Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Oj będę ..... ;)

Tylko w tym watku do rzeczy, a placz nad swoim losem na bocznicy.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Witam, mam pytanie z trochę " innej beczki" a mianowicie jaki wpływ na brzmienie systemu ma konfekcja kabla X wtykami np.7,99 zł szt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a np. takimi: 846 zł /4 = 211,5 zł szt.

Ukryta Zawartość

Od paru lat robię sam IC i zdarzało mi się z różnych względów ( najczęściej zmiana długości) zmieniać wtyki na tym samym kablu, ale różnicy w brzmieniu jakoś nie dostrzegłem.

A czym się różni Mercedes A-klasse od Kii Ceed? Ta sama funkcja i wielkość, a jednak różnica w cenie znacząca. Podobnie ma się sprawa wtyków rca. Te tańsze też spełniają swoją rolę b.dobrze, co Sam zauważyłeś, ale droższe mają lepsze (precyzja) wykonanie, są bardziej skomplikowane i co najważniejsze, pozycjonowane na wysokiej półce cenowej, a jak zapewne Ci wiadomo, W tej branży funkcjonuje drakonski podatek od audiofilii, bezwzględnie gnębiący tych, którzy chcą uchodzić za bardziej wtajemniczonych ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzilo chyba o to, ze Tomek zaskoczony jest brakiem poprawy brzmienia na skutek wymiany wtykow. Wyjasnisz?

Tylko w tym watku do rzeczy,

Niestety Ty w nim nic nie napisałeś do rzeczy, wydaje mi się się że właśnie o to chodzi. Diagnoza jaką podałem wcześniej jest 100% trafna.

Temat się już dawno wyczerpał, ciągle są powtarzane te same zgrane argumenty, kable grają lub nie i kuta... są mniejsze lub większe.....

Też myślałem że się dawno wyczerpał, ale okazuje się że jest jeszcze trochę eksperymentów praktycznych do zaprezentowania. 'Przemak' pokazał że można wiele trudnych do zrozumienia przy prezentacji opisowej zjawisk omówić w sposób obrazowy. Wprawdzie nie podoba to się trollom, ale cóż na tym polega dyskusja a trolle są jej nieodłącznym elementem.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

'Przemak' pokazał że można wiele trudnych do zrozumienia przy prezentacji opisowej zjawisk omówić w sposób obrazowy. Wprawdzie nie podoba to się trollom...

Oj tam! Przecierz troll wprost napisal, ze nie rozumie dlaczego identyczne bit w bit pliki musza grac identycznie, i dlatego pokaz Przemaka nie wyklucza, ze graja inaczej. Brak wiedzy ponad wiedzą :-)

Chodzilo chyba o to, ze Tomek zaskoczony jest brakiem poprawy brzmienia na skutek wymiany wtykow. Wyjasnisz?

A co tu wyjaśniać? Jak starannie polutuje, ten tańszy też dobrze będzie łączył, a że nie posiada blokowania zaciskowego i nie jest taki efektowny? To nie są podstawowe funkcje wtyku rca.

I tak na jakosc polaczenia największy wpływ mają parametry wy/we łączonych urządzeń.

a Ty to jestes taki o owaki.

i kolejny "wykwit" intelektu. Co jeszcze modrego lub nie, napiszesz :)

Wprawdzie nie podoba to się trollom, ale cóż na tym polega dyskusja.

Uwielbiam dyskusję, ale dyskusje. Gdyby wyczyścić pseudo filozoficzne wykwity, zostało by 500 stron. Może niech @biniek nada uprawnienia "założyciela wątku" choćby Tobie czy @porlikow, wywalcie tą filozofię dajcie kilka upomnień i będzie się miło czytało. A nawet coś podrzucę do dyskusji..

...na tym polega dyskusja a trolle są jej nieodłącznym elementem.

Po odlaczeniu kilku trolli dyskusja nic nie stracila, wprost przeciwnie pojawily sie konkretne pytania i rzeczowe odpowiedzi. Ale trolle wrocily.

A nawet coś podrzucę do dyskusji..

...a skonczysz z pseudo filozofia, czy dalej bedziesz watek rozpieprzal i ubolewal nad jego rozpieprzaniem?

...a skonczysz z pseudo filozofia?

Tak trollu. Nie dorastam nawet do pięt.

czy dalej bedziesz

za każdym razem kiedy Ty będziesz to robił. Uświadomi to większości że jesteś tu nie potrzebny...

Edytowane przez hi_aro

Może niech @biniek nada uprawnienia "założyciela wątku" choćby Tobie czy @porlikow, wywalcie tą filozofię dajcie kilka upomnień i będzie się miło czytało

Też ubolewam nad okresowym zaśmieceniem wątku, ale porządkowanie go przy tej objętości to zadanie dla wyjątkowego twardziela ;-). Ja się do tego zdecydowanie nie nadaję.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

Witam, mam pytanie z trochę " innej beczki" a mianowicie jaki wpływ na brzmienie systemu ma konfekcja kabla X wtykami np.7,99 zł szt.

Ukryta Zawartość

a np. takimi: 846 zł /4 = 211,5 zł szt.

Te drugie są znacznie mniej wygodne w użyciu.

Błędnym słownictwem nie sprawisz, że "testowanie" przez Ciebie wpływu na brzmienie np. bezpiecznika w DAC, stanie się bardziej

Jak dotąd nie zajmowałem się testowaniem wpływu na brzmienie bezpiecznika w DAC. Proszę (jeśli już kolega musi), zarzucać mi coś, co rzeczywiście robiłem, a nie coś, co kolega sobie wyobraża. Czy doszliśmy do porozumienia w tej kwestii?

Ukryta Zawartość

Też ubolewam nad okresowym zaśmieceniem wątku

Zróbcie grubą krechę od dzisiaj, potem wyczyśćcie z 100 stron, to jest łatwe i trzymajcie porządek. No to niech @porlick się tym zajmie. Nie śpi po nocach, będzie miał zajęcie:)

Czy doszliśmy do porozumienia w tej kwestii?

Nie: nie pisalem co "testowales", a co hipotetycznie i przykladowo moglbys "testowac" (j. polski). Czy doszliśmy do porozumienia w tej kwestii?

• Redaktorzy

Nie: nie pisalem co "testowales", a co hipotetycznie i przykladowo moglbys "testowac" (j. polski). Czy doszliśmy do porozumienia w tej kwestii?

Aa, mógłbym... A słyszał kolega, że podobno w Rostowie maja pierogi z oczami? Jak je ją, to one patrzą.

Czekam na Twój wywód lub wykwit. Napisz jedno merytoryczne zdanie, tłumaczące jakieś zjawisko z tym związane. Jedno, proszę...

Nie doczekasz sie trolu. Ja w przeciwienstwie do audio-voodoo-fila zdaje sobie sprawe z wlasnej niewiedzy, i merytorycznie moge co najwyzej zapytac lub przedstawic przemyslenia celem zweryfikowania, wywody i wykwity to nie moja dzialka. A wiec do rzeczy:

Czy wtyki na kablach RCA moga miec wplyw na brzmienie? Dlaczego?

Moze Ty cos marytorycznego napiszesz zamiast trolowac watek i ubolewac nad jego trolowaniem?

-----

...to zadanie dla wyjątkowego twardziela ;-)

Jako zwykly konsument, nie zwiazany formalnie ani emocjonalnie z rzadna z obu sprzeczajacych sie tu grup, na moderatora tego watku nadalbym sie idealnie.

Nie śpi po nocach...

Tez nie spie po nocach.

Nie doczekasz sie trolu

A dziękuję, tego się spodziewałem.

zdaje sobie sprawe z wlasnej niewiedzy, i merytorycznie moge co najwyzej zapytac

Ale jak możesz zadać merytoryczne pytanie, skoro sam wiesz, że nic nie wiesz?

Widzisz @Lech36, to jest klu problemu.

Na moje glupie pytanie mozna udzielic madrej odwiedzi. Mozna tez udzielic odpowiezi glupiej, a madrze ja skomentowac. Dzieki mnie watek sie kreci.

Nadaje się na bocznicę.

Boli?

Miało boleć!

Tak, trolli od audio-voodoo ma boleć!

Przylazł tu i próbuje "rządzić - kto jak i dlaczego pisze, kto już nie może, gdzie wątek przesunąć-usunąć.

Paradne.

Edytowane przez iro III

Zróbcie grubą krechę od dzisiaj, potem wyczyśćcie z 100 stron, to jest łatwe i trzymajcie porządek. No to niech @porlick się tym zajmie. Nie śpi po nocach, będzie miał zajęcie:)

A Ty w pracy sypiasz?

