Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

jak sie moge domyśleć nie wyjasnisz wszystkim co oznaczaja słowa "neutralnosc" i "naturalnośc"

Nie widzę powodu wyjaśniać skoro używam ich zgodnie ze znaczeniem. Ciebie też nie o to prosiłem, co używając tych słów masz na myśli, tylko które z tych dwóch słów chciałeś użyć gdy popełniając literówkę napisałeś nieistniejące słowo "nautralność". Gówno i to bez burzy to Ty narobiłeś zamiast literówkę po prostu poprawić.

Szymonie ja pierwszy raz w życiu usłyszałem King Crimson na szpulaku typ ZK " i się zesłałem na miętowo. Coltrane Love Supreme już z kaseciaka typu gruźlik"..

Daj rzesz spokój

A co to ma ze mną wspólnego?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Wyświetl postUżytkownik Фома dnia 27.12.2017 - 01:38 napisał

W dodatku każdy materiał dobrze by było usłyszeć w warunkach i sprzęcie jakich zostal stworzony czyli studio

A po co? To nie dział hiend, więc jeśli tylko tak Ci się podoba zrób za pomocą gałek v-ke a nikt się nie obrazi.

Co ma z Tobą?

Nie wiem

jeśli zrobienie V ki gałkami ma dać warunki studyjne..

Dobranoc

~

Edytowane przez Фома

...jeśli zrobienie V ki gałkami ma dać warunki studyjne.

A skąd taki pomysł? Owszem, zrobienie v-ki daje niektórym przyjemność i nie mam nic przeciwko temu, ale co przyjemność ma wspólnego z warunkami studyjnymi to ja nie wiem?

Technicznie rzecz ujmując do idealnego odtworzenia, czyli powiedzmy do warunków studyjnych hifi powinno dążyć. Ale skoro masz odmienne gusta od realizatora, to czy jest coś złego w tym, że ze sprzętów w jakimś tam tylko stopniu do studyjnych zbliżonych złożysz zestaw grający np. v-ką? Albo czy jest coś w tym złego, że skoro budżet pozwala na zakup sprzętów tylko nieco do studyjnych zbliżonych, to złożysz z nich zestaw, który w twojej czysto subiektywnej opinii po prostu zgra fajnie choć ze studyjnym mocno się rozminie?

Edytowane przez szymon1977

Na pewno niektóre spadki nie wpływają dobrze na układ elektryczny, powodując rozjeżdzanie się parametrów, zadanych, mających panować w danym układzie.

Na pewno znasz zasadę działania dobrze zaprojektowanej końcówki mocy ? Jest całkowicie niewrażliwa na nawet znaczne spadki napięcia zasilającego, przykład ekstremalny prezentowany na filmie. Jedyny efekt jaki wystąpi po spadku napięcia to że np. zamiast 100W będzie miała mniej w zależności od głębokości spadku zasilania. Nic więcej w domenie techniki się nie zmieni.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

a jeśli ma świetne parametry a gra wszystko tak samo ?

Co masz na myśli pisząc "gar tak samo" ? Jeśli zjawisko nadawania wszelkim sygnałom wejściowym takiego samego charakteru i brzmienia na wyjściu, to znaczy że nie spełnia warunku niewnoszenia do sygnału niczego. Znaczy, że wprowadza własną określona manierę brzmienia. To znaczy, że mimo świetnych parametrów popełniono w nim błąd konstrukcyjny i jest to urządzenie dla mnie nieneutralne. Tak właśnie postrzegam technikę lampową. Jako nieneutralną. Nie złą czy nieprawidłową technicznie, a właśnie specyficzną i nieneutralną.

Włodek.

Co to tam jest pomijając czarny worek? Kokaina? Lepiej wciągnąć. Bardziej poprawi brzmienie.

A myślisz, że na tym się skończyło? Nie musiał jeszcze dorobić antenkę i uziemić switcha!

IMG_6498.JPG.465bcb66030c2dcca87cd78e6c2a468a.JPG

. Pamiętaj, że suma różnych czynników wpływa na znakomity dzwięk więc lepiej zadbać o zdrową energię

Jak się boisz że się Tobie coś rozjedzie to stosuj zasilanie stabilizowane. Np. zasilacze impulsowe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Na pewno znasz zasadę działania dobrze zaprojektowanej końcówki mocy ? Jest całkowicie niewrażliwa na nawet znaczne spadki napięcia zasilającego, przykład ekstremalny prezentowany na filmie. Jedyny efekt jaki wystąpi po spadku napięcia to że np. zamiast 100W będzie miała mniej w zależności od głębokości spadku zasilania. Nic więcej w domenie techniki się nie zmieni.

Ostatnio bawiłem się końcówką Passa i zmiana napięcia zasilającego o 4 volty spowodowało zmianę biasu tranzystorów a tym samym temperaturę panującą na radiatorach. Specjalnie dla Ciebie :) pójdę do garażu po autotransformator i przetestuję tego Passa jeszcze raz :) Jednak jak sam już napisałem zmienia się moc więc końcówka nie działa jak powinna i zachodzą w niej zmiany parametrów.

Jak się boisz że się Tobie coś rozjedzie to stosuj zasilanie stabilizowane. Np. zasilacze impulsowe.

Nie uznaję zasilaczy impulsowych w konstrukcjach wzmacniaczy mocy. Lubię proste i trwałe rozwiązania w audio.

Ostatnio bawiłem się końcówką Passa i zmiana napięcia zasilającego o 4 volty spowodowało zmianę biasu tranzystorów a tym samym temperaturę panującą na radiatorach.

Rozmawiamy o poważnych końcówkach a nie o jakichś wynalazkach Passa.

Jednak jak sam już napisałem zmienia się moc więc końcówka nie działa jak powinna i zachodzą w niej zmiany parametrów.

Końcówka nie wie o tym że zmieniła jej się moc maksymalna a właściwie nie moc tylko możliwość uzyskania maksymalnego możliwego dla danego zasilania napięcia sygnału na wyjściu. Nic się w niej z tego powodu nie ma prawa rozjechać. Przykład na filmie. Ten człowiek który robił ten eksperyment nie korzystał z maksymalnych mocy tylko z mocy z jakimi słucha w domu. Nie wiedział że po obniżeniu napięcia sieci do połowy a nawet niżej obniżyła się maksymalna moc jaką mógł uzyskać ten wzmacniacz w warunkach idealnych.

Nie uznaję zasilaczy impulsowych w konstrukcjach wzmacniaczy mocy.

Są lepsze od pasywnych. Oczywiście te dobrze zrobione.

<p>

Rozmawiamy o poważnych końcówkach a nie o jakichś wynalazkach Passa.

Wiedziałem, że tak odpiszesz ale NIE masz racji, konstrukcje Passa są bardzo dobre.

Końcówka nie wie o tym że zmieniła jej się moc maksymalna a właściwie nie moc tylko możliwość uzyskania maksymalnego możliwego dla danego zasilania napięcia sygnału na wyjściu. Nic się w niej z tego powodu nie ma prawa rozjechać. Przykład na filmie. Ten człowiek który robił ten eksperyment nie korzystał z maksymalnych mocy tylko z mocy z jakimi słucha w domu. Nie wiedział że po obniżeniu napięcia sieci do połowy a nawet niżej obniżyła się maksymalna moc jaką mógł uzyskać ten wzmacniacz w warunkach idealnych.

Ten człowiek jako przedstawiciel garażowego low-end, nie usłyszy na mono głosniku z bambino nic :) Niedługo będziemy analizować człowieka, który na głośnikach z krótkofalówki będzie udowadniał, że nie ma róznicy po między Edytą Górniak a Krzysztofem Krawczykiem.

, konstrukcje Passa są bardzo dobre.

Możliwe, ale na pewno nie wszystkie.

Są lepsze od pasywnych. Oczywiście te dobrze zrobione.

Są drastycznie mniej żywotne i tak jak stwierdziłeś muszą być "dobrze" zrobione :)

Możliwe, ale na pewno nie wszystkie.

Tu się zgodzę :)

Ten człowiek jako przedstawiciel garażowego low-end, nie usłyszy na mono głosniku z bambino nic

Próbujesz w prymitywny sposób zdyskredytować wzmacniacz w którym nic się nie rozjeżdża nawet przy spadku napięcia do mniej niż połowy nominału a gloryfikować wzmacniacze w których takie zmiany następują ? To był tylko skrajny eksperyment pokazujący możliwości współpracy wzmacniacza ze skrajnie zmieniającym się napięciem zasilania. Ten wzmacniacz z filmu przeszedł ten test perfekcyjnie mimo że to "low end".

Są drastycznie mniej żywotne i tak jak stwierdziłeś muszą być "dobrze" zrobione :)

To prawda mogą być mniej żywotne, ale nie muszą. Mam w domu w różnych urządzeniach całą masę zasilaczy impulsowych i wszystkie są dobrze zrobione.

czyli taki nie istnieje

nie ma kolumn bez dołków i górek w paśmie

analog ? dół na srednicy

lampa ? dół na śrendnicy

neutralny dzwięk to mit

Mylisz się.

Są wzmacniacze o liniowości lepszej niż +/- 0,5dB.

Słyszysz dół w zakresie pasma średnich tonów w sygnale liniowego wzmacniacza? To znaczy, że tak zniekształcony sygnał został do niego podany. Przepuść sygnały z generatora pasma akustycznego a zobaczysz, że nie ma tam dołów.

Doły tworzy akustyka pomieszczenia i Twój własny słuch. Choć w Twoim przypadku jest to zjawisko niepokojące. Wszak ludzki słuch ma najwyższą czułość w zakresie średniego pasma akustycznego. A to uwarunkowane genetycznie w celu korelacji ucho-oko jako doskonałe narzędzie do lokalizacji siebie i zagrożeń w otoczeniu. Charakterystyka ludzkiego słuchu jest dalece odległa od neutralnej płaskiej, a dodatkowo słuch zmienia wartość czułości w poszczególnym zakresie pasma, w zależności od tego w co własnie człowiek w danym momencie chce się wsłuchać. Czy chce namierzyć komara aby go utłuc zanim ukłuje, czy chce zlokalizować skradającego się drapieżnika lub ofiarę, czy nasłuchuje piorunów aby uciec przed burzą - ot psychoakustyka.

Z tych własnie powodów, owe wszystkie boje kto co słyszy i co jest dla niego priorytetem, nie maja sensu. Jeśli chcesz coś usłyszeć i będziesz się na usłyszeniu tego skupiał,to to usłyszysz:-) Usłyszysz, bo Twój mózg najpierw stworzy wzorzec tego ca zamierzasz usłyszeć, a po pewnym czasie choć nie usłyszysz, będziesz pewny że słyszałeś :) Wystarczy że bardzo chciałeś usłyszeć. Jeśli nie wierzysz, porozmawiaj z tymi do których przemawiają ich bogowie, święci i zmarli.

Włodek.

<p>

Próbujesz w prymitywny sposób zdyskredytować wzmacniacz w którym nic się nie rozjeżdża nawet przy spadku napięcia do mniej niż połowy nominału a gloryfikować wzmacniacze w których takie zmiany następują ? To był tylko skrajny eksperyment pokazujący możliwości współpracy wzmacniacza ze skrajnie zmieniającym się napięciem zasilania. Ten wzmacniacz z filmu przeszedł ten test perfekcyjnie mimo że to "low end".

Deskredytuje sposób odsłuchu, chyba nie twierdzisz że jest prawidłowy. Chyba nie sądzisz, że Ten wzmacniacz będzie grał identycznie przy normalnym odsłuchu na pełnym napięciu i na 60% zasilania ?

To prawda mogą być mniej żywotne, ale nie muszą. Mam w domu w różnych urządzeniach całą masę zasilaczy impulsowych i wszystkie są dobrze zrobione.

Moja wizja sprzętu idealnego wyklucza zastosowanie przetwornic. Takie zboczenie :)

Są wzmacniacze o liniowości lepszej niż +/- 0,5dB

ale ja nie miałem na myśli elektronike

tylko sprzęt jako całość - czyli elektronika , kolumny , pomieszczenie , filtracja grzebieniowa

człowiek nie słyszy prądu elektrycznego , tylko fale akustyczną

a od momenty dotarcia prądu do zwrotnic zaczyna sie problem , który poglębia sie w miare zbliżania do ludzkich uszu

dzwięk neutralny odtwarzany za pomocą kolumn głośnikowych nie istnieje - kto z was sie bawi w zaawansowane korektory akustyki pomieszczenia ? chyba nikt , bo każy sie boi legendarnej rozjechanej fazy :P

Z tych własnie powodów, owe wszystkie boje kto co słyszy i co jest dla niego priorytetem, nie maja sensu. Jeśli chcesz coś usłyszeć i będziesz się na usłyszeniu tego skupiał,to to usłyszysz:-) Usłyszysz, bo Twój mózg najpierw stworzy wzorzec tego ca zamierzasz usłyszeć, a po pewnym czasie choć nie usłyszysz,

"audiofil" płakał jak to czytał , ale i tak w to nie uwierzył :D

Mylisz się.

Są wzmacniacze o liniowości lepszej niż +/- 0,5dB.

jesli odnosi sie to konktretnie do przytoczonych przeze mnie wzmacniaczy lapowych - to oczywiscie , są takie

tylko jaki to % rynku ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

ale ja nie miałem na myśli elektronike

tylko sprzęt jako całość - czyli elektronika , kolumny , pomieszczenie , filtracja grzebieniowa

człowiek nie słyszy prądu elektrycznego , tylko fale akustyczną

a od momenty dotarcia prądu do zwrotnic zaczyna sie problem , który poglębia sie w miare zbliżania do ludzkich uszu

dzwięk neutralny odtwarzany za pomocą kolumn głośnikowych nie istnieje - kto z was sie bawi w zaawansowane korektory akustyki pomieszczenia ? chyba nikt , bo każy sie boi legendarnej rozjechanej fazy :P

Prawidłowo pojmujesz to zagadnienie.

To co człowiek słyszy w swym otoczeniu, to ZAWSZE wypadkowa korelacji dźwięku źródła z akustyką otoczenia. Chyba że słuchasz audycji na słuchawkach dokanałowych, wtedy wpływ rezonansów kanału słuchowego jest całkowicie pomijalny, a słyszenie kostno-czaszkowe zawsze identyczne dla osobnika.

To prawda, jeszcze nie wynaleziono urządzenia zdolnego do skopiowania parametrów dźwięków naturalnych. Ale po co? Przecież oglądając gwiezdne wojny, huk silników statków kosmicznych, czy wybuchy ciał astralnych w swym naturalnym spektrum i poziomach natężenia dźwięków by Ciebie zabiło i zniszczyło wszystko wokół takiego "głośnika".

Dbajmy więc wyłącznie o to, żeby słuchać tak jak sami uważamy ze jest najlepiej i najładniej. Hobby ma dawać przyjemność, a nie ciągły stres prowadzący do depresji z powodu chronicznej świadomości niedoskonałości kabli wtyczek, bezpieczników, czy kuwet :-)))

pozdrawiam,

Włodek.

Co masz na myśli pisząc "gar tak samo" ? Jeśli zjawisko nadawania wszelkim sygnałom wejściowym takiego samego charakteru i brzmienia na wyjściu, to znaczy że nie spełnia warunku niewnoszenia do sygnału niczego. Znaczy, że wprowadza własną określona manierę brzmienia. To znaczy, że mimo świetnych parametrów popełniono w nim błąd konstrukcyjny i jest to urządzenie dla mnie nieneutralne. Tak właśnie postrzegam technikę lampową. Jako nieneutralną. Nie złą czy nieprawidłową technicznie, a właśnie specyficzną i nieneutralną.

Włodek.

Podaję pasmo przenoszenia Coplanda CTA 405 na lampach KT88/6550 w kontrze do pofalowanego wykresu (+-2dB) z włoskiej końcówki lampowej przedstawionej przez przemaka:

24428-max_copland_cta405_lab01.jpg

Niestety nie mogę nigdzie znaleść wykresu pasma przenoszenia mojej wersji na lampach KT120, ale skoro konstruktor w poprzednim produkcie osiągnął taki wynik to można przyjąć, że w wersji CTA 405-A jest podobny. Konstrukcyjnie oba wzmacniacze są bardzo podobne.

Obrazek pochodzi z recenzji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I gdzie tu brak neutralności?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szaman777

To prawda, jeszcze nie wynaleziono urządzenia zdolnego do skopiowania parametrów dźwięków naturalnych. Ale po co? Przecież oglądając gwiezdne wojny, huk silników statków kosmicznych, czy wybuchy ciał astralnych w swym naturalnym spektrum i poziomach natężenia dźwięków by Ciebie zabiło i zniszczyło wszystko wokół takiego "głośnika".

odnosze sie tylko do tego co tu czytam

średni raz w tygodniu - nie mówie że od ciebie - czytam o dzwięku neutralnym i dązeniu do niego - co jest wg mnie całkowitą aberracją

Twój przykład jest bardzo adekwatny - gdyby gwiezdne wojny miały posiadac naturalne dzwięki , to w połowie film nie powinien posiadać żadnej ściażki dzwiękowej ;)

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

To jest na obciążeniu rezystancyjnym, i wprawdzie pasmo w dole bardzo dobre (za dobre), to nic nie mówi o rzeczywistym paśmie na wyjściu. Tuż obok wykres harmonicznych z przewagą parzystych ;)

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Podaję pasmo przenoszenia Coplanda CTA 405 na lampach KT88/6550 w kontrze do pofalowanego wykresu (+-2dB) z włoskiej końcówki lampowej przedstawionej przez przemaka:

24428-max_copland_cta405_lab01.jpg

Niestety nie mogę nigdzie znaleść wykresu pasma przenoszenia mojej wersji na lampach KT120, ale skoro konstruktor w poprzednim produkcie osiągnął taki wynik to można przyjąć, że w wersji CTA 405-A jest podobny. Konstrukcyjnie oba wzmacniacze są bardzo podobne.

Obrazek pochodzi z recenzji:

Ukryta Zawartość

Wartość podawana na wykresie to WYŁĄCZNIE poziomy w funkcji częstotliwości przetwarzanego sygnału. Choćby był prosty jak struna w całym zakresie, nie informuje o charakterze tworzonego sygnału końcowego. Porównaj resztę parametrów czy są takie same? :-) Choćby widmo wnoszonych zniekształceń harmonicznych, charakterystykę impulsową i parametry elektryczne wzmocnionego sygnału. To wszystko w swej wypadkowej tworzy "brzmienie KAŻDEGO wzmacniacza".

W.

Ukryta Zawartość

Jak widac lampa za duza kase jest w stanie pod tym wzgledem dorownac mojemu O. A jak pod tym wzgledem wypada lampa o wartosci zblizonej do mojego O? Bo chyba nie bedziemy tworzyc zasady na podstawie ekstremalnych wyjatkow, i wciskac ze obie technologie sa sobie rowne, bo lampa za 100000 ma porownywalne parametry do tranzystora za 1000. Sylwester sie zbliza, ale zachowajmy troche powagi.

Tuż obok wykres harmonicznych z przewagą parzystych ;)

I dobrze. Parzyste są słuchalne w przeciwieństwie do nieparzystych.

To wszystko w swej wypadkowej tworzy "brzmienie KAŻDEGO wzmacniacza".

Oczywiście. I lampowce nie są jakimś odstępstwem. Tyczy się to również tranzystorów.

Odniosłem się jedynie do tego:

Ukryta Zawartość

Jak widac lampa za duza kase jest w stanie pod tym wzgledem dorownac mojemu O.

Przejrzałem na oczy (albo uszy?). Sprzedam lampę Coplanda, kupię Onkyo. :))) Masz rację. Zachowajmy odrobinę powagi.

Ukryta Zawartość

Deskredytuje sposób odsłuchu, chyba nie twierdzisz że jest prawidłowy. Chyba nie sądzisz, że Ten wzmacniacz będzie grał identycznie przy normalnym odsłuchu na pełnym napięciu i na 60% zasilania ?

Nie jest prawidłowy, ale zakres zmiany napięcia był tak wielki że nawet przy nieprawidłowym odsłuchu powinno być coś słychać. Widać że nie orientujesz się jak stabilizowane są punkty pracy elementów w prawidłowo zaprojektowanym wzmacniaczu.

I dobrze. Parzyste są słuchalne w przeciwieństwie do nieparzystych.

Komórka poprawia ;) Chodzi oczywiście o nieparzyste ;)

Odniosłem się jedynie do tego:

Ukryta Zawartość

To obejrzyj drugi rysunek z tego mojego posta - tam jest wykres obciążenie rezystancyjne vs rzeczywiste. Ty pokazujesz pasmo tylko na obciążeniu rezystancyjnym. OK, to jest dobry wzmacniacz, ale jednak lampowy na tetrodach ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

<p>

Jak widac lampa za duza kase jest w stanie pod tym wzgledem dorownac mojemu O. A jak pod tym wzgledem wypada lampa o wartosci zblizonej do mojego O? Bo chyba nie bedziemy tworzyc zasady na podstawie ekstremalnych wyjatkow, i wciskac ze obie technologie sa sobie rowne, bo lampa za 100000 ma porownywalne parametry do tranzystora za 1000. Sylwester sie zbliza, ale zachowajmy troche powagi.

Nie, Twój tranzystor za 1000 zł gra jak tranzystor za 1000 zł i porównanie go do tej lampy mogłeś wykonać tylko Ty. Na sylwestra udaj się do kogoś, kto uświadomi Ciebie jak powinien brzmieć system. na wyspach znam wielku ludzi z dobrym sprzętem więc to chyba nie jest wielki problem. Boisz się, że twój cudowny ONKYO polegnie ? :)

A tak poza tym co ty masz z tym ONKYO ? Jesteś podstawicielem marki na wyspach ? Przecież to low-endowy, słabo grający sprzęt. Miałem wiele lat temu Onkyo ( modele wyższe od Twojego) i nie wspominam tego miło. Posłuchaj czegoś normalnego i potem się wypowiadaj

Jeszcze rozpisowanie się nad Mogami jestem w stanie zrozumieć ale ONKYO ?????

Przejrzałem na oczy (albo uszy?). Sprzedam lampę Coplanda,

Nie sprzedawaj Coplanda! To piękne wzmacniacze o rozpoznawalnym brzmieniu, jakości i marce. Onkyo tak sobie dokup, z ciekawości :-)

pozdrawiam,

Włodek.

Nie jest prawidłowy, ale zakres zmiany napięcia był tak wielki że nawet przy nieprawidłowym odsłuchu powinno być coś słychać. Widać że nie orientujesz się jak stabilizowane są punkty pracy elementów w prawidłowo zaprojektowanym wzmacniaczu.

Rozumiem, że dla Ciebie to coś co zostało przedstawione na filmie jest prawidłowo zaprojektowanym wzmacniaczem ? :) Wchodzimy w ciekawą polemikę, w której te przeklęte lampy generują ogromne zniekształcenia, dyskwalifikujące je całkowicie z używania w audio systemach a z drugiej strony udowadniamy, że zmiany napięć zasilających w sieci nawet o 60% nie powoduje zmiany parametrów końcówki mocy. Może jednak zrobimy odpowiednie testy :) ?

wprawdzie pasmo w dole bardzo dobre (za dobre)

Trafnie jest napisać niemożliwe lub manipulowane. Pewnie wykonane przy 1W. Niestety pomiary wykonane przez samego producenta z reguły nijak się mają do rzeczywistości.

Kolumna to nie tylko sama rezystancja.......

<p>

Trafnie jest napisać niemożliwe lub manipulowane. Pewnie wykonane przy 1W. Niestety pomiary wykonane przez samego producenta z reguły nijak się mają do rzeczywistości.

Kolumna to nie tylko sama rezystancja.......

Czemu tak uważasz ? To chyba konstrukcja PP. Znam konstrukcje SE bez sprzężenia, które przy obciążeniu rezystancyjnym przy pełnej mocy mają pasmo jeszcze lepsze.
  • Pokaż nowe odpowiedzi