Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tu nie ma co rozwijać: jeśli brak dowodów istnienia, to istnienie odkłada się na półkę z bajkami.

-----

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnożysz fale w nieskończoność, podczas gdy rysunek wklejony przez @przemak wprost pokazał, że głośnik nie ma do odtworzenia miliona fal, a tylko jedną ich sumę.

Taaaa? Teraz objaśni co tutaj widzimy? W swojej nieskończonej mądrości będzie to bułka z masłem jak mniemam. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, telesma napisał:

Taaaa?

Taaa!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Taaa!

Ukryta Zawartość

Może poczytaj od początku to zagadnienie, skup się i tym razem wyciągnij logicznie wnioski.

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, telesma napisał:

Normalnie rozumując, nie rozumiem nic. Może nie skupiam się wystarczająco 😉

Widzę u Ciebie ewodentny brak umiejętności logicznego myślenia i niezrozumienie faktów wykikających z merytorycznych argumentów ... 😁

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Do przedstawienia dowodów istnienia przyjmuje się nieistnienie.

Co to jest ciemość? To brak światła ...

To już zahacza dowodzenie istnienia lub nieistnienia Boga ... a przecież "w kategoriach rozumu nie da się przeprowadzić żadnego dowodu na istnienie Boga ..." 

Czysta metafizyka ... @telesma czegoś jeszcze nie rozumiesz? 😉

11 minut temu, telesma napisał:

Może poczytaj od początku to zagadnienie, skup się i tym razem wyciągnij logicznie wnioski.

Czytałem i dlatego przypomniałem coś, co w Waszym fantazjowaniu pomijacie: fale się "dodają" i powstaje jedna.

W dniu 4.04.2024 o 08:28, ProjectPi napisał:

"Przebieg piłokształtny prądu elektrycznego jest realizowany fizycznie jako suma przebiegów sinusoidalnych."

Fizycznie nie jest moliwe zrealizowanie idealnego przebiegy piłokształtnego. Podobnie przebiegu prostokątnego itp. Wynika to z ograniczonej przepustowości kanału transmisyjnego.

W przypadku prądu będą to rezystancje i pojemności pasożytnicze, które zawsze obetną wyższe częstotliwości harmoniczne danego sygnału, działając jako filtr DP. Np. jeżeli w jakimś medium, będziemy nadawać sygnał prostokątny z coraz większą częstotliwością, to w końcu będzie wyglądał on jak zwykła sinusoida (gdy zostane wyfiltrowana 2-ga harmoniczna). Idealna piła, lub prostokąt itp. wymagają nieskończonej liczby harmonicznych, czyli medium transmisyjnego o nieskończonym paśmie.

Natomiast czy można stwierdzić, że jest to "fizyczna realizacja"? Raczej w wielu przypadkach nie ma tam wyspecjalizowanych urządzeń, które dokonywałyby syntezy częstotliwości, czyli sumacji harmonicznych (chociaż jest to oczywiście możliwe). MOIM zdaniem, jest to natura rzeczywistości, ujęta w matematyczny opis.

System gra dobrze, albo nie....

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, szymon1977 napisał:

Czytałem i dlatego przypomniałem coś, co w Waszym fantazjowaniu pomijacie: fale się "dodają" i powstaje jedna.

ale bzdura ...

każda częstotliwość to inna długość fali

interferencja , znoszenie, ugięcie, odbicie.... pomyśl i nie sprowadzaj problemu do tłumaczenia sześcioletniemu dziecku 🙂   ....please

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Powinieneś w tym momencie edytować to zadanie na Wikipedii. „fale akustyczne” na „falę akustyczną”.

„Przetwornik elektroakustyczny – urządzenie przetwarzające prąd elektryczny na fale akustyczne lub odwrotnie.” 

Zdołasz?

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

interferencja , znoszenie, ugięcie, odbicie

Domyśl się dlaczego napisałem, że fale się "dodają" a nie dodają 🙂

nie sprowadzaj problemu do tłumaczenia sześcioletniemu dziecku 🙂   .

Zejść do trzylatka?

każda częstotliwość to inna długość fali

A cząsteczki powietrza nie ruszają się w dwóch kierunkach jednocześnie, membrany mikrofonu i głośnika a także błona bębenkowa też nie.

ale bzdura ...

To tytuł Twojego wpisu? To dość zabawne, że sprzeczając się ze mną dostarczasz dowody mojej racji.

Edytowane przez szymon1977

40 minut temu, szpakowski napisał:

To już zahacza dowodzenie istnienia lub nieistnienia Boga ... a przecież "w kategoriach rozumu nie da się przeprowadzić żadnego dowodu na istnienie Boga ..." 

Nie mieszaj w to Boga. (…) jest naukowcem i swoje obserwacje, oraz wnioski opiera wyłącznie o dowody empiryczne. 

