Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma reguły. Wszystko trzeba sprawdzać USZAMI.

A z tym się akurat zgadzam , i te uszy mówią mi , że mój Furatech tak samo przewodzi prąd, jak ten kabel "no name" co to go kupiłem w Komputroniku, i jak je zamienię to różnicy nijakiej nie słyszę, a wg. teorii kabli coś się powinno zadziać na lepsze czy gorsze ale jakaś zmiana dźwięku powinna nastąpić.

Więc pytam, co robię źle, bo jak już mam tego Furatecha to chciałbym z niego jak najwięcej wyciągnąć?

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Więc pytam, co robię źle, bo jak już mam tego Furatecha to chciałbym z niego jak najwięcej wyciągnąć?

że tak powiem, wyciągniesz przewodnik z izolacji :)))

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. :)))

Edytowane przez mircysko

Myślę, że brakuje Ci po prostu podstawki pod ten kabel a raczej kilku. Wtedy usłyszysz różnice.

"Chodzi mianowicie o to, że każda następna podstawka wnosi zmiany w prawie geometrycznym przyroście efektów, co u mnie już podczas użycia drugiej powodowało przysłowiową zbyt dużą zawartość cukru w cukrze. Jaśniej? Proszę bardzo. Jak wspominałem, użycie Boostera daje poprawę czytelności przekazu z bardzo pozytywnym w odbiorze zwiększeniem jego energii i konturowości. Niestety, albo stety, kolejny stojak (pod przedwzmacniaczem liniowym) prawie podwajał (mniej więcej) tę manierę, co przy słuchaniu spokojnej, opartej o bardzo długie wybrzmienia fortepianu, czy wokalizy w kubaturach kościelnych powodowało lekkie skrócenie ich trwania, czyli kolokwialnie mówiąc, zebranie się dźwięku w sobie powodowało urwanie kilku milisekund z czasu jego między-kolumnowego bytu."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko 1700zł za jedną. Jak za darmo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szaman777

To nie jest zwykła podstawka. Zawiera cytuję za producentem Nano Crystal² Formula.

Co to dokładnie jest wie jedynie producent inaczej każdy by sobie skopiował.

Ukryta Zawartość

Niektóre wtyczki Furutecha zdaje się też zawierają ten aktywny tajemniczy proszek albo kryształy.

Normalnie czorna magia. :)

Ukryta Zawartość

To nie jest zwykła podstawka. Zawiera cytuję za producentem Nano Crystal² Formula.

Co to dokładnie jest wie jedynie producent inaczej każdy by sobie skopiował.

Ukryta Zawartość

Niektóre wtyczki Furutecha zdaje się też zawierają ten aktywny tajemniczy proszek albo kryształy.

Normalnie czorna magia. :)

"it converts thermal energy into far-infrared"

A czy to nie jest generalnie cecha wszystkiego ciepłego? No chyba, że coś jest mocno nagrzane, to wtedy "close infrared" albo "simply red" ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Moderatorzy

A z tym się akurat zgadzam , i te uszy mówią mi , że mój Furatech tak samo przewodzi prąd, jak ten kabel "no name" co to go kupiłem w Komputroniku, i jak je zamienię to różnicy nijakiej nie słyszę, a wg. teorii kabli coś się powinno zadziać na lepsze czy gorsze ale jakaś zmiana dźwięku powinna nastąpić.

Widać nie masz wystarczająco hi-endowego systemu ;)

Albo źle zabierasz się do odsłuchów - na sucho. Byłem kiedyś na jednym odsłuchu i wzrost słyszalności różnych gadżetów wzrastał wraz ze spożyciem różnych substancji (uwrażliwiajacych słuch).

Co do przewodów zasilających ze zdjęć z poprzedniej strony - te buły na końcach mogą zawierać filtry sieciowe - można by w nich upchnąć niezłej wielkości dławiki.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

A co chcesz usłyszeć (przeczytać)?

Twoje pytanie przecież jest typowo prowokacyjne.

Pytanie jak pytanie, ważniejsze jest to czy masz sensowne uzasadnienie zastosowania tego kabla podtynkowego jako sieciowego w urządzeniach audio.

Ok. ale chciałbym się zwrócić do kolegi jako fachowca ,proszę o jakieś sugestie, czym mam się kierować przy zakupie ?

Mam dość duże kolumny , stosunkowo małe pomieszczenie ( 24 m2) , kolumny stoją 70cm od ścian tak tylnej jak i bocznej więc niby ok. ale czasem odczuwam brak tzw. "powietrza". Czytałem , iż stosując kabel sieciowy , mój problem zniknie. W jakim kierunku , iść ? Jaki producent? Czy cena decyduje? Czy zastosowany przewodnik , czy miedź czy srebro? Czy wtyczka ma wpływ , a jak ma to jaki?

Proszę o pomoc w doborze.

Kup ten,który powoduje, ze gitarzysta gra dluższe solówki.:)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Widocznie musi kolega zmienić, skoro jego furutech nie działa.

Nie musi. Jak już, to może coś innego zabrać do testu, sam oceni.

-----------------------------------------------------------------------------

Piłeś do mnie w poprzednim poście, więc odpisałem.

Słuchałeś Furutech CF-080 Damping Ring ???

Ja tak.

Tu dopiero jest czorno magia.

To nie jest normalne.

Szczęka mi opadła. Może mógłbym ten pierścień wykorzystać jako amulet. Hmmm

A ten Nano Cristal to na sztuki czy kilogramy?

Słuchałeś Furutech CF-080 Damping Ring ???

Człowieku , strzał w dziesiątkę, od tygodnia walczę z pralką, bo mi chodzi po łazience, poziomowanie nie pomaga , podkładki antywibracyjne niewiele dają , kabel z gniazdka chce wyrwać cholera ,a jak założę takie cztery przelotki ... a sorry Damping Ringi to powinna stać w miejscu jak obelisk i wysokie przy wirowaniu powinny nieco złagodnieć:)

Albo źle zabierasz się do odsłuchów - na sucho.

A faktycznie, pisali coś w opisie o 3/4 a ja głupi myślałem , że to średnica kabla .... a teraz wszystko jasne :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Człowieku , strzał w dziesiątkę, od tygodnia walczę z pralką, bo mi chodzi po łazience, poziomowanie nie pomaga , podkładki antywibracyjne niewiele dają , kabel z gniazdka chce wyrwać cholera ,a jak założę takie cztery przelotki ... a sorry Damping Ringi to powinna stać w miejscu jak obelisk i wysokie przy wirowaniu powinny nieco złagodnieć:)

Kto go wie :))

To nie jest normalne.

Szczęka mi opadła. Może mógłbym ten pierścień wykorzystać jako amulet. Hmmm

Może jako tzw. Pierścień Arabeli ??

(Jeśli wiesz o co chodzi, film dość starawy więc może nie z Twoich lat.)

Właśnie odkryłem dlaczego nie słyszę, bo albo mam socjalną wersję ,albo ten magiczny proszek się wysypał :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej ciągniesz prowokacyjnie...

Skoro Twoje uszy nie słyszą, to pisałem - odpuść. Co chcesz wyciągnąć?

Możesz sobie wyciągnąć ch*ja z rozporka, ciągnąć też go możesz...ale nie ciągnij już prowokacyjnych postów.

Moderacjo - wężykiem, wężykiem. ;-)

Nic nie poradzę, że Koledzy sceptycy prowokują w białych rękawiczkach, a ja walę na to prosto z mostu i tak będę.

To na wypadek, jakby któryś doniósł swoim zwyczajem.

Edytowane przez soundchaser

Pytanie jak pytanie, ważniejsze jest to czy masz sensowne uzasadnienie zastosowania tego kabla podtynkowego jako sieciowego w urządzeniach audio.

Lity drut lepiej przewodzi prund. Linka go rozprasza.

Pasuje takie uzasadnienie? ;-)

Możesz sobie wyciągnąć ch*ja z rozporka, ciągnąć też go możesz...ale nie ciągnij już prowokacyjnych postów.

Czy po za chamstwem i prostactwem coś sobą jeszcze reprezentujesz ,bo po wpisach widzę , że to szczyt osiągnięć intelektualnych.

A co do jak piszesz prowokacji to czekam na merytoryczne argumenty.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Czy po za chamstwem i prostactwem coś sobą jeszcze reprezentujesz ,bo po wpisach widzę , że to szczyt osiągnięć intelektualnych.

A co do jak piszesz prowokacji to czekam na merytoryczne argumenty.

a czego się spodziewałeś po Twoim, delikatnie powiem - durnym pytaniu.

Znaczy się wycieka na boki?

Mniej więcej, ale raczej nie wycieka, bo to nie ciecz.

czekam na merytoryczne argumenty.

Oczywiście, jak zawsze.

Ja słyszę. Może być?

• Pokaż nowe odpowiedzi