Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego wynika, że niezbędna jest spora moc wzmacniacza. Odpada wiele konstrukcji, które za mordę trzyma tylko nieliczne kolumny :)

Akuratnie moc wzmacniacza nie ma tutaj nic do rzeczy.

Akuratnie moc wzmacniacza nie ma tutaj nic do rzeczy.

A co ? Może zrobimy listę trzech wzmacniaczy, które w/g Ciebie grają tak samo bo mają w/g takie same parametry. Potem je porównamy.

To potrafi wiele wzmacniaczy nawet tych tanich i zle grających :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak tak. Wzmacniacz idelany nie istnieje

myśle że istnieje - przynajmniej z połaczeniem 98 % kolumn dostepnych na rynku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Wasze opinie i te audiofilskie i te technokratyczne po latach mogę stwierdzić, że prawda jak zwykle leży po środku.

Ogólnie rzecz biorąc w pełni podzielam Twoją opinię na temat praktycznego podejścia to jakości grania sprzętu.

Żądanie od zwykłych audiofili dowodów pomiarowych nie może przynieść żadnych pozytywnych rezultatów. Bo zazwyczaj nie będą wiedzieć jak i czym to zrobić. A tak poza tym to czasem nawet autokraci też nie wiedzą mimo, że krytykują.

Nawet udokumentowane ślepe testy to też w wielu przypadkach wiele zachodu i większości ludzi po prostu nie chce się tego robić.

Słyszą i to im wystarcza. Czasem jest to złudzenie. Ale jak po odsłuchu dwie osoby gadają zbieżne opinie, które urodziły się w trakcie słuchania, a nie pod wpływem sugestii drugiej osoby to czemu by w to nie wierzyć ?

Z drugiej strony mam wrażenie jakby sceptycy okopali się za grubym murem wiedzy i większość z tego z się ich wiedzą nie zgadza od razu odrzucają. Wszelkie wrażenia wybiegające poza utarte techniczne schematy są krytykowane.

Na samym końcu są rzeczywiści audiomitomanii, którzy dokładnie poetycko opiszą jak gra kabel zasilający, ale czego w tym przypadku wpływ oni słyszą nie mają pojęcia. Żaden inżynier poza wpływem pętli mas też niczego nie może wskazać, więc pozostaje obrzucanie się epitetami, lub bezpiecznikami.

Określenia które zacytowałem są dla mnie jasne i jednoznaczne, dla kogoś innego nie muszą.

O ile słowa: "jasny", "ciepły", "kliniczny", "masywny", "klarowny", jestem w stanie zrozumieć to za żadną cholerę nie rozumiem słowa:

"homogeniczny" ? Czy to oznacza spójny ? A jeśli nawet to o jaką spójność chodzi ?

Edytowane przez Dzius

Nie, nie o co chodzi ...

No dobra zgaduję. Słowo "wypełnienie" oznacza pełen dźwięk. Pełen harmonicznie, czyli pełen barwy, a dodatkowo dynamiczny ?

Edytowane przez Dzius

Podaj model, wydrukuję sobię i pomodlę się do niego :)

podam ci jak zobwiązesz sie podłączyć 98 % kolumn istniejących na rynku - przetestowania tych zastawów - udokumnetowania tego i opublikowania

bo w przeciwnym razie , po kiego grzyba ci ta wiedza ? :>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

podam ci jak zobwiązesz sie podłączyć 98 % kolumn istniejących na rynku - przetestowania tych zastawów - udokumnetowania tego i opublikowania

bo w przeciwnym razie , po kiego grzyba ci ta wiedza ? :>

Żeby się pomodlić :)

A co ? Może zrobimy listę trzech wzmacniaczy, które w/g Ciebie grają tak samo bo mają w/g takie same parametry. Potem je porównamy.

Gdzie ja napisałem, że grają tak samo?

Weź sobie dwa wzmacniacze mocy 2x100W. Takie żeby Ci tej mocy wystarczyło :)

Dla pierwszy z nich NAJMNIEJSZE zniekształcenia będzie miał przy mocy 45W a drugi z nich przy 80W.

Który z nich lepiej sobie poradzi zmienną impedancją kolumn?

Który będzie lepiej "trzymał za mordę głośniki?

to ja mam pytanie - bo nie wiem czy ja to dobrze rozumuje

jesli zmienna impedanca . powoduje "sfalowanie" charakterystyki wzmaczniacza

czy to czasem nie oznacza ze róznie sfalowana impednacja kolum, moze roznie sfalowac charakterystyke wzmacniacza ?

co w sumie oznaczałoby ze taki wzmaczniacz gra "róznie" z róznymi zestawami kolumn ? :o

<p>

Gdzie ja napisałem, że grają tak samo?

Weź sobie dwa wzmacniacze mocy 2x100W. Takie żeby Ci tej mocy wystarczyło :)

Dla pierwszy z nich NAJMNIEJSZE zniekształcenia będzie miał przy mocy 45W a drugi z nich przy 80W.

Możemy operować na przykładach ?

Skąd zatem możecoe wiedzieć co to jest wypełnienie?

Mój wzmacniacz ma dźwięk o fraktalowej teksturze przestrzennej. Jeżeli nie wiesz jakie to ma znaczenie dla poprawnej ekspresji muzyki, to zapewne nie masz dużego doświadczenia odsłuchowego, lub co gorsza masz problemy ze słuchem.

;)

<p>

to ja mam pytanie - bo nie wiem czy ja to dobrze rozumuje

jesli zmienna impedanca . powoduje "sfalowanie" charakterystyki wzmaczniacza

czy to czasem nie oznacza ze róznie sfalowana impednacja kolum, moze roznie sfalowac charakterystyke wzmacniacza ?

co w sumie oznaczałoby ze taki wzmaczniacz gra "róznie" z róznymi zestawami kolumn ? :o

Wzmacniacze lampowe plus kolumny bez linearyzacji są wrażliwe na tego typu sprawy. Tranzystory w znacznie mniejszym stopniu.

Żeby się pomodlić :)

a weżżżżżżżżżżż

nie módl sie do przedmiotów

jak juz masz sie pomodlić , to moze zrób to w intencji kolejnego forumowego kolegi , który zaraz wtopi kilka tysięcy za kabel i przejdzie na "kablową strone mocy"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrażliwe na te sprawy są niemal wszystkie zestawy typu wzmacniacz i pasywne kolumny, z tą różnicą ze czasem słychać to lepiej, czasem gorzej.

<p>

a weżżżżżżżżżżż

nie módl sie do przedmiotów

jak juz masz sie pomodlić , to moze zrób to w intencji kolejnego forumowego kolegi , który zaraz wtopi kilka tysięcy za kabel i przejdzie na "kablową strone mocy"

Ukryta Zawartość

Módlmy sie w realnych intencjach :) :)

Ukryta Zawartość

Przeczytaj dokładnie, teza audiofilska przypisywana osobom trzecim (sceptykom). Sceptycy sami nigdy takiej tezy nie wygłaszali bez technicznych warunków brzegowych, które były w tym wątku omawiane, ale oczywiście przez fanów audio voodoo nie zostały zauważone.

No właśnie. Teraz pytanie - czy osobnicy z techniką na bakier to zrozumieją, czy też tylko po łebkach z główną tezę przytaczają bo tak im pasuje (jako argument) a jeszcze jak się cieszą, myśląc, że to sprzeczność, którą błyskotliwie wyłapali...

Mój wzmacniacz ma dźwięk o fraktalowej teksturze przestrzennej. Jeżeli nie wiesz jakie to ma znaczenie dla poprawnej ekspresji muzyki, to zapewne nie masz dużego doświadczenia odsłuchowego, lub co gorsza masz problemy ze słuchem.

;)

Jeżeli każdy wzmacniacz gra tak samo, więc Twój niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jeżeli słyszałem jakikolwiek wzmacniacz to tak jakbym słyszał Twój.

Użytkownik soundchaser dnia 16.01.2018 - 17:28 napisał

Nie czytałeś jak parę stron temu kolega Billy pisał, że wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo, a jeśli któryś zmienia barwę to jest popsuty?

Popsuty albo użytkownik nie umie go właściwie wykorzystać. Wzmacniacz o dużej impedancji wyjściowej obciążony kolumną o mocno zmiennej impedancji będzie podbarwiał (koloryzował) i może być odróżniony od wzmacniacza o niskiej impedancji wyjściowej, który przy obciążeniu tą samą kolumną nie będzie podbarwiał (koloryzował), ale jak oba będą testowane na obciążeniu kolumną ze skompensowaną charakterystyką impedancji (o bardzo małej zmienności) to te wzmacniacze w domenie słuchu nie będą się różnić

Lechu, jak myślisz, ile z podkreślonej części jest w stanie zrozumieć cytowany kolega?

On wyłapał jedynie to, że ktoś napisał, "wzmacniacze grają tak samo"...i już to mu wystarczy, już podskakuje z radości, ze "ma nas" ...

Gość

(Konto usunięte)

Mój wzmacniacz ma dźwięk o fraktalowej teksturze przestrzennej.

Mógłbyś wytłumaczyć/opisać co to oznacza (jak/co słyszysz) oraz jak zmierzyłeś tą właściwość fraktalną dźwięku Twojego wzmacniacza? Jaki to wzmacniacz?

Edytowane przez JuG

Lechu po co gadasz z tym manipulatorem ? dostał bana za manipulowanie słowami - nie mam pojęcia dlaczego przywrócono mu możliwosc dalszego manipulowania - a ty sie na to łapiesz

jeszcze nie skumałeś że rozmowa z tym człowiekiem to czysta strata czasu ?

Ciekawe w jaki sposób manipuluję Twoimi słowami cytując je.

Na tym forum siedzę od 10 lat. Masz oczywiście prawo do własnego zdania, nie zmienia to faktu że wypisujesz pierdoły. ;)

To prawda że w recenzjach audio jest wiele przesady, nie oznacza to jednak że wszystkie określenia są pozbawione sensu. Czytając Wasze opinie i te audiofilskie i te technokratyczne po latach mogę stwierdzić, że prawda jak zwykle leży po środku.

Kupując sprzęt kilka razy kierowałem się opiniami autora strony "Stereo i Kolorowo - Underground", który jest lokalnym użytkownikiem forum i jak dotąd moje i jego odczucia były zbieżne. Człowiek ten używa określeń "jasny", "ciepły", "kliniczny", "homogeniczny", "masywny", "klarowny" itp., które dla mnie są zrozumiałe, natomiast dla Was nie. Dzięki lekturze ww. strony moje kolejne zakupy były trafione.

Dla Was ww. określenia są z gruntu idiotyczne. Liczą się wyłącznie parametry, a wiara w nie na pewnym etapie zaczyna przybierać formę totemiczną. hah ;) Ofiar takiego podejścia nie brakuje. Dobrym przykładem mogą być właściciele zestawu CA Azur 640C/Azur 640A, który z kolumnami wyposażonymi w metalowe kopułki nieodmiennie doprowadza do szału większość normalnych ludzi, a jego zamiana na np. stare poczciwe audiofilskie Thule (o zbliżonych parametrach) wywołuje uśmiech na twarzy.

Co z tego ostatniego przykładu wynika? Ano to, że pod względem wpuszczania ludzi maliny, nie różnicie się za bardzo od tych których tu tak zawzięcie krytykujecie. I to jest arcyzabawne. ;)

Nic dodać, nic ująć.

100% racji.

Mógłbyś wytłumaczyć/opisać co to oznacza (jak/co słyszysz) oraz jak zmierzyłeś tą właściwość fraktalną dźwięku Twojego wzmacniacza? Jaki to wzmacniacz?

Czasem sobie żartujemy, a czasem mówimy na serio. Nawet Popej czasem zażartuje.

Ciekawe w jaki sposób manipuluję Twoimi słowami cytując je.

A to ciekawe jest, bo to samo mi kiedyś zarzuciłeś, gdy cytowałem Twoje słowa :)

Ale akurat dyskusja dotyczyła określenia "wypełniony".

Naprawdę nie potrafisz sobie wyobrazić brzmienia "wypełnionego".

Ja to od razu czuję i wiem jakie to brzmienie w rzeczywistości, choć trudno to wyrazić słowami.

Może trzeba czasem trochę mniej technicznie myśleć i odczuwać, a bardziej duszą, sercem i przede wszystkim uszami. ;-)

A to ciekawe jest, bo to samo mi kiedyś zarzuciłeś, gdy cytowałem Twoje słowa :)

Nie widzisz różnicy? To sorry.

Lechu, jak myślisz, ile z podkreślonej części jest w stanie zrozumieć cytowany kolega?

Z tego co pisze to albo nic nie rozumie albo udaje że nic nie rozumie. Dlatego ten wątek ma już tyle stron. Podejrzewam że specjalnie jest pompowany takimi okresowymi atakami żeby trudniej było w nim znaleźć to co jest jego kwintesencją. Dlatego co jakiś czas trzeba powtarzać kwestie które już w tym wątku były poruszane, ale przygniecione został trollingiem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

poprawny jest ten który "trzyma" płaska linie - ze sie tak wyrqze przy kazdym obciązeniu

jesli kilka egzemplazy spełni ten warunek - to tak - wszystkie one beda grac tak samo

wzmacniacz wredy jest poprawny kiedy "trzyma za morde" każdy zestaaw głosników - a nie wtedy kiedy kolumna zrobi z jego charakterystyką "miękkie gacie"

za bardzo "obrazowo" ? :>

Przepraszam, ale ja już wymiękam gdy czytam tego mądralę, który udaje znawcę.

Człowieku - jak jesteś w stanie ocenić kiedy wzmacniacz gra liniowo, czy jest poprawny, czy jest popsuty skoro na brzmienie ma wpływ cały tor audio?

Jeśli przy jednym wzmacniaczu zestaw generuje określone brzmienie, a po zmianie wzmacniacza barwa brzmienia zmienia się, to dalej za tę zmianę jest odpowiedzialny cały tor, a nie tylko wzmacniacz. W ten sposób możemy sobie zmieniać dowolne elementy toru i testować całokształt brzmienia.

Jednak o zmianie brzmienia nie decyduje jedynie wymiana jednego elementu, ale współpraca wszystkich w nowym środowisku.

Edytowane przez soundchaser

Naprawdę nie potrafisz sobie wyobrazić brzmienia "wypełnionego".

Ja to od razu czuję i wiem jakie to brzmienie w rzeczywistości, choć trudno to wyrazić słowami.

Uczucia uczuciami, ale co to znaczy ? Nie wiesz co czujesz ? Wysłowić się nie umiesz ?

Kiedyś w czasach PRL, w Krakowie, do sklepu z częściami samochodowymi, przychodzi klient i mówi sprzedawcy:

"Poproszę kocie pyszczki"

Sprzedawca: "Jakie kocie pyszczki ? Co to jest ? O co panu chodzi ?"

Klient: "No wie pan takie małe, no kocie pyszczki".

....

Po dłuższej rozmowie okazało że chodzi mu o dysze spryskiwaczy szyby przedniej.

Podobnie jest z waszym wypełnieniem.

Człowieku - jak jesteś w stanie ocenić kiedy wzmacniacz gra liniowo

No jak się nie ma linijek w uszach, to nie można ocenić czy coś gra liniowo. Ja tam nie mam, i nie wiem kiedy gra liniowo.

A poza tym Lechu mówi, że u mnie gra krzywo, i nawet jest mi z tym dobrze.

A poza tym Lechu mówi, że u mnie gra krzywo, i nawet jest mi z tym dobrze.

Kolumny nie umieją grać prosto tak że wszyscy mamy krzywo, każdy trochę inaczej zwłaszcza że te krzywości pogłębia jeszcze akustyka pomieszczenia ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

On wyłapał jedynie to, że ktoś napisał, "wzmacniacze grają tak samo"...i już to mu wystarczy, już podskakuje z radości, ze "ma nas" ...

Skup się raczej na sobie, bo te Twoje ostatnie wpisy podchodzą pod pewien paragraf regulaminu, więc nie przeginaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi