Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, raiwan napisał:

zmniejszający się opór przy wychyleniu się membrany

Tak, to trzeba brać pod uwagę.  Ale zapomniałeś o bulbulacji.

nagrywamy.com

17 minut temu, raiwan napisał:

Jak 900 watów? 15a i 12v nie da tyle 

Wraz z odkrecaniem galki w prawo napiecie rosnie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Dlatego musiałby to ktoś wytłumaczyć. Ja się aż tak nie znam, nie biorę pod uwagę różnych zachodzących zdarzeń w czasie pracy głośnika i wzmacniacza. 

Patrzę też na to, że subwoofer ma bardzo duża moc i tak samo pobiera dużo prądu w czasie normalnej pracy. Tam membrana wychyla się znacznie bardziej i stąd bierze więcej mocy. 

Ogólnie chodzi mi o to, że co z tego, że wystarczy mniejszy kabel bo niska średnia moc podczas słuchania, ale czasami w plikach ten prąd wzrasta kilkunasto lub kilkadziesiąt razy i wówczas zbyt cienkie kable stawiają zbyt duży opór i zabierają moc, która powinna ich do głośnika a nie marnować na kablu i innych elementach. 

Edytowane przez raiwan
4 godziny temu, audioburak napisał:

Kolumny to nie jest żelazko czy pralka ... sam używam 0,8 mm2.

A ja 0,20 mm2 i jest to przekroj wystarczajacy, zwazywszy, ze mam bardzo dobrej jakosci kawal basu z 15-to calowych niskotonowcow.

4 godziny temu, raiwan napisał:

gdyby każdy tak chętnie i ochoczo pisał na tym forum swoje wnioski (nawet w formie opowieści) z odsłuchów różnych sprzętów, które słyszał u znajomych, w salonach i tak dale

Mnie z tych życzeń wyłącz.

Na majówce w pabianickim Q21 tylko mi przeszkadzał szklisty wokal na Fleetwood Mac (Rumours). Reszta wyglądała na zadowoloną.

(zestaw: Roksan, Atoll, Adam Vox Aszkelon)

Każdy słyszy inaczej. 

lepiej było by poczytać na temat muzyki, że ktoś znalazł coś fajnego, z miłym wokalem, z dużą ilością detali, mocnym basem i tak dalej coś dla każdego

Muchy - Gdyby nie szerszenie (przeróbka Madame)

kolce nie niwelują przenoszenia drgań z obudowy kolumny,

Dokąd?

(Skąd dokąd)

Kom. Przecież te drgania się tak czy siak rozpraszają

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

@Lutek

Nie żebym się licytował, ale swego czasu poniżej 0,08 bez "skutków ubocznych" 😉 

typu akustycznego, ale zrezygnowałem ze względu na kiepską wytrzymałość

kabla pod względem mechanicznym.

To był Litz 0,12 mm w teflonie chyba z 5 czy 7 nitek i nawet wycieranie kurzu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, raiwan napisał:

na przykład wzmacniacz 200 watów rms (czyli trochę ponad 16 amper) minimalny przekrój to 2,5 mm2. Taki kabel wytrzyma ciągłe obciążenie do 21 amper więc jest wystarczający.

w audio liczy się 2A na 1mm2 

nawet normy elektryczne podają , że gniazda podłącza się przewodem 2,5mm2 a obciążenie nie może być większe niż 16A

poza tym nawet licząc wg Twoich norm 200W/16A=12,5 V sygnału audio 🙂

typowe napięcie sygnału odsłuchu to jest 

+-8V czyli 16V w piku a prąd jaki jest pobierany zależy tylko i wyłącznie od  impedancji kolumn

resztę policz sam 🙂

Patrzę też na to, że subwoofer ma bardzo duża moc

jeśli chodzi o suba to dostaje on znacznie wyższe napięcie rzędu 30v do nawet 60v

prąd pobierany przez głośnik jest to kilka amper ....a nawet gdyby pobierał 10A to przy tylko trzydziestu woltach masz już 300 wat

Godzinę temu, audioburak napisał:

Nie żebym się licytował, ale swego czasu poniżej 0,08 bez "skutków ubocznych"

Nie chodzi o licytowanie, a raczej tylko o informacje z mojej strony, ze uzywam przekroju kabelkow, pewnie uwazanego przez niektorych za zbyt maly, ale nie zauwazylem zadnego pogorszenia jakosci z tego tytulu w stosunku do poprzedenich o przekroju 1,5 mm2. 

Zapewne miales na mysli 0,8, a nie 0,08.

@Lutek 

Ten większy przekrój mam teraz - 0,8 mm2 czyli 4x0,2 mm2, a wspominałem

o poprzednikach 0,08 mm2 - kilka nitek w teflonie - srebrzanka o 0,12 mm średnicy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Ten większy przekrój mam teraz - 0,8 mm2 czyli 4x0,2 mm2,

Moje, to tzw. srebrzanka - pojedynczy posrebrzany drut miedziany o srednicy 0,5mm w koszulce bawelnianej.

Też srebrzanka 0,5 średnicy, czyli 0,2mm2  .. ale x 4 i w taśmie.

Pojedynczego też pewien czas używałem. Całkowicie wystarczający.

Stosuje się tzw. audiometrię wysokoczęstotliwościową. W granicach 8 kHz-20kHz. Ale to nie jest badanie słuchu standardowe w typowych okolicznościach. Dla zwykłego badania słuchu pomiary są, w zależności od wieku, do 4 lub do 8 kHz.
Więc jeśli ktoś miał audiometrię wysokoczęstotliwościową to na specjalne skierowanie. I wtedy do tego używa się audiometru z szerszym zakresem.

No tak, przeciez kazdy Kowalski robi taka audiometrie i wie ze slyszy
Nawet normy elektryczne podaja, ze gniazda podlancza sie kablem 2,5qmm

Przytocz te normy

Moje „normy“ mowia ze minimum jest 1,5qmm, a bezpieczniki w skrzynce sa 16A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

Moje „normy“ mowia ze minimum jest 1,5qmm, a bezpieczniki w skrzynce sa 16A

Ukryta Zawartość

W Polsce standardem  (podtynkowym) jest ydyP 3*2.5mm², zaś na suficie przy oświetleniu - półtora (jest elastyczniejszy ale też łatwiej go przerwać, a tego grubszego w palcach bez narzędzi nie da się ). Płaski łatwiej układa się w bruzdach.

YDYP ma znacznie mocniejszą izolację od YDYT 

Ring bardzo rzadko jest stosowany a głównie radial (puszkowy)

Nie wiem czy z powodów p-poż czy innych ale jest tak jak w projekcie architektonicznym (chyba że dom sprzed 50 lat i bez remontu generalnego to wtedy są jeszcze aluminiowe)

Ukryta Zawartość

Dopisek:

YDYP (płaski, raczej do korytek kablowych niż pod tynk) ma znacznie mocniejszą izolację od (wtynkowego) YDYt, ten spotykałem tylko z żyłą 1.5 mm².

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

nawet normy elektryczne podają , że gniazda podłącza się przewodem 2,5mm2 a obciążenie nie może być większe niż 16A

E tam.

Przeciwpożarowe plus praktyka montera, potem ma to przejść test izolacji megaomomierzem (po generalce).

YDYP jest chyba tańszy niż YDYt i dlatego bo po co brać kilka rodzajów szpul.

A wyłączniki z zasady mają wypinać selektywnie i ten amperaż jest różny.

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

prąd pobierany przez głośnik jest to kilka amper ....a nawet gdyby pobierał 10A to przy tylko trzydziestu woltach masz już 300 wat

Chyba w stadionowym kołchoźniku. 

Wg mnie kompletnie wyobrażone te "wartości".

21 godzin temu, raiwan napisał:

mając na przykład wzmacniacz 200 watów rms (czyli trochę ponad 16 amper)

Nie.

Tyle watów to niecały amper 

W ogóle co to jest:

21 godzin temu, raiwan napisał:

wzmacniacz 200 watów rms

Nie ma takiego modelu

200 watów rms (na kanał) , czyli mocy ciągłej, zazwyczaj tak jest opisywania moc wzmacniacza. 

7 godzin temu, xetras napisał:

W Polsce standardem  (podtynkowym) jest ydyP 3*2.5mm², zaś na suficie przy oświetleniu - półtora (jest elastyczniejszy ale też łatwiej go przerwać, a tego grubszego w palcach bez narzędzi nie da się ). Płaski łatwiej układa się w bruzdach.

YDYP ma znacznie mocniejszą izolację od YDYT 

Ring bardzo rzadko jest stosowany a głównie radial (puszkowy)

Nie wiem czy z powodów p-poż czy innych ale jest tak jak w projekcie architektonicznym (chyba że dom sprzed 50 lat i bez remontu generalnego to wtedy są jeszcze aluminiowe)

Standardowo używane są 2,5 mm2 dlatego, że tu liczy się odległość, która ma znaczenie w spadku napięcia. Już powyżej 4 metrów można zauważyć spadki. Stąd daje się grubsze niż wymagane. Niekiedy odległość od źródła napięcia do odbiornika sięga nawet ponad 20 metrów 

Edytowane przez raiwan
3 godziny temu, xetras napisał:

Chyba w stadionowym kołchoźniku. 

Wg mnie kompletnie wyobrażone te "wartości".

Nie.

Tyle watów to niecały amper 

W ogóle co to jest:

Nie ma takiego modelu

Nie wiem skąd mi się w głowie wzięło stałe napięcie 12 volt na wyjściu wzmacniacza. Stąd takie mi bzdury wyszły. 

2 godziny temu, raiwan napisał:

Nie wiem skąd mi się w głowie wzięło stałe napięcie 12 volt na wyjściu wzmacniacza. Stąd takie mi bzdury wyszły. 

Te waty (200) to przeciętny przydział z sieci energetycznej a nie na głośniki.

Dalsze liczenie nie ma sensu 

200 watów rms (na kanał) , czyli mocy ciągłej, zazwyczaj tak jest opisywania moc wzmacniacza. 

Każdego?

Czy tylko tego z pamięci, która płata figle?

Zapewniam Cię że ta moc grzeje ale nie tylko głośniki. 

To był przykład tylko🤦

A ja wiem czy każdego. Masz w specyfikacji 110 watów przy 8 ohm, 190 watów przy 4 ohm w stereo na kanał 

Edytowane przez raiwan
W dniu 28.05.2024 o 13:38, Lutek napisał:

ja 0,20 mm2 i jest to przekroj wystarczajacy, zwazywszy, ze mam bardzo dobrej jakosci kawal basu z 15-to calowych niskotonowcow.

Bez izolacji jest bardziej naturystyczne.

Tzn.

Wszystkie te przekroje "wyliczenia" to zmyślanie bo inaczej jest z przewodem co pracuje a inaczej tym w stałej instalacji tudzież niepalnej 

Tzn. typy lgy lub ytdy mają znaczenie tylko dla wygody użytkowania a materiał izolacji też jest istotny zwłaszcza że ulega niszczeniu 

18 minut temu, raiwan napisał:

To był przykład tylko🤦

A ja wiem czy każdego. Masz w specyfikacji 110 watów przy 8 ohm, 190 watów przy 4 ohm w stereo na kanał 

To dopuszczalny dlugotrwały znamionowy (nominalny) pobór mocy pod obciążeniem zamiennym.

Mylisz się, nie mam tej specyfikacji tylko Ty.

PS 

Chyba czujesz że w każdej klasie A,B,AB, D, T H wzmacniacz inaczej i więcej lub mniej energii zamienia w grzanie (się)?

PPS. Moce mieszasz

O skuteczności też zapomniałem, niech Ci będzie 🙂 chciałem uprościć. Czepianie się szczegółów. Niech będzie klasa D 

W sumie racja 200 watów rms, które idzie na głośnik klasy A to nie te same 200 watów w klasie AB 😁

Ja miałem na myśli moc, która idzie na głośnik dla przykładu, a nie ile jest w stanie oddać z siebie wzmacniacz i w ilu procentach. Chodzi głównie o prąd jaki ma płynąć przez kabel. 

Ale zrozumiałem jak takie uproszczone myślenie teorii różni się od tego jak to wygląda w praktyce 

Edytowane przez raiwan
5 minut temu, bum1234 napisał:

Możesz to doprecyzować?

I jeszcze to:

miałem na myśli moc, która idzie na głośnik dla przykładu, a nie ile jest w stanie oddać z siebie wzmacniacz

;) 

nagrywamy.com

W dniu 28.05.2024 o 09:26, audioburak napisał:

W warunkach domowych rzadko przekracza się 15 W, co dawno znalazło

odzwierciedlenie w zaleceniach np. u Bose - 0,75 mm2 nawet do 7m.

Kolumny to nie jest żelazko czy pralka ... sam używam 0,8 mm2.

Byłem kiedyś ciekaw prądu na wyjściu głośnikowym przy nominalnej mocy i zastępczym obciążeniu ale nie wiedziałem jak to zrobić. 

Mierzyłeś ile amperów?

(Spodziewana dla mnie wartość raczej nie powinna przekraczać paru amperów)

LNo z poprzedniej wypowiedzi zrozumiałem, że jeżeli wzmacniacz ma na wyjściu 200 watów to zależne to jest od klasy wzmacniacza? 

To trochę jakby twierdzić, że 200 koni mechanicznych z silnika benzynowego będzie inne od silnika diesla bo ma inną sprawność? 

Edytowane przez raiwan
W dniu 28.05.2024 o 09:54, raiwan napisał:

średnia wskazań amper podczas słuchania normalnej głośności to 1 amper, czyli licząc przy 4 ohm to gdzieś 15 watów (musyka elektroniczny a z dużą ilością niskiego basu). W plikach dochodziło nawet do 15 amper przy niskim zejściu co daje nawet ponad 100 watów, w jednym momencie wskoczyło aż na 30 amper przy bas test i 25 Hz.

Jak prawidłowy to wynik nie wiem. Głośnik ma 6 ohm a do obliczenia wziąłem obciążenie 4 ohm biorąc pod uwagę zmniejszający się opór przy wychyleniu się membrany. 

Nie dowierzam tej obserwacji a zarazem  kalkulacji

• Pokaż nowe odpowiedzi