Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając, że mydło i powidło to wrzucę tylko...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... jako żart.

Ukryta Zawartość

Wstałeś i pierdzielisz głupoty od rana. Ustosunkuj się lepiej do propozycji Axolotl dotyczącej testu kabeli.

Czytać kolega umie, tak ze zrozumieniem?

Korzystając, że mydło i powidło to wrzucę tylko...

Ukryta Zawartość

... jako żart.

Ukryta Zawartość

Tu beatx napisał, że jest nawrócony. Czy to znaczy, że wcześniej słyszał kabelki i inne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Ukryta Zawartość

Tu beatx napisał, że jest nawrócony. Czy to znaczy, że wcześniej słyszał kabelki i inne ?

Wcześniej na oczy nie widział ani nie słyszał żadnego porządnego sprzętu, nie mówiąc o okablowaniu. Zresztą to się nie zmieniło. Nasłuchał się xyz i jak mówi oczy mu się otworzyły. Szkoda, że nie uszy... :-)

Ukryta Zawartość

haha podlaczylem telluruim q i moja dziewczyna powiedziala ,ze basu jest jakby wiecej.

Jeśli w tym czasie nie smażyła kotletów w kuchni to jeszcze żaden dowód. Tylko powiedziała.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jeśli w tym czasie nie smażyła kotletów w kuchni to jeszcze żaden dowód. Tylko powiedziała.

LoL Tak, tylko powiedziała... a dowodem będą wasze durne testy na nieznanym sprzęcie, a nie wrażenia dwóch osób z odsłuchu systemu który słuchają na co dzień.

LoL Tak, tylko powiedziała... a dowodem będą wasze durne testy na nieznanym sprzęcie, a nie wrażenia dwóch osób z odsłuchu systemu który słuchają na co dzień.

Dlaczego mamy wierzyć Tobie że to co usłyszałeś ze swoją żoną nie wynikało z zupełnie innych przyczyn niż wymiana kabla.

Podaj jeden dobry argument.

Mogę napisać cokolwiek np że słyszę do 25000hz. I co? Zadowolony? Pisać na forum to każdy może co tylko chce.

Jeśli masz na to namacalny dowód to jesteś wielki. A tak tylko piszesz.

Jak powiem że chodzę po wodzie i zmieniam wodę w wino to pewnie w realnym świecie ktoś zainteresował by się moim zdrowiem psychicznym. Tu pewnie podobnej wagi wymysł przeszedł by bez echa.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Wcześniej na oczy nie widział ani nie słyszał żadnego porządnego sprzętu, nie mówiąc o okablowaniu. Zresztą to się nie zmieniło. Nasłuchał się xyz i jak mówi oczy mu się otworzyły. Szkoda, że nie uszy... :-)

Sam w tym wątku przyznał ze nie testował kabli.

Naczytał się internetów i wybrał opcje która bardziej mu pasuje. I broni jej teraz zażarcie. Skad ja znam taki mechanizm? hmm.... polityka? wyznania? ideologie?

Dlaczego mamy wierzyć Tobie że to co usłyszałeś ze swoją żoną nie wynikało z zupełnie innych przyczyn niż wymiana kabla.

Podaj jeden dobry argument.

Nie musisz mi wierzyć. Możesz siedzieć na forum audio i traktować wszystkich jak kłamców, twój wybór.

A koniec końców to nie mój problem ,ze nie masz pojęcia o czym ja pisze.

Sam w tym wątku przyznał ze nie testował kabli.

Naczytał się internetów i wybrał opcje która bardziej mu pasuje. I broni jej teraz zażarcie. Skad ja znam taki mechanizm? hmm.... polityka? wyznania? ideologie?

A jak nazwać twierdzenie że coś co może być złudzeniem i najprawdopodobniej nim jest (bo dowodów żadnych na realne istnienie nie ma)?

Ja to nazywam wiarą, zabobonem, voodoo, zmanipulowaniem, celowym wprowadzaniem w błąd w celu uzyskania czegokolwiek, nieświadome powielanie zasłyszanych opowieści. Możesz sobie wybrać i próbować polemizować.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

A jak nazwać twierdzenie że coś co może być złudzeniem i najprawdopodobniej nim jest (bo dowodów żadnych na realne istnienie nie ma)?

Ja to nazywam wiarą, zabobonem, voodoo, zmanipulowaniem, celowym wprowadzaniem w błąd w celu uzyskania czegokolwiek, nieświadome powielanie zasłyszanych opowieści. Możesz sobie wybrać i próbować polemizować.

Ty sobie nazywaj i polemizuj.

Ja będę wszystko sprawdzał w swoim systemie i stad będę czerpał wiedzę w temacie.

Ja będę wszystko sprawdzał w swoim systemie i stad będę czerpał wiedzę w temacie.

Czerp ile wlezie i daj innym czerpać wiedzę z innego źródła niż przerzucanie kabelków.
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

daj innym czerpać wiedzę z innego źródła niż przerzucanie kabelków.

Możesz nawet z fusów czerpać wiedzę, nikt Ci nie broni. Tylko zachowaj takie bzdury niesprawdzone dla siebie.

Że ten temat jeszcze nie jest w śmietniku...

Bo jest przezabawny :)

Pokazuje, jak ci, co nie mają na czym słuchać i nic nie słyszą , uważają się za ekspertów od słuchania.

Więcej, na tej mocnej bazie budują swoje własne teorie o słyszeniu, fizyce i technikę. A nawet wiedzę marketingową na poziomie haseł reklamowych.

Edytowane przez jar1

To tak jakby czerpać wiedzę o smakach przypraw z książek i opisów... :-)

Książki nawet do tego celu nie są złe przynajmniej poznasz podstawy jak je ze sobą łączyć.

Po za tym analogia jak zwykle z d.. wzięta ;)

Możesz nawet z fusów czerpać wiedzę, nikt Ci nie broni. Tylko zachowaj takie bzdury niesprawdzone dla siebie.

O jakich konkretnie bzdurach mówisz? Możesz, którąś przytoczyć?

Kiedyś wierzyłem, że zarówno głośnikowe, i słuchawkowe i interkonekty analogowe bądź cyfrowe kabelki mają wpływ na dźwięk.

Skąd ta wiara? ano z zaczytania opisów tu na forum i z recenzji w necie.

Na badanie zjawiska wpływu kabelków na dźwięk wydałem:

~ 300 pln na jakiś DIY kabel słuchawkowy ponoć miażdzący wszystkie inne od majsterkowicza z forum.mp3store.pl

~ 300 pln na Nameless Black Silver

~ 90 pln na Proel DieHard

~ 270 pln na WireWorld Ultraviolet USB A-B

~ 170 pln na WireWorld Nova Toslink

~ 80 pln na WireWorld Chroma Coaxial

Suma: około 1200 pln, żeby stwierdzić że nic to nie daje.

Wydałem tysiąc dwieście złotych na badanie wpływu interkonektów na dźwięk, i niestety grało to wszystko tak samo jak najzwyklejsze na świecie inne interkonekty (no chyba, że były popsute - wtedy buczenie, przydźwięk itp)

Mogłem te 1200 pln wydać na słuchawki Sennheiser HD600 i od 2 lat miałbym taką słuchawkową nirvanę co obecnie :>

A tak kasa poszła dosłownie w błoto.

Dlatego odpuściłem testowanie kabli głośnikowych, bo ja złotówki więcej nie wydam na badanie czy w końcu uda mi się jakiś kabel usłyszeć :) W moim przypadku to jest bezcelowe i szkoda na to kasy.

Jak ktoś słyszy kable? - super, bardzo się ciesze że są lepiej słyszący ode mnie :)

Już pomijam fakt, że ja nie widzę powrotu do pasywnych systemów głośnikowych.

Kolumny aktywne są rozsądnie wycenione, mają idealnie dobrane wzmacniacze pod każdy z przetworników i nie ma tego całego burdelu przy dobieraniu do nich wzmacniacza i ewentualnie kabli.

Słuchasz sobie kolumn aktywnych w sklepie i po dźwięku wybierasz dany model ze świadomością że u Ciebie w domu bardzo podobnie zagrają - chyba że masz spieprzoną akustykę ;)

Nie widzę też, żebym kiedykolwiek słuchał z płyty CD - dlatego nie zawracam sobie głowy tematem testowania odtwarzaczy CD.

Do kolumn pasywnych nie wrócę, więc tym samym nie będę drążyć tematu wzmacniaczy tak intensywnie - jak DAC, które to urządzenia (przetworniki) są u mnie na tapecie, z racji że słucham z plików i tylko z plików i DAC jest elementem kluczowym przy takim źródle sygnału :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Książki nawet do tego celu nie są złe przynajmniej poznasz podstawy jak je ze sobą łączyć.

Po za tym analogia jak zwykle z d.. wzięta ;)

Dla kogoś kto nie rozumie owej analogii to może tak. Dla osoby otwartej i myślącej analogia jest oczywista. Jakby nie opisywać smaków czy zapachów to opisy te dają może 20% pogląd o tym jakie te smaki i zapachy są na prawdę. A jakie są można się przekonać tylko i wyłącznie wąchając i smakując. Ale jak ktoś nie ma czego smakować to pozostają mu opisy i doszukiwanie się pseudonaukowych dowodów w sumie nie wiadomo na co.

Każdy mistrz kuchni obśmiałby durnia wyskakującego z opisami z netu albo teoriami naukowymi. Mistrz kuchni kieruje się doświadczeniem i realnym smakiem.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

DAC jest elementem kluczowym przy takim źródle sygnału :)

Kup najtańszy, skoro uważasz ze one wszystkie graja tak samo.

Jak nie widzisz (słyszysz) różnicy to po co przepłacać?

kennijczyk, jesteś upierdliwy, złośliwy i widać jak na dłoni że lubisz tworzyć jad w dyskusji.

Pisałem Ci przecież o wiele wcześniej, że testowałem interkonekty zarówno analogowe jak i cyfrowe, a Ty teraz to wszystko bezczelnie przekręcasz.

Jak to teraz sprostujesz?

Kiedyś wierzyłem, że zarówno głośnikowe, i słuchawkowe i interkonekty analogowe bądź cyfrowe kabelki mają wpływ na dźwięk.

Skąd ta wiara? ano z zaczytania opisów tu na forum i z recenzji w necie.

Na badanie zjawiska wpływu kabelków na dźwięk wydałem:

~ 300 pln na jakiś DIY kabel słuchawkowy ponoć miażdzący wszystkie inne od majsterkowicza z forum.mp3store.pl

~ 300 pln na Nameless Black Silver

~ 90 pln na Proel DieHard

~ 270 pln na WireWorld Ultraviolet USB A-B

~ 170 pln na WireWorld Nova Toslink

~ 80 pln na WireWorld Chroma Coaxial

Suma: około 1200 pln, żeby stwierdzić że nic to nie daje.

Wydałem tysiąc dwieście złotych na badanie wpływu interkonektów na dźwięk, i niestety grało to wszystko tak samo jak najzwyklejsze na świecie inne interkonekty (no chyba, że były popsute - wtedy buczenie, przydźwięk itp)

Mogłem te 1200 pln wydać na słuchawki Sennheiser HD600 i od 2 lat miałbym taką słuchawkową nirvanę co obecnie :>

A tak kasa poszła dosłownie w błoto.

Dlatego odpuściłem testowanie kabli głośnikowych, bo ja złotówki więcej nie wydam na badanie czy w końcu uda mi się jakiś kabel usłyszeć :) W moim przypadku to jest bezcelowe i szkoda na to kasy.

Jak ktoś słyszy kable? - super, bardzo się ciesze że są lepiej słyszący ode mnie :)

Już pomijam fakt, że ja nie widzę powrotu do pasywnych systemów głośnikowych.

Kolumny aktywne są rozsądnie wycenione, mają idealnie dobrane wzmacniacze pod każdy z przetworników i nie ma tego całego burdelu przy dobieraniu do nich wzmacniacza i ewentualnie kabli.

Słuchasz sobie kolumn aktywnych w sklepie i po dźwięku wybierasz dany model ze świadomością że u Ciebie w domu bardzo podobnie zagrają - chyba że masz spieprzoną akustykę ;)

Nie widzę też, żebym kiedykolwiek słuchał z płyty CD - dlatego nie zawracam sobie głowy tematem testowania odtwarzaczy CD.

Do kolumn pasywnych nie wrócę, więc tym samym nie będę drążyć tematu wzmacniaczy tak intensywnie - jak DAC, które to urządzenia (przetworniki) są u mnie na tapecie, z racji że słucham z plików i tylko z plików i DAC jest elementem kluczowym przy takim źródle sygnału :)

Moze jakbys zainwestowal te 1200 zl w jeden porzadny kabel to mialbys inne doswiadczenie.... zycie jest sztuka wyboru ;)

Każdy mistrz kuchni obśmiałby durnia wyskakującego z opisami z netu albo teoriami naukowymi. Mistrz kuchni kieruje się doświadczeniem i realnym smakiem.

I podstawami teoretycznymi. Nikt nie rodzi się mistrzem trochę nauczyć się trzeba np. Ty musisz testować inny już się dowiedział nie mając w ręku podstawki pod kable że jej potencjalny wpływ na dźwięk będzie zerowy.
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Książki pewnie ze nie są złe ale trzeba wiedzieć co czytać. Twoi koledzy czerpią wiedzę od frustratów teoretyków .którzy zakładają blogi w necie.

O jakich konkretnie bzdurach mówisz? Możesz, którąś przytoczyć?

Nie czytasz co tu koledzy pisza? Ze Kable nie maja wpływu na brzmień, daki graja tak samo, tylko testy abx dają rezultat...

Kup najtańszy, skoro uważasz ze one wszystkie graja tak samo.

Jak nie widzisz (słyszysz) różnicy to po co przepłacać?

Przecież sprzedałem droższy (NFB10-ES3) i kupiłem tańszą kartę muzyczną.

O co Ci teraz chodzi? :)

Coś jest zastój przy ustalaniu terminu spotkania u discomaniac, żebym posłuchał bardzo drogiego (DAC) i mojego, żeby samodzielnie przekonać się o różnicy w dźwięku DAC'ów z kompletnie różnych półek cenowych.

Moze jakbys zainwestowal te 1200 zl w jeden porzadny kabel to mialbys inne doswiadczenie.... zycie jest sztuka wyboru ;)

Obecnie, gdybym miał wydać 1200 pln na badanie co przyniesie bardzo słyszalny wpływ na dźwięk, to zainwestował bym w jakieś dyfuzory, pułapki basowe i inne urządzenia poprawiające akustykę pomieszczenia odsłuchowego :)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

kennijczyk, jesteś upierdliwy, złośliwy i widać jak na dłoni że lubisz tworzyć jad w dyskusji.

Pisałem Ci przecież o wiele wcześniej, że testowałem interkonekty zarówno analogowe jak i cyfrowe, a Ty teraz to wszystko bezczelnie przekręcasz.

Jak to teraz sprostujesz?

Ja rozumiem ,ze jak wierzysz w cos bardzo mocno, to boli jak ktoś nie podziela twoich ideologii i odbierasz to jako upierdliwość.

Interkonektory budżetowe mogą grac bardzo podobnie. O wiele łatwiej jest wyczuć różnice w kablach głośnikowych. A z tymi nie miałeś do czynienia.

RCA mam trzy, dwa w tej samej cenie, i jeden 10x tańszy. Różnice słyszę tylko porównując do tego najtańszego. Te dwa w podobnej cenie różnią się marginalnie, o ile w ogolę.

Edytowane przez kennijczyk

No ale przecież na Twoich kolumnach nie ma opcji tych różnic wyłapać.

Sly30 pisał o tym :) (i nie tylko on z resztą)

Nie ogarniam co tu się wypisuje.

Jedno przeczy drugiemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi