niepotrzebne skreślić)

48 minut temu, msankowski napisał:
1 godzinę temu, Ajothe napisał:

W domu rodzinnym mojej żony na pianinie stał kwiatek, podlewany wodą, nie wiem, może żywą. Po latach i serii przelań kwiatka okleina z górnej klapy odkleiła się i zdeformowała. Nie polecam żywej wody do instrumentów. Do audio chyba też.

Na moich kolumnach żona stawia kwiaty w doniczkach. 

Szkoda pisania na wyjaśnienia dla niechcących niczego się dowiedzieć nie tylko o audio, ale i o naszej rzeczywistości - na tyle, ile teraz możemy ją poznać. Pozdrawiam.

Wycofanie to poddanie się i rezygnacja

No i...

Pozostawanie tylko w swojej a nie w:

naszej rzeczywistości

14 minut temu, paww napisał:

Na moich kolumnach żona stawia kwiaty w doniczkach. 

I podlewa je szlauchem?

Tudzież konewką?

Godzinę temu, msankowski napisał:

Nie polecam żywej wody do instrumentów. Do audio chyba też.

A jak z destylowaną lub zdemoralizowaną/zdemineralizowaną?

🙂

PS.

Podlewałbym raczej piwem, np. porterem bałtyckim

W tę pogodę (akuratną - tu i teraz)

Niewątpliwie oczywiście - byłaby w sam raz 

Edytowane przez xetras
Dopisek

A jak z destylowaną lub zdemoralizowaną/zdemineralizowaną?

PS.
Podlewałbym raczej piwem, np. porterem bałtyckim
 W tę pogodę (akuratną tu i teraz)
byłaby w sam raz 
Obecnie w salonie też mamy pianino. Dzieci konsekwentnie stawiają tam kubki i butelki z piciem. A ja ich gonię, ot co:)
35 minut temu, msankowski napisał:

Obecnie w salonie też mamy pianino. Dzieci konsekwentnie stawiają tam kubki i butelki z piciem. A ja ich gonię, ot co:)

Dawniej dziadek gonił ojca, dziś ojciec goni syna, a kiedyś syn będzie gonić wnuka - to siły natury, które sprawiają, że Słońce kręci się wokół Ziemi (czy jakoś tak). W każdym bądź razie jak swoje kolumny (w zasadzie to standy) a wszelki wypadek przywierciłem wiertarą do podłogi, a kwiatki z kolumn zdejmuję.

To się wyjaśniło dlaczego moje kolumny grają tak dobrze, bo stoją kwiatki na nich 😂 na szczęście są lakierowane 5 razy i nie grozi im woda. 

Takie szukanie lepszego brzmienia przez pół środki typu lepsze kable, podstawki, listwy i inne bajery szmery to trochę wiara w cuda za którą się słono płaci. 

Dużo większą jakość przyniesie kupienie droższego sprzętu, lepszej klasy i wyższy model. 

Co z tego, że kabel zasilający za kupę kasy jak w wzmacniaczu zwykłe kable w jednej izolacji? To samo w kolumnach. W kolumnach masowo produkowanych stosują przewody klasy tanich chińskich kabli więc dodanie przed nimi kabli za kilka tysięcy złotych może co najwyżej podnieść jakość w naszej wyobraźni. 

Weźcie sobie zróbcie prosty test. W jednej kolumnie zamontujcie pierw głośniki za 100 zł sztuka każdy a później tysiąc złoty za sztukę nawet na tanich kablach i filtrze 1 rzędu, który każdy amator sam zrobi (cewka, kondensator i rezystor). Później zamontujcie do tanich głośników kable za tysiąc złotych i sprawdźcie też kolejna różnice. Wnioski wyciągnijcie sami co da wymiana głośników a ile samych kabli... 

Edytowane przez raiwan
11 godzin temu, raiwan napisał:

w wzmacniaczu zwykłe kable w jednej izolacji?

Przypomnę o roli obudowy w EMC

(Porad za friko w tym temacie zdalnie nie zamierzam uskuteczniać, to nie moja filozofia)

zamontujcie pierw głośniki

Nie

Najpierw się dewastuje to co się ma

Nie

Tzn.

Nie ta kolejność czynności

16 godzin temu, pantagruel napisał:

kolego.

Nie szukam takich w internecie

Internet uważam za przeciwnika

16 godzin temu, xetras napisał:

Poza logiką klasyczną (z prawem wyłączonego środka) nie ma dyskusji.

Jest tylko manipulacja odbiorcą. Zważ na to.

Uzupełnię

W innej formie

Najkrócej jak się da:

Tylko w logice klasycznej można ocenić czy zdanie to prawda lub fałsz 

W dniu 17.02.2024 o 01:23, pantagruel napisał:

Data wpisu Sławka:

30.09.2023 o 10:42

Proszę czytelników o porównanie dat

(To mną wtrząchło)

Edytowane przez xetras
Dopisek

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dawniej dziadek gonił ojca, dziś ojciec goni syna, a kiedyś syn będzie gonić wnuka - to siły natury, które sprawiają, że Słońce kręci się wokół Ziemi (czy jakoś tak).

Oby tak było nadal!

Wiedza i doświadczenie jest okupione cierpieniem, wysiłkiem lub pracą (i to własną).

Namiastka (czyli czyjeś doświadczenie) tego nie daje. Wtedy nie jest się pewnym swej nabytej wiedzy.

Bez pewników mamy stan/proces, że ignoranci rulz...

(A ja nie jestem krzykliwy, a raczej zrównoważony lub dążący do równowagi)

Byle nie do nudy lub stagnacji...

. Wnioski wyciągnijcie sami co da wymiana głośników a ile samych kabli... 

Wymieniałeś głośniki w tej samej obudowie, która jest wyliczona do innych głośników?

Aha, nie wspominasz o zwrotnicach.

Też są strojone pod konkretne głośniki.

20 godzin temu, pantagruel napisał:

Pieprzysz, jak potłuczony, kolego. Zważ na to. Wypadasz do ignorów. I tak późno.

Bez przesady. Z tym "nasza" miał rację.

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

"Cześć. Piszesz pochlebnie o tych podkładkach. Interesują mnie od pewnego czasu. Przetestowałem kilka innych. I mam do Ciebie takie pytanie. Czy jesteś w stanie określić ich kierunek? A ścisłej, czy wszystkie podkładki w kpl. 8 szt. położone w ten sam sposób brzmią tak samo, czy np. po odwróceniu / mimo otworu ze złej strony/ niektóre grają lepiej? Czyli, czy producent w procesie produkcyjnym jest w stanie zapanować nad taką rzeczą. Mam doświadczenie z zestawami podkładek, gdzie np. 2 z 4 mają inny kierunek, i brzmią lepiej "do góry nogami". Ma to dla mnie o tyle znaczenie, bo system jest w znacznym stopniu "ukierunkowany" i taka rzecz wpływa na brzmienie całości. A testowanie ma sens tylko przy zapewnieniu takich samych warunków dla wszystkich elementów. Dzięki."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Tak czy siak polecam robić sobie kilkudniowe dłuższe przerwy od swojego sprzętu jeżeli przyjdzie wam myśl, że słabo gra, że za słaba jakość, że coś nie tak, że trzeba kupić lepsze głośniki. 

To chyba najlepszy upgrade sprzętu 🙂 na nowo się go odkrywa. Coś jest w tym przyzwyczajeniu się słuchu do sprzętu. 

Teraz po kilku dniach przerwy odpaliłem i ze zdumieniem się sam w myślach pytam "to mój sprzęt tak gra?" heh 

46 minut temu, raiwan napisał:

Tak czy siak polecam robić sobie kilkudniowe dłuższe przerwy od swojego sprzętu jeżeli przyjdzie wam myśl, że słabo gra, że za słaba jakość, że coś nie tak, że trzeba kupić lepsze głośniki. 

To chyba najlepszy upgrade sprzętu 🙂 na nowo się go odkrywa. Coś jest w tym przyzwyczajeniu się słuchu do sprzętu. 

Teraz po kilku dniach przerwy odpaliłem i ze zdumieniem się sam w myślach pytam "to mój sprzęt tak gra?" heh 

Mam to samo, po kilku dniach odpalam i się dziwię, że tak dobrze gra, miękko, mięsiście, przestrzennie, z dobrym basem i ogólnie wszystko jest pokładane jak trzeba. Tak się dzieje ponad rok i cały czas trwa 🙂 

14 minut temu, paww napisał:

się dziwię, że tak dobrze gra, miękko, mięsiście, przestrzennie, z dobrym basem i ogólnie wszystko jest pokładane jak trzeba.

Ej! Wbiłeś mi się na chatę? To mój tak gra, właśnie sprawdzam po kilku dniach przerwy.

W dniu 30.09.2023 o 10:42, slawek.xm napisał:

promieniowanie nie jest czarnej dziury tylko elementów np materii , którą czarna dziura przyciąga

i możemy je obserwować tylko do horyzontu zdarzeń

z poza horyzontu zdarzeń nie dostrzegamy żadnego promieniowania ani fal elektromagnetycznych

wg mnie to co dzieje się za horyzontem zdarzeń może być widoczne z puntu widzenia w innym wymiarze w zakrzywieniu czasoprzestrzeni

skoro uważasz , że można uzyskać informacje pochodzące z poza horyzontu zdarzeń czarnej dziury to poproszę o przykłady

Troszkę mieszasz.
Z przyczyn oczywistych to czym się posługujemy w kontekście czarnych dziur to modele matematyczne. Oczywiście oparte o współczesną wiedzę fizyczną (teoretyczną jak i empiryczna). Jeden z takich modeli zaproponował Stephen Hawking. Od jego nazwiska nazwano tzw. promieniowanie Hawkinga. Zakłada się, że musi występować zjawisko uciekania fotonów, aby np. była zachowana zasada zachowania energii. Jedna z wielkich zasad (obok zachowania pędu, momentu pędu czy ładunku). Obecnie uznaje się model Hawkinga za obowiązujący i spójny. Nie jesteśmy i może nigdy nie będziemy w stanie sfalsyfikować tego modelu.
Z modelu tego wynikają pewne konsekwencje. Otóż wynika z niego, że czarne dziury "parują". Czas trwania czarnych dziur, bez dostarczania nowego "wsadu" jest skończony.
Czy ten przykład Cię satysfakcjonuje?

Zaś co do
"wg mnie to co dzieje się za horyzontem zdarzeń może być widoczne z puntu widzenia w innym wymiarze w zakrzywieniu czasoprzestrzeni"
jest i niejasne i poplątaniem chyba pojęć.

Edytowane przez A co tam
5 minut temu, A co tam napisał:

jest i niejasne i poplątaniem chyba pojęć.

Przecież wpis niegramatyczny po upłynięciu czasu edycji autor @slawek.xm może usunąć

Sam swoich wiele usunąłem 

Zgłasza się tam gdzie jest przycisk, uzasadnia i wpis znika bo Moderatorzy reagują 

Nawet ten po pół roku, roku, paru latach mogą ukryć 

Teraz, xetras napisał:

Przecież wpis niegramatyczny po upłynięciu czasu edycji autor @slawek.xm może usunąć

Sam swoich wiele usunąłem 

Zgłasza się tam gdzie jest przycisk, uzasadnia i wpis znika bo Moderatorzy reagują 

Może kolega autor posta chciałby doprecyzować?

PS.

Czy to astronomia?

12 minut temu, A co tam napisał:

to czym się posługujemy w kontekście czarnych dziur to modele matematyczne. Oczywiście oparte o współczesną wiedzę fizyczną (teoretyczną jak i empiryczna). Jeden z takich modeli zaproponował Stephen Hawking. Od jego nazwiska nazwano tzw. promieniowanie Hawkinga. Zakłada się, że musi występować zjawisko uciekania fotonów, aby np. była zachowana zasada zachowania energii. Jedna z wielkich zasad (obok zachowania pędu, momentu pędu czy ładunku). Obecnie uznaje się model Hawkinga za obowiązujący i spójny. Nie jesteśmy i może nigdy nie będziemy w stanie sfalsyfikować tego modelu.
Z modelu tego wynikają pewne konsekwencje. Otóż wynika z niego, że czarne dziury "parują". Czas trwania czarnych dziur, bez dostarczania nowego "wsadu" jest skończony

Astronomia nie dotyczy HiFi, bo:

To tytuł zakładki bynajmniej nie astronomicznej tylko praktycznej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

• Pokaż nowe odpowiedzi