Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Po jaką cholerę to już wiedzą tylko pomiarofile

"Słuchofile" za to piszą że "słyszą", ale nie bardzo orientują się co i z którego kierunku oraz z jakiego sprzętu, zawsze wskazują pierwszy z brzegu element toru audio bez refleksji i technicznej analizy. Tak jest najprościej, ale też najbardziej bezrozumnie.  

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Płaska charakterystyka jest beznadziejnie nudna i służy do realizacji dźwięku, a nie do przyjemnego słuchania muzyki.

Podbij sobie co chcesz tak żeby nie było nudno, ale nie przekonuj innych że to najlepsze rozwiązanie bo to jest indywidualne rozwiązanie dopasowane tylko do Twojego słuchu ze wszystkimi jego wadami i zaletami. Już pisałem, na forum można tylko analizować pomiary testowe a tu podstawą jest płaska a dla ZG możliwie płaska charakterystyka, niskie zniekształcenia wszelakiego rodzaju, nie muszą być rekordowe, ale mogą też takie być.
Yamaha NS10M nie ma płaskiej charakterystyki a często jest używana w studiach realizatorskich. Są też tacy co używają ich w domu, myślisz że robią to w celu nieprzyjemnego słuchania muzyki?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, Lech36 napisał:
12 godzin temu, xetras napisał:

(Dominanty wzrokowe przeszkadzają)

Audiofilom pomagają 😉.

Jak nie widząc, "co gra", mają określić  dodane "wartości brzmieniowe" "audio bajerów"? 

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jak nie widząc, "co gra", mają określić  dodane "wartości brzmieniowe" "audio bajerów"? 

Audio+fill to chyba w tłumaczeniu czucie dźwięku, tak z grubsza, tak że po dźwięku mają poznawać co jest lepsze a nie po wyglądzie i nazwie producenta a to najlepiej sprawdzać na ślepo 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Audiofilom pomagają 😉.

ba,bez tego nie ma audiofilizmu.
kto to widział oceniać system audio jeno po dźwięku?
Każdy wie,że walory wzrokowe są ważne,a może i najważniejsze.
Zaraz po cenie-rzecz jasna.😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ale dla kolumn?

ZG to zupełnie inne zagadnienie techniczne, w tym dziale bardzo trudno o charakterystykę idealnie neutralną pomimo tego że wiele firm takie deklaruje. Dlaczego? Było już na forum wielokrotnie wyjaśniane.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

ba,bez tego nie ma audiofilizmu.
kto to widział oceniać system audio jeno po dźwięku?
Każdy wie,że walory wzrokowe są ważne,a może i najważniejsze.
Zaraz po cenie-rzecz jasna.😉

Tak się zastanawiam czy zaraz nie dojdziemy do wniosku że w audiofilstwie dźwięk ma pomijalne znaczenie 😉.

17 minut temu, Lech36 napisał:

Tak się zastanawiam czy zaraz nie dojdziemy do wniosku że w audiofilstwie dźwięk ma pomijalne znaczenie 😉.

to bardzo niedobra pomysł
bardzo niedobra i niepodobna tak mówić jest.
nieładna
😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

to bardzo niedobra pomysł
bardzo niedobra i niepodobna tak mówić jest.
nieładna
😉

E tam, każdy pomysł ma jakąś wartość/"wartość", podobno nawet te najgłupsze, jak np. wsłuchiwanie się w kierunkowość przewodów połączeniowych z ich izolacją włącznie.

47 minut temu, Lech36 napisał:

W pomiarofilstwie właśnie tak jest, wystarczy że urządzenie ma rekordowe parametry i mierzy się znakomicie 😉

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Bo taka prawda. ... a nie, czekaj, bo dźwięk "ma się podobać" - zupełnie jakby audiofile (voodoofile) nie słuchali muzyki, tylko "barwy sprzętu".

Wiernie odtwarzane nagranie, wg. takiego "Azorka", jest "nudne". Może po prostu gość (i jemu podobni) słucha nudnej muzyki, którą trzeba dobarwić masą dodatków, by dało się tego słuchać bez natychmiastowej narkozy w postaci zaśnięcia 😅

jeśli chodzi o końcową charakterystykę-tak

Ano wlasnie. Ale charakterystyka nie jest jedynym pomiarem.

Sa takie na ktorych widac.

Niestety dla wiekszosci znajomosc wykresow konczy sie na charakterystyce (oczywiscie od linijki).

