Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Takie porównanie jest nieco bez sensu, bo nie da się zupełnie bezstratnie przekonwertować hd na 44,1kHz. Więc zawsze moga być jakies "ale".

Drua sprawa, to tzreba zdawać sobie sprawę, ze nie porównuje się jedynie plikow ale i hardawe je przetwarzający. A odbywa się to w nieco innych warunkach technicznych. inne czestotliwości, inne filtry itd. Wpływu na wynik końcowy też nie można wyeliminowac.

Zresztą nieraz "słychać " róznice przy przełączaniu roznych filtrów cyfrowych w dacu na tym samym pliku.

Także całe to porównywanie gęstości to kicha.

Zawsze jest jakaś konwersja, więc takie zastrzeżenie można o kant... potłuc

Jeden DAC , ten sam wzmacniacz te same kolumny to samo pomieszczenie i 2 pliki - o tym piszę - niepotrzebnie dorabiasz problem - końcowy efekt się liczy

Znalazłem :)

Strona 145

To przy tym schemacie który narysowałeś u mnie jest to po prawej od strony literki "P" właśnie na godzinie 3 (czyli lekko w doł od literki ale na pewno nei tak jak u Ciebie)

no to walcz zeby jak najniżej na osi ten dzwiek schodził :)

poki co masz poprawną stereofonie ale sceny 3d brak ;)

Co za problem przekonwertować sobie 24/96 na 16/44 i poprosić kogoś żeby zmieniał pliki w playerze, albo robić to samemu klawiaturą nie patrząc co gra? Złudzenie że się coś wysłyszy pryska jak bańka mydlana.

no to walcz zeby jak najniżej na osi ten dzwiek schodził :)

poki co masz poprawną stereofonie ale sceny 3d brak ;)

Tak z ciekawości, skąd wiesz, że akurat u ciebie jest tak jak powinno być ?

Stara zasada w internecie.

Nie znam tej zasady.

mp3 to nie hifi, chyba się zgodzisz. ?

Posłuchaj tej stacji Linn Jazz może zmienisz zdanie. Jakość niektórych nagrań potrafi naprawdę zaskoczyć. Nie wszystkie oczywiście, różnice jakościowe są czasem bardzo duże. W końcu nazwa stacji zobowiązuje do czegoś. Popatrz taki Linn a nie mają uprzedzeń do formatu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

zaczynalem z tym dzwiekiem na linii kolumn - z kazdym lepszym gratem w moim systemie ten dzwiek schodził niżej i niżej. Nie wiem jak by brzmiał na referencyjnym systemie - moze kiedys sie dowiem czego sobie zycze :)

Zawsze jest jakaś konwersja, więc takie zastrzeżenie można o kant... potłuc

Ale może być bezstratna albo nie. Nie da się bez reszty podzielić 96/44,1. Co innego 96/48 np.

zaczynalem z tym dzwiekiem na linii kolumn - z kazdym lepszym gratem w moim systemie ten dzwiek schodził niżej i niżej. Nie wiem jak by brzmiał na referencyjnym systemie - moze kiedys sie dowiem czego sobie zycze :)

To jednak nie jest odpowiedź na moje pytanie:-)

Jeden DAC , ten sam wzmacniacz te same kolumny to samo pomieszczenie i 2 pliki - o tym piszę - niepotrzebnie dorabiasz problem - końcowy efekt się liczy

Jeśli zakładasz "identyczność" pracy hardware to nie ma o czym dyskutować. Jedynie tylko hipotetycznie, jak sobie mały kazio wyobraża jazdę samochodem po obejrzeniu filmu "Pan samochodzik".

Za lokalizację źródeł pozornych odpowiada też akustyka pomieszczenia dlatego nie u każdego będzie dokładnie taka sama nawet na tym samym sprzęcie. Dlatego nie przesądzał bym u kogo jest lepiej czy gorzej.

Jarku...opisz proszę wrażenia....jak masz oczywiście ochotę ; -)

Nie jestem w stanie powiedzić, ze słyszałem różnice wynikające z samych formatów.

Na dodatek, nie mam ciśnienia by się tym jakoś podniecać (formatami).

I tak największy wpływ ma sama realizacja.

jakie pytanie taka odpowiedz - kto oprocz realizatora to wie?

to czemu twierdzisz, ze lepszy dac spowoduje, ze dzwieki znajda sie tam, gdzie u ciebie, choc byc moze nie bylo to zupelnie zamiarem realizatora?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Mp3 to w ogóle nie to forum ;)

Oj tam się czepiasz i MP3 zagra :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to czemu twierdzisz, ze lepszy dac spowoduje, ze dzwieki znajda sie tam, gdzie u ciebie, choc byc moze nie bylo to zupelnie zamiarem realizatora?

ponieważ jest pewna prawidłowość - jeśli byłoby inaczej to kazdy z tych daców lokalizował by te dzwieki w zupełnie innym miejscu. Z przyrostem jakości Daców te dzwieki przesuwały sie o kolejne centymetry na osi - tak to sobie wymyśliłem ;)

Jeśli zakładasz "identyczność" pracy hardware to nie ma o czym dyskutować. Jedynie tylko hipotetycznie, jak sobie mały kazio wyobraża jazdę samochodem po obejrzeniu filmu "Pan samochodzik".

Widzę ze "duży kazio" wlazł na taboret i udaje Napoleona, tylko cholera armii mu brak.

Cieżko zrozumieć że chęć dowiedzenia się jak ktoś odebrał różnice w nagraniach i tak sprowadza się do porównania na tym samym sprzęcie? Niezależnie od tego jakie czary mary robi DAC na końcu dostajemy analogowy sygnał.

Duży kazio, zlaź z taboretu i gadaj a nie odwracaj kota ogonem.

Rzeczywiście, bardzo odkrywcze :)

Czyli jak zwykle - udaje że ma jakieś doświadczenie, ale coś konkretnego skrobnąć - już ni cholery.

(nie po raz pierwszy puszcza bąka i wychodzi)

Czy ktoś normalny i zdrowy na umyśle słuchał plików "HD" vs 16/44 - z tej samej realizacji ?

Ja :D

Jaki był wynik mojego odsłuchu, pewnie łatwo się domyśleć :)

Cos więcej skrobniesz ?

Edytowane przez M-K

Po dzisiejszych testach stwierdzam, że Ci co nie słyszą różnicy w źródłachwzmacniaczach muszą się udać do lekarza albo zmienić sprzęt towarzyszący :)

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Po dzisiejszych testach stwierdzam, że Ci co nie słyszą różnicy w źródłach muszą się udać do lekarza albo zmienić sprzęt towarzyszący :)

Potwierdzam :) Edytowane przez kizol666

Zaraz się na was rzucą....misjonarze audiovoodoo! Wszystko gra tak samo.

W dupie to mam. Testowaliśmy też największe Redwine Akkusa. Te grają bosko ....

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Wszystko gra tak samo.

Mam to gdzieś zrobiliśmy porównanie trzech źródeł i na prawdę jak ktoś nie jest w stanie tego rozróżnić niech sobie kupi obojętnie jaki odtwarzacz ale niech nie dyskutuje bo po prostu niema o czym.

ja słuchałem i wiekszych roznic nie znalazłem - nie rozpoznałbym puszczonych po sobie - były to ostatnie single zespołu Muse

wieksze zmiany juz na zmianie sieciówki słyszałem :)

Edytowane przez biniek84
  • Pokaż nowe odpowiedzi