Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Prosty fakt, który mnóstwo ludzi pomija twierdząc, że "cyfra to cyfra".

Prosta metoda, która służy do odwracania kota ogonem. Twierdzę, że cyfra to cyfra, to testowałem nie pisałem nic o przetwarzaniu DA, porównywałem sygnały cyfrowe, pliki.

nagrywamy.com

Dać to nie tylko "cyfrówka".

Ale mi chodzi o polowe DAC, konwerter USB to SPDIF. Czy jest mozliwe, aby konwertery graly roznie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Bzdura! Głowa nie jest elementem toru audio, więc nie może wpływać na brzmienie.

Przyznałeś, żer czasem piszczy w głowie. Jakbyś wtedy słuchał bezpiecznika, to byś go wyrzucił, bo piszczy? Serio pytam.

nagrywamy.com

Użytkownik Makgajwer dnia 09.11.2017 - 13:14 napisał

Dwa takie same metrowe interkonekty różniące się wtykami. Żaden miernik nie wykaże różnic głośności a brzmieniem sie różnią i to bardzo. I co ty na to, sprawdzane wielokrotnie.

Oczywiście wiedziałeś, które wtyki są w danym momencie wpięte?

Ja tak ale osoba testujaca nie wiedziała a wnioski miała podobne. Dla mnie wystarczajace argument aby używać lepszego przewodu bo życie jest za krótkie żeby się męczyć z kiepskimi kablami. Null test , to dla producentów takie rzeczy, podobnie jak porównanie interkonektu i zworki jak robi Wireworld. Pewnie wyciaga wnioski i robi poprawki.

...życie jest za krótkie żeby się męczyć z kiepskimi kablami.

Skoro w zasadzie jest wykluczone aby trafic na kabel kiepski (interkonekty ze sklepu "Wszystko za 4zl" pomijam) zycie jest za krotkie, aby kablami wogole zawracac sobie glowe, np. kupowaniem "lepszego".

Edytowane przez szymon1977

Górnik jak by nie było też, i kółko się zamyka ;)

Czyli doszliśmy do tego, że tor audio zaczyna się w głowie górnika,

a kończy w głowie słuchacza. ;-)

Do czarnej muzy polecam prad wytworzony z wegla wydobytego przez czarnoskorych. Nie wiem jak, ale to dziala. Ja slysze!

Bardzo często ;)

Przyznałeś, żer czasem piszczy w głowie. Jakbyś wtedy słuchał bezpiecznika, to byś go wyrzucił, bo piszczy? Serio pytam.

Ale przecież oprócz piszczenia słyszałbym też sygnał docierający do moich uszu z głośników.

Pytanie tylko, czy byłbym w stanie usłyszeć ten bezpiecznik, mimo pisku, który tkwi w głowie z zupełnie innego powodu. ;-)

porównanie interkonektu i zworki jak robi Wireworld. Pewnie wyciaga wnioski i robi poprawki.

Ty naprawdę w to wierzysz, czy to

kolejny skecz kabaretowy? Niezły jesteś. :)))

Oczywizda - wyciągają wnioski (aby sprzedaż lepsza była) i robią poprawki (nowy oplot, inne oprawki wtyków i nowa nazwa modelu np. MK V, albo tam inny Power, Thunder czy Spider)

Edytowane przez iro III

Oczywizda - wyciągają wnioski (aby sprzedaż lepsza była) i robią poprawki (nowy oplot, inne oprawki wtyków i nowa nazwa modelu np. MK V, albo tam inny Power, Thunder czy Spider)

No i w efekcie - inne brzmienie. ;-)

Ale przecież oprócz piszczenia słyszałbym też sygnał docierający do moich uszu z głośników.

Pytanie tylko, czy byłbym w stanie usłyszeć ten bezpiecznik, mimo pisku, który tkwi w głowie z zupełnie innego powodu. ;-)

Pytanie, które postawiłem, jest takie - jak siedząc przed sprzętem i posługując się tylko słuchem odróżnisz pisk w głowie od pisku ze sprzętu?

nagrywamy.com

Dać to nie tylko "cyfrówka". Jest jeszcze analogowy stopień wyjściowy- to tam należy szukać różnic brzmienia. Jak już pisalem, niektórzy celowo go robią tak by wprowadzał własne naleciałosci by brzmienie wydawało się być "bardziej analogowe".

który konwerter usb/spdif ma stopien analogowy?

Pytanie, które postawiłem, jest takie - jak siedząc przed sprzętem i posługując się tylko słuchem odróżnisz pisk w głowie od pisku ze sprzętu?

A to takie trudne? Zmierzasz do tego, by mi udowodnić, że jak wiem że pisk jest mojej głowie, a nie pochodzi ze sprzętu, to analogicznie jest w przypadku słyszenia innych rzeczy, np. "słyszenia" kabli?

A to takie trudne? Zmierzasz do tego, by mi udowodnić, że jak wiem że pisk jest mojej głowie, a nie pochodzi ze sprzętu, to analogicznie jest w przypadku słyszenia innych rzeczy, np. "słyszenia" kabli?

A odpowiadanie pytaniem na pytanie jest łatwiejsze? ;) Jak to nie takie trudne, to odpowiedz.

nagrywamy.com

No widzisz, nie ogarniasz tematu.

No nie ;-).

Dla mnie wystarczajace argument aby używać lepszego przewodu bo życie jest za krótkie żeby się męczyć z kiepskimi kablami.

Ależ należy zawsze kupować dobre kable a nie kiepskie. 99,9% kabli na ryku jest dobra i nie zaburza przesyłu sygnału na bardzo krótkich trasach (domowe audio).

Raczej w młocie udarowym który odspaja urobek ;-).

Ty naprawdę w to wierzysz, czy to

Pewnie nie, ale może koledzy zainwestowali w te bezpieczniki i trzeba im pomóc się ich pozbyć z możliwie dużym zyskiem. To tylko taka hipoteza ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Raczej w młocie udarowym który odspaja urobek ;-).

Myśl zawsze jest pierwsza i nadaje celowość działania narzędzia ;)

A jak jest z dzwonkiem do drzwi maskowanym głośną muzyką ? Przypomnę tylko że dochodził zza kolumn.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja tak ale osoba testujaca nie wiedziała a wnioski miała podobne. Dla mnie wystarczajace argument aby używać lepszego przewodu bo życie jest za krótkie żeby się męczyć z kiepskimi kablami. Null test , to dla producentów takie rzeczy, podobnie jak porównanie interkonektu i zworki jak robi Wireworld. Pewnie wyciaga wnioski i robi poprawki.

Zrób ten null test. Zobaczysz, że dostaniesz piękne zero. Przyrząd pomiarowy nie ulega sugestiom :)

Taki test nie jest dla producentów, żaden z nich nie opublikuje nigdy wyników, bo musiałby zwinąć interes ;)

Myśl zawsze jest pierwsza i nadaje celowość działania narzędzia ;)

No tak, ale nie bezpośredniego związku z wytwarzaniem energii elektrycznej.

Jak to nie takie trudne, to odpowiedz.

Przemak - przecież odpowiedź jest tak oczywista, że myślałem że nie muszę.

Pochodzenie pisku w uszach na skutek np. głośnego koncertu jest znane, więc potrafię go odróżnić od muzyki płynącej z głośników.

Może być też tak, że gdy włączę muzykę, to nie słyszę już wtedy pisku, ale tego nigdy nie sprawdzałem.

Przemak - przecież odpowiedź jest tak oczywista, że myślałem że nie muszę.

Pochodzenie pisku w uszach na skutek np. głośnego koncertu jest znane, więc potrafię go odróżnić od muzyki płynącej z głośników.

Może być też tak, że gdy włączę muzykę, to nie słyszę już wtedy pisku, ale tego nigdy nie sprawdzałem.

Nienie, siedzisz i słuchasz czegoś, nic nie wyłączasz, nie znasz pochodzenia pisku.

nagrywamy.com

No tak, ale nie bezpośredniego związku z wytwarzaniem energii elektrycznej.

Nie zbadane są drogi jakim podąża pan ;)

Związek nie musi być bezpośredni.

Chyba nie chcesz powiedzieć że górnik wali młotem bez wyższego celu.

Przecież to by nie miało najmniejszego sensu.

Edytowane przez Przemysław_51508

A jak jest z dzwonkiem do drzwi maskowanym głośną muzyką ? Przypomnę tylko że dochodził zza kolumn.

Przecież było już wielokrotnie wyjaśniane. Po co ciągle wracać do rzeczy oczywistych.

Nienie, siedzisz i słuchasz czegoś, nic nie wyłączasz, nie znasz pochodzenia pisku.

Ty tak masz czasem? Bo ja nigdy nie miałem...chyba że po koncercie, ale wtedy wiem skąd ten pisk.

Ty tak masz czasem? Bo ja nigdy nie miałem...chyba że po koncercie, ale wtedy wiem skąd ten pisk.

Nigdy nie byłeś przeziębiony?

Nie miałeś kaca?

Za oknem zawsze jest tak samo "cicho"

Nigdy nic Cię nie wk***iło?

Zawsze wtedy tak samo Ci się słucha?

Dźwięk jest dla Ciebie wtedy taki sam?

Edytowane przez Przemysław_51508

Ale żeby do tego doszło, to górnik musi użyć głowy. ;-)

W ten sposób górnik może tylko tą porcję energii którą urobił obdarzyć siłą swojej wyobraźni, ale żeby to zadziałało to górnik musiałby być audiofilem a o to raczej będzie trudno. Tak samo trudno jak próba wytłumaczenia Tobie że "słyszenie" bezpiecznika urodziło się w twojej głowie i otoczenie nie miało z tym nic wspólnego, no może miało bo sam na pewno nie wpadłeś na pomysł odsłuchiwania bezpieczników a ktoś to Tobie zasugerował.

• Pokaż nowe odpowiedzi