Jak chce w aucie sprawdzic poziom paliwa to nie patrze na predkosciomiez, a jak chce sprawdzic cisnienie oleju, to nie patrze na miernik temperatury w chlodnicy

Tak samo jest z wykresami
9 godzin temu, szymon1977 napisał:

To MS30 miały identyczny wykres jak jakieś inne kolumny, które grały inaczej?

Szukałem ich frequency response albo waterfalla ale ich brak. Identyczne przetworniki są też w Epos ES14 (z tym obłym korektorem fazy w midwooferze), ale to inna obudowa (wtedy kilka warsztatów kooperowało mając wspólną sieć sprzedaży, Epos zarabiał a Mordaunt wydawał, m.in. na wschód trafił).

Lata 80- TGIndustries

Lata 90- Audio Partnership

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W linku jest o tej serii, ale chyba Tobie nie będą pasować, bas mają niemal "słoniowaty" (nie wiem, jak go inaczej nazwać). Jest go dużo ale na pewno nie jest "wyrywny".

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

W zasadzie nie da się zbudować kolumn, które miałyby płaską charakterystykę. Dlatego wyznacznikiem minimum jakości jest zakres częstotliwości, w jakim odchyłka mieści się w zakresie +/-3dB Mieszczące się w tym zakresie dołki i górki są nieuniknione, i stanowią charakter brzmienia kolumn, a nie ich wadę w sensie obiektywnym... oczywiście subiektywnie ten charakter brzmienia może się komuś nie podobać.

Kanadyjski Paradigm zrobił takie 🙂

Studio 40.

W Polsce pojawił się w Polpaku, kiedy już miałem swoje. Bardzo restrykcyjnie podchodzą do spójności i do płaskiej charakterystyki.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Wiadomo... Meloman używa sprzętu do słuchania muzyki a audiofil używa muzyki do słuchania sprzętu 😉

20 minut temu, Kyle napisał:

Może po prostu gość (i jemu podobni) słucha nudnej muzyki, którą trzeba dobarwić masą dodatków,

Polecam film z Jerzym Derflem o roli akompaniamentu czyli tła.

Zmiana tła i nawet nuda zabawia.

Akordy robią tę muzykę

(W podsumowaniu filmu)

Ukryta Zawartość

Kiedy nudna jest melodia to reszta już nie.

|

Aha - klimat!

Muzyka robi klimat. Jest nawet zespół klimatycznego bluesa, ballady mają wyśmienite i zrobili "Long Distance Voyager'a", który łączy pokolenia.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, expert napisał:

jeśli chodzi o końcową charakterystykę-tak

Czyli końcowa charakterystyka jest identyczna a gra inaczej? Bez komentarza, haha.

-----

3 godziny temu, Lech36 napisał:

ZG to zupełnie inne zagadnienie techniczne, w tym dziale bardzo trudno o charakterystykę idealnie neutralną pomimo tego że wiele firm takie deklaruje.

W efekcie...

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

w zakresie +/-3dB Mieszczące się w tym zakresie dołki i górki są nieuniknione, i stanowią charakter brzmienia kolumn, a nie ich wadę w sensie obiektywnym...

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Tak, Meloman słucha na radiobudziku 🙂

A trolątko pisze wpiski.
Nic nie wnoszące-ale wpisik za wpisikiem.😉

Meloman pozdrawia serdecznie!

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A trolątko pisze wpiski.
Nic nie wnoszące-ale wpisik za wpisikiem.😉

Meloman pozdrawia serdecznie!

Właśnie to zrobiłeś, mój post przynajmniej w sposób humorystyczny odnosił się do kwestii takiej, że Meloman często ma raczej dobry sprzęt. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Jeśli muzyka dobra a lepszego audio chwilowo nie ma do dyspozycji, to czemu nie? Szczerze współczuję uważającym się za audiofili ignorantom, którym kiepski kabel uniemożliwia obcowanie ze sztuką.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

W pracy mam małe kolumienki komputerowe. Żaden Hi-End ale przez większość czasu leci przez nie muza i nie mogę się nadziwić jak one przyjemnie grają. W samochodzie mam nagłośnienie BOSE, żadna rewelacja ale muza nie męczy a audiobooki można słuchać godzinami. W firmowym samochodzie ( Opel ) jest fabryczne nagłośnienie, nie mam pojęcia jakiej firmy słucha się tego dobrze, nie męczy, nie wierci w uszach itp. Za dzieciaka miałem radio lampowe z wielkim szerokopasmowym głośnikiem i jedyne co pamiętam to to że miało zajebiste "brzmienie" cokolwiek to znaczy. 

Wniosek, by słuchać muzy nie trzeba mieć Hi-End-u, by słuchać Hi-End-u trzeba mieć muzę. 

Radiobudzik też mi do snu przygrywał, uruchamiałem sleepy timer na 59minut 😉
Dziś zasypiam przy Astronarium albo np. przy Smartgasm 🙂

44 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W pracy mam małe kolumienki komputerowe. Żaden Hi-End ale przez większość czasu leci przez nie muza i nie mogę się nadziwić jak one przyjemnie grają. W samochodzie mam nagłośnienie BOSE, żadna rewelacja ale muza nie męczy a audiobooki można słuchać godzinami. W firmowym samochodzie ( Opel ) jest fabryczne nagłośnienie, nie mam pojęcia jakiej firmy słucha się tego dobrze, nie męczy, nie wierci w uszach itp. Za dzieciaka miałem radio lampowe z wielkim szerokopasmowym głośnikiem i jedyne co pamiętam to to że miało zajebiste "brzmienie" cokolwiek to znaczy. 

Wniosek, by słuchać muzy nie trzeba mieć Hi-End-u, by słuchać Hi-End-u trzeba mieć muzę. 

Radiobudzik też mi do snu przygrywał, uruchamiałem sleepy timer na 59minut 😉
Dziś zasypiam przy Astronarium albo np. przy Smartgasm 🙂

Cieszę się, mam podobnie 🙂

jak ktoś szuka neutralności to powinien słuchać każdego utworu na systemie, który był używany do jego nagrywania. Jest to absolutnie niemożliwe

Dlaczego niemożliwe? Większość ludzi tutaj słucha muzyki rockowej ze "złotej ery", a ta muzyka robiona była na dwóch rodzajach zestawów - JBL 4312 albo na tannoyach

Zresztą nowsze produkcje też. Poniżej paczki (...) użyte przy Black Sabbath "13":
IT_Aug_02-J8GBlY8a56zTjX9eZ9AAwYd6VI.ID2C7.jpg

Ukryta Zawartość

I jeszcze dorzucę Pink Floyd i Vangelisa.

527cc76c342e3b639bfa58a5491e415d.jpg69f08f041c1cef42259e6e35d95df68a.jpg

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

by słuchać muzy nie trzeba mieć Hi-End-u, by słuchać Hi-End-u trzeba mieć muzę.

Do Hi-End wystarczą dźwięki. Niestety.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Godzinę temu, partick napisał:

jeszcze dorzucę Pink Floyd i Vangelisa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 69f08f041c1cef42259e6e35d95df68a.jpg

Nie wiem jak te ale Tannoy Stirling na minionym AVS 2024 są podatne na ustawienie. Niewielka różnica a robi się kaszana. Ktoś z DIY audiostereo poprawił ustawienia tym z Łotwy, którzy na nich grali, bo było w piątek tępo. Potem lepiej zagrały, a ja puściłem sobie "Poison" The Prodigy. 

Było fajnie, wszyscy wyszli a ja sobie posłuchałem z mocnym przytupem.

T a n n o y !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, partick napisał:

Do Hi-End wystarczą dźwięki. Niestety.

Piękniej by wszystkim ten Hi-End grał, gdyby obok marki widniała cena 😁.  

19 godzin temu, Ajothe napisał:

W pomiarofilstwie właśnie tak jest, wystarczy że urządzenie ma rekordowe parametry i mierzy się znakomicie 😉

Tak. Tylko to gwarantuje dzwiek najwyzszej klasy.

18 godzin temu, Ajothe napisał:

Tak, Meloman słucha na radiobudziku

Jak nie ma nic innego pod ręką to może być i radiobudzik, ale będzie szukał audiofilskiego radiobudzika 😉

13 godzin temu, Ajothe napisał:

I co na hajendach nie gra Pink Floyd? 🤭

Jak "hajendy" są popsute to może się tak zdarzyć że i Pink Floyd nie zagra 😉.

Edytowane przez Lech36

27 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, dlatego tyle pomiarofili ma chińskie badziewia z ASR 🤭

Niekoniecznie. Jest tu paru wyznawców voodoo, którzy uwielbiają chińszczyznę - np. wątek "Kable z Aliexpress",

• Pokaż nowe odpowiedzi