Przylazł tu i...

...marudzi nad trollingiem a sam merytorycznie ani jednego slowa nie napisal. Ani jednego! Zadeklarowal nawet, ze trollowac nadal bedzie. Nie wiadomo jakie ma poglady, nie wiadomo czy wogole ma jakies.

Na moje glupie pytanie mozna udzielic madrej odwiedzi

Jakie pytanie, taka odpowiedz.....

Ani jednego!

Cofnij się kilka stron, o ile potrafisz....

Pytań nie umiesz zadawać, odpowiedzi nie umiesz udzielać, co potrafisz? Jest jakaś dziedzina?

Jestem tu regularnie, jak zaczynacie jeszcze bardziej rozdmuchiwać swoje ego wydumanymi technicznymi "wydmuszkami" jako obrońcy wiary, jedynymi wskazującymi tą właściwą drogę. Kiedy wasze kompleksy nie pozwalają wam się zdystansować.

A Ty w pracy sypiasz?

Jak pracowałem na nocki, to się zdażyło. Teraz zgodnie z wiekiem nie mogę spać, tak po prostu. @porlick pisałem poważnie, może zajmij się tym. Mimo że zdarza nam się mieć różne zdania, nie jesteś totalnie zaślepiony, potrafisz przyjąć odmienne argumenty i trzeźwo myśleć. Kilka usuniętych wpisów, trolle zaczną się obruszać i otwarcie zadymiać. Potem regulaminowe bany i masz spokój. Da się i poczytać i popisać.

Jakie pytanie, taka odpowiedz.....

Brak logiki. Na glupie pytanie szczegolnie latwe powinno byc udzielenie madrej odpowiedzi. Zwlaszcza komus, jto jest w stanie pytanie uznac za glupie.

Nawet na jeden dzień nie mozna Was samych zostawić?

Dzieciaki.

Jak opiekun nie patrzy, to chaps za szpadelki i piskiem po oczkach a jak mało, to i wiaderkiem przez łeb :-)

Dosyć tej dziecinady!

O tym gdzie który watek funkcjonuje, na szczęście nie decydują główni jego przeciwnicy. Moderacja sama SOBIE PORADZI.

Od tej chwili, jeśli zobaczę tutaj wpis w formie ataku personalnego a nie merytorycznej dyskusji??? raczej nazwę po imieniu - PYSKÓWKI - to polecą kary, a na dwóch głównych oponentów bany na watek.

Nie żartuje!

Tych którym się wydawało że mnie zakraczą swym krasomówstwem, już tutaj nie ma! Was dwóch braknie, to watek nic na tym nie straci.

Powrocmy wiec na wlasciwe tory i odniesmy sie do ostatniego merytorycznego wpisu w tym watku:

Czy wtyki na kablach RCA moga miec wplyw na brzmienie? Dlaczego?

@porlick pisałem poważnie, może zajmij się tym. Mimo że zdarza nam się mieć różne zdania, nie jesteś totalnie zaślepiony, potrafisz przyjąć odmienne argumenty i trzeźwo myśleć. Kilka usuniętych wpisów, trolle zaczną się obruszać i otwarcie zadymiać. Potem regulaminowe bany i masz spokój. Da się i poczytać i popisać.

Ja bardzo przepraszam że ośmielę się zapytać. Ale z racji pełnionej funkcji nie mogę pozostać wobec tego faktu obojętny, ani tez pełnić jej nadal nieświadom takich zmian.

Czy ty kolego @hi_aro zostałeś Administratorem tego Forum??? Gdzieś przegapiłem informację??? Prezes Skrzypczak zapomniał mi dać znać ???

A do tego uczynił ciebie władnym samodzielnie przenosić watki, mianować administratorów wątków merytorycznych i nadawać im uprawnienia moderatorskie???

Bardzo proszę o jasna odpowiedź.

Was dwóch braknie, to watek nic na tym nie straci.

Cel uświęca środki ;) Jeżeli razem ze mną zbanujesz kolegę powyżej, dobrowolnie poddaję się karze.

Jestem jak najbardziej za tym wątkiem i nie jestem jego przeciwnikiem, jestem przeciwnikiem kilku panów i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi