Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej kluczysz. Nie obchodzi mnie PawelXYZ czy jego konstrukcje, nie ważne są Twoje poglądy na ideę ślepego testu. Chodzi mi tylko o to, co napisałeś - że wyrównanie poziomów otumania MÓJ mózg, podczas gdy miałeś na myśli, że otumania TWÓJ mózg.

Ale ja w żadnym razie nie wypieram się tego, co wcześniej napisałem. Uważam że testy ABX OTUMANIAJĄ mózg ODBIORCY (TWÓJ TEŻ hihi) i nie ułatwiają rozróżniania, ale je utrudniają. Przemawia za tym fakt, zmiany odczuć po dłuższym słuchaniu (np. 2 miesiącach), który próbujecie tłumaczyć na różne, niekiedy bardzo zabawne sposoby. Żeby nie to, byłbym w stanie w te testy do końca uwierzyć.

W przeszłości wiele naukowo dowiedzionych teorii (TAK MUSI BYĆ, BO NAUKOWO TEGO DOWIEDZIONO!), po czasie okazywało się maksymalną pomyłką. Jak to będzie w wypadku warunku zrównoważenia poziomów okaże się pewno za jakiś czas.

Edytowane przez Mrok

Opisy przewodów nie raz zapierają dech w piersiach. Poniżej jest fragment opisu przewodu ethernet o długości 1m w cenie 21 tysięcy złotych polskich. Sprzedawca nawet nie miał tyle chęci aby napisać coś nowego od siebie, lub chociaż zweryfikować co przekleił. Zatem do kabli ethernet zostawił tekst z jakichś przewodów RCA.... to już jest przykre...

Na opisach i opiniach opiera się głównie sprzedaż takich produktów wiadomo, że target przed takim wydatkiem trzeba trochę urobić.

Ale ja w żadnym razie nie wypieram się tego, co wcześniej napisałem. Uważam że testy ABX OTUMANIAJĄ mózg ODBIORCY (TWÓJ TEŻ hihi) i nie ułatwiają rozróżniania, ale je utrudniają. Przemawia za tym fakt, zmiany odczuć po dłuższym słuchaniu (np. 2 miesiącach), który próbujecie tłumaczyć na różne, niekiedy bardzo zabawne sposoby. Żeby nie to, byłbym w stanie w te testy do końca uwierzyć.

W przeszłości wiele naukowo dowiedzionych teorii (TAK MUSI BYĆ, BO NAUKOWO TEGO DOWIEDZIONO!), po czasie okazywało się maksymalną pomyłką. Jak to będzie w wypadku warunku zrównoważenia poziomów okaże się pewno za jakiś czas.

OK, z akcentem na "ja uważam" może być ;)

Owszem, wielokrotnie w historii nauki obalono stare teorie i nie widzę w tym nic dziwnego. Jednak odbywa się to zasadniczo "drogą służbową" czyli naukowymi metodami, a nie "mi się wydaje, że nie".

nagrywamy.com

<p>

Tak

A ten Amplifon set42 ciągnie równo od 20 do 40k :) Myślisz, że to przekłamanie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

A ten Amplifon set42 ciągnie równo od 20 do 40k :) Myślisz, że to przekłamanie ?

Myślę, że 40 kHz to nie 50 kHz ale żeby nie było, że się szczegółów czepiam podałeś przykład jednego z najlepszych setów ile podobnych wskażesz? Dla wielu tego typu konstrukcji 20-30 kHz -3 dB to niezły wynik.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Mój Copland też ciągnie równo to się doszukiwali dziury w całym. Wiadomo, że chodzi o obciążenie rezystorem a nie głośnikiem. No ale tak robi się pomiar bowiem nie istnieje kolumna głośnikowa doskonała stworzona w dodatku tylko do robienia pomiaru pasma przenoszenia wzmacniaczy.

Myślę, że 40 kHz to nie 50 kHz ale żeby nie było, że się szczegółów czepiam podałeś przykład jednego z najlepszych setów ile podobnych wskażesz? Dla wielu tego typu konstrukcji 20-30 kHz -3 dB to niezły wynik.

Pamiętaj, że to Ty napisałeś o przesuniętym dole pasma do 200hz. Nie szukaj teraz haków bo akurat 40 czy 50Hz jest tu bez znaczenia. Znam wiele takich konstrukcji których parametry znacznie przekraczają pasmo słyszalne. Podałem Ci jedną konstrukcję a Ty chcesz potwierdzenia Twojej niesłusznej tezy ? NIE

podałeś przykład jednego z najlepszych setów

Na jakiej podstawie to stwierdziłeś? Słuchałeś?

Owszem, wielokrotnie w historii nauki obalono stare teorie i nie widzę w tym nic dziwnego. Jednak odbywa się to zasadniczo "drogą służbową" czyli naukowymi metodami, a nie "mi się wydaje, że nie".

Czekam cierpliwie czasu, w którym zostanie obalona teoria naukowa o tym, że słuch ludzki jest gorszy niż mierniki i "drogą służbową" zostanie ustanowiona nowa teoria, która za podstawowe kryterium wszelkich porównań uzna słuch ludzki jako ten najważniejszy "miernik".

Wtedy "ja słyszę" stanie się niepodważalnym dowodem i punktem wyjścia do dalszych dyskusji.

• Moderatorzy

Na jakiej podstawie to stwierdziłeś? Słuchałeś?

Tak.

tak robi się pomiar bowiem nie istnieje kolumna głośnikowa doskonała stworzona w dodatku tylko do robienia pomiaru pasma przenoszenia wzmacniaczy.

No właśnie ;)

Na szybko zestawiłem trzy pomiary - poziomy sygnału na rzeczywistym obciążeniu:

Ukryta Zawartość

turkusowy - pomiar tego ostatniego Mastersounda na obciążeniu 2,5 drożną kolumną

niebieski - stara końcowka mocy bambino pentoda obciążona trójdrożnym JBL 4410 - podobnie jak mastersound, ale kolumna trójdrożna, widać też ewidentny brak linearyzacji zwrotnicy

bordowy (?) - NAD216 obciążony JBL4410, charakter krzywej podobny, ale zafalowania nie przekraczają pół decybela, podczas gdy przy lampowych wzmacniaczach 6dB.

Tak więc nie istnieje kolumna do testów, ale warto wiedzieć, jak wzmacniacz podłączony do kolumn, najlepiej do swoich, działa.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Tak.

Czyli zgadzasz się, że dobrze zaprojektowany wzmacniacz przy obciązeniu rezystancyjnym ma szerokie pasmo przenoszenia, sporo szersze niż pasmo kaustycznie. Nie zaczyna się od 200Hz. Super. Takich konstrukcji jest wiele a własciwy dobór do nich ZG jest gwarantem sukcesu :)
  • Moderatorzy

Czyli zgadzasz się, że dobrze zaprojektowany wzmacniacz przy obciązeniu rezystancyjnym ma szerokie pasmo przenoszenia, sporo szersze niż pasmo kaustycznie. Nie zaczyna się od 200Hz. Super. Takich konstrukcji jest wiele a własciwy dobór do nich ZG jest gwarantem sukcesu :)

Nie zgadzam się z Tobą ale nie chce mi się jałowych dyskusji toczyć.

Wytłumaczcie mi jedno - skąd bierze się tyle tak różnych podejść do tematu, tyle różnych (skrajnych) opinii i zdań wśród forumowiczów,

z których wszyscy posiadają wiedzę techniczną i naukową?

Przecież jeśli posiadają poprawną wiedzę, to przecież wszyscy powinni się zgadzać.

Skąd się biorą te polaryzacje poglądów?

Bo jak czytam te wszystkie mądre wpisy, to każdy z Was wykazuje się niebywałą elokwencją i znajomością tematu.

<p>

Nie zgadzam się z Tobą ale nie chce mi się jałowych dyskusji toczyć.

Oczywiście. Lepiej napisać głupote i strzelic focha :)

Jeżeli to Ci oprawi humor mogę Ci przytaknąć i potwierdzić, że wszystkie konstrukcje lampowe w SE mają pasmo przenoszenia jak w walkie talkie :)

Edytowane przez nozkiwrozki

Czekam cierpliwie czasu, w którym zostanie obalona teoria naukowa o tym, że słuch ludzki jest gorszy niż mierniki i "drogą służbową" zostanie ustanowiona nowa teoria, która za podstawowe kryterium wszelkich porównań uzna słuch ludzki jako ten najważniejszy "miernik".

Wtedy "ja słyszę" stanie się niepodważalnym dowodem i punktem wyjścia do dalszych dyskusji.

Słuch ludzki nie mierzy, lecz analizuje w dość złożony sposób i interpretuje.

Przy tym analiza nie opiera się jedynie na rozkładaniu na "czynniki pierwsze", ale również integrowaniu dźwięków w oknie czasowym [0-30ms) i na generowaniu na tej podstawie parametrów syntetycznych. To jest źródłem rozbieżności między Twoimi odczuciami (tym co słyszysz), a pewnymi parametrami mierzonymi technicznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak. W sposób bardziej złożony niż nawet najbardziej precyzyjny miernik.

To jest źródłem rozbieżności między Twoimi odczuciami (tym co słyszysz), a pewnymi parametrami mierzonymi technicznie.

To oczywiste i wynika z powyższego wpisu.

Nie rozumiem tej Twojej tabelki, z której wynika łączenie dźwięków (wzrok mnie nie interesuje).

To jakieś naukowe badania, czy Twoje przemyślenia?

• Moderatorzy

Oczywiście. Lepiej napisać głupote i strzelic focha :)

Tak jest po prostu wspaniale :D

Jeżeli to Ci oprawi humor mogę Ci przytaknąć i potwierdzić, że wszystkie konstrukcje lampowe w SE mają pasmo przenoszenia jak w walkie talkie :)

Nie musisz i tak już mam wystarczająco dobry humor - lektura tego forum zapewnia mi ubaw po pachy.

Gość

(Konto usunięte)

Czy mógłbym prosić o wskazanie skąd pochodzi ta tabelka?

Edytowane przez JuG

Użytkownik Dzius dnia 26.01.2018 - 22:01 napisał

Tak. W sposób bardziej złożony niż nawet najbardziej precyzyjny miernik.

Bardzo ciekawa teoria.

Jakie mierzalne wielkości lub wartości wg Ciebie można wyrazić za pomocą pomiaru na słuch?

Bardzo ciekawa teoria.

Jakie mierzalne wielkości lub wartości wg Ciebie można wyrazić za pomocą pomiaru na słuch?

Nigdy tego nie zrozumiesz, bo masz mózg ukierunkowany na jedynie wiedzę techniczną, pozbawioną uczuć i zmysłów, więc nawet nie będę zaczynał kolejnej polemiki, po której stwierdzisz, że pan doktor już do mnie jedzie. ;-)

Ja też żyję tą nadzieją, że kogoś takiego znajdę.

Kogoś takiego kto wytłumaczy mi w sposób uczuciowy i zmysłowy wpływ bezpiecznika topikowego wartości 1,50zł brutto na dźwięk. Oczywiście tylko i wyłączenie na podstawie własnego i nieomylnego słuchu.

Nie rozumiem tej Twojej tabelki, z której wynika łączenie dźwięków (wzrok mnie nie interesuje).

To jakieś naukowe badania, czy Twoje przemyślenia?

Bardzo ciekawa teoria.

To takie podstawowe zasady percepcji w tzw. Cognitive Science. Całość to dość złożona sprawa, która ciągle się rozwija.

Integracja jest w oknie czasowym w którym nie słyszy np. się odbić jako echo, lecz wpływają one na odczuwaną barwę dźwięku i jego przestrzenność. A w przypadku obrazu np. pojedyncze klatki filmu tworzą iluzję ciągłego obrazu.

Integracja również jest związana z odczuwaną wysokością dźwięku. Dźwięki nieco niższe i wyższe niż czyta nuta podciągane są przez nasz aparat percepcji do wartości prawidłowych. Mamy wbudowany taki mały autotune, ale nie przesadza tak bardzo jak znany automat.

Przemak na pewno lepiej to wszystko wytłumaczy.

Co do echa i odczuwania przestrzenności dźwięku klasyką jest oczywiście wykres jak poniżej, z książki "Podręcznik akustyki" autorstwa Alton Everest (bardzo stara już pozycja literatury). (Zielone linie dodałem dla czytelności)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dzius

@konradskala

Zajrzyj do odpowiedniego wątku. Tam Ci wytłumaczą. Zresztą tutaj też było to wytłumaczone, tylko byłeś nieuważnym uczniem.

To tak na marginesie. Ale widzę, że ten bezpiecznik spędza Ci sen z powiek i spać nie pozwala,

a przecież to tylko drucik. ;-)

Czy mógłbym prosić o wskazanie skąd pochodzi ta tabelka?

Ta tabelka to ja nie wiem, ale mnóstwo podobnych materiałów (niektóre niestety jako hasłowy materiał do wykładów mało użyteczne) na stronie mojej szefowej ;)

Ukryta Zawartość

grupowanie np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nauka_slyszeniu_analiza_scen_sluchowych_17.pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

O znalazłem link do lepszego technicznie obrazka:

Ukryta Zawartość

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wpływ bezpiecznika topikowego wartości 1,50zł brutto na dźwięk

Przepraszam bardzo - dałem całe 60 PLN za audiofilski.

1,50 to kosztuje zwykły.

Edytowane przez soundchaser
  • Pokaż nowe odpowiedzi