27 minut temu, szymon1977 napisał:

A cząsteczki powietrza nie ruszają się w dwóch kierunkach jednocześnie, membrany mikrofonu i głośnika a także błona bębenkowa też nie.

46 minut temu, slawek.xm napisał:

Więcej wyobraźni. Widziałeś jakie zawirowania powstają za płynącą ośmiornicą? Podobnie może to wyglądać z powietrzem podczas ruchu membrany. W wyobraźni widzę to jak talerze powietrza. Jedne za drugimi. Większe, mniejsze, grubsze, cieńsze, wklęsłe, wypukłe. 
Nie wiem, czy moja wyobraźnia ma choć odrobinę pokrycia w teorii lub praktyce, ale przynajmniej próbuję.

Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, szymon1977 napisał:

To tytuł Twojego wpisu? To dość zabawne, że sprzeczając się ze mną dostarczasz dowody mojej racji.

bez Ciebie to forum straciłoby koloryt 🙂

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

cząsteczki powietrza nie ruszają się w dwóch kierunkach jednocześnie

jak nie jak tak

popatrz sobie 🙂

Edytowane przez slawek.xm
Godzinę temu, telesma napisał:

Więcej wyobraźni. Widziałeś jakie zawirowania powstają za płynącą ośmiornicą?

Za ośmiornicą  akuraut nie, natomiast wracjąc do tematu nie trzeba wyobraźni a zrozumienia pewnych rzeczy. Jakbyś miał dwie ośmiornice to owszem, fale powstałyby dwie, ale żadne częsteczka nie ruszałaby się  jednocześnie w dwóch kierunkach zgodnych z dwiema różnymi falami, a w jednym będącym "sumą" tych dwóch fal.

Fala dźwiękowa jest zjawiskiem trójwymiarowym, natomiast magnes mikrofonu redukuje ją do postaci jednowymiarowej. Doskonale pokazuje to ten rysunek, na którym z dwóch rożnych fal powstaje jedno dziwadło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może warto spojrzeć na taki tekst jak niżej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Fala dźwiękowa jest zjawiskiem trójwymiarowym, natomiast magnes mikrofonu redukuje ją do postaci jednowymiarowej. Doskonale pokazuje to ten rysunek, na którym z dwóch rożnych fal powstaje jedno dziwadło

Nie redukuje do postaci jednowymiarowej. Rysunek jest tylko rzutem na płaszczyznę. Czyli dwuwymiarowy, jeśli już.
Może Ci będzie łatwiej:

Edytowane przez A co tam
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Doskonale pokazuje to ten rysunek, na którym z dwóch rożnych fal powstaje jedno dziwadło

To „dziwadło” było odpowiedzią na moje przypuszczenia. Jaki ruchy wykonuje membrana głośnika kiedy ma odtworzyć dwa sygnały o różnych częstotliwościach jednocześnie.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Za ośmiornicą  akuraut nie, natomiast wracjąc do tematu nie trzeba wyobraźni a zrozumienia pewnych rzeczy.

Jeśli więc nie widziałeś zawirowań w wodzie za płynącą ośmiornicę, spójrz co widać za rurą wydechową samochodu. Spójrz co się dzieje, kiedy silnik pracuje nierównomiernie. Widzisz identyczny kłębek dymu w regularnych odstępach, czy różnej wielkości kłęby w nierównomiernych odstępach?

27 minut temu, A co tam napisał:

Nie redukuje do postaci jednowymiarowej. Rysunek jest tylko rzutem na płaszczyznę. Czyli dwuwymiarowy, jeśli już.
Może Ci będzie łatwiej:

Wszystkie zjawiska zachodzące na ziemi i w kosmosie można opisać matematycznie. Stwierdzam czy pytam? 
Takie wizualizacje są genialne. Pomagają zrozumieć trudne do zrozumienia 🤪

Istna kuźnia myślicielstwa

6 minut temu, telesma napisał:

Wszystkie zjawiska zachodzące na ziemi i w kosmosie można opisać matematycznie.

Tak.
To równanie opisujące forum AS
2+2=4,a czasami 2+2=3 lub 2,1

wątki hiend
2+2=10-albo i lepiej.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, A co tam napisał:

Nie redukuje do postaci jednowymiarowej. Rysunek jest tylko rzutem na płaszczyznę.

Nie tylko, bo przedstawia ruch magnesu w mikrofonie, głośniku i to co między nimi, a także to co tuż przy nich.

3 godziny temu, telesma napisał:

To „dziwadło” było odpowiedzią na moje przypuszczenia. Jaki ruchy wykonuje membrana głośnika kiedy ma odtworzyć dwa sygnały o różnych częstotliwościach jednocześnie.

No właśnie, rysunek pokazuje, że wykonuje jeden wspólny ruch a nie dwa oddzielne.

I po co tyle teorii, tyle myślenia, bólu głowy, dyskusji, kłótni, sprzeciwów, marnowania kasy i czasu... Nie lepiej pójść do salonu i kupić kolumny, które brzmią jak lubimy? 😁

4 minuty temu, raiwan napisał:

I po co tyle teorii, tyle myślenia, bólu głowy, dyskusji, kłótni, sprzeciwów, marnowania kasy i czasu... Nie lepiej pójść do salonu i kupić kolumny, które brzmią jak lubimy? 😁

To żadna zabawa 😃

12 minut temu, raiwan napisał:

Warto zrozumieć jak coś działa, by nie szukać tam, gdzie się nie znajdzie.

7 minut temu, Ajothe napisał:

To żadna zabawa 😃

Żadna zabawa to żonglerka przypadkowym sprzętem RTV

Edytowane przez szymon1977

Jaka tam zabawa skoro i nie wiadomo jak dobre kolumny bym zrobił a i tak spierdzieli wszystko akustyka, której nie mogę poprawić ze względu na pozostałych mieszkańców mieszkania (czytaj żona 🙂) oraz na razie nie stać mnie na lokum z osobnym pomieszczeniem do odsłuchów. 

Odechciało mi się zabawy kiedy usłyszałem, że mimo lepszego sprzętu i tak może być ujnia bo akustyka... 

W motoryzacji przynajmniej jak ulepszam auto to to czuć i nie ma ograniczeń, wykorzystam moc, przyspieszenie, ciszę, hałas, wygodę, prędkość... Gdzie chce i jak chce. Tak samo jest w każdym innym hobby, zawsze będzie lepiej i więcej a w audio... Zawsze jakieś problemy

W ogóle nikt tu nie napisze, że słyszał jakiś fajny kawałek, że polecam jakąś muzę, nie ma zaproszeń na odlsuchy zbudowanego sprzętu pasjonatów. Nawet nie można podzielić sie spostrzeżeniami, znalezionymi połączeniami bo zaraz "że to psychoakustyka" 🙂, że w porównaniu do droższego sprzętu to gra ujowo i takie tam

Edytowane przez raiwan
1 hour ago, raiwan said:

Przywozimy do domu i okazuje się, że do kitu. W salonie grały, a w domu nie chcą. I co wtedy?

Wtedy wymieniasz na inne bo wcześniej się tak umówiłeś, w ciemno nie ma co. Wiele szanujących się salonów bierze kaucję i wypożycza. Odsłuch w salonie to dopiero wstęp, jakiś kierunek. Zazwyczaj po wstępnym odsłuchu sprzęt zostaje już w domach. 

Gość

(Konto usunięte)

ze względu na pozostałych mieszkańców mieszkania (czytaj żona )

Jak jej kuchnia, łazienka, sypialnia, przedpokój, balkon itp. nie wystarczają, to czas najwyższy wystawić za drzwi
1 godzinę temu, raiwan napisał:

W motoryzacji przynajmniej jak ulepszam auto to to czuć i nie ma ograniczeń, wykorzystam moc, przyspieszenie, ciszę, hałas, wygodę, prędkość.

W dodatku to wszystko jest mierzalne i uznane przez normalną naukę. 🙂

Właśnie wpadłem na fajny pomysł dla tych tu, co mają salony audio lub w nich pracują odnośnie akustyki. 

Oprócz profesjonalnie wytlumionego pokoju odsłuchu powinien być też typowy pokój lub salon z możliwością powiększenia wzdłuż i wszerz. W sensie jakieś meble na kółkach i ścianki przesuwne, żeby można było je łatwo ustawić jak u kupującego w domu, żeby zrobić odsłuch w przybliżonych warunkach w jakich będzie docelowo ten sprzęt grał. Rozwiązało by to mnóstwo problemów. Meble wystarczyło by, że były by to zwykle bryły, nie jakieś drogie meble kuchenne i tak dalej. 

Edytowane przez raiwan
11 minut temu, raiwan napisał:

Oprócz profesjonalnie wytlumionego pokoju odsłuchu powinien być też typowy pokój lub salon z możliwością powiększenia wzdłuż i wszerz. W sensie jakieś meble na kółkach i ścianki przesuwne, żeby można było je łatwo ustawić jak u kupującego w domu, żeby zrobić odsłuch w przybliżonych warunkach w jakich będzie docelowo ten sprzęt grał. Rozwiązało by to mnóstwo problemów. Meble wystarczyło by, że były by to zwykle bryły, nie jakieś drogie meble kuchenne i tak dalej. 

Podałeś idealny przepis na strzał w kolano